13 март 2019 117

Як смачно запекти індичку в духовці

Напевно, багато хто бачив у фільмах красиву, з апетитною скоринкою, запечену індичку. От тільки як же зробити її самостійно, щоб вона вийшла нітрохи не гірше. Виявляється, в цьому немає нічого складного, досить придбати середню індичку і гарненько її промаринувати спеціями.

Тоді в результаті вийде ніжне м'ясо з чудовим ароматом, а скоринка буде, прямо-таки танути в роті. Хочете навчитися готувати це королівське блюдо, але не знаєте як? Пропонуємо декілька рецептів готування відмінною індички в духовці.

Індичка, запечена цілком
Інгредієнти Кількість
тушка індички - 5-6 кг
вершкового (селянського) олії - 200 грам
води - 5000 мл
солі - 1 склянка
цукрового піску - 0,5 склянки
сушеного розмарину - 1 велика ложка
перець духмяний в горошинах - 1 велика ложка
сушеного меленого кмину - 50 грам
сушеного меленого шавлії - 50 грам
меленої паприки - 1 велика ложка
лаврового листа - 3-4 штучки
Час приготування: 1200 хвилин Калорійність на 100 г: 170 Ккал

Приступаємо до готування:

  1. Для початку підготуємо тушку птиці. Якщо вона заморожена, то її слід попередньо розморозити. Для цього її краще вийняти з морозилки і залишити в спокої в холодильнику на нижній полиці на 11-12 годин;
  2. Потім вранці її виймаємо з холодильної камери і залишаємо на пару-трійку годин відлежатися при кімнатній температурі, щоб вона як слід зігрілася;
  3. Викладаємо тушку на обробну дошку, вичищаємо потрухи і видаляємо шию;
  4. Видаляємо з поверхні різні пір'я і промиваємо прохолодною водою, намагаємося промити всі можливі забруднені місця. Протираємо індичку рушником і кладемо в глибоку ємність;
  5. Готуємо маринад. У глибоку каструлю наливаємо воду (очищену), ставимо на плиту і розігріваємо її до кипіння;
  6. У киплячу воду додаємо сіль, розмішуємо;
  7. Засипаємо півсклянки цукру і знову змішуємо;
  8. Після цукру пересипаємо в рідину всі зазначені сухі спеції і кладемо пару листочків лаврушки;
  9. Потім маринадних суміш прогріваємо на плиті до кипіння. Проварюємо хвилин 10-15, щоб всі спеції пустили свій аромат, а крупинки цукру і солі повністю розійшлися;
  10. Після цього знімаємо каструлю з плити і відставляємо в прохолодне місце, щоб маринад повністю охолов. Тому його краще всього приготувати заздалегідь;
  11. Потім тушку птиці викладаємо в середній пластиковий пакет, заливаємо маринад і закриваємо верх пакета на блискавку;
  12. Викладаємо пакет з індичкою в каструлю і ставимо в холодильник для просолювання. У середньому вона повинна засаливаться близько 14-15 годин. Але найкраще її залишити маринуватися на добу;
  13. Після цього виймаємо каструлю з індичкою, виймаємо її з пакета і зливаємо маринад;
  14. Гарненько промиваємо тушку під струменем води і протираємо її рушником від зайвої рідини;
  15. Спец. форму для запікання змащуємо селянським олією і викладаємо туди індичку;
  16. При бажанні її можна накрити фольгою, щоб верх не підгорів;
  17. Прогріваємо духовку до необхідних 180 градусів і поміщаємо туди птицю на 2,5 години;
  18. Після цього можна прибрати фольгу, змащуємо тушку залишками масла і поміщаємо її в духовку на 1 годину.

Філе індички, запечене в духовці

Що знадобиться:

  • 400-500 грам філе індички;
  • 3 великі ложки соєвого соусу;
  • 2 великі ложки оливкової олії;
  • 50 грам солі;
  • Суміш спецій – 50 грам;
  • 3-4 великих часникових зубця.

Скільки готувати – 1,5 години і маринування 2-3 години.

Калорійність в 100 грамах – 170.

Приступаємо до готування:

    1. Філе слід гарненько промити під холодним потоком води і просушити рушниками;
    2. Робимо на поверхні м'яса глибокі розрізи в різних місцях;
    3. Обсипаємо м'ясо з усіх сторін сіллю і гарненько натираємо;

    1. Готуємо суміш для маринаду. У чашці змішуємо приправи – сушений базилік, куркума, суміш перців і прованські трави;
    2. Це сумішшю обсипаємо філе з усіх боків, приправи повинні рівномірно покривати поверхню м'яса;

  1. Часникові зубчики чистимо від шкірки і ріжемо на 4 частини. Вставляємо часникові шматочки в розрізи у філе. Часник додасть аромату і поліпшить смак м'яса;
  2. На дно форми для запікання стелимо фольгу і скроплюємо її оливковою олією;
  3. Викладаємо філе зі спеціями на фольгу, поливаємо соєвим соусом. Прибираємо м'ясо в холодильник для маринування, залишаємо його на 2-3 години;
  4. Після цього виймаємо його, загортаємо щільно фольгою;
  5. Прогріваємо духовку до 200 градусів і ставимо туди м'ясо. Запікаємо близько години.

Стегно індички, запечене з картоплею

З чого будемо готувати:

  • Стегна індички – 800 грам;
  • Півтора склянки білого вина;
  • 600 грам картопляних бульб;
  • 3-4 часникових зубчиків;
  • Лимон – 1 штука;
  • Спеції – розмарин, паприка, пекучий перець, орегано, базилік (на свій смак);
  • Сіль – на смак;
  • Рослинне масло.

Скільки готується – 2,5 години і маринування 2 години.

Калорійність на 100 грам — 165.

Як робити:

  1. Стегна птиці промиваємо, видаляємо пір'я, якщо вони є і просушуємо паперовими серветками. Кладемо у велику чашку;
  2. Обсипаємо стегна спеціями, підсолюємо;
  3. Часник чистимо і пропускаємо чесночницей, викладаємо до м'яса;
  4. Заливаємо все вином, перемішуємо і залишаємо маринуватися на кілька годин;
  5. Картопляні бульби чистимо, промиваємо водою від зайвої бруду;
  6. Очищені картоплини нарізаємо невеликими шматочками і викладаємо їх на підготовлені паперові серветки, щоб у них вбереться вся зайва волога. Картопля має бути максимально сухим;
  7. Форму для запікання змащуємо будь-яким (краще рослинним) маслом, викладаємо стегенця і заливаємо маринадом;
  8. Лимон промиваємо і відрізаємо 3-4 кружечки. Кладемо лимонні кружечки зверху м'яса;
  9. Навколо стегенець кладемо шматочки картоплі;
  10. Прогріваємо духовку до 200 градусів і ставимо туди форму. Запікаємо близько 2 годин.

Приготуйте курячі ніжки в листковому тісті — це прекрасне блюдо, яке можна готувати з будь-якої нагоди.

Всі варіанти приготування печива на різних видах розсолу. Ви ще виливаєте розсіл від помідорів або огірків? Тоді вам обов'язково варто прочитати нашу статтю.

Що таке канелоні? Читайте нашу добірку рецептів цієї італійської страви, які можна приготувати досить просто і швидко. Смаки їх вельми різноманітні, тому ви точно знайдете свій улюблений рецепт.

Фарширована грудка індички

Нам буде потрібно:

  • Кілограм філе індички;
  • Гриби білі – 300 грам;
  • 100 грам вершкового (селянського) масла;
  • 1 головка цибулі;
  • Рослинна (рафінована) олію;
  • Трохи солі;
  • Спеції за смаком.

Тривалість всієї готування – 1 година 30 хвилин.

Калорійність на 100 грам – 190.

Як робити:

  1. Грудки потрібно гарненько сполоснути під прохолодною водою і просушити рушником;
  2. Цибулю чистимо, ріжемо дрібними шматочками;
  3. Грибочки промиваємо та нарізаємо пластинками;
  4. Ставимо на плиту сковорідку, кладемо вершкове масло і прогріваємо;
  5. На розтоплене масло засипаємо цибулю, обсмажуємо пару хвилин. Підсолюємо, перчимо;
  6. Потім закидаємо грибочки і смажимо близько 10-15 хвилин;
  7. У грудках в центрі робимо невеликі надрізи у вигляді кишеньок і викладаємо туди начинку з цибулі і грибів;
  8. Обсипаємо філе сіллю і перцем;
  9. Збризкуємо фольгу рослинним маслом і загортаємо в неї грудки;
  10. Викладаємо все у форму для запікання;
  11. Прогріваємо духовку до потрібних нам 200 градусів і ставимо запікатися на 1 годину.

Як смачно запекти індичку у фользі

Що потрібно для готування:

  • Тушка індички – 5-6 кг;
  • Рослинна олія;
  • 50 мл лимонного соку;
  • Трохи солі;
  • 5-6 часникових зубчиків;
  • Суміш перців (білий і чорний) – 1 маленька ложечка;
  • Сушений майоран або розмарин – 1 маленька ложечка.

Скільки готувати – 3,5 години і маринування 2 години.

Калорійність на 100 грам – 170.

Як робити:

  1. Для початку готуємо маринад. У миску наливаємо 4 великі ложки рослинної олії, сік лимона, засипаємо туди суміш перців, майоран або розмарин і сіль. Все гарненько розмішуємо;
  2. Тушку індички промиваємо прохолодною водою і протираємо рушником;
  3. Потім вичищаємо з неї всі тельбухи, зчищають пір'я і знову ретельно споліскують;
  4. Далі натираємо птицю маринадом з усіх боків, викладаємо у велику ємність, поливаємо залишками маринаду і прибираємо в холодильник на пару годин;
  5. Після цього виймаємо її, загортаємо фольгою, обов'язково закриваємо всі простору, вона повинна бути щільно загорнута. Викладаємо її в форму для запікання;
  6. Прогріваємо духовку до стандартних 180-200 градусів;
  7. Ставимо форму з птахом в духовку і залишаємо запікатися на 1,5 години;
  8. Через зазначений період виймаємо її, знімаємо фольгу і відправляємо запікатися ще на 30 хвилин;
  9. Періодично поливаємо її соком, що виділився, він додасть рум'яну скоринку;
  10. Перевіряємо готовність – протикаємо м'ясо ножем, якщо виділяється прозорий сік, то індичка готова і її можна виймати з духовки.

Поради і підказки

  • Для того щоб птах вийшло соковитою і ніжною, під шкіру слід закладати вершкове масло, олія або майонез;
  • Якщо ви не знаєте, скільки потрібно запікати птицю, то орієнтуєтеся на середній час на кожне півкіло м'яса потрібно 18 хвилин запікання;
  • Для того щоб маринад надав приємний смак птиці, в нього можна покласти цукор або мед.

Запечена індичка стане відмінним варіантом для частування на свята, наприклад, на дні народження, новий рік, різдво. Вона виходить дуже смачною, а під час приготування аромат птиці заповнить всі приміщення. Тому охочі покуштувати це блюдо вже сидіти за столом в очікуванні ласощі.

Приємного вам апетиту та вдалих експериментів.

Що ще почитати: