Як зварити смачний суп із сочевиці з м'ясом
Іноді так хочеться побалувати себе і свою сім'ю чимось смачним, легким і одночасно надовго насыщающим. Відмінним рішенням даного питання стане приготування супу. Але ж звичайні повсякденні овочеві або ж курячі супи вже порядком набридли і не приносять особливої радості. Чи Не так?
В такому випадку, суп із сочевиці, зварений на м'ясному бульйоні – це саме те блюдо, яке вам неодмінно варто спробувати. Сочевиця – найменший вид з сімейства бобових.
Вона легкозасвоювана, дієтична і, в той же час, дуже ситна — вам знадобиться зовсім невелика порція сочевичного супу для того, щоб насититися. Так що на вашій фігурі його вживання ніяк не відіб'ється.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
боби сочевиці - | 250 г |
м'ясо на кості - | 200 – 250 г |
вода - | 2 л |
цибулю - | 2 шт. |
морква - | 2 шт. |
сіль, перець - | за смаком |
слив. масло - | 50 г |
пісне рафінована олія - | 2 ст. л. |
кмин - | щіпка |
Час приготування: 65 хвилин | Калорійність на 100 грам: 320 Ккал |
Приготування супу з сочевиці з м'ясом:
- М'ясо на кості укладіть в товстостінну каструлю, залийте водою і, посоливши за смаком, поставте на плиту. Варіть бульйон протягом 30 хвилин;
- Тим часом, поки вариться м'ясний бульйон-основа, займіться приготуванням овочевий заправки. Для цього обсмажте на соняшниковій олії натерту на тертці моркву і дрібно нашатковану цибулю. Выжаривать до рум'яного кольору – не обов'язково, достатньо буде – до прозорості цибулі;
- Вийміть кістка з киплячого бульйону і зніміть з неї м'ясо, яке після подрібнення, необхідно знову повернути в суп;
- Боби сочевиці промийте в декількох водах, а потім покладіть в киплячий м'ясний бульйон. Сочевиця досить швидко розварюється, тому півгодини для її приготування буде цілком достатньо;
- Додайте в суп трохи кмину, шматочок вершкового масла і приготовану овочеву заправу. Дайте прокипіти інгредієнтів протягом 5 хвилин, а потім подрібніть їх, скориставшись блендером. У вас вийде відмінний сочевичний суп-пюре, який відмінно поєднується з часниковими грінками.
Як приготувати гострий суп з сочевицею з яловичиною
Гострий сочевичний суп – чудове блюдо, яке найкраще готувати в холодну зимову пору. Він чудово втамовує апетит, покращує травлення і зігріває, застосування гострого перцю чилі, в процесі приготування, надає супу особливої приємною пекучості, яка, до того ж, ще й розганяє метаболізм.
Так що, якщо ви стежите за своїм здоров'ям і фігурою – даний вид першого страви просто створений для вас. Він вам обов'язково сподобається!
Якщо у вас є проблеми з шлунково-кишковим трактом (наприклад, гастрит або часті напади печії), то слід з особливою обережністю віднестися до даного рецептом супу, так як він виходить досить пекучим. Як варіант, ви можете дещо зменшити кількість використовуваного перцю-чилі та часнику.
Інгредієнти:
- сочевиця швидкорозварювані – 1 склянка;
- яловичина (бажано з кісточкою) – 0,5 кг;
- часник (зимовий) – 1 головка;
- перець чилі – 1 стручок;
- кам'яна сіль, запашний перець;
- картопля – 2 бульби;
- цибулина – 1 шт.;
- морква – 1 шт.;
- лаврушка — 1 шт.;
- куркума – на кінчику ножа.
Час приготування страви: 90 хв.
Калорійність на 100 г: 349 кКал.
Приготування:
- Зваріть бульйон на основі яловичини (близько 40 хвилин). У момент першого закипання зніміть з його поверхні утворюється пінку. Після того, як бульйон буде готовий, вийміть з нього м'ясо, звільніть його від кістки і, нарізавши невеликими шматочками, знову повернути в каструлю з бульйоном;
- Сочевицю заздалегідь замочувати у воді, як інші види сімейства бобових, не варто, вона і так добре розварюється. Просто промийте її і всипте в бульйон;
- Очищені і подрібнені картопляні бульби відправте разом з нашаткованою цибулею і морквою в киплячий бульйон. Сіль додавайте по своєму смаку. Запашного перцю буде досить декількох горошин;
- Стручок гострого перцю розрізати навпіл, а потім разом з куркумою і лавровим листком введіть в вариться суп;
- Варіть гострий сочевичний суп протягом 40-50 хвилин. Після додайте в нього подрібнену головку часнику, зніміть з вогню і дайте настоятися (2-3 хвилини), після чого розливайте по порційним бульонницам і подавайте до столу.
Як зварити суп із сочевиці з м'ясом в мультиварці
Сочевичний суп, зварений з мультиварці – що може бути простіше? Все, що від вас потрібно – це закласти підготовлені інгредієнти в чашу мультиварки, залити їх водою і, включивши програму, чекати закінчення приготування.
Готовий сочевичний суп виходить неймовірно смачним і наваристим. Перевагою даного супу, в порівнянні з іншими стравами з бобових, є його швидкість приготування.
Сочевицю немає необхідності попередньо вимочувати у воді, а потім піддавати тривалій термічній обробці – 30-40 хвилин варіння буде цілком достатньо. А якщо для цього використовується ще й такий кухонний агрегат, як мультиварка, тоді й зовсім процес полегшується, так як за ним не потрібно буде стежити. Отже, приступимо.
Необхідні інгредієнти:
- сочевиця – 1 мультистакан;
- помідори (свіжі) – 2 шт.;
- цибуля – 2 шт.;
- морковина – 1 шт.;
- бульба – 2 бульби;
- сіль;
- перчик чорний;
- хмелі-сунелі;
- м'ясо (курка) – 200 г;
- вода – 3 л;
- жир курячий (топлений) – 1 ст. л.;
- петрушка – декілька гілочок.
Тривалість приготування: 1 год.
Калорійність на 100 г: 337 кКал.
Приготування страви:
- Курячий жир розтопити в чашу мультиварки і обсмажте на ньому подрібнену цибулю з морквою (спосіб подрібнення вибирайте на свій розсуд);
- Потім покладіть в чашу куряче м'ясо (будь-які частини), сочевицю, нарізані картопляні бульби і томати (розрізані на четвертинки). Залийте все водою, приправити сіллю, перцем і щіпкою хмелі-сунелі. Відкрийте програму на режим «Варка», встановіть час приготування на таймері на 50 хвилин і, закривши кришку мультиварки, дочекайтеся сигналу про закінчення приготування;
- Зелень петрушки умийтесь під проточною водою, обтрусіть від зайвої рідини і, дрібно нарубавши, введіть у вже готовий суп із сочевиці з м'ясом. Суп виходить настільки смачним і наваристим, що його можна нічим і не доповнювати, крім шматка хліба або ж (на любителя) – листом лаваша.
Що приготувати з свинячого легкого рецепти з фото і покроковими рекомендаціями.
Рецепт шашлику з телятини — спробуйте цей рецепт, для заміського пікніка підійде чудово.
Читайте як приготувати лимонний пиріг з пісочного тіста. Дуже смачний рецепт.
Корисні поради
- Час приготування чечевичных бобів залежить від її сорту (кольору). Так, швидше розварюється сочевиця помаранчевого кольору – їй буде достатньо 15 хвилин. Трохи більше часу знадобиться для приготування жовтої сочевиці – 25-30 хвилин. Ну і найбільш тривалій термічній обробці піддається зелена сочевиця, а саме – 40-45 хвилин. Обов'язково слід враховувати цей факт у процесі приготування страв з неї;
- Сочевиця – це єдиний вид сімейства бобових, який не потрібно попередньо вимочувати у воді. Всі її сорти, порівняно швидко розварюються і без цієї процедури;
- Якщо в рецепті сочевичного супу присутні свіжі томати, але у вас з якихось причин їх немає в наявності – ви можете замінити їх на консервовані. Страва вийде не менш смачним, і, навіть, злегка пікантним. Проте, їх варто додавати безпосередньо у кінці приготування, так як кислота, присутня в них, здатна уповільнити процес приготування всіх інших інгредієнтів;
- Сочевичні супи можна готувати не тільки на м'ясних бульйонах, але і на звичайній воді. Приготований таким чином суп виходить менш калорійним і, відповідно, дієтичним. Сочевиця, як самостійний елемент, здатна гідно замінити м'ясну складову і наситити організм необхідною енергією;
- При вживанні страв з сочевиці не варто забувати про те, що вона все ж таки відноситься до сімейства бобових і так само, як і всі їхні підвиди здатна викликати підвищене газоутворення в кишечнику.
Приємного апетиту!