27 июнь 2019 42

Як зробити сирокопчену ковбасу в домашніх умовах

Приготувати ковбаски будинку зовсім не складно. Єдиний мінус – цей процес займає досить багато часу (від 14 днів і більше). Але це дійсно варто вашого часу і зусиль, тому що правда дуже смачно!

Що потрібно знати перед виготовленням ковбаси

Перш ніж зайнятися виготовленням ковбаси, вам потрібно знати, що цей процес займе не одну годину і навіть не один день. Мінімальний термін приготування – два тижні. Якщо ви готові чекати стільки, приєднуйтесь!

М'ясо повинно бути досить дрібно порублено, щоб ковбаски вийшли однорідними і схожими на ті, що продаються в магазині. Спецій треба додавати багато.

Щоб ковбаса закоптилась, вам потрібно підготувати для неї приміщення. В одних рецептах знадобиться темне місце, в інших, навпаки, світлий. У ньому не повинно бути протягів, але повинен бути доступ свіжого повітря.

Якщо вам хочеться солоних виробів, то при сушінні накиньте на ковбасу бинт або марлю, попередньо замочену в солоній воді.

Обов'язково стежте за тим, щоб «джерело» повітря був закритий сіткою від комах, інакше мухи зможуть оприбуткувати ковбаски в самий непотрібний момент.

Домашній рецепт приготування
Інгредієнти Кількість
96% спирт - 45 мл
сіль - 90 г
свиняча шия - 3 кг
майоран - 10 г
часник - 4 головки
пекучі спеції - за смаком
свиняча кишка - 150 г
Час приготування: 34560 хвилин Калорійність на 100 грам: 247 Ккал

Перед вами варіант дуже ситної і насиченою ковбаси, яка буде готова трохи більше ніж через три тижні. Дуже смачно виходить, вам точно сподобається!

Кількості хвилин, зазначених у таблиці, лякатися не варто. Це 24 дні, саме стільки потрібно, щоб сирокопчена ковбаса стала.

Як приготувати:

  1. М'ясо промийте, за бажанням очистити від зайвого жиру.
  2. Наріжте його невеликими скибочками.
  3. Потім покладіть в м'ясорубку і прокрутіть або подрібніть в фарш з допомогою блендера.
  4. Часник почистіть, зріжте з кожної часточки сухий кінчик.
  5. Пропустіть через прес два рази, щоб маса вийшла максимально однорідною.
  6. З'єднайте його з фаршем, посоліть, додайте спеції і перемішайте.
  7. Накрийте м'ясо плівкою або рушником.
  8. Дайте настоятися в такому вигляді при кімнатній температурі протягом п'яти годин.
  9. За цей час перемішайте масу кілька разів для того, щоб сіль правильно і рівномірно розподілилася по всій свинині, і вона ніде не залишилася прісної.
  10. Коли пройде час, додайте спирт і майоран.
  11. Знову ретельно перемішайте всю масу вручну.
  12. Промийте кишку під проточною водою, надуйте її або наповніть водою, щоб переконатися, що вона ціла.
  13. Поріжте кишку на відрізки довжиною в 50 див.
  14. Одну сторону кожного відрізка зв'яжіть ниткою.
  15. Надіньте кишку на відповідну насадку м'ясорубки.
  16. Пропустіть м'ясо через неї, наповнюючи тим самим кишку.
  17. Готові ковбаски зв'яжіть і з іншого боку.
  18. Наколіть кожну ковбаску в декількох місцях, щоб виходило повітря.
  19. Тепер візьміть бинт і промокніть його в солоному розчині (15 грам солі на склянку води).
  20. Оберніть бинтом ковбаски і підвісьте їх, щоб висушити.
  21. Через три дні ковбаски зніміть і прокатите за ним качалкою, щоб вони стали плоскими, але не перестарайтеся.
  22. Після цього знову розвісьте палиці, але бинт вже приберіть.
  23. Ще через два тижні ковбаски зніміть і приберіть в холодильник. Їх можна їсти, якщо вони готові. Якщо середина не готова, залиште в холодильнику ще на тиждень.

Порада: в місце, де сохне ковбаса, повинен надходити свіжого повітря, але протягів бути не повинно. Приміщення повинно бути світлим, з температурою у +10... +15 градусів.

Як зробити сирокопчену ковбасу з свинини і яловичини

Зараз ми робимо більш легкий варіант. Багато ароматних спецій зроблять ковбаски дійсно незвичайними.

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
цибуля 3 головки
мускатний горіх за смаком
свинина 1 кг
спеції за смаком
яловичина 1 кг
свинячі кишки 0,2 кг
часник 2 шматочка
сухий майоран за смаком
Час приготування: 14 днів Калорійність на 100 грам: 204 калорії

Як приготувати:

  1. М'ясо промийте, очистіть його від жиру і зайвих плівок.
  2. Вимийте, потім обсушіть і наріжте кубиками і свинину та яловичину.
  3. З лука зніміть піну, обполосніть головки.
  4. Крупно наріжте їх і змішайте з м'ясом.
  5. Три компоненти разом пропустіть через м'ясорубку або ж окремо подрібніть в блендері. Можна також дрібно порубати ножем, якщо немає м'ясорубки або блендера.
  6. Часник почистіть і пропустіть через тисняву.
  7. З'єднайте його з м'ясною масою, перемішайте.
  8. Присипте все мускатним горіхом, майораном і спеціями.
  9. Ретельно перемішайте вручну, щоб всі компоненти добре з'єдналися.
  10. Далі кишку промийте, наріжте її такими смужками, щоб ковбаски не вийшли занадто довгими.
  11. З одного боку зв'яжіть всі кишки нитками.
  12. Набийте кишки фаршем і точно так само зв'яжіть з другої сторони.
  13. Наколіть готові ковбаски зубочисткою або виделкою в декількох місцях.
  14. Після цього м'ясні вироби підвісьте і сушіть на протязі двох тижнів.

Порада: дані ковбаски можна відразу вживати. Для цього їх потрібно помістити на суху сковороду і смажити в духовці або на плиті до готовності. Періодично їх варто перевертати і поливати соком, що виділяється.

Також читайте, як робити копчену ковбасу в домашніх умовах.

А тут розміщена добірка рецептів печінкової ковбаси.

У наступній статті ви дізнаєтеся, як правильно закоптити грудинку в коптильні гарячого копчення.

Як приготувати з коньяком в домашніх умовах

В наступну ковбасу ми додали коньяк, але переживати за це не варто. Алкоголь за цілий місяць повністю випаровується, залишається тільки шалений післясмак!

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
чорний перець мелений 5 г
яловичина 1,5 кг
сіль 70 г
кишки 180 г
білий перець мелений 5 г
свиняча грудинка 1,5 кг
паприка 20 г
коньяк 80 мл
Час приготування: 31 день Калорійність на 100 грам: 216 калорій

Як приготувати:

  1. Чорний перець горошком розітріть в ступці до стану порошку.
  2. Змішайте його з білим перцем, паприкою і сіллю.
  3. З'єднайте все це і залийте коньяком.
  4. Дайте настоятися до тих пір, поки готується м'ясо.
  5. Яловичину і свинину ретельно промийте, зріжте жир.
  6. Обсушіть і наріжте великими шматочками.
  7. Після цього м'ясо відправте в морозильну камеру на три години.
  8. Коли пройде час, дістаньте кубики і подрібніть їх.
  9. Залийте отриману масу спеціями, ретельно перемішайте вручну.
  10. Далі накрийте кришкою або затягніть плівкою.
  11. Приберіть в холодильник на 36 годин для дозрівання.
  12. Коли час майже пройде, кишки промийте і замочіть в теплій воді на десять хвилин.
  13. Після цього струсіть їх від води і наповніть дозрілим фаршем.
  14. Зав'яжіть з обох сторін і покладіть ковбаски в ємність.
  15. Відправте в холодильник ще на 16 годин.
  16. Коли пройде час, ковбаски підвісьте в теплому місці, куди потрапляє свіже повітря.
  17. Через 12 годин ковбаски перемістіть в холодильник і дайте настоятися там добу.
  18. Після цього знову розвісьте і повторіть процес ще чотири рази.
  19. Коли усі процеси зробите, вивісьте ковбаски ще на три тижні.
Порада: якщо ковбаску хочеться швидше, то можна прибирати в холодильник на добу, а всього на ніч. І так всі п'ять разів.

Корисні поради, терміни зберігання продукту

Зберігати домашню ковбаску потрібно обов'язково в холодильнику, адже саме там вона довше залишиться свіжішою. За правилами потрібно зберігати при температурі до +12 градусів. В таких умовах ковбаса буде свіжою до двох місяців.

Щоб продовжити термін зберігання ковбаси, розтопіть смалець. Вилийте його в герметично закривається контейнер і помістіть туди все ковбаски. Закрийте і зберігайте в такому вигляді кілька місяців у прохолодному приміщенні або в холодильнику.

Домашні ковбаски завжди були і будуть в рази смачніше тих, що продаються в магазині. Так що якщо у вас якось буде час, бажання і можливість почекати, обов'язково приготуйте. Спробувавши лише раз, ви назавжди закохаєтесь!

Що ще почитати: