01 март 2019 3 966

Як приготувати котлети з сочевиці

Сочевиця — цей вид бобових просто незамінний продукт під час посту. Його можна використовувати не тільки для приготування різних супів і каш, але і для створення котлет. До того ж, важко заперечити той факт, що в цьому продукті міститься велика кількість різних, необхідних для нормальної життєдіяльності організму речовин.

Рецепти приготування котлет з сочевиці

Пісна альтернатива
Інгредієнти Кількість
Сочевиця - 1 мірний стакан/склянка
Картопля - пару бульб
Морква середнього розміру - 1 шт.
Спеції - за смаком
Сіль - за смаком
Час приготування: 35 хвилин Калорійність на 100 г: 170 Ккал

Під час посту багато ламають голову над тим, чим же годувати домочадців. З сочевиці вийде прекрасне і традиційне блюдо, яке безперечно сподобається всім – пісні котлети.

Сочевицю заливаємо двома мірними чашками або склянками води. Залишаємо на ніч. Вранці воду зливаємо. Сочевиця має помітно збільшитися в розмірах.

Далі підготуємо м'ясорубку або блендер і подрібнити сочевицю. Після цього до неї потрібно додати моркву і картоплю (або кабачок), які попередньо натираються на дрібній тертці.

Остання щабель у приготуванні сочевичного фаршу – додавання спецій і солі.

Котлетки ліпляться дуже легко з такої маси. Обсмажуються на сковороді до появи коричнево-золотого кольору з обох сторін.

Сочевичні котлетки в духовці

Цей метод займе дещо більше сил і часу, однак результат неодмінно того варто. Для того щоб створити такі котлетки, необхідні:

  • 15 кг зеленої сочевиці;
  • Цибуля – 1 шт.;
  • Морква – 1 шт.;
  • Капуста білокачанна – 0,1-0,12 кг;
  • Корінь імбиру – 1 столова ложка подрібненої свіжої маси;
  • Яйце -1 шт;
  • Сіль;
  • Прянощі.

Час, необхідний для приготування: 50 хв.

Калорійність: 240 ккал.

Кладемо сочевицю в невелику каструлю, куди додаємо воду. Рівень води повинен бути вище рівня сочевиці на два-три див. Відварюємо до готовності, після чого додаємо трохи солі.

На сковороді, в яку попередньо додано невелику кількість рослинного масла, обсмажуємо натертий корінь імбиру, а також трохи спецій. Далі туди ж додаємо подрібнену моркву, цибулю. Після того, як вони трохи обжарились, додаємо дрібно нарізану білокачанну капусту. Готуємо овочі ще хвилин 5-7.

Якщо в каструльці з сочевицею залишилася вода, зливаємо її. Додаємо смажені овочі і змішуємо. За допомогою блендера маса дуже швидко перетворюється на пюре.

Включаємо духовку. Щоб котлетки не прилипали, необхідно намазати маслом деко.

Яйце потрібно розділити на білок і жовток. Останній необхідний для змащування котлеток. Виліплює котлети, викладаємо їх на деко, після чого змащуємо жовтком, щоб вони були рум'яними.

В духовій шафі при t=180 градусів страва готується за 15-20 хв.

Цікавий тандем: сочевиця і рис

Для приготування такого варіанту котлеток необхідні:

  • Сочевиця (або червона, або зелена – різниці немає) – 1 склянка;
  • Рис – 1 склянка;
  • Панірувальні сухарі – для хрусткої скоринки;
  • Сіль;
  • Спеції – коріандр, куркума;
  • Трохи зелені.

Час, необхідний для створення страви: 60-65 хв;

Калорійність: 194 ккал.

Першочергове – це відварки рису. Його можна навіть трохи розварити. Поки він вариться, можна зайнятися сочевицею – її потрібно залити водою і залишити для набухання.

Через третину години сочевицю можна подрібнити м'ясорубкою або блендером, після чого до неї додається рис, спеції, сіль і трошки зелені. Отримана маса змішується, після чого можна приступати до підготовки котлеток. Перед смаженням їх занурюємо в сухарі і обсмажуємо до золотавої скоринки.

Вегетаріанські сочевичні котлетки: просто і швидко

Вегетаріанство дуже актуально. І помилково думати, що котлети в цьому раціоні відсутні. Для приготування простих веганских котлет з сочевиці необхідні:

  • 1 мірний стакан/склянку сочевиці (колір не важливий);
  • Товчені сухарі – 100 г;
  • Цибуля – 1 шт.;
  • Морква – 1 шт.;
  • Томатна паста – 1 столова ложка;
  • Масло рослинне – 20 г;
  • Зелень – кріп, петрушка, базилік, зелена цибуля – всього близько 80-100 г;
  • Чебрець – щіпка;
  • Сіль, перець – за бажанням.

Час, витрачений на приготування: 40-45 хв.

Калорійність – 118 ккал.

Першим ділом потрібно відварити сочевицю. Висипаємо її в каструлю і додаємо 3-4 склянки води. При виборі сочевиці за смаковими характеристиками різниці в зеленій і червоній немає. Однак червоні котлетки будуть виглядати симпатичніше.

Овочі потрібно піддавати попередній обробці. Після чого цибуля потрібно дрібно нарізати, а моркву натираємо на тертці. Кладемо їх у розігріту сковороду, куди попередньо налито олію і обсмажуємо.

Відварену сочевицю потрібно трохи остудити, після чого перетворити в пюре за допомогою блендера або картопляної мялки. Краще все-таки пом'яти її, така консистенція більше підходить для котлет, ніж однорідна паста, зроблена за допомогою блендера.

Додаємо до сочевиці сухарі, цибулю, моркву, спеції і нарізану зелень. Змішуємо, солимо.

Ліпимо невеликі, зазвичай довгасті котлетки і все. У такому варіанті їх навіть не потрібно смажити. Ідеально загорнути котлетку в лист салату або подати разом з тушкованими овочами.

Торт зебра на кефірі рецепти з фото з начинками з шоколаду, горіхів або з ягодами.

Покроковий рецепт торта «Мурашник» зі згущеним молоком і печива.

Як приготувати торт з вівсяного печива без випічки, покроковий рецепт з фото і рекомендаціями. Читайте різні варіанти рецептів, легких і надзвичайно простих.

Корисні поради від професіоналів

Страви з сочевиці – прекрасний варіант для людей, які дотримуються посту, так і для тих, хто дотримується вегетаріанського меню. Крім цього, в цьому продукті міститься велика кількість корисних компонентів, які необхідні нашому організму.

Особливості цього виду бобових в залежності від кольору і обробки:

  1. Зелений сорт зазвичай довше вариться, і замочувати цю сочевицю потрібно на більш тривалий період;
  2. Крім більш тривалого варіння і замочування, зелена сочевиця є грубіше і важче подрібнюється;
  3. Червоний сорт швидше вариться і легше подрібнюється в порівнянні з зеленою;
  4. Якщо ви хочете використовувати все-таки зелений сорт, вибирайте лущеную сочевицю – часу на її приготування потрібно не так багато.

Варто враховувати, що в тих рецептах, де бобові спершу відварюються, смажити котлетки або запікати в духовці потрібно мінімальну кількість часу. Адже, по суті, всі компоненти вже приготовані і готові до вживання.

Таке блюдо можна подавати практично з будь-яким гарніром – овочами, крупами, салатами, різноманітними соусами.

Приємного апетиту!

Сподіваємося наші кулінарні рецепти допоможуть вам зробити своє меню збалансованим і корисним!

Що ще почитати: