23 апрель 2019 2 231

Властивості сочевиці для організму

Оздоровити своє тіло легко і користю — це реальність, доступна всім і кожному.

Це можливо завдяки бобовому рослині: сочевиці.

Її цінний хімічний склад може зробити благотворний вплив на здоров'я.

Що таїть у собі червона сочевиця?

Друга її назва – єгипетська.

Така сочевиця швидко вариться і часто використовується для приготування пюре, рагу, супів.

Завдяки високому вмісту заліза, її включають в раціон людей з недокрів'ям і анемією.

Цей вид необхідний при низькому вмісті гемоглобіну в крові та проблеми в роботі нервової системи: регулярне вживання страв з цим бобовим покращує концентрацію уваги і пам'ять.

Дізнайтеся, чим хороша морква, корисні властивості та протипоказання.

Подивіться додатково тут, про китайський лимонник, корисні властивості, якими він володіє.

Одним з найпопулярніших страв вважається суп або пюре з сочевиці.

Після приготування бобового, до нього додають спеції: кмин, карі, червоний перець.

Застосування при схудненні

Завдяки високому вмісту білка і низької калорійності, сочевиця може сприяти схудненню.

Багато дієтологів рекомендують це бобове для зниження ваги і пропонують різні варіанти дієт.

Так, дієта на сочевиці може позбавити від 3-4 кг за 1 тиждень.

Білок, що міститься в бобовом рослині, допомагає спалити жир і зміцнити м'язи, залишаючи після трапези приємне і тривале відчуття ситості.

Корисне для здоров'я схуднення включає в себе дві складові: здоровий активний спосіб життя (фітнес, біг, спорт, нормальний сон, режим дня) і правильне харчування.

Як схуднути?

Дієтологи хвалять цей продукт за його корисні властивості і вітають використання його для схуднення.

Енергетична цінність – до 310 ккал.

Але фактична калорійність однієї порції вареної сочевиці становить від 90 до 120 ккал.

Адже сочевиця — це:

  • високий вміст в ньому білка насичує організм енергією, що виробляється на тривалий час;
  • один з основних компонентом дієти для схуднення;
  • після трапези, почуття голоду не з'явиться протягом 4-5 годин;
  • Цариця полів — кукурудза. Корисні властивості її зерен, дивіться детальніше.

    Редька з медом, корисні властивості, засоби проти застуди. Читайте, рецепт: #deletetag#/produkty/top-poleznyh-produktov/poleznye-i-tselebnye-svojstva-redki.html.

    Дивіться тут, у чому полягають корисні властивості м'яти для чоловіків.

  • сочевиця містить більше білків, ніж квасоля і в 4 рази більше, ніж боби;
  • у 100 грамах є від 12 до 25 % білка.

Зелена сочевиця — найкорисніший вид бобових

У сухих зернах цього виду міститься більше корисних речовин, ніж в інших сортах.

Визнано найкориснішим видом бобового.

Цей вид вважається корисним для людей із проблемами в роботі ШЛУНКОВО-кишкового тракту і при високому вмісті цукру в крові.

Завдяки клітковині, яка є в цьому бобовом, знижується рівень цукру.

Вариться довше, ніж інші види: до 1,5 годин. Щоб швидше приготувати продукт, потрібно замочити її на деякий час.

Смачні рецепти

Одним з найбільш популярних рецептів з сочевицею вважається каша.

Найчастіше її готують в холодну пору року.

А в літні місяці цей вид бобових традиційно використовують у салатах.

Як приготувати кашу

Відібрані боби варять у каструлі.

У міру википання, додають воду.

Різні сорти варяться протягом різного терміну: від 20 до 40 хвилин.

Солять кашу в кінці варіння. Відварюють сочевицю під закритою кришкою.

Смачний салат з сочевицею

З зеленої або червоної сочевиці можна приготувати смачний салат.

Для цього необхідні:

  1. 300 р. зеленої сочевиці;
  2. 2 зубчики часнику;
  3. пір'я зеленої цибулі;
  4. 15 р. злив. масла;
  5. 2 ст. л. оливкової олії;
  6. 1 солодкий перець;
  7. 100 р. бринзи;
  8. 1 ст. л. винного оцту;
  9. 1,5 л. курячого бульйону;
  10. салат рокет (для прикраси).

Дрібно нарізану цибулю, часник і сиру сочевицю заливають бульйоном.

Відварюють на слабкому вогні. Зливають рідину.

Остужівают.

Додають червоний винний оцет, запечений нарізаний солодкий перець, оливкова масло, бринзу.

Всі інгредієнти змішують.

Страву подають, прикрашене салатом рокет.

Корисні властивості та протипоказання

У цьому бобовом міститься комплекс мінералів, вітамінів, які швидко засвоюються.

Важлива властивість – екологічність.

Вона не вбирає в себе токсини і залишається безпечним для здоров'я продуктом не залежно від місця її зростання.

А у випадку, якщо організм отруєний токсинами, рослина допомагає вивести шкідливі речовини з клітин.

Харчова цінність дозволяє замінити м'ясні страви.

Примітно, що після теплової обробки, всі корисні речовини зберігаються.

Корисними властивостями сочевиці також є:

  • ефективна боротьба з раковими пухлинами та профілактика хвороби;
  • профілактика цукрового діабету, зниження рівня цукру у крові;
  • приведення в норму функціонування нервової системи;
  • поліпшення загального самопочуття при хворобах нирок, серця, судин і ШКТ.
Як і інші продукти харчування, сочевиця може бути і корисною, і шкідливою для здоров'я.

Адже бобові можуть стимулювати утворення газів у кишечнику перш, ніж покращують роботу травної системи.

Застосування для жінок

Регулярне вживання цього продукту допомагає поліпшити загальний стан жінки під час менструації, ефективне в профілактиці раку і вкрай важливо для здоров'я вагітної жінки та нормального розвитку плоду.

На замітку дієтологам

Сочевиця пророщена, корисні властивості для схуднення та оздоровлення, дуже ефективні з точки зору дієтологів.

Для цього бобові заливають водою і залишають на 5 днів, щодня міняючи воду.

Зерна використовуються в приготуванні салатів, страв з овочів, приправлені соком лимона або оливковою олією.

Особлива цінність пророщених зерен у збільшенні кількості антиоксидантів у хімічному складі рослини сімейства бобових.

Пророщена сочевиця допоможе поліпшити роботу нервової системи, уповільнює процес старіння, знижує ризик появи ракового захворювання.

Чорна сочевиця — властивості продукту

Даний вид часто додають в салати.

Завдяки своїй оригінальній формі, цей вид часто використовується для прикраси салатів та інших страв.

Сочевиця не повинна бути основним інгредієнтом продуктової корзини.

Але, якщо час від часу вживати в їжу це бобове, можна забезпечити себе здоров'ям, гарним самопочуттям і стрункою фігурою.

Відео-десерт

Що ще почитати: