Як приготувати тушковану капусту зі свининою
Все частіше більшість господинь віддають перевагу тушкованої капусти. І це не дивно! Капуста добре поєднується з будь-яким м'ясом, овочами, спеціями: страва виходить ситним і дуже смачним. Страву можна готувати не тільки зі свіжої капусти, але і з квашеної: в цьому випадку воно придбає ледь вловиму кислинку.
Стушкувати капусту можна в будь-якому посуді з товстими стінками: для цього підійдуть казан, каструля або сковорода. А використання мультиварки дозволить господарці не тільки зекономити час, але і зберегти соковитість і корисні речовини продуктів.
Не варто забувати, що в капусті містяться у великій кількості вітаміни С, В, А, марганець, йод та магній.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
м'ясо свиняче - | 500 г |
капуста свіжа - | 1 кг |
цибулю - | 1 шт. |
морквина - | 1 шт. |
вода питна - | 500 мл |
паста томатна - | 3 ст. л. |
приправа для м'яса - | 1 ст. л. |
рафінована соняшникова олія - | 6 ст. л. |
сіль - | за смаком |
Час приготування: 85 хвилин | Калорійність на 100 г: 110 Ккал |
Покрокове приготування тушкованої капусти зі свининою в каструлі:
- М'ясо помити, обрізати з нього пленочки і розділити на шматочки. У сковорідку налити олію і обсмажити свинину. Через деякий час з м'яса почне виділятися сік, в якому він повинен потушиться;
- Коли рідина випарується, а м'ясні шматочки почнуть покриватися скоринкою, їх потрібно перекласти в каструлю: у неї повинні бути товсті стінки. Налити олії;
- Почистити і нарізати цибулю (півкільцями) і моркву (кубиками);
- М'ясо посолити за смаком. Викласти рівномірно спочатку шар цибулі, потім моркви. У каструлю налити півлітра води і довести вміст до кипіння. Після цього м'ясо і овочі повинні тушкуватися приблизно тридцять хвилин;
- Тим часом капусту дрібно порубати і добре пом'яти руками, щоб з неї вийшов сік. Викласти шар капусти, закрити кришкою і тушкувати (не перемішувати). До цього часу м'ясо і овочі будуть майже готові;
- Томатну пасту і спеції додати через хвилин сорок, добре перемішати. Готувати десять хвилин.
Тушкована капуста зі свининою та картоплею
Інгредієнти:
- невеликий капустяний качан;
- 650 г реберець або м'якоті;
- 1 велика морквина;
- 2 головки ріпчастої цибулі;
- 13 великих картоплин;
- паста томатна (2 ст. л.) або помідори (5 штук);
- 4 лаврушки;
- 120 грам рафінованої олії;
- літр гарячої кип'яченої води;
- сіль;
- перець;
- свіжа петрушка.
Час приготування: 80 хвилин.
Калорійність: 120 ккал/100 г.
Як готувати:
- Рослинне масло на повільному вогні розпалити в казані, покласти в нього цілу невелику головку цибулі, обсмажити до золотистого кольору і вийняти. Масло після цього не буде гірчити і знайде незвичайний запах;
- З м'яса або реберець видалити плівку і жилки, промити і розділити на шматочки. Обсмажити в казані, поки не випарується рідина і не з'явиться золотава скоринка;
- Моркву почистити, крупно потерти;
- Цибулю нашаткувати дрібними кубиками;
- Бульби картоплі почистити, помити і крупно нарізати;
- Порубати капустяний качан;
- Якщо у страву додаються помідори, то їх треба порізати на кубиками;
- Спочатку в казан додати моркву, перемішати і недовго тушкувати на сильному вогні;
- Викласти порізану цибулю. Коли він стане золотистого відтінку, додати помідори або томатну пасту. Вміст казана добре перешкодити, готувати двадцять п'ять хвилин, не знімаючи кришки;
- Закинути картоплю і капусту, залити гарячу воду. Інгредієнти перемішати, посолити поперчити. Закинути лавровий лист;
- Накрити казан кришкою і тушкувати страву, не збавляючи вогню. Коли з-під кришки з'явиться пар, зменшити жар і готувати ще тридцять хвилин;
- Готову тушковану капусту потрібно настояти хвилин п'ятнадцять, викласти по тарілках і прикрасити свіжою петрушкою.
