Сочевиця в мультиварці: колекція рецептів здорового харчування
Такі продукти, як горох, квасоля, гречка або рис всім нам давно звичні, ми їх любимо і частенько готуємо.
А ось сочевиця виявилася незаслужено забутої і стала для нас екзотикою, хоча наші предки її вирощували і з задоволенням вживали.
Що являє собою цей продукт?
У чому його користь для нас, і які страви з сочевиці в мультиварці найсмачніші, варто дізнатися кожної господині.
Харчова цінність сочевиці
Властивості рослини напевно порадують людей, що стежать за своїм здоров'ям і фігурою, адже сочевиця — дієтичний і дуже корисний продукт.
У 100 грамах цих бобових міститься 25 грам цінного рослинного білка, 54 грами повільних вуглеводів і всього 1 грам жиру.
Наш організм отримує білок в основному з м'ясних продуктів, але рослинний білок набагато цінніше тваринного, так як набагато легше засвоюється, тому рослина в деякій мірі може замінити м'ясо в раціоні людини.
У цих бобових міститься велика кількість природного цукру, ненасичених жирних кислот Омега-3 і Омега-6, а також багато клітковини, що забезпечує хороше травлення.
Цікаво дізнатися, що в невеликій кількості продукту міститься майже добова доза споживання фолієвої кислоти, що особливо важливо для правильного внутрішньоутробного розвитку плода, тому вагітним не варто нехтувати сочевицею, а періодично її вживати.
Взагалі, у рослинному світі зрівнятися з нею за кількістю цінних властивостей не зможе жодна рослина.
Ось її властивості:
- добре впливає на нервові клітини завдяки наявності у складі триптофану (амінокислоти, яка сприяє виробленню серотоніну);
- позитивно впливає на кровотворення і серцево-судинну систему завдяки корисним мінералів і мікроелементів, найважливіші з яких це магній, цинк, калій і залізо (вони очищають судини від шкідливих речовин, зміцнюють серце і підвищують рівень гемоглобіну в крові;
- незамінна при дотриманні дієти, насичує організм багатьма корисними мінералами, дефіцит яких часто спостерігається у тих, що худнуть;
- безпечна і екологічно чиста, навіть якщо вирощувати рослину в забрудненому середовищі, воно виросте чисте, так як не накопичує токсини і радіонукліди з грунту та атмосфери;
- є антиканцерогеном з-за наявності ізофлавонів — унікальних речовин, що пригнічують клітини раку;
- корисна для хворих на діабет, так як містить легкі вуглеводи, які не змінюють рівень цукру в крові і легко засвоюються;
- застосовується в народній медицині для лікування опіків і ран.
Прості покрокові рецепти
Варіантів рецептів приготування сочевиці в мультиварці дуже багато і кожен з них чимось цікавий.
Цю культуру бобових вживають в багатьох країнах: Азія, Європа, Америка мають свої неповторні рецепти страв з цього продукту, пора і нам навчитися його готувати.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
сочевиця - | 1 склянка |
цибулю - | 1-2 головки |
оливкова або соняшникова олія - | 2-3 ст. л. |
картопля - | 0,5 кг |
морква - | 1 шт. |
часник, лавровий лист - | 1-2 шт. |
вода - | близько 2 л |
сіль, перець - | за смаком |
Час приготування: 80 хвилин | Калорійність на 100 грам: 43 Ккал |
Так як суп із сочевиці буде варитися в мультиварці, необхідно підготувати всі необхідні інгредієнти:
порізати брусочками 1х1 см картоплю, дрібно порубати цибулю і натерти морквину; саму крупу вимити в холодній воді.
Отже, починаємо готувати:
- у чашу влити кілька ложок олії;
- покласти овочі, при режимі «смаження» припустити їх кілька хвилин до золотистого кольору;
- далі до овочів додаємо картоплю і сочевицю;
- посолити і поперчити, залити водою і закрити кришкою, вибравши режим «гасіння» на 1 годину;
- після закінчення часу заправити суп подрібненим часником;
- подати до столу, прикрасивши січеною зеленню.
Такий суп виходить густий і наваристий.
Ще один цікавий варіант, як приготувати сочевицю в мультиварці як супу:
Каша з сочевиці в мультиварці
Кашу варити краще саме в мультиварці, так як в цьому випадку час варіння значно скорочується, а страва виходить дуже апетитне і соковите.
Яким чином готувати сочевицю в мультиварці, кожен вирішує самостійно, ну а ми пропонуємо наступний рецепт.
Складові:
- сочевиця червона — 1 мультистакан;
- вода — 2,5 мультистакана;
- домашній кетчуп (аджика) — 4 ст. ложки;
- цибулю, моркву — по 1 шт.;
- часник — 1 зубок;
- вершкове масло — 40-50 гр.;
- перець, сіль — за смаком.
Спосіб приготування:
- Овочі дрібно порубати і обсмажити в режимі «випічка» 10 хвилин, за 1 хвилину до кінця програми додати подрібнений часник.
- Промиту крупу всипати в чашу до цибулі і моркви, додати аджику або кетчуп, все акуратно перемішати і залити водою.
- Вибрати режим «рис», виставити час — 25 хвилин. По закінченні варіння — перемішати.
Сочевиця в мультиварці виходить розварена, ніжна з легким горіховим присмаком.
Ось як треба варити зелену сочевицю в мультиварці найпростішим способом:
Розсипчаста чечевичная каша зі свининою
З усіх мультиварок дуже часто господині віддають перевагу фірмі Редмонд, готуючи в ній як рецепти сочевиці, так і інші кулінарні страви.
Що може бути простіше, ніж приготувати м'ясну страву і гарнір відразу в одному посуді, до того ж це блюдо вийде поживним і дуже смачним, так як сочевиця вбере в себе смак свинини і овочів.
Інгредієнти:
- свинина — 0,3 кг;
- сочевиця (червона) цільна — 200 гр;
- морква — 1 шт.;
- сметана — 3-4 ст. ложки;
- томатна паста чи соус — 2 ст. ложки;
- окріп — 300-400 мл;
- соняшникова олія — 50 мл;
- сіль, перець — за смаком.
Діти дуже люблять торт «Черепаха» тому, що він смачний, але це не головне. Просто він на вигляд дуже веселий, адже зібраний з безлічі коржиків і справді подібний на черепашку. Спробуйте його приготувати! Торт Черепаха — рецепти ласощі для всієї родини.
Аромат запечених кабачків з куркою з духовки відчувається навіть на вулиці. Ні, це не про вас? Так що не втрачайте часу і швидше принесіть цю смакоту! Тут знайдете рецепти на вибір.
Влітку, звичайно, хочеться з'їсти побільше свіжих фруктів. Але, заготовивши їх на зиму у вигляді варення, ви зможете й узимку ласувати соковитими плодами і ягідками. Загляньте до нас сюди і знайдете для себе підходящий рецепт полуничного варення.
Спосіб приготування сочевиці з м'ясом в мультиварці:
- у чашу мультиварки залити трохи олії, порізане на невеликі брусочки м'ясо, моркву, натерту як для корейського салату, сочевицю і заправку з сметани і соусу, посолити;
- все добре перемішати і залити окропом, щоб швидше приготувався;
- так як крупа не колота, то час її приготування буде трохи більше звичайного, тому виставляємо режим приготування на «Гасіння», а час — 1 година 30 хвилин;
- після звукового сигналу необхідно відкрити кришку і перемішати блюдо.
Крупа, приготована за цим рецептом, залишається ціла, але дуже ніжна, як і свинина, яка просто тане в роті!
Чечевиця з куркою в мультиварці з пряними травами
Складові:
- сочевиця рожевого сорти — 1 ст.;
- куряче філе — 0,5 кг;
- в'ялені помідори — 150 г;
- морква — 1 шт.;
- черешки селери — 2 шт.;
- часник — 2 зубці;
- сир пармезан — 3 ст. ложки;
олія оливкова — 2 ст. л.; - італійські трави — 2 ст. л.;
сіль — 0,5 ч. л.
Починаємо готувати сочевицю в мультиварці Поларіс:
- приготувати інгредієнти: овочі дрібно нарізати, курку порізати кубиком;
- включити режим «Мультиповар» при температурі 140° С і розігріти масло в чашу мультиварки, потім обсмажити там курку та овочі протягом 10 хвилин;
- туди ж додати в'ялені помідори і спеції, перемішати;
- промити крупу і всипати до овочів, залити 4 склянками води;
- закрити кришку і продовжувати готувати в цьому ж режимі ще 30 хвилин;
- відкрити кришку, заправити сіллю і зеленню;
- викласти на тарілки і присипати тертим пармезаном.
Приємного апетиту!
До страв з бобових оптимально підходять індійські спеції, крім того, не варто переборщувати з жирними заправками, так як вони вже досить ситні.
І саме головне, побільше експериментуйте і складайте свої рецепти приготування сочевиці в мультиварці, тільки так можна по-справжньому зрозуміти і полюбити цей цінний продукт.
А зараз хочемо доповнити статтю ще одним відео, в якому покажуть і докладно опишуть вегетаріанський рецепт сочевичного супу з кольоровою капустою: