22 июнь 2019 5 108

Як приготувати курячі котлети в духовці

Приготувати соковиті, смачні курячі котлети вдається не кожній господині. Потрібно тільки знати певні нюанси і кулінарні хитрощі. Часто ми віддаємо перевагу саме курячому м'ясу, тому що воно корисне і дієтичне. Котлети настільки завітали в наше повсякденне меню, що вже складно уявити обід або вечерю без цієї страви.

Їх парять, смажать і пропекают в електродуховці. Можна всередину покласти начинку з сиру, зелені або грибів. Це додасть додаткові смакові нотки страви. Роблять різні підливи: з томату, вершків, сметани, сиру – це в основному відноситься до приготування в духовій шафі.

М'ясо годиться з будь-якої частини птиці: як окосту, стегна або навіть грудина. Можна приготувати рубані, а не перекручені у фарш напівфабрикати. Обов'язковим доповненням до м'яса є розмочений у молоці або вершках білий батон, завдяки якому куряче філе набуває відсутню соковитість.
Традиційні курячі котлети в духовці
Інгредієнти Кількість
Куряча грудка - 600 г
Яйце - 1 шт.
Батон - 2 шматки
Перець, сіль - за смаком
Молоко - 100 мл
Томатний сік - 200 мл
Томатний соус - 2 ст. л.
Олія соняшникова - 2 ст. л.
Часник - 2 зубки
Час приготування: 70 хвилин Калорійність на 100 г: 112 Ккал

Існує безліч рецептів приготування курячих котлет, але класичний варіант запікання в духовці всього один. Чітко дотримуючись технології, ви зможете втілити в життя справжній кулінарний шедевр.

Куряче філе розрізаємо на кілька частин, відокремлюючи від невеликих реберних кісток. Батон вимочуємо в теплому молоці або вершках. М'ясо перекручуємо на м'ясорубці разом з почищеною часником. У фарш додаємо яйце і висипаємо м'якоть батона з залишками молока, підсолюємо, притрушиваем перцем і ретельно вимішуємо рукою. Кілька разів відбиваємо фарш об стіл.

Змоченими в олії долонями ліпимо невеликі котлетки, кладемо смажитися на розігрітому маслі. Робіть це не поспішаючи, щоб не обпектися.

Поверхня потрібно лише злегка обсмажити. Перекладаємо їх у скляну жаровню і заливаємо заправкою з томатного соку з соусом.

Включаємо електродуховку і готуємо страву приблизно двадцять дві хвилини.

Рецепт запечених курячих котлет з грибами

Ще смачніше й пахучіше курячі котлети виходять в поєднанні з смаженими грибами. Найкраще, звичайно, застосовувати лісові сироїжки або опеньки, але не в сезон підійдуть магазинні печериці та гливи.

Компоненти:

  • Куряче м'ясо – 700 г;
  • Білий хліб – 1 шматок;
  • Вершки – 150 мл;
  • Сіль – за смаком;
  • Чорний перець – за смаком;
  • Цибуля – 1 шт.;
  • Опеньки – 150 г;
  • Сода – щіпка;
  • Оливкова олія – 2 ст. л.;
  • Зелена цибуля – пучок.

Приготування: 80 хвилин.

Калорійність: 143 Ккал/ 100 р.

Гриби промиваємо в гарячій воді і варимо сорок хвилин в окропі з шматочком лука. Зливаємо опеньки на друшляк і обсмажуємо на оливковій олії до готовності. Зрізаємо м'ясо з курячих гомілок і стегон, шкуру можна залишити або не використовувати взагалі.

Хліб заливаємо вершками і залишаємо розбухнути. Шматочки м'яса перемелюємо в блендері з цибулею до одержання м'ясної каші. Додаємо у фарш сіль, соду і хліб з вершками. Перемішуємо і даємо постояти. накривши плівкою.

Беремо млинець фаршу в долоню, робимо по центру поглиблення і накладаємо смажені опеньки. Змоченими руками формуємо м'ясної кульку. Кладемо його в жаровню, промазану маслом. За цією схемою формуємо всі котлети.

Включаємо элетродуховку на 190 °С, пропекаем блюдо тридцять п'ять хвилин і витягуємо.

Як приготувати дієтичні курячі котлети

Саме за гарну засвоюваність курячого м'яса людським організмом його називають дієтичним. Подрібнене м'ясо рекомендують вживати маленьким дітям і людям, що мають захворювання кишкового тракту.

Компоненти:

  • Куряче філе – 450 г;
  • Цибуля біла – 1 шт.;
  • Хмелі-сунелі – упаковка;
  • Яйце – 1 шт.;
  • Сіль – дрібка;
  • Масло вершкове – 20 г;
  • Паніровка – 4 ст. л.

Приготування: 50 хвилин.

Калорійність: 82 Ккал/ 100 р.

З курячого філе зрізаємо плівку і розрізаємо на шматки, щоб можна було запхати в насадку електром'ясорубки. Подрібнюємо м'ясо з цибулею в електроприладі. Щоб маса була ніжніше, зробіть це двічі. Вбиваємо яйце, додаємо сіль і приправи. Все перемішуємо, обвалюємо в паніровці і викладаємо на промазанный маслом деко.

Запікаємо в духовій шафі тридцять хвилин. Альтернативним варіантом приготування дієтичних котлет є пропарювання, до переваг якого відносять мінімум жиру і шкідливих канцерогенів.

Курячі котлети січені зі свіжою зеленню

Вважається, що рубане м'ясо відрізняється від перекрученого більш високими соковитістю і м'якістю. Котлети з рубленого курячого м'яса виходять ніжними, ароматними і м'якими. Обов'язковим доповненням до фаршу є майонез або сметана.

Компоненти:

  • Куряче м'ясо – 650 г;
  • Майонез домашній – 3 ст. л.;
  • Часник – 2 зубки;
  • Яйце – 1 шт.;
  • Білий хліб – 1 шматок;
  • Молоко – 50 мл;
  • Сіль, спеції – за смаком;
  • Свіжа зелень – пучок;
  • Борошно – 4 ст. л.;
  • Вершки жирні – 250 мл

Приготування: 65 хвилин.

Калорійність: 121 Ккал/ 100 р.

Куряче філе нарізаємо маленькими шматочками, спочатку вздовж, а потім поперек волокон. Додаємо сіль, спеції і свіжу зелень. Залишаємо м'ясо промаринуватися на п'ятнадцять хвилин.

Ламаємо хліб, заливаємо теплим молоком і залишаємо розм'якнути. У промаринованное м'ясо кладемо домашній майонез, сире яйце і борошно, все перемішуємо. В кінці додаємо хліб з молоком. Перекладаємо рубаний фарш в одноразовий кульок і прикладаючи фізичну силу відбиваємо.

Ліпимо мокрими руками котлети і щільно розкладаємо в жаровні. Заливаємо вершками і пропекаем в духовці двадцять хвилин, включивши термостат на 200 °С.

Відбивні з курячого філе можна готувати як для повсякденного, так і для дієтичного меню. До того ж такі відбивні дуже подобається дітям.

Читайте як правильно приготувати свинину запечену у фользі в горщиках.

Також буде корисно прочитати як смачно приготувати смачні котлетки з курячої грудки.

Хитрощі досвідчених господинь

  1. Під час приготування курячих котлет дуже важливо не переборщити з додатковими інгредієнтами. Всього має бути в міру, інакше страва вийде розсипчастим або жорстким;
  2. Рекомендується після приготування фаршу дати йому відпочити хвилин тридцять, тільки після цього приступати до формування котлет та їх приготування;
  3. Обов'язково застосовуйте паніровку або борошно. Цей шар запобігає витіканню соку, і виходить хрустка скоринка;
  4. Якщо ви вирішили нафарширувати котлети вешенками, щоб вони не розпадалися, збільште кількість курячих яєць. Вони ще більше скриплять фарш;
  5. Додаткової соковитості додадуть додані в фарш сир, майонез, свіжа зелень і цибулю;
  6. Структура рубаних котлет нагадує тісто на панкейкі або оладки, тому, щоб вони не чіплялися до сковороді, потрібно додати картопляний крохмаль або борошно. У деяких випадках кладуть манку;
  7. Рубані котлети будуть ще соковитіше, якщо залишити маринуватися в своєму соку на одну ніч;
  8. Всередину можна покласти шматочок масла або будь-сухофрукт, найчастіше це копчений чорнослив або курага;
  9. Смажити котлети потрібно на добре прогрітій сковороді з потовщеним дном, інакше вони будуть чіплятися. Після обжарювання їх можна трохи протушкувати, так вони стануть м'якше і пропаде ймовірність залишкової вологості м'яса.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: