Як смачно приготувати млинці з лівером
Лівер можна назвати самою економічною м'ясною начинкою. Для її приготування придатні пташині потрухи, яловичі і свинячі. Але багатьох господинь відлякує процес приготування. Так, він тривалий і має ряд особливостей, але отриманий результат його виправдовує, тому варто засукати рукави, щоб нагодувати домашніх смачними млинцями з лівером.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
кефіру - | 200 мл |
яєць - | 1 шт. |
кристалічного цукру - | 25 г |
соди - | 4 р |
солі - | 4 р |
крутого окропу - | 100 мл |
соняшникової олії - | 25-30 мл |
борошна - | 130-160 г |
легені - | 250 г |
серця - | 250 г |
печінки - | 150 г |
цибулі ріпчастої - | 350 г |
вершкового масла - | 30 г |
солі і спецій - | за смаком |
Час приготування: 180 хвилин | Калорійність на 100 грам: 144 Ккал |
Правильно приготовлений ливерный фарш може стати смачною начинкою не тільки для млинчиків, але і для смажених пиріжків, пирогів з м'ясною начинкою. До того ж така начинка буде набагато дешевше, ніж з м'ясної вирізки, особливо якщо купити весь збій оптом від однієї тварини.
Покрокове приготування фаршу і млинців:
- Взяти підходящу ємність для замішування тіста, налити в неї кефір, вбити яйце і туди ж відправити сіль і цукор. Гарненько збити все віночком і поступово ввести муку.
- В крутий окріп кинути соду і налити отриманий розчин до тесту, гарненько перемішати. Дозволити тісту відпочити хвилин п'ять, потім хлюпнути трохи рослинного масла і можна приступати до випікання млинців.
- Для ливерного фаршу легке і серце, вимиті і нарізані середніми шматками, поставити варитися. Після закипання води проварити лівер п'ять хвилин, воду злити, вимити ще раз легке і серце і знову поставити варити, але вже до готовності, регулярно знімаючи шумівкою піну.
- Печінка після відварювання набуває жорстку і суху структуру, тому її слід обсмажити разом з половиною цибулі. Для початку печінка занурити на 30-40 хвилин в молоко, потім вимити під струменем проточної води і прибрати на 15 хвилин у морозильник, після перекрутити через м'ясорубку.
- На сковороді з рослинним маслом обсмажити до прозорого стану ½ частину шинкованої лука. Коли ріпчаста овоч буде потрібної кондиції, налити печінку і смажити її спочатку 10 хвилин, постійно помішуючи, а потім прикрити сковороду кришкою і томити ще 3-5 хвилин.
- Що залишився лук пасерувати на рослинній олії, потім до нього додати пропущені через м'ясорубку легке і серце і томити п'ять хвилин на вогні, підливаючи бульйон з каструлі, де варився лівер, для соковитості.
- З'єднати печінку і відварну частина ліверу (серце й легеню), додати вершкове масло, витримували при кімнатній температурі до м'якості, а також сіль і спеції за смаком. Суміш перемішати і нафарширувати її млинці. Подавати зі сметаною.
Рецепт з яйцем і цибулею
Ливерный фарш можна класти в млинці не тільки як самостійну начинку, але і поєднувати його з іншими продуктами, наприклад вареними яйцями і зеленим цибулею. Готове блюдо вийде таким же соковитим і смачним.
Для тонких млинчиків знадобляться:
- 500 мл молока;
- 2 яйця;
- 10 г цукру;
- 3 г солі;
- 20 г розтопленого вершкового масла;
- 35 мл рослинного масла;
- 200-260 г борошна.
Для приготування млинцевого начинки потрібні такі інгредієнти:
- 400 г готового ливерного фаршу;
- 4 відварених круто курячих яйця;
- 30-60 г пір'я зеленої цибулі і зелені за смаком;
- 50 г сметани;
- сіль і спеції.
Тривалість готування буде в межах 60 хвилин.
Енергетична цінність 100 г готових млинців в середньому дорівнює 144,5 ккал.
Хід приготування:
- Жовтки і білки курячих яєць розділити по різних посудинам. Останні збити з дрібкою солі в пишну піну, а жовтки розтерти з цукром і сіллю, потім додати до них молоко, борошно, вершкове і рослинне масла.
- Тісто старанно вимішати, щоб не було грудочок, а потім додати білкову піну. На змащеній буквально краплею олії сковороді спекти тонкі рум'яні млинці.
- Для начинки змішати ливерный фарш (наприклад, приготовлений за попереднім рецептом) з рубаними пір'ям зеленого лука і зеленню, додати натерті на тертці або просто пригнічені виделкою яйця. Гарненько перемішати суміш, посолити і приправити спеціями, а також покласти трохи сметани для соковитості.
- На край кожного млинця покласти трохи начинки і упакувати її, звернувши будь-яким звичним способом.
Ситне блюдо з рисом
Коли ліверу трохи, начинку для млинців можна зробити комбінованої, трохи розбавивши її відварним рисом. Багато хто не люблять ливерно-рисову начинку, оскільки часто вона виходить сухою, але якщо приготувати її за цим рецептом, то таке не станеться.