Сезон заміських пікнічків вже почався — візьміть на замітку рецепт шашлику з курки — кілька рецептів.
Читайте як приготувати шоколадний брауні в мультиварці — обов'язково спробуйте цю випічку.
Як готувати грецьку мусаку — дуже смачне і корисне блюдо з середземноморської кухні.
Квашена тушкована капуста зі свининою на сковороді
Інгредієнти:
- 500 грамів філейної частини свинини;
- ½ Кілограма квашеної капусти;
- ріпчаста цибуля;
- томатна паста;
- приправа для м'яса;
- лавровий лист;
- рафінована соняшникова олія;
- соус «Чилі».
Час приготування: 90 хвилин.
Калорійність: на 100 грам 200 ккал.
Рецепт приготування по кроках:
- Помити і розрізати на шматочки м'ясо;
- Почистити і нарізати півкільцями середню цибулину;
- У сковороду налити велику ложку масла. Коли воно нагріється, викласти цибулю і м'ясо. Щоб м'ясо не згоріло, краще смажити на середньому вогні. Готувати до того моменту, поки на м'ясі не з'явиться скориночка, а цибуля не стане золотистим;
- Капусту промити водою з допомогою друшляка злити надлишки рідини, після чого викласти в сковороду. Додати столову ложку соусу «Чілі»;
- Вміст сковороди залити склянкою окропу і під закритою кришкою тушкувати приблизно п'ятдесят хвилин;
- Додати томатної пасти або свіжих помідорів тільки після того, як капуста буде м'якою. Незвичайний смак страви додадуть різні приправи і ложечка цукру. Через кілька хвилин можна покласти лаврового листа і два зубчики розчавленого часнику;
- Остаточно страва буде готове, коли википить уся вода.
Рецепт страви з приготуванням в мультиварці
Інгредієнти:
- 500 г м'яса;
- морквина;
- 2 ст. л. томатної пасти;
- 600 р свіжої капусти;
- ріпчаста цибуля;
- 2 зубчики часнику;
- 250 г печериць;
- масло рослинне без запаху;
- перець, сіль;
- вода.
Час приготування: 70 хвилин.
Калорійність: 130 ккал на 100 р.
Як приготувати тушковану капусту зі свининою в мультиварці:
- Шматок м'яса промити і розрізати на тонкі скибочки по напрямку волокон;
- Качан капусти обмити, видалити погані листочки і дрібно нашаткувати;
- Головку ріпчастої цибулі очистити і тонко нарізати півкільцями;
- Почистити моркву, крупно потерти;
- Гриби промити й нарізати дрібними пластинками;
- Зубчики часнику подрібнити за допомогою преса;
- У каструлю налити трохи олії без запаху. Включити режим «Випічка» і обсмажувати цибулю пару хвилин. Висипати гриби і готувати ще десять хвилин;
- Викласти терту моркву і шматочки м'яса. При постійному помішуванні обсмажувати не більше десяти хвилин;
- Вибравши режим «Гасіння», засипати капусту, додати спецій, дві ложки томатної пасти і солі за смаком. Налити В чашу ½ л води і тушкувати продукти одну годину;
- Готову страву за бажанням можна прикрасити свіжою зеленню.
Поради
- Капусту тушковану можна подавати як гарнір і самостійне страву в гарячому або холодному вигляді. Картопляне пюре, відварений рис та капуста добре доповнюють один одного;
- Щоб капуста швидше стала м'якою, її потрібно шаткувати як можна дрібніше;
- Сіль, спеції томатна паста додаються в самому початку, інакше час приготування значно збільшиться;
- У тушкованої капусти вийде незвичайний смак, якщо томатну пасту перед додаванням перемішати з ½ склянки розсолу від помідорів;
- При бажанні під час гасіння капусти можна додати чорнослив, брокколі, спаржу, картопля, квасоля, баклажани або кабачки.
Тушкована капуста зі свининою – дуже смачне і бюджетне блюдо, яке можна приготувати за короткий час. Воно не вимагає багато часу і навиків, тому капусту стушкувати зможе навіть недосвідчена господиня. При дотриманні правил приготування страву в кінцевому підсумку вийде соковите і поживне.