26 май 2019 5 625

Як зварити смачний суп із сочевиці з м'ясом

Іноді так хочеться побалувати себе і свою сім'ю чимось смачним, легким і одночасно надовго насыщающим. Відмінним рішенням даного питання стане приготування супу. Але ж звичайні повсякденні овочеві або ж курячі супи вже порядком набридли і не приносять особливої радості. Чи Не так?

В такому випадку, суп із сочевиці, зварений на м'ясному бульйоні – це саме те блюдо, яке вам неодмінно варто спробувати. Сочевиця – найменший вид з сімейства бобових.

Вона легкозасвоювана, дієтична і, в той же час, дуже ситна — вам знадобиться зовсім невелика порція сочевичного супу для того, щоб насититися. Так що на вашій фігурі його вживання ніяк не відіб'ється.

Простий рецепт
Інгредієнти Кількість
боби сочевиці - 250 г
м'ясо на кості - 200 – 250 г
вода - 2 л
цибулю - 2 шт.
морква - 2 шт.
сіль, перець - за смаком
слив. масло - 50 г
пісне рафінована олія - 2 ст. л.
кмин - щіпка
Час приготування: 65 хвилин Калорійність на 100 грам: 320 Ккал

Приготування супу з сочевиці з м'ясом:

  1. М'ясо на кості укладіть в товстостінну каструлю, залийте водою і, посоливши за смаком, поставте на плиту. Варіть бульйон протягом 30 хвилин;
  2. Тим часом, поки вариться м'ясний бульйон-основа, займіться приготуванням овочевий заправки. Для цього обсмажте на соняшниковій олії натерту на тертці моркву і дрібно нашатковану цибулю. Выжаривать до рум'яного кольору – не обов'язково, достатньо буде – до прозорості цибулі;
  3. Вийміть кістка з киплячого бульйону і зніміть з неї м'ясо, яке після подрібнення, необхідно знову повернути в суп;
  4. Боби сочевиці промийте в декількох водах, а потім покладіть в киплячий м'ясний бульйон. Сочевиця досить швидко розварюється, тому півгодини для її приготування буде цілком достатньо;
  5. Додайте в суп трохи кмину, шматочок вершкового масла і приготовану овочеву заправу. Дайте прокипіти інгредієнтів протягом 5 хвилин, а потім подрібніть їх, скориставшись блендером. У вас вийде відмінний сочевичний суп-пюре, який відмінно поєднується з часниковими грінками.

Як приготувати гострий суп з сочевицею з яловичиною

Гострий сочевичний суп – чудове блюдо, яке найкраще готувати в холодну зимову пору. Він чудово втамовує апетит, покращує травлення і зігріває, застосування гострого перцю чилі, в процесі приготування, надає супу особливої приємною пекучості, яка, до того ж, ще й розганяє метаболізм.

Так що, якщо ви стежите за своїм здоров'ям і фігурою – даний вид першого страви просто створений для вас. Він вам обов'язково сподобається!

Якщо у вас є проблеми з шлунково-кишковим трактом (наприклад, гастрит або часті напади печії), то слід з особливою обережністю віднестися до даного рецептом супу, так як він виходить досить пекучим. Як варіант, ви можете дещо зменшити кількість використовуваного перцю-чилі та часнику.

Інгредієнти:

  • сочевиця швидкорозварювані – 1 склянка;
  • яловичина (бажано з кісточкою) – 0,5 кг;
  • часник (зимовий) – 1 головка;
  • перець чилі – 1 стручок;
  • кам'яна сіль, запашний перець;
  • картопля – 2 бульби;
  • цибулина – 1 шт.;
  • морква – 1 шт.;
  • лаврушка — 1 шт.;
  • куркума – на кінчику ножа.

Час приготування страви: 90 хв.

Калорійність на 100 г: 349 кКал.

Приготування:

  1. Зваріть бульйон на основі яловичини (близько 40 хвилин). У момент першого закипання зніміть з його поверхні утворюється пінку. Після того, як бульйон буде готовий, вийміть з нього м'ясо, звільніть його від кістки і, нарізавши невеликими шматочками, знову повернути в каструлю з бульйоном;
  2. Сочевицю заздалегідь замочувати у воді, як інші види сімейства бобових, не варто, вона і так добре розварюється. Просто промийте її і всипте в бульйон;
  3. Очищені і подрібнені картопляні бульби відправте разом з нашаткованою цибулею і морквою в киплячий бульйон. Сіль додавайте по своєму смаку. Запашного перцю буде досить декількох горошин;
  4. Стручок гострого перцю розрізати навпіл, а потім разом з куркумою і лавровим листком введіть в вариться суп;
  5. Варіть гострий сочевичний суп протягом 40-50 хвилин. Після додайте в нього подрібнену головку часнику, зніміть з вогню і дайте настоятися (2-3 хвилини), після чого розливайте по порційним бульонницам і подавайте до столу.

Як зварити суп із сочевиці з м'ясом в мультиварці

Сочевичний суп, зварений з мультиварці – що може бути простіше? Все, що від вас потрібно – це закласти підготовлені інгредієнти в чашу мультиварки, залити їх водою і, включивши програму, чекати закінчення приготування.

Готовий сочевичний суп виходить неймовірно смачним і наваристим. Перевагою даного супу, в порівнянні з іншими стравами з бобових, є його швидкість приготування.

Сочевицю немає необхідності попередньо вимочувати у воді, а потім піддавати тривалій термічній обробці – 30-40 хвилин варіння буде цілком достатньо. А якщо для цього використовується ще й такий кухонний агрегат, як мультиварка, тоді й зовсім процес полегшується, так як за ним не потрібно буде стежити. Отже, приступимо.

Необхідні інгредієнти:

  • сочевиця – 1 мультистакан;
  • помідори (свіжі) – 2 шт.;
  • цибуля – 2 шт.;
  • морковина – 1 шт.;
  • бульба – 2 бульби;
  • сіль;
  • перчик чорний;
  • хмелі-сунелі;
  • м'ясо (курка) – 200 г;
  • вода – 3 л;
  • жир курячий (топлений) – 1 ст. л.;
  • петрушка – декілька гілочок.

Тривалість приготування: 1 год.

Калорійність на 100 г: 337 кКал.

Приготування страви:

  1. Курячий жир розтопити в чашу мультиварки і обсмажте на ньому подрібнену цибулю з морквою (спосіб подрібнення вибирайте на свій розсуд);
  2. Потім покладіть в чашу куряче м'ясо (будь-які частини), сочевицю, нарізані картопляні бульби і томати (розрізані на четвертинки). Залийте все водою, приправити сіллю, перцем і щіпкою хмелі-сунелі. Відкрийте програму на режим «Варка», встановіть час приготування на таймері на 50 хвилин і, закривши кришку мультиварки, дочекайтеся сигналу про закінчення приготування;
  3. Зелень петрушки умийтесь під проточною водою, обтрусіть від зайвої рідини і, дрібно нарубавши, введіть у вже готовий суп із сочевиці з м'ясом. Суп виходить настільки смачним і наваристим, що його можна нічим і не доповнювати, крім шматка хліба або ж (на любителя) – листом лаваша.

Що приготувати з свинячого легкого рецепти з фото і покроковими рекомендаціями.

Рецепт шашлику з телятини — спробуйте цей рецепт, для заміського пікніка підійде чудово.

Читайте як приготувати лимонний пиріг з пісочного тіста. Дуже смачний рецепт.

Корисні поради

  1. Час приготування чечевичных бобів залежить від її сорту (кольору). Так, швидше розварюється сочевиця помаранчевого кольору – їй буде достатньо 15 хвилин. Трохи більше часу знадобиться для приготування жовтої сочевиці – 25-30 хвилин. Ну і найбільш тривалій термічній обробці піддається зелена сочевиця, а саме – 40-45 хвилин. Обов'язково слід враховувати цей факт у процесі приготування страв з неї;
  2. Сочевиця – це єдиний вид сімейства бобових, який не потрібно попередньо вимочувати у воді. Всі її сорти, порівняно швидко розварюються і без цієї процедури;
  3. Якщо в рецепті сочевичного супу присутні свіжі томати, але у вас з якихось причин їх немає в наявності – ви можете замінити їх на консервовані. Страва вийде не менш смачним, і, навіть, злегка пікантним. Проте, їх варто додавати безпосередньо у кінці приготування, так як кислота, присутня в них, здатна уповільнити процес приготування всіх інших інгредієнтів;
  4. Сочевичні супи можна готувати не тільки на м'ясних бульйонах, але і на звичайній воді. Приготований таким чином суп виходить менш калорійним і, відповідно, дієтичним. Сочевиця, як самостійний елемент, здатна гідно замінити м'ясну складову і наситити організм необхідною енергією;
  5. При вживанні страв з сочевиці не варто забувати про те, що вона все ж таки відноситься до сімейства бобових і так само, як і всі їхні підвиди здатна викликати підвищене газоутворення в кишечнику.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: