12 март 2019 935

Як законсервувати баклажани в аджике на зиму

Баклажан — унікальний овоч, над яким не можна експериментувати, як душа забажає. Його смак чудовий в будь-якому вигляді — смаженому, запеченому, вареному, але особливо у вигляді зимових заготовок. Баклажани в аджике — прекрасна закуска, яка стане прикрасою будь-якого застілля.

Класичний рецепт приготування

Баклажани в аджике, виконані за класичним рецептом, ідеально підходять до страв з м'яса і риби, а також відварної картоплі і каш.

Інгредієнти:

  • 1,5 кг баклажанів;
  • 1,5 кг помідорів;
  • 0,5 кг солодкого перцю;
  • 1 головка часнику;
  • 1 шт горького перчика;
  • 50 г солі;
  • 1 склянку цукрового піску;
  • 40 мл столового оцту 9%-го;
  • 1 стакан соняшникової олії.

Приготування:

  1. Першочергово необхідно подбати про приготуванні гострої томатної аджики. Вимиті помідори розрізати на половинки;
  2. Очищений від насіння солодкий перець нарізати довільними брусочками невеликого розміру. Те ж саме проробити з гірким перцем. Часникові часточки також очистити;
  3. Солодкий і гіркий перець, помідори і часник викладаються в чашку і подрібнюються. Можна зробити це і скориставшись м'ясорубкою, головне, щоб вийшла однорідна консистенція;
  4. Порада: для збільшення гостроти аджики гіркого перцю рекомендується взяти більше.
  5. Отримана маса переливається у велику ємність (таз або каструлю), куди відправляється також цукровий пісок, сіль і олію. Цей овочевий коктейль доводиться до кипіння, далі до нього додається оцет і знову все кип'ятиться;
  6. Баклажани у вигляді великих кружалець перекладаються в закипілу аджику і варяться на невеликому вогні ще 20 хвилин при постійному помішуванні. Важливо стежити за тим, щоб синенькі не втратили форми, не переварилися;
  7. Гарячі баклажани перекладаються шарами в приготовані заздалегідь стерилізовані банки, закочуються і на 24 години утеплюються ковдрою.

Баклажани в аджике без оцту: рецепт на зиму

Страва, приготовлена за таким рецептом, можна віднести до розряду дієтичних, за рахунок того, що овочі, які містяться в ньому, не піддаються обжарке.

Інгредієнти:

  • 3 кг баклажанів;
  • 2 кг болгарського перцю;
  • 2 кг стиглих томатів;
  • 1 шт гіркого перцю;
  • 100 гр часнику;
  • 1 пучок зелені (петрушки або кінзи);
  • 180 мл рослинного масла;
  • 80 гр крупної солі;
  • 350 гр цукру.

Приготування:

  • Півлітрові банки і кришки готуються заздалегідь. Їх необхідно простерилізувати і поставити на рушник;
  • Так як баклажани не обсмажуються, їх необхідно заздалегідь замочити, щоб вийшла вся гіркота. Помиті овочі ріжуться кружечками, товщиною не менше 1 см Після цього їх потрібно як слід пересипати сіллю і залишити на нетривалий час;
  • Всі інші овочі, за винятком часнику, миються, чистяться і пропускаються через м'ясорубку (в якості альтернативи можна вдатися до допомоги блендера або кухонного комбайна, головне, щоб в результаті вийшла маса пастоподібної консистенції);
  • Рада! Помідори рекомендується попередньо звільнити від шкірки, в аджике вона абсолютно не потрібна. Для цього томати потрібно залити гарячою водою, через 5-6 хвилин очистити.
  • Отриманий овочевий коктейль перекладається в каструлю. Туди ж поміщається сіль, цукор, олія. Суміш проварюється на повільному вогні і систематично помішується;
  • В цей же час баклажани, промиті водою, викладаються на рушник для просушування. Як тільки овочева суміш закипить, в неї викладаються баклажанові кружечки. Весь склад перемішується і ще близько півгодини проварюється;
  • У той час, поки овочі тушатся, готується часник. Його слід почистити і подрібнити на часникодавці. За кілька хвилин до закінчення готування ця спеція відправляється до аджике з баклажанами;
  • Вся маса витримується на вогні ще хвилин 5, після чого гарячою відразу ж розкладається по банкам;
  • Банки, прикриті кришками, стерилізують 15 хвилин, закочуються і перевертаються;
  • Щоб остигання проходило поступово, баночки укутываются на добу, після чого прибираються в прохолодне темне місце.

Баклажани «Шалені»

Незвичайні смакові якості заготівки виходять за рахунок приготування баклажан допомогою смаження.

Інгредієнти:

  • 1 кг синеньких;
  • 1 кг помідорів;
  • 1 гіркий перець;
  • 50 мл оцту;
  • 5 зубчиків часнику;
  • 100 мл соняшникової олії;
  • лавровий лист, спеції.

Приготування:

  • Овочі слід промити, обсушити і порізати шматочками;
  • Помідори, пропущені через м'ясорубку, виливаються в глибоку сковороду. Туди ж відправляється подрібнений часник, духмяний перець, лавровий лист і гіркий перчик;
  • Протягом 20 хвилин ця овочева маса повинна нагріватися, при цьому не знімати пінку;
  • В цей час порізані шматочками баклажани потрібно обсмажити на соняшниковій олії до тих пір, поки не утвориться рум'яна кірочка, після чого вони перекладаються в киплячу овочеву суміш;
  • Також в сковороду додаються спеції, вливається столовий оцет і весь склад нудиться ще 15 хвилин на слабкому вогні;
  • Готову страву розкладається по банках, закочується, перевертається і утеплюється.
Сушіння яблук в духовці — заготовте на зиму багато корисних фруктів.

Візьміть на замітку рецепт персиків у власному соку. Їх смак нагадує медовий нектар.

Заготівля полуниць на зиму дуже клопітке заняття, далеко не всім господиням це вдається. Але ми розкриємо вам секрет в нашій статті.

Як заготовити синенькі в аджике на зиму без стерилізації

Баклажани, виконані за таким рецептом виходять гострими, ароматними, смачними і не розварюються. Цей пікантний соус з чудовим смаком стане гідною закускою в чоловічій компанії.

Інгредієнти:

  • 800 гр баклажанів;
  • 1 кг помідорів;
  • 200 гр червоного болгарського перцю;
  • 1-2 шт гіркого перцю (в залежності від індивідуальних уподобань гостроти);
  • 2 головки часнику;
  • 1 морквина;
  • 100 мл соняшникової олії (рафінована);
  • 1 кисле яблуко (можна замість нього взяти ще одну моркву);
  • сіль за смаком (можна додати 1 велику ложку і обов'язково спробувати);
  • 1-2 щіпки цукрового піску.

Приготування:

  • Для початку всі овочі почистити, помити і порізати в довільному порядку (їх все одно потім перемолоти на м'ясорубці);
  • Часник теж приготувати, але додавати його в аджику слід в самому кінці, щоб аромат не вивітрився;
  • Баклажани, попередньо помиті і порізані на кружечки, пересипаються сіллю і залишають на 25-30 хвилин для усунення гіркоти;
  • Рада! Шкірку з баклажанів зрізати частково, смужками. Найбільші кружечки краще розрізати навпіл.
  • Всі овочі, крім баклажанів і часнику пропускаються на м'ясорубці. Аджика вийде зернистої консистенції;
  • Переложенная в казан овочева маса ставиться на середній вогонь. Після закипання, вогонь необхідно зменшити, казанок накрити кришкою і залишити овочі нудиться на 20 хвилин. Після закінчення потрібного часу кришку потрібно зняти, вогонь знову додати і ще протягом 10 хвилин випарювати зайву рідину;
  • До складу вливаємо приготоване рослинне масло і даємо аджике закипіти. Додаємо сіль;
  • Баклажани обмити водою, тим самим видаляючи з них сіль, покласти в казан з аджикою, перемішати, накрити кришкою і варити протягом 20-25 хвилин до стану м'якості синеньких;
  • Якщо все готове, додаємо часник, потертий на дрібній тертці або пропущений через чеснокодавку, перемішуємо і тушкуємо ще пару хвилин;
  • Спосіб закрутки не передбачає стерилізації, проте банки заздалегідь необхідно простерилізувати або пропарити. Розкладається суміш по банках відразу, поки гаряча. Заповнити ємність необхідно під саму кришку, ретельно утрамбовувавши, щоб уникнути пустот;
  • Баночки накриваємо кришками, закручуємо, перевертаємо і закутуємо.

Поради та рекомендації від домогосподарок

  • Для закрутки на зиму рекомендується відбирати молоді баклажани з щільною і не пухкої м'якоттю, з невеликою кількістю насіння;
  • Синенькі можуть мати гіркуватий смак. Щоб уникнути цього неприємного моменту досить порізати овоч, присипати його сіллю і залишити на нетривалий час, після чого промити під проточною водою;
  • Займаючись приготуванням гострої аджики будинку, необхідно захистити шкіру рук за допомогою спеціальних гумових рукавичок;
  • Готові чи ні овочі — це можна перевірити звичайної зубочисткою. М'якість баклажан свідчить про їх готовність. Важливо не переварити страву, адже отримана замість смачної аджики пастоподібна суміш виглядає не дуже апетитно.

Консервовані салати є найбільш затребуваною зимової заготівлею. Баклажани в аджике — відмінний варіант, який можна з однаковим успіхом використовувати як для сімейного вечері, так і для святкового столу. Різноманітні варіації цієї страви — відмінний спосіб здивувати гостей чимось незвичайним і оригінальним.

Що ще почитати: