21 март 2019 17 880

Сочевиця в мультиварці: колекція рецептів здорового харчування

Такі продукти, як горох, квасоля, гречка або рис всім нам давно звичні, ми їх любимо і частенько готуємо.

А ось сочевиця виявилася незаслужено забутої і стала для нас екзотикою, хоча наші предки її вирощували і з задоволенням вживали.

Що являє собою цей продукт?

У чому його користь для нас, і які страви з сочевиці в мультиварці найсмачніші, варто дізнатися кожної господині.

Харчова цінність сочевиці

Властивості рослини напевно порадують людей, що стежать за своїм здоров'ям і фігурою, адже сочевиця — дієтичний і дуже корисний продукт.

У 100 грамах цих бобових міститься 25 грам цінного рослинного білка, 54 грами повільних вуглеводів і всього 1 грам жиру.

Наш організм отримує білок в основному з м'ясних продуктів, але рослинний білок набагато цінніше тваринного, так як набагато легше засвоюється, тому рослина в деякій мірі може замінити м'ясо в раціоні людини.

Людям, які стежать за своєю вагою, цікаво буде дізнатися про здібності сочевиці добре втамовувати голод і зберігати почуття насиченості надовго, при цьому не привносячи зайві калорії.

У цих бобових міститься велика кількість природного цукру, ненасичених жирних кислот Омега-3 і Омега-6, а також багато клітковини, що забезпечує хороше травлення.

Цікаво дізнатися, що в невеликій кількості продукту міститься майже добова доза споживання фолієвої кислоти, що особливо важливо для правильного внутрішньоутробного розвитку плода, тому вагітним не варто нехтувати сочевицею, а періодично її вживати.

Взагалі, у рослинному світі зрівнятися з нею за кількістю цінних властивостей не зможе жодна рослина.

Ось її властивості:

  • добре впливає на нервові клітини завдяки наявності у складі триптофану (амінокислоти, яка сприяє виробленню серотоніну);
  • позитивно впливає на кровотворення і серцево-судинну систему завдяки корисним мінералів і мікроелементів, найважливіші з яких це магній, цинк, калій і залізо (вони очищають судини від шкідливих речовин, зміцнюють серце і підвищують рівень гемоглобіну в крові;
  • незамінна при дотриманні дієти, насичує організм багатьма корисними мінералами, дефіцит яких часто спостерігається у тих, що худнуть;
  • безпечна і екологічно чиста, навіть якщо вирощувати рослину в забрудненому середовищі, воно виросте чисте, так як не накопичує токсини і радіонукліди з грунту та атмосфери;
  • є антиканцерогеном з-за наявності ізофлавонів — унікальних речовин, що пригнічують клітини раку;
  • корисна для хворих на діабет, так як містить легкі вуглеводи, які не змінюють рівень цукру в крові і легко засвоюються;
  • застосовується в народній медицині для лікування опіків і ран.

Прості покрокові рецепти

Варіантів рецептів приготування сочевиці в мультиварці дуже багато і кожен з них чимось цікавий.

Цю культуру бобових вживають в багатьох країнах: Азія, Європа, Америка мають свої неповторні рецепти страв з цього продукту, пора і нам навчитися його готувати.

Сочевичний суп в мультиварці
Інгредієнти Кількість
сочевиця - 1 склянка
цибулю - 1-2 головки
оливкова або соняшникова олія - 2-3 ст. л.
картопля - 0,5 кг
морква - 1 шт.
часник, лавровий лист - 1-2 шт.
вода - близько 2 л
сіль, перець - за смаком
Час приготування: 80 хвилин Калорійність на 100 грам: 43 Ккал

Так як суп із сочевиці буде варитися в мультиварці, необхідно підготувати всі необхідні інгредієнти:
порізати брусочками 1х1 см картоплю, дрібно порубати цибулю і натерти морквину; саму крупу вимити в холодній воді.

Отже, починаємо готувати:

  • у чашу влити кілька ложок олії;
  • покласти овочі, при режимі «смаження» припустити їх кілька хвилин до золотистого кольору;
  • далі до овочів додаємо картоплю і сочевицю;
  • посолити і поперчити, залити водою і закрити кришкою, вибравши режим «гасіння» на 1 годину;
  • після закінчення часу заправити суп подрібненим часником;
  • подати до столу, прикрасивши січеною зеленню.

Такий суп виходить густий і наваристий.

Ще один цікавий варіант, як приготувати сочевицю в мультиварці як супу:

Каша з сочевиці в мультиварці

Кашу варити краще саме в мультиварці, так як в цьому випадку час варіння значно скорочується, а страва виходить дуже апетитне і соковите.

Яким чином готувати сочевицю в мультиварці, кожен вирішує самостійно, ну а ми пропонуємо наступний рецепт.

