27 март 2019 1 980

Як приготувати котлети з яловичого фаршу

Яловичину частіше вживають в їжу люди, більш відповідально ставляться до свого раціону, завдяки корисним властивостям. Це м'ясо маринують і запікають цілісним шматком в електродуховці, відварюють і кладуть в салати, роблять фарш, а з нього – пельмені, котлети та інші страви.

Не всім під силу приготувати м'ясо яловичини правильно, щоб вона вийшла смачною. Деякі господині, спробувавши одного разу зазнавши невдачі, більше не хочуть з нею зв'язуватися. Але знаючи певні хитрощі і тонкощі, методом експериментів можна створити шедевр.

Для приготування смачних котлет необхідно використовувати тільки домашній фарш, зроблений з грудини або задній частині. Під час оброблення обов'язково зніміть зайвий жир, сполучні прожилки і плівку.

У яловичий фарш обов'язково потрібно додавати велику кількість цибулі і розмоченого в молоці білого батона. Застосовуючи магазинний готовий фарш, знайте, що соку в ньому буде значно менше, ніж у домашньому. Не залиште без уваги пункт з цибулею та хлібом.

Рецепт смачних котлет з яловичого фаршу
Інгредієнти Кількість
Парна телятина - 600 г
Батон - 2 шматки
Молоко - 150 мл
Часник - 3 зубки
Цибулю - 2 шт.
Гірчиця - 2 ст. л
Спеції, сіль - за смаком
Рослинна олія - 50 мл
Картопля - 2 шт.
Паніровка - 3 ст. л.
Час приготування: 40 хвилин Калорійність на 100 грам: 258 Ккал
Для ніжних котлет краще брати молоду телятину, у фарш додати вершки і гарненько відбити перед формуванням напівфабрикатів. Не зайвим буде соус або підлива з овочів.

Телятину промиваємо й обсушуємо рушником, розрізаємо на невеликі шматки, в процесі вирізаючи прожилки. Необхідний розмір, щоб легко було закладати в насадку електроагрегата.

Батон заливаємо молоком і залишаємо розмокнути. Всі овочі очистити. Цибулю і картоплю розрізаємо на четвертини. Пропускаємо через електром'ясорубку спочатку м'ясо, потім всі підготовлені овочі.

Додаємо у фарш гірчицю, батон із залишками молока, спеції і сіль. Всі промешиваем і поміщаємо в харчовій пакет. Відбиваємо м'ясну масу об стіл, чотири – п'ять разів буде достатньо.

Наливаємо масло в сотейник і прогріваємо. Змочуємо руки і ліпимо маленькі котлетки.

Вмочуємо напівфабрикати в паніровці і підсмажуємо до готовності. При використанні сухарів котлети виходять ще соковитою.

Готові вироби викладаємо в каструлю, заливаємо наполовину водою і протушиваем двадцять хвилин.

Котлети з свино-яловичого фаршу

Кулінари рекомендують готувати котлети з кількох видів м'яса. Так, наприклад, при використанні яловичини, потрібно розбавляти трохи свининою, щоб вони вийшли сытней і м'якше.

Компоненти:

  • М'якоть яловичини – 400 г;
  • Свинина – 400 г;
  • Цибуля – 1 шт.;
  • Часник – 2 зубки;
  • Майонез – 150 мл;
  • Білий хліб – 2 шматка;
  • Вершки – 100 мл;
  • Яйце – 1 шт.;
  • Сіль приправи – за смаком;
  • Оливкова олія – 4 ст. л;
  • Сода – щіпка.

Приготування: 35 хвилин.

Калорійність: 310 Ккал/ 100 р.

Все м'ясо ретельно промиваємо холодною водою, розкладаємо на серветки і даємо просочитися зайвої вологи. Филейным ножем розділяємо його на шматки. Білий хліб або батон кладемо в піалу з вершками.

Після того, як очистили всі овочі, розрізаємо їх навпіл. М'ясо змішати з цибулею і часником перекручуємо на електроприладі. В отриманий фарш вбиваємо яйце, кладемо соду і хліб з вершками. Перемішуємо, долонею відбиваємо м'ясну масу і залишаємо трохи відпочити.

Розігріваємо олію, з фаршу формуємо котлетки і підсмажуємо з двох сторін до коричневої хрусткої скоринки. Викладаємо на паперові рушники і просочуємо надлишки жиру.

Котлети з говяжеьего фаршу з сиром в духовці

Для приготування яловичих коле можна застосовувати не тільки сотейник або сковороду, тобто смажити їх, але і запікати в жаровні в духовій шафі.

Компоненти:

  • Задня частина яловичини – 800 г;
  • Батон – 1 шматок;
  • Молоко – 100 мл;
  • Сіль, спеції – за смаком;
  • Яйце – 1 шт.;
  • Сир – 200 г;
  • Петрушка пучок;
  • Вершкове масло – 50 г;
  • Олія нерафінована – 1 ст. л.;
  • Часник – 3 зубки;
  • Вершки – 400 мл

Приготування: 70 хвилин.

Калорійність: 271 Ккал/ 100 р.

Розм'якшене масло вершкове змішуємо з тертим сиром і промитої і обсушенной петрушкою, повинна вийде консистенції густої пасти. М'ясо ріжемо на середні шматочки і разом з очищеним часником прокручуємо на електром'ясорубці. Краще зробити це двічі, тоді котлети вийдуть пышней і м'якше.

Беремо батон і виливаємо на нього тепле молоко. В м'ясну масу вбиваємо яйце, сіль, спеції, перемішуємо ретельно долонею хвилин п'ять. Підкладаємо розм'яклий хліб і знову промешиваем.

Глибоку скляну жаровню промазуємо маслом. Мокрими долонями ліпимо м'ясну коржик, в центр кладемо вершково-сирну начинку і ліпимо котлету. Щільно укладаємо напівфабрикати, заливаємо жирними вершками і випікаємо в електродуховці сорок хвилин.

Дієтичні котлети з яловичого фаршу на пару

Щоб приготувати дієтичні яловичі котлети, необхідно скористатися пароваркою, а не смажити їх в олії. Не кладіть у фарш білий хліб з молоком, м'ясо повинно бути пісним.

Компоненти:

  • Пісна яловичина – 550 г;
  • Цибуля – 1 шт.;
  • Капуста – 200 г;
  • Сіль – за смаком;
  • Нежирна сметана – 1 ст. л.;
  • Морква – 1 шт.

Приготування: 65 хвилин.

Калорійність: 175 Ккал/ 100 р.

З капусти, знімаємо верхні листи, зрізаємо зіпсовані ділянки і дрібно шаткуємо. Інші овочі чистимо і промиваємо водою. Пісне молоде м'ясо розрізаємо на шматки, якщо попадається жир – вирізаємо, в цьому блюді він нам не потрібен.

Перекручуємо на спеціальному електроприладі м'ясо з підготовленими овочами. Трохи підсолюємо і додаємо ложку знежиреної сметани. З таким набором продуктів котлети вийдуть насправді дієтичними і дуже смачними.

У пароварку набираємо очищену воду до максимального рівня. Знімаємо яруси і на них викладаємо зліплені напівфабрикати. Включаємо пристрій і готуємо страву сорок п'ять хвилин до характерного сигналу.

Приготуйте цей пиріг з сайрою і картоплею та оцініть весь спектр смаку.

На десерт рекомендуємо скуштувати пиріг творожник в духовці на нашу рецептом з фото.

Цікавий рецепт пирога зі свіжою капустою з дріжджового тіста читайте тут.

З чим подавати?

Яловичі котлети будуть актуальні абсолютно до будь-якого гарніру, будь то каша, картопля або овочеве рагу, спагеті або просто нарізані свіжі овочі з чорним хлібом. Але можна виділити декілька видів соусу, завдяки яким, ця страва вийде ще смачніше.

Томатний соус. Підсмажте дві ложки борошна на вершковому маслі до коричневого кольору, влийте трохи розведений водою томатний соус (не більше ста мілілітрів) і протушкувати п'ять хвилин, весь час промешівая. Наприкінці покладіть січену свіжу зелень. Таким соусом можна або відразу залити все блюдо, або окремо накладати собі в тарілку.

Овочева підлива. Почистіть одну моркву, одну цибулину, солодкий перець. Нашаткуйте підготовлені овочі, пасеруйте до готовності на будь-якому олії, в кінці влийте стакан жирних вершків і півсклянки теплої води. Готуйте підливу десять хвилин. Отриманою масою залийте готові котлети і протушкувати вісім хвилин.

Якщо зовсім немає часу, можна просто відкрити домашній кетчуп і в якості соусу використовувати його.

Секрети кулінарів

  1. Деякі вважають, що у фарш додають хліб в цілях економії, і думають, що це пережиток радянського часу. Насправді це борошняний виріб, вимочене в молочному продукті, надає котлет соковитості і м'якості;
  2. У найдавніших рецептах вказано, що у фарш кладуть куряче яйце. Але сучасні кулінари стверджують, що це зайве з-за того, що жовток згортається в першу чергу, тим самим не затримуючи в котлетах м'ясний сік;
  3. Можна замість сирої цибулі покласти злегка пасеровану на олії, так котлети вийдуть м'якше;
  4. Якщо у вас вийшов крутий і густий фарш, влийте в нього трохи холодної води або кубики льоду, але не перестарайтеся;
  5. Краще для смаження застосовувати смалець або будь-який жир, на крайній випадок – рослинні масла;
  6. Вважається, що під час перекручування м'яса на електром'ясорубці, воно втрачає свій сік, тому рекомендується яловичину дрібно рубати;
  7. У фарш можна додати майонез, не надто гостру гірчицю або кілька ложок томатного соусу;
  8. Не варто котлети довго тримати на сковороді, вони пригорять або з'явиться гіркий присмак;
  9. Після викладання котлет на сковороду накрийте їх зверху ситом, щоб уникнути опіку і бризок від розпеченого масла.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: