Як смачно і просто приготувати сочевицю на гарнір
Корисна і поживна сочевиця готується досить швидко. Вона ідеально підходить на гарнір як в літній період, так і в зимовий. Зігріваюча, поживна, неймовірно смачна і універсальна! Такі боби чудово поєднуються з овочами, тому їх дуже люблять вегетаріанці. Але їх можна подавати і з рибою, і з м'ясом.
| Інгредієнти | Кількість |
|---|---|
| води - | 0,4 л |
| сочевиці - | 180 г |
| солі - | 5 г |
| Час приготування: 40 хвилин | Калорійність на 100 грам: 87 Ккал |
Як приготувати:
- Перебрати, промити боби, дати їм стекти, після чого перекласти в сотейник.

- Налити вказану кількість води і поставити на вогонь.
- Дати закипіти. Варити після цього мінімум двадцять хвилин, якщо коричнева сочевиця. Якщо це зелений продукт, потрібно сорок хвилин, а якщо червоний — досить і півгодини.
- За п'ять хвилин до готовності посолити.

- Подавати до столу з рубаною зеленню.
Як смачно приготувати зелену сочевицю з овочами
| ІНГРЕДІЄНТИ | КІЛЬКІСТЬ |
|---|---|
| петрушки | 10 г |
| зеленої сочевиці | 360 г |
| спецій | за смаком |
| часнику | 3 зубця |
| цибулин | 2 шт. |
| паприки | 5 г |
| моркви | 1 шт. |
| болгарських перців | 1 шт. |
| помідорів | 2 шт. |
| олії оливи | 25 мл |
| зіри | 5 г |
Знадобиться на приготування – 1 годину.
Скільки калорій – 157.
Як приготувати:
- Промити боби, залити їх водою і відварити майже до готовності. Варити треба під прочиненими кришкою приблизно півгодини, вогонь зробити слабкий.
- Зняти лушпиння з цибулин і нашаткувати їх тонкими пір'ям.
- Морква без шкірки порізати соломкою.
- Влити в сковороду масло оливи і розігріти його, а потім перекласти сюди цибулю і готувати три хвилини.
- Додати подрібнену моркву і готувати ще п'ять хвилин.
- Всі овочі почистити і вимити, а потім нашаткувати соломкою побільше, ніж морква.
- Перекласти в сковорідку і тушкувати ще двадцять хвилин.
- Дрібно посікти часник і вмішати його до овочів, приправити.
- Далі додати готову сочевицю і готувати все ще десять хвилин, час від часу перемішуючи.
- Подавати до столу з рубаною петрушкою.
Як готувати червону сочевицю з цибулею
| ІНГРЕДІЄНТИ | КІЛЬКІСТЬ |
|---|---|
| моркви | 1 шт. |
| часнику | 2 зубці |
| олії оливи | 45 мл |
| цибулин | 2 шт. |
| томатної пасти | 5 г |
| спецій і солі | за смаком |
| сочевиці | 250 г |
Знадобиться на приготування – 45 хвилин.
Скільки калорій – 216.
Як приготувати:
- Очистити від сміття боби і потім промити їх.
- Закип'ятити воду в невеликій каструлі і перекласти сюди боби. Води повинно бути в два рази більше обов'язково.
- На маленькому вогні під кришкою готувати хвилин двадцять.
- У цей час потрібно натерти очищену моркву, можна на крупній тертці.
- Дрібно нашаткувати часник і цибулю без лушпиння.
- Розігріти масло в сковороді, перекласти сюди овочі. Щоб вийшло більш ніжне блюдо, варто використовувати керамічну сковорідку.
- Обсмажити до м'якості протягом чотирьох хвилин, а потім вмішати спеції і томатну пасту.
- Готові боби вмішати до м'яких овочів, додати часник. Можна підлити трохи води.
- Під кришкою тушкувати ще п'ять хвилин.
- Перед подачею дати настоятися хвилин п'ятнадцять.
Рецепт приготування гарніру з печерицями
| ІНГРЕДІЄНТИ | КІЛЬКІСТЬ |
|---|---|
| олії оливи | 50 мл |
| суміші перців | 2 г |
| води | 0,4 л |
| цибулин | 1 шт. |
| шампіньйонів | 0,4 кг |
| часнику | 3 зубця |
| моркви | 2 шт. |
| солі | 5 г |
| червоної сочевиці | 0,2 кг |
Знадобиться на приготування – 25 хвилин.
Скільки калорій – 93.
Як приготувати:
- Крупно натерти моркву без шкірки.
- Цибулину нашаткувати пір'ям.
- Очищені від сміття гриби нарізати слайсами, не дуже тонкими.
- На гарячому оливковій олії обсмажити моркву з цибулею 2-3 хвилини.
- Додати шампіньйони і готувати ще хвилин сім. Часто заважати не треба.
- Промити боби і додати їх в сковороду, перемішати.
- Залити зазначеною кількістю окропу. Приправити. Накрити кришкою, готувати п'ятнадцять хвилин.
- Коли повністю зникне вода, до продуктів потрібно додати подрібнений часник. Можна додати зелень.
- Настояти п'ять хвилин і потім подавати до столу.
Про користь цих надзвичайно смачних бобових ми розповіли у статті: Властивості сочевиці для організму.
Читайте тут, як зварити смачний суп із сочевиці з м'ясом.
А тут ви дізнаєтеся, які ще страви можна приготувати з сочевиці.
Як зварити у вершковому соусі
| ІНГРЕДІЄНТИ | КІЛЬКІСТЬ |
|---|---|
| меленого коріандру | 2 г |
| зеленої сочевиці | 0,4 кг |
| гострого перцю | 1 г |
| цибулин | 3 шт. |
| куркуми | 3 р |
| вершків 33% | 150 мл |
| часнику | 3 зубця |
| солі | 5 г |
| масла вершкового | 20 г |
| кропу | 10 г |
| моркви | 1 шт. |
Знадобиться на приготування – 35 хвилин.
Скільки калорій – 179.
Як приготувати:
- Приблизно 800 мл води залити промиті боби. Поставити на вогонь і після закипання готувати приблизно п'ятнадцять хвилин.
- Сочевицю відкинути на сито або друшляк, приблизно склянку відвару потрібно зберегти, він стане в нагоді пізніше.
- Великими кубиками нашаткувати очищені цибулини.
- Невеликими брусочками моркву порізати без шкірки.
- Обидва ці продукту потрібно обсмажити на невеликій кількості олії.
- Навпіл розрізати очищений часник.
- До розм'якшеним овочів додати сочевицю і залишений відвар. Перешкодити і приправити, додати часник.
- Кріп дрібно порубати і всипати його сюди ж.
- Далі додати трохи вершкового масла, тушкувати протягом п'яти хвилин.
- Збовтати вершки і влити їх сюди, дати їм час просочити боби.
- Перемішати і подавати до столу.
Сочевичний гарнір у вершково-томатному соусі
| ІНГРЕДІЄНТИ | КІЛЬКІСТЬ |
|---|---|
| цибулі-шалот | 1 шт. |
| зеленої сочевиці | 0,2 кг |
| олії оливи | 7 мл |
| базиліка | 20 г |
| консервованого томатного пюре | 0,3 л |
| масла вершкового | 5 г |
| вершків | 140 мл |
| імбиру | 10 г |
| петрушки | 20 г |
| гострого перцю | 2 г |
| часнику | 1 зубець |
Знадобиться на приготування – 35 хвилин.
Скільки калорій – 127.
Як приготувати:
- По інструкції на упаковці відварити боби. Їх попередньо обов'язково потрібно перебрати.
- Цибулю нашаткувати тонкими кільцями. Так само потрібно подрібнити і часник.
- Змішати обидва види олії на сковороді і розігріти, потім перекласти сюди шалот з часником і трохи обсмажити.
- Зняти шкірку з імбиру і дрібно його натерти або збити блендером.
- Додати до пассерованному луку томатне пюре і імбир, перемішати і дати закипіти.
- Після цього викласти сюди готові боби і приправити.
- Влити збовтані вершки і перемішати.
- Дати закипіти, після чого всипати сюди всю дрібно порубану зелень.
- Перешкодити і відразу зняти з вогню, розкласти по тарілках. Можна подавати як самостійне блюдо.
Хитрощі в приготуванні
Боби досить важко перетравлюються організмом, тому їх краще їсти на обід. Людям, які мають проблеми з травленням, стоїть перед готуванням сочевицю замочити на кілька годин, а краще на ніч. Після цього готувати як зазвичай. Під час замочування варто залишити боби в теплому місці.
Для того щоб продукт краще засвоївся, варто використовувати такі спеції: імбир, куркуму, коріандр, асафетіду, чорний мелений перець.
Ніжна сочевиця – це прекрасне джерело білка. Готується вона швидше квасолі або гороху, володіє відмінним смаком і легко поєднується з різними продуктами. Це варто спробувати приготувати і включити в свій раціон назавжди!