Складові:

  • сочевиця червона — 1 мультистакан;
  • вода — 2,5 мультистакана;
  • домашній кетчуп (аджика) — 4 ст. ложки;
  • цибулю, моркву — по 1 шт.;
  • часник — 1 зубок;
  • вершкове масло — 40-50 гр.;
  • перець, сіль — за смаком.

Спосіб приготування:

  1. Овочі дрібно порубати і обсмажити в режимі «випічка» 10 хвилин, за 1 хвилину до кінця програми додати подрібнений часник.
  2. Промиту крупу всипати в чашу до цибулі і моркви, додати аджику або кетчуп, все акуратно перемішати і залити водою.
  3. Вибрати режим «рис», виставити час — 25 хвилин. По закінченні варіння — перемішати.

Сочевиця в мультиварці виходить розварена, ніжна з легким горіховим присмаком.

Ось як треба варити зелену сочевицю в мультиварці найпростішим способом:

Розсипчаста чечевичная каша зі свининою

З усіх мультиварок дуже часто господині віддають перевагу фірмі Редмонд, готуючи в ній як рецепти сочевиці, так і інші кулінарні страви.

Що може бути простіше, ніж приготувати м'ясну страву і гарнір відразу в одному посуді, до того ж це блюдо вийде поживним і дуже смачним, так як сочевиця вбере в себе смак свинини і овочів.

Інгредієнти:

  • свинина — 0,3 кг;
  • сочевиця (червона) цільна — 200 гр;
  • морква — 1 шт.;
  • сметана — 3-4 ст. ложки;
  • томатна паста чи соус — 2 ст. ложки;
  • окріп — 300-400 мл;
  • соняшникова олія — 50 мл;
  • сіль, перець — за смаком.

Діти дуже люблять торт «Черепаха» тому, що він смачний, але це не головне. Просто він на вигляд дуже веселий, адже зібраний з безлічі коржиків і справді подібний на черепашку. Спробуйте його приготувати! Торт Черепаха — рецепти ласощі для всієї родини.

Аромат запечених кабачків з куркою з духовки відчувається навіть на вулиці. Ні, це не про вас? Так що не втрачайте часу і швидше принесіть цю смакоту! Тут знайдете рецепти на вибір.

Влітку, звичайно, хочеться з'їсти побільше свіжих фруктів. Але, заготовивши їх на зиму у вигляді варення, ви зможете й узимку ласувати соковитими плодами і ягідками. Загляньте до нас сюди і знайдете для себе підходящий рецепт полуничного варення.

Спосіб приготування сочевиці з м'ясом в мультиварці:

  • у чашу мультиварки залити трохи олії, порізане на невеликі брусочки м'ясо, моркву, натерту як для корейського салату, сочевицю і заправку з сметани і соусу, посолити;
  • все добре перемішати і залити окропом, щоб швидше приготувався;
  • так як крупа не колота, то час її приготування буде трохи більше звичайного, тому виставляємо режим приготування на «Гасіння», а час — 1 година 30 хвилин;
  • після звукового сигналу необхідно відкрити кришку і перемішати блюдо.

Крупа, приготована за цим рецептом, залишається ціла, але дуже ніжна, як і свинина, яка просто тане в роті!

Чечевиця з куркою в мультиварці з пряними травами

Складові:

  • сочевиця рожевого сорти — 1 ст.;
  • куряче філе — 0,5 кг;
  • в'ялені помідори — 150 г;
  • морква — 1 шт.;
  • черешки селери — 2 шт.;
  • часник — 2 зубці;
  • сир пармезан — 3 ст. ложки;
    олія оливкова — 2 ст. л.;
  • італійські трави — 2 ст. л.;
    сіль — 0,5 ч. л.

Починаємо готувати сочевицю в мультиварці Поларіс:

  • приготувати інгредієнти: овочі дрібно нарізати, курку порізати кубиком;
  • включити режим «Мультиповар» при температурі 140° С і розігріти масло в чашу мультиварки, потім обсмажити там курку та овочі протягом 10 хвилин;
  • туди ж додати в'ялені помідори і спеції, перемішати;
  • промити крупу і всипати до овочів, залити 4 склянками води;
  • закрити кришку і продовжувати готувати в цьому ж режимі ще 30 хвилин;
  • відкрити кришку, заправити сіллю і зеленню;
  • викласти на тарілки і присипати тертим пармезаном.

Приємного апетиту!

Варто зауважити, що різні види сочевиці варяться неоднаково за часом, але в цілому термін варіння становить від 20 до 40 хвилин на плиті.

До страв з бобових оптимально підходять індійські спеції, крім того, не варто переборщувати з жирними заправками, так як вони вже досить ситні.

І саме головне, побільше експериментуйте і складайте свої рецепти приготування сочевиці в мультиварці, тільки так можна по-справжньому зрозуміти і полюбити цей цінний продукт.

А зараз хочемо доповнити статтю ще одним відео, в якому покажуть і докладно опишуть вегетаріанський рецепт сочевичного супу з кольоровою капустою:

Що ще почитати: