Як законсервувати баклажани в аджике на зиму
Баклажан — унікальний овоч, над яким не можна експериментувати, як душа забажає. Його смак чудовий в будь-якому вигляді — смаженому, запеченому, вареному, але особливо у вигляді зимових заготовок. Баклажани в аджике — прекрасна закуска, яка стане прикрасою будь-якого застілля.
Класичний рецепт приготування
Інгредієнти:
- 1,5 кг баклажанів;
- 1,5 кг помідорів;
- 0,5 кг солодкого перцю;
- 1 головка часнику;
- 1 шт горького перчика;
- 50 г солі;
- 1 склянку цукрового піску;
- 40 мл столового оцту 9%-го;
- 1 стакан соняшникової олії.
Приготування:
- Першочергово необхідно подбати про приготуванні гострої томатної аджики. Вимиті помідори розрізати на половинки;
- Очищений від насіння солодкий перець нарізати довільними брусочками невеликого розміру. Те ж саме проробити з гірким перцем. Часникові часточки також очистити;
- Солодкий і гіркий перець, помідори і часник викладаються в чашку і подрібнюються. Можна зробити це і скориставшись м'ясорубкою, головне, щоб вийшла однорідна консистенція;
- Порада: для збільшення гостроти аджики гіркого перцю рекомендується взяти більше.
- Отримана маса переливається у велику ємність (таз або каструлю), куди відправляється також цукровий пісок, сіль і олію. Цей овочевий коктейль доводиться до кипіння, далі до нього додається оцет і знову все кип'ятиться;
- Баклажани у вигляді великих кружалець перекладаються в закипілу аджику і варяться на невеликому вогні ще 20 хвилин при постійному помішуванні. Важливо стежити за тим, щоб синенькі не втратили форми, не переварилися;
- Гарячі баклажани перекладаються шарами в приготовані заздалегідь стерилізовані банки, закочуються і на 24 години утеплюються ковдрою.
Баклажани в аджике без оцту: рецепт на зиму
Інгредієнти:
- 3 кг баклажанів;
- 2 кг болгарського перцю;
- 2 кг стиглих томатів;
- 1 шт гіркого перцю;
- 100 гр часнику;
- 1 пучок зелені (петрушки або кінзи);
- 180 мл рослинного масла;
- 80 гр крупної солі;
- 350 гр цукру.
Приготування:
- Півлітрові банки і кришки готуються заздалегідь. Їх необхідно простерилізувати і поставити на рушник;
- Так як баклажани не обсмажуються, їх необхідно заздалегідь замочити, щоб вийшла вся гіркота. Помиті овочі ріжуться кружечками, товщиною не менше 1 см Після цього їх потрібно як слід пересипати сіллю і залишити на нетривалий час;
- Всі інші овочі, за винятком часнику, миються, чистяться і пропускаються через м'ясорубку (в якості альтернативи можна вдатися до допомоги блендера або кухонного комбайна, головне, щоб в результаті вийшла маса пастоподібної консистенції);
- Рада! Помідори рекомендується попередньо звільнити від шкірки, в аджике вона абсолютно не потрібна. Для цього томати потрібно залити гарячою водою, через 5-6 хвилин очистити.
- Отриманий овочевий коктейль перекладається в каструлю. Туди ж поміщається сіль, цукор, олія. Суміш проварюється на повільному вогні і систематично помішується;
- В цей же час баклажани, промиті водою, викладаються на рушник для просушування. Як тільки овочева суміш закипить, в неї викладаються баклажанові кружечки. Весь склад перемішується і ще близько півгодини проварюється;
- У той час, поки овочі тушатся, готується часник. Його слід почистити і подрібнити на часникодавці. За кілька хвилин до закінчення готування ця спеція відправляється до аджике з баклажанами;
- Вся маса витримується на вогні ще хвилин 5, після чого гарячою відразу ж розкладається по банкам;
- Банки, прикриті кришками, стерилізують 15 хвилин, закочуються і перевертаються;
- Щоб остигання проходило поступово, баночки укутываются на добу, після чого прибираються в прохолодне темне місце.
Баклажани «Шалені»
Незвичайні смакові якості заготівки виходять за рахунок приготування баклажан допомогою смаження.
Інгредієнти:
- 1 кг синеньких;
- 1 кг помідорів;
- 1 гіркий перець;
- 50 мл оцту;
- 5 зубчиків часнику;
- 100 мл соняшникової олії;
- лавровий лист, спеції.
Приготування:
- Овочі слід промити, обсушити і порізати шматочками;
- Помідори, пропущені через м'ясорубку, виливаються в глибоку сковороду. Туди ж відправляється подрібнений часник, духмяний перець, лавровий лист і гіркий перчик;
- Протягом 20 хвилин ця овочева маса повинна нагріватися, при цьому не знімати пінку;
- В цей час порізані шматочками баклажани потрібно обсмажити на соняшниковій олії до тих пір, поки не утвориться рум'яна кірочка, після чого вони перекладаються в киплячу овочеву суміш;
- Також в сковороду додаються спеції, вливається столовий оцет і весь склад нудиться ще 15 хвилин на слабкому вогні;
- Готову страву розкладається по банках, закочується, перевертається і утеплюється.
Візьміть на замітку рецепт персиків у власному соку. Їх смак нагадує медовий нектар.
Заготівля полуниць на зиму дуже клопітке заняття, далеко не всім господиням це вдається. Але ми розкриємо вам секрет в нашій статті.
Як заготовити синенькі в аджике на зиму без стерилізації
Баклажани, виконані за таким рецептом виходять гострими, ароматними, смачними і не розварюються. Цей пікантний соус з чудовим смаком стане гідною закускою в чоловічій компанії.
Інгредієнти:
- 800 гр баклажанів;
- 1 кг помідорів;
- 200 гр червоного болгарського перцю;
- 1-2 шт гіркого перцю (в залежності від індивідуальних уподобань гостроти);
- 2 головки часнику;
- 1 морквина;
- 100 мл соняшникової олії (рафінована);
- 1 кисле яблуко (можна замість нього взяти ще одну моркву);
- сіль за смаком (можна додати 1 велику ложку і обов'язково спробувати);
- 1-2 щіпки цукрового піску.
Приготування:
- Для початку всі овочі почистити, помити і порізати в довільному порядку (їх все одно потім перемолоти на м'ясорубці);
- Часник теж приготувати, але додавати його в аджику слід в самому кінці, щоб аромат не вивітрився;
- Баклажани, попередньо помиті і порізані на кружечки, пересипаються сіллю і залишають на 25-30 хвилин для усунення гіркоти;
- Рада! Шкірку з баклажанів зрізати частково, смужками. Найбільші кружечки краще розрізати навпіл.
- Всі овочі, крім баклажанів і часнику пропускаються на м'ясорубці. Аджика вийде зернистої консистенції;
- Переложенная в казан овочева маса ставиться на середній вогонь. Після закипання, вогонь необхідно зменшити, казанок накрити кришкою і залишити овочі нудиться на 20 хвилин. Після закінчення потрібного часу кришку потрібно зняти, вогонь знову додати і ще протягом 10 хвилин випарювати зайву рідину;
- До складу вливаємо приготоване рослинне масло і даємо аджике закипіти. Додаємо сіль;
- Баклажани обмити водою, тим самим видаляючи з них сіль, покласти в казан з аджикою, перемішати, накрити кришкою і варити протягом 20-25 хвилин до стану м'якості синеньких;
- Якщо все готове, додаємо часник, потертий на дрібній тертці або пропущений через чеснокодавку, перемішуємо і тушкуємо ще пару хвилин;
- Спосіб закрутки не передбачає стерилізації, проте банки заздалегідь необхідно простерилізувати або пропарити. Розкладається суміш по банках відразу, поки гаряча. Заповнити ємність необхідно під саму кришку, ретельно утрамбовувавши, щоб уникнути пустот;
- Баночки накриваємо кришками, закручуємо, перевертаємо і закутуємо.
Поради та рекомендації від домогосподарок
- Для закрутки на зиму рекомендується відбирати молоді баклажани з щільною і не пухкої м'якоттю, з невеликою кількістю насіння;
- Синенькі можуть мати гіркуватий смак. Щоб уникнути цього неприємного моменту досить порізати овоч, присипати його сіллю і залишити на нетривалий час, після чого промити під проточною водою;
- Займаючись приготуванням гострої аджики будинку, необхідно захистити шкіру рук за допомогою спеціальних гумових рукавичок;
- Готові чи ні овочі — це можна перевірити звичайної зубочисткою. М'якість баклажан свідчить про їх готовність. Важливо не переварити страву, адже отримана замість смачної аджики пастоподібна суміш виглядає не дуже апетитно.
Консервовані салати є найбільш затребуваною зимової заготівлею. Баклажани в аджике — відмінний варіант, який можна з однаковим успіхом використовувати як для сімейного вечері, так і для святкового столу. Різноманітні варіації цієї страви — відмінний спосіб здивувати гостей чимось незвичайним і оригінальним.