До складу млинців входять:
- 1000 мл молока;
- 4 яйця;
- 60 г цукру;
- 10 г солі;
- 14 г розпушувача;
- 90 мл рослинного масла;
- 420-520 г борошна.
Ливерно-рисова начинка готується з:
- 1500 г відвареного ліверу (легені, серце, печінка);
- 3600 г вареного рису;
- 410 г ріпчастої цибулі;
- рослинної олії;
- солі і спецій.
Використання попередньо відвареного рису і ліверу скорочує час приготування до 40-60 хвилин.
Енергетична цінність млинців з начинкою з ліверу і рису буде в середньому дорівнює 166,1 ккал/100 р.
Черговість дій:
- З наведених у переліку інгредієнтів замісити млинцеве тісто до консистенції нежирної сметани. Спекти з нього на сухій сковороді тонкі млинці.
- Ріпчасту цибулю нашаткувати середнім кубиком і тушкувати на олії до прозорості. Золотити не потрібно, щоб начинка була соковитою.
- Пропустити через м'ясорубку відвареної лівер з обсмаженою цибулею, отриманий фарш змішати з вареним рисом. Сіль і спеції додати за смаком.
- Викласти начинку на млинці і загорнути. Перед подачею можна прожарити їх до золотистої і хрусткої скориночки.
Млинці з лівером і гречкою
Ось ще один вид начинки для млинців з субпродуктів, який допоможе нагодувати велику кількість їдців недорого і ситно. Але не варто занадто багато додавати в начинку гречки. Млинці повинні бути з лівером, а не з гречаною кашею.
Для приготування млинців слід взяти:
- 500 мл молока;
- 500 мл питної води;
- 2 яйця;
- 25 г цукру;
- 15-20 мл рослинного масла;
- 3-4 г харчової соди;
- 3 г солі;
- 300 г борошна або трохи більше до досягнення потрібної густоти тіста.
Фарш для готується з млинців:
- 700 г телячого серця;
- 2000 р яловичого легені;
- 200 р ріпчастої цибулі;
- 100 г вареної гречки;
- 30 мл рослинного масла;
- солі і спецій за смаком.
Це страва хоч і готувати нескладно, але від моменту, коли каструля з лівером для начинки буде поставлено на вогонь, до першого нафаршированого млинця піде 2-3 години.
Калорійність млинців з цим варіантом начинки – 113,1 ккал на 100 г готового страви.
Рецепт з гречкою покроково:
- Насамперед потрібно підготувати лівер для начинки. Легке і серце слід гарненько промити, покласти по містку каструлю, посолити, додати спеції (лавровий лист, запашний і чорний перець-горошок), залити водою і варити, знімаючи піну, мінімум одну годину.
- Часу, поки будуть варитися легке і серце, цілком вистачить, щоб підсмажити млинці. Для тіста всі необхідні компоненти (крім масла) викласти в миску з високими стінками і перемішати міксером до однорідності. Нехай тісто постоїть хвилин 15.
- Налити в нього рослинне масло і спекти тонкі млинці на розпеченій сковороді, складаючи їх стопкою один на одного.
- Для начинки додатково потрібно обсмажити до м'якості та легкого золотавості ріпчасту цибулю, нашатковану кубиками. Відварений лівер пропустити через м'ясорубку або подрібнити кухонним комбайном, змішати з кашею і цибулею. За смаком можна додати трохи солі або спецій.
- На кожен млинець викласти одну-дві столові ложки фаршу і згорнути будь-яким звичним способом. Безпосередньо перед подачею млинці можна обсмажити на суміші рослинного і вершкового масел.
За посиланням ви знайдете хороший рецепт смажених пиріжків з лівером.
Напевно ваші домашнім сподобаються млинці з грибами і куркою, тут можна ознайомитися з рецептом.
На сніданок можна зробити млинці з шинкою і сиром по цього рецептом.
Корисні поради
- Не варто намагатися прискорити процес варіння субпродуктів, нарізаючи їх дрібними шматочками. Чим дрібніше порізати легке і серце, тим сухіше буде фарш.
- Додати соковитості готового фаршу можна, збільшивши кількість пасерованої на олії цибулі, або кількома ложками жирної сметани. Додати соковитості і ніжності ливерному фаршу зможе і невелика кількість якісного вершкового масла.
- Готовий ливерный фарш можна поділити на невеликі порції і заморозити про запас. При необхідності розморожувати і використовувати в якості начинки для млинців (і не тільки) самостійно або з іншими інгредієнтами. Так само можна вчинити і з готовими млинцями.
- Млинці з ливерным фаршем подають до столу в гарячому або холодному вигляді. Приготовлені запас перед подачею вони можуть підрум'янити свої бочки на сковорідці з невеликою кількістю олії, а можна укласти їх на деко, посипати тертим сиром і відправити на кілька хвилин у гарячу духовку.
- Непогано було б приготувати до цієї страви соус. Це може бути бешамель на вершках або одна з його варіацій, наприклад з грибами. Але можна і просто гарячі млинці полити сметаною.
На відео — один з кращих рецептів приготування смачних млинців з лівером: