06 апрель 2019 1 494

Як приготувати тушковану капусту зі свининою

Все частіше більшість господинь віддають перевагу тушкованої капусти. І це не дивно! Капуста добре поєднується з будь-яким м'ясом, овочами, спеціями: страва виходить ситним і дуже смачним. Страву можна готувати не тільки зі свіжої капусти, але і з квашеної: в цьому випадку воно придбає ледь вловиму кислинку.

Стушкувати капусту можна в будь-якому посуді з товстими стінками: для цього підійдуть казан, каструля або сковорода. А використання мультиварки дозволить господарці не тільки зекономити час, але і зберегти соковитість і корисні речовини продуктів.

Не варто забувати, що в капусті містяться у великій кількості вітаміни С, В, А, марганець, йод та магній.

Класичний рецепт
Інгредієнти Кількість
м'ясо свиняче - 500 г
капуста свіжа - 1 кг
цибулю - 1 шт.
морквина - 1 шт.
вода питна - 500 мл
паста томатна - 3 ст. л.
приправа для м'яса - 1 ст. л.
рафінована соняшникова олія - 6 ст. л.
сіль - за смаком
Час приготування: 85 хвилин Калорійність на 100 г: 110 Ккал

Покрокове приготування тушкованої капусти зі свининою в каструлі:

  1. М'ясо помити, обрізати з нього пленочки і розділити на шматочки. У сковорідку налити олію і обсмажити свинину. Через деякий час з м'яса почне виділятися сік, в якому він повинен потушиться;
  2. Коли рідина випарується, а м'ясні шматочки почнуть покриватися скоринкою, їх потрібно перекласти в каструлю: у неї повинні бути товсті стінки. Налити олії;
  3. Почистити і нарізати цибулю (півкільцями) і моркву (кубиками);
  4. М'ясо посолити за смаком. Викласти рівномірно спочатку шар цибулі, потім моркви. У каструлю налити півлітра води і довести вміст до кипіння. Після цього м'ясо і овочі повинні тушкуватися приблизно тридцять хвилин;
  5. Тим часом капусту дрібно порубати і добре пом'яти руками, щоб з неї вийшов сік. Викласти шар капусти, закрити кришкою і тушкувати (не перемішувати). До цього часу м'ясо і овочі будуть майже готові;
  6. Томатну пасту і спеції додати через хвилин сорок, добре перемішати. Готувати десять хвилин.

Тушкована капуста зі свининою та картоплею

Інгредієнти:

  • невеликий капустяний качан;
  • 650 г реберець або м'якоті;
  • 1 велика морквина;
  • 2 головки ріпчастої цибулі;
  • 13 великих картоплин;
  • паста томатна (2 ст. л.) або помідори (5 штук);
  • 4 лаврушки;
  • 120 грам рафінованої олії;
  • літр гарячої кип'яченої води;
  • сіль;
  • перець;
  • свіжа петрушка.

Час приготування: 80 хвилин.

Калорійність: 120 ккал/100 г.

Як готувати:

  1. Рослинне масло на повільному вогні розпалити в казані, покласти в нього цілу невелику головку цибулі, обсмажити до золотистого кольору і вийняти. Масло після цього не буде гірчити і знайде незвичайний запах;
  2. З м'яса або реберець видалити плівку і жилки, промити і розділити на шматочки. Обсмажити в казані, поки не випарується рідина і не з'явиться золотава скоринка;
  3. Моркву почистити, крупно потерти;
  4. Цибулю нашаткувати дрібними кубиками;
  5. Бульби картоплі почистити, помити і крупно нарізати;
  6. Порубати капустяний качан;
  7. Якщо у страву додаються помідори, то їх треба порізати на кубиками;
  8. Спочатку в казан додати моркву, перемішати і недовго тушкувати на сильному вогні;
  9. Викласти порізану цибулю. Коли він стане золотистого відтінку, додати помідори або томатну пасту. Вміст казана добре перешкодити, готувати двадцять п'ять хвилин, не знімаючи кришки;
  10. Закинути картоплю і капусту, залити гарячу воду. Інгредієнти перемішати, посолити поперчити. Закинути лавровий лист;
  11. Накрити казан кришкою і тушкувати страву, не збавляючи вогню. Коли з-під кришки з'явиться пар, зменшити жар і готувати ще тридцять хвилин;
  12. Готову тушковану капусту потрібно настояти хвилин п'ятнадцять, викласти по тарілках і прикрасити свіжою петрушкою.

Сезон заміських пікнічків вже почався — візьміть на замітку рецепт шашлику з курки — кілька рецептів.

Читайте як приготувати шоколадний брауні в мультиварці — обов'язково спробуйте цю випічку.

Як готувати грецьку мусаку — дуже смачне і корисне блюдо з середземноморської кухні.

Квашена тушкована капуста зі свининою на сковороді

Інгредієнти:

  • 500 грамів філейної частини свинини;
  • ½ Кілограма квашеної капусти;
  • ріпчаста цибуля;
  • томатна паста;
  • приправа для м'яса;
  • лавровий лист;
  • рафінована соняшникова олія;
  • соус «Чилі».

Час приготування: 90 хвилин.

Калорійність: на 100 грам 200 ккал.

Рецепт приготування по кроках:

  1. Помити і розрізати на шматочки м'ясо;
  2. Почистити і нарізати півкільцями середню цибулину;
  3. У сковороду налити велику ложку масла. Коли воно нагріється, викласти цибулю і м'ясо. Щоб м'ясо не згоріло, краще смажити на середньому вогні. Готувати до того моменту, поки на м'ясі не з'явиться скориночка, а цибуля не стане золотистим;
  4. Капусту промити водою з допомогою друшляка злити надлишки рідини, після чого викласти в сковороду. Додати столову ложку соусу «Чілі»;
  5. Вміст сковороди залити склянкою окропу і під закритою кришкою тушкувати приблизно п'ятдесят хвилин;
  6. Додати томатної пасти або свіжих помідорів тільки після того, як капуста буде м'якою. Незвичайний смак страви додадуть різні приправи і ложечка цукру. Через кілька хвилин можна покласти лаврового листа і два зубчики розчавленого часнику;
  7. Остаточно страва буде готове, коли википить уся вода.

Рецепт страви з приготуванням в мультиварці

Інгредієнти:

  • 500 г м'яса;
  • морквина;
  • 2 ст. л. томатної пасти;
  • 600 р свіжої капусти;
  • ріпчаста цибуля;
  • 2 зубчики часнику;
  • 250 г печериць;
  • масло рослинне без запаху;
  • перець, сіль;
  • вода.

Час приготування: 70 хвилин.

Калорійність: 130 ккал на 100 р.

Як приготувати тушковану капусту зі свининою в мультиварці:

  1. Шматок м'яса промити і розрізати на тонкі скибочки по напрямку волокон;
  2. Качан капусти обмити, видалити погані листочки і дрібно нашаткувати;
  3. Головку ріпчастої цибулі очистити і тонко нарізати півкільцями;
  4. Почистити моркву, крупно потерти;
  5. Гриби промити й нарізати дрібними пластинками;
  6. Зубчики часнику подрібнити за допомогою преса;
  7. У каструлю налити трохи олії без запаху. Включити режим «Випічка» і обсмажувати цибулю пару хвилин. Висипати гриби і готувати ще десять хвилин;
  8. Викласти терту моркву і шматочки м'яса. При постійному помішуванні обсмажувати не більше десяти хвилин;
  9. Вибравши режим «Гасіння», засипати капусту, додати спецій, дві ложки томатної пасти і солі за смаком. Налити В чашу ½ л води і тушкувати продукти одну годину;
  10. Готову страву за бажанням можна прикрасити свіжою зеленню.

Поради

  1. Капусту тушковану можна подавати як гарнір і самостійне страву в гарячому або холодному вигляді. Картопляне пюре, відварений рис та капуста добре доповнюють один одного;
  2. Щоб капуста швидше стала м'якою, її потрібно шаткувати як можна дрібніше;
  3. Сіль, спеції томатна паста додаються в самому початку, інакше час приготування значно збільшиться;
  4. У тушкованої капусти вийде незвичайний смак, якщо томатну пасту перед додаванням перемішати з ½ склянки розсолу від помідорів;
  5. При бажанні під час гасіння капусти можна додати чорнослив, брокколі, спаржу, картопля, квасоля, баклажани або кабачки.

Тушкована капуста зі свининою – дуже смачне і бюджетне блюдо, яке можна приготувати за короткий час. Воно не вимагає багато часу і навиків, тому капусту стушкувати зможе навіть недосвідчена господиня. При дотриманні правил приготування страву в кінцевому підсумку вийде соковите і поживне.

Що ще почитати: