02 июнь 2019 1108

Як приготувати свинячу печінку швидко і смачно

Свиняча печінка — найбільша дієтична частина свинячої тушки. В ній ~129 кал / 100 г продукту, тому її сміливо можна включати в раціон при дієтичному харчуванні на схуднення.

Вона особливо корисна зростаючому організму і людям зі зниженим гемоглобіном. Печінка свині багата корисними мікроелементами і групою вітамінів.

Тільки аскорбінової кислоти ~27 мг / 100 г печінки. А найпотужніший антиоксидант каротин зміцнює імунітет і підвищує стійкість до стресів.

Печінка є популярним субпродуктом харчування у багатьох культурах. Доступна ціна дозволяє людям вживати печінку в потрібному для організму кількості.

Страви з печінки свинячої можуть являти собою як закуску, основне блюдо, супроводжуватися різними гарнірами і бути основною частиною теплих салатів. Печінку можна вживати у вареному, смаженому або запеченому вигляді. У будь-якому випадку страви з неї виходять смачні і корисні.

Кілька кулінарних шедеврів із свинячої печінки для тих господинь, які полюбили даний субпродукт всією душею і шлунком.

Паштет з вареної свинячої печінки
Інгредієнти Кількість
печінки - 0,8-1 кг
лука середньої величини - 1-2 шт.
часнику - 3-4 зубчики
лаврушки - 2-3 аркуша
топленого вершкового масла - 100 г
великої рожевої солі - 1 ч. л.
чорного перцю (горошком) - 1 ч. л.
Час приготування: 80 хвилин Калорійність на 100 грам: 189 Ккал
Паштет — відмінна помазанка до бутербродів на сніданок. Приготувати його нескладно, але потрібно трохи більше часу на приготування печінки. Приблизно годину на повільному вогні.

Попереднього замочування печінка не вимагає, але для підстраховки можна це зробити за 15 хв. Залити її молоком, мінералкою або просто водою і додати трохи цукру. Після субпродукт не потрібно промивати, а відразу опустити в каструлю і залити водою до самого верху.

На великому вогні дати воді закипіти і, збавивши до середнього, варити 40-45 хвилин. Готову печінку промиваємо водою, а бульйон проціджують через дрібне сито в іншу каструлю.

Повертаємо печінку в чистий бульйон, додаємо часник, спеції і на повільному вогні тушкуємо ще 5-10 хвилин. Готову субпродукт розрізаємо на дрібні шматочки і позбавляємося від жовчних проток. Відправляємо в блендер печінку, а так само цибулю і часник з бульйону. Молотимо до утворення пастоподібної консистенції.

Паштет готовий, залишилося додати в нього розтоплене вершкове масло і можна сміливо намазувати на шматок свіжого хліба. Особливий смак паштету додасть дрібно нарубана зелень свіжа цибуля.

Примітка:

  • Рожева сіль багата мікроелементами і набагато корисніше кухонної, але не варто нею зловживати в кулінарії. Не більше однієї повної чайної ложки в день;
  • Бульйон від печінки можна використовувати для варіння рису або макаронів.

Смажена печінка свиняча «Саворе по-критски»

На Криті смажену печінку їдять як мінімум два рази в тиждень. Це блюдо частіше використовують як закуску до сухого білого і червоного вина.

Ще кілька десятиліть тому на Криті «Саворе» було частиною різдвяного столу. Ця традиція зародилася у критських селах, коли не кожна сім'я могла дозволити собі утримувати свиню.

Перед Різдвом забій свині виробляв поміщик села з родичами. М'ясо ділили на всіх мешканців, але деяким діставалися тільки субпродукти у вигляді печінки, легенів.

Бідняки, бажаючи продовжити задоволення поїдання чогось м'ясного, намагалися зберегти придатність смаженої печінки на довгий термін. Так в цьому блюді з'явився оцет, який є природним консервантом, зберігає продукт від псування і задає особливий смакової тон.

Згодом на Криті з'явилося багато продуктів харчування з використанням ґрунтовного кількості оцту. Наприклад, оцтові ковбаски і м'ясної апаки просто обожнюємо місцевими жителями острова.

Оцет незамінний як у кулінарії, так і в побуті. Його властивість вбивати мікроби, що дозволяє використовувати його при митті посуду і не потрібно вдаватися до шкідливих хімікатів.

Перед смаженням печінку свині краще очистити від плівки, тоді страва вийде більш ніжним.

Інгредієнти:

  • 1 кг свинячої печінки;
  • Борошна півсклянки;
  • Оцет;
  • Розмарин;
  • Сіль.

Нарізати субпродукт уздовж скибочками завтовшки з палець. Посолити і обваляти в борошні.

У розігріте масло на сковороді, покласти ці шматочки і обсмажувати на середньому вогні з двох сторін за кілька хвилин до золотистої скоринки. Потім протушкувати їх на повільному вогні під кришкою протягом 10-15 хвилин, перевернувши скибочки один раз.

Перевіривши готовність, посипати розмарином. Збільшити вогонь і влити на сковороду трохи оцту. Як тільки перестане шипіти, перемішати в сковороду печінку і відразу ж викласти на тарілку.

Примітка: замість оцту можна використовувати червоне вино.

Грецьке стифадо з печінки свинячої

У Греції готують різного роду стифадо. Основний інгредієнт цієї страви – цибулю у великій кількості і багато томатного соусу.

Влітку використовують свіжі помідори, а взимку томатні заправки. Стифадо готують з різними видами м'яса, а також з курячої та інших видів печінки.

Інгредієнти:

  • 1 кг свинячої печінки;
  • 0,5 кг цибулі дрібного;
  • Пучок фенхелю;
  • 400 г томатної пасти;
  • Чорний перець (горошком);
  • Паличка кориці;
  • Олія оливкова;
  • Сіль за смаком.

У каструлі нагріваємо 100 мл оливкової олії. Печінку нарізати кубиками кидаємо в каструлю, весь час помішуючи, доводимо до золотистого кольору з декількох сторін.

Зменшуємо вогонь і накриваємо кришкою. Тушкуємо 10-15 хвилин. Крупно нарізаємо цибулю і додаємо в каструлю до продукту гаситися ще 12-15 хвилин.

Збільшуємо вогонь і вливаємо в каструлю один стакан води і даємо закипіти. Тут же солимо перчимо і додаємо дрібно нарізаний кріп.

Знову тушкуємо на повільному вогні 5-7 хвилин. Додаємо паличку кориці і томатну пасту. Даємо страви потушиться 10-15 хвилин.

Приблизно через 40-50 хвилин Стифадо готово. Подаємо таке блюдо з гарніром у вигляді картопляного пюре, відвареного рису або макаронів. Свиняча печінка може стати основним інгредієнтом теплих салатів.

Враховуючи, що такі страви вважаються не зовсім корисною їжею, виникає питання: а як же грекам вдається славиться довгожителями?

Просто на Криті так само у величезній кількості вживають різні свіжі салати з цілющими травами і тільки натуральні інгредієнти. Дієтичні салати невід'ємна частина будь-якого критського столу.

Дієтичний салат з руколою і свинячою печінкою

Це дуже корисний салат. Будуть потрібні:

  • Помідори черрі;
  • Листя свіжого салату;
  • Зелена цибуля;
  • Рукола;
  • Будь-який твердий сир;
  • Соєвий соус;
  • Ложка натурального меду.

Свинячу печінку нарізати скибочками завтовшки з палець і злегка обсмажити на сковороді. Потім полити їх соєвим соусом, додати мед, залити 100 г води і тушкувати до готовності.

Тим часом приготувати листя салату, добре промити і крупно нарізати в глибоку тарілку. Помідори черрі розрізати на дві половинки.

Сир провести через крупну тертку. Зелену цибулю і рукколу дрібно нарізати. Все перемішати і додати до салату теплу печінку.

Готовий салат можна полити соком свіжого лимона або оцтом. Заправляти салат краще 0,3% оливковою олією вищого сорту. Мультивітамінний салат готовий.

Печінка свиняча по-венеційськи

В сільській місцевості поблизу Венеції існує старовинне свято «День свині». Таким способом місцеві жителі святкують достаток і добробут села.

Інгредієнти:

  • 1 кг свинячої печінки;
  • 1 кг цибулі;
  • 150 г оливкової олії;
  • 100 мл бальзамічного оцту;
  • 2 ч. л. коричневого цукру;
  • Один пучок петрушки;
  • 300-400 мл червоного вина;
  • Перець чорний горошком;
  • Сіль.

Субпродукт очистити від плівки і жовчних проток. Можна обдати злегка окропом, щоб легше зійшла плівка. Миємо й нарізаємо на середні кубики.

У глибокій сковороді тушкуємо крупно нарізану цибулю на половині оливкової олії. Коли цибуля злегка набуде золотистий колір, додаємо оцет і цукор.

Залишаємо на повільному вогні до прийняття карамельного виду. Готовий цибулю викладаємо в окремий посуд.

У тій же сковороді злегка підсмажуємо печінку, додавши решту оливкової масло. Гасимо вином, солимо і перчимо.

Повертаємо у сковорідку цибулю і посипаємо дрібно нарубаної петрушкою. Ретельно перемішуємо і залишаємо тушкуватися, збавивши вогонь до мінімуму.

Таке смачне блюдо добре поєднується з картоплею, запеченому в духовці.


Страви з печінки яловичої рецепти з фото і відео. Читайте як правильно приготувати.Куряча печінка користь та шкода, читайте що можна приготувати, як це зробити правильно і з чим подавати.Дізнайтеся більше про користь і шкоду консервованої печінки тріски. Читайте рецепти страв з печінки і як правильно приготувати.

Дієтична страва зі свинячої печінки

  • Два шматки печінки;
  • Велика цибуля;
  • Червоний перець;
  • Зелений перець;
  • Жовтий перець;
  • Пучок петрушки;
  • Оливкова олія;
  • Сік лимона.

Ріжемо на тонкі скибочки печінку, промиваємо й обсушуємо. Викладаємо на розігріту сковороду з 2-3 ст. л. оливкової олії.

Обсмажити трохи з кожного боку за кілька хвилин, що б підрум'янилася. Овочі нарізаємо зручним способом, крупно або дрібно і додаємо на сковороду.

Перемішуємо протягом однієї хвилини. Заливаємо склянкою теплої води. Накриваємо кришкою і тушкуємо до повної готовності на сбавленном вогні.

В кінці солимо блюдо і додаємо сік половинки лимона. Посипаємо рубаною петрушкою і даємо настоятися під кришкою 5-10 хвилин і подаємо на стіл.

Примітка:

  • Солимо безпосередньо в кінці, щоб печінка не стала гумовою.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: