22 апрель 2019 3 042

Як смачно приготувати млинці з лівером

Лівер можна назвати самою економічною м'ясною начинкою. Для її приготування придатні пташині потрухи, яловичі і свинячі. Але багатьох господинь відлякує процес приготування. Так, він тривалий і має ряд особливостей, але отриманий результат його виправдовує, тому варто засукати рукави, щоб нагодувати домашніх смачними млинцями з лівером.

Млинці з лівером
Інгредієнти Кількість
кефіру - 200 мл
яєць - 1 шт.
кристалічного цукру - 25 г
соди - 4 р
солі - 4 р
крутого окропу - 100 мл
соняшникової олії - 25-30 мл
борошна - 130-160 г
легені - 250 г
серця - 250 г
печінки - 150 г
цибулі ріпчастої - 350 г
вершкового масла - 30 г
солі і спецій - за смаком
Час приготування: 180 хвилин Калорійність на 100 грам: 144 Ккал

Правильно приготовлений ливерный фарш може стати смачною начинкою не тільки для млинчиків, але і для смажених пиріжків, пирогів з м'ясною начинкою. До того ж така начинка буде набагато дешевше, ніж з м'ясної вирізки, особливо якщо купити весь збій оптом від однієї тварини.

Покрокове приготування фаршу і млинців:

  1. Взяти підходящу ємність для замішування тіста, налити в неї кефір, вбити яйце і туди ж відправити сіль і цукор. Гарненько збити все віночком і поступово ввести муку.
  2. В крутий окріп кинути соду і налити отриманий розчин до тесту, гарненько перемішати. Дозволити тісту відпочити хвилин п'ять, потім хлюпнути трохи рослинного масла і можна приступати до випікання млинців.
  3. Для ливерного фаршу легке і серце, вимиті і нарізані середніми шматками, поставити варитися. Після закипання води проварити лівер п'ять хвилин, воду злити, вимити ще раз легке і серце і знову поставити варити, але вже до готовності, регулярно знімаючи шумівкою піну.
  4. Печінка після відварювання набуває жорстку і суху структуру, тому її слід обсмажити разом з половиною цибулі. Для початку печінка занурити на 30-40 хвилин в молоко, потім вимити під струменем проточної води і прибрати на 15 хвилин у морозильник, після перекрутити через м'ясорубку.
  5. На сковороді з рослинним маслом обсмажити до прозорого стану ½ частину шинкованої лука. Коли ріпчаста овоч буде потрібної кондиції, налити печінку і смажити її спочатку 10 хвилин, постійно помішуючи, а потім прикрити сковороду кришкою і томити ще 3-5 хвилин.
  6. Що залишився лук пасерувати на рослинній олії, потім до нього додати пропущені через м'ясорубку легке і серце і томити п'ять хвилин на вогні, підливаючи бульйон з каструлі, де варився лівер, для соковитості.
  7. З'єднати печінку і відварну частина ліверу (серце й легеню), додати вершкове масло, витримували при кімнатній температурі до м'якості, а також сіль і спеції за смаком. Суміш перемішати і нафарширувати її млинці. Подавати зі сметаною.

Рецепт з яйцем і цибулею

Ливерный фарш можна класти в млинці не тільки як самостійну начинку, але і поєднувати його з іншими продуктами, наприклад вареними яйцями і зеленим цибулею. Готове блюдо вийде таким же соковитим і смачним.

Для тонких млинчиків знадобляться:

  • 500 мл молока;
  • 2 яйця;
  • 10 г цукру;
  • 3 г солі;
  • 20 г розтопленого вершкового масла;
  • 35 мл рослинного масла;
  • 200-260 г борошна.

Для приготування млинцевого начинки потрібні такі інгредієнти:

  • 400 г готового ливерного фаршу;
  • 4 відварених круто курячих яйця;
  • 30-60 г пір'я зеленої цибулі і зелені за смаком;
  • 50 г сметани;
  • сіль і спеції.

Тривалість готування буде в межах 60 хвилин.

Енергетична цінність 100 г готових млинців в середньому дорівнює 144,5 ккал.

Хід приготування:

  1. Жовтки і білки курячих яєць розділити по різних посудинам. Останні збити з дрібкою солі в пишну піну, а жовтки розтерти з цукром і сіллю, потім додати до них молоко, борошно, вершкове і рослинне масла.
  2. Тісто старанно вимішати, щоб не було грудочок, а потім додати білкову піну. На змащеній буквально краплею олії сковороді спекти тонкі рум'яні млинці.
  3. Для начинки змішати ливерный фарш (наприклад, приготовлений за попереднім рецептом) з рубаними пір'ям зеленого лука і зеленню, додати натерті на тертці або просто пригнічені виделкою яйця. Гарненько перемішати суміш, посолити і приправити спеціями, а також покласти трохи сметани для соковитості.
  4. На край кожного млинця покласти трохи начинки і упакувати її, звернувши будь-яким звичним способом.

Ситне блюдо з рисом

Коли ліверу трохи, начинку для млинців можна зробити комбінованої, трохи розбавивши її відварним рисом. Багато хто не люблять ливерно-рисову начинку, оскільки часто вона виходить сухою, але якщо приготувати її за цим рецептом, то таке не станеться.

До складу млинців входять:

  • 1000 мл молока;
  • 4 яйця;
  • 60 г цукру;
  • 10 г солі;
  • 14 г розпушувача;
  • 90 мл рослинного масла;
  • 420-520 г борошна.

Ливерно-рисова начинка готується з:

  • 1500 г відвареного ліверу (легені, серце, печінка);
  • 3600 г вареного рису;
  • 410 г ріпчастої цибулі;
  • рослинної олії;
  • солі і спецій.

Використання попередньо відвареного рису і ліверу скорочує час приготування до 40-60 хвилин.

Енергетична цінність млинців з начинкою з ліверу і рису буде в середньому дорівнює 166,1 ккал/100 р.

Черговість дій:

  1. З наведених у переліку інгредієнтів замісити млинцеве тісто до консистенції нежирної сметани. Спекти з нього на сухій сковороді тонкі млинці.
  2. Ріпчасту цибулю нашаткувати середнім кубиком і тушкувати на олії до прозорості. Золотити не потрібно, щоб начинка була соковитою.
  3. Пропустити через м'ясорубку відвареної лівер з обсмаженою цибулею, отриманий фарш змішати з вареним рисом. Сіль і спеції додати за смаком.
  4. Викласти начинку на млинці і загорнути. Перед подачею можна прожарити їх до золотистої і хрусткої скориночки.

Млинці з лівером і гречкою

Ось ще один вид начинки для млинців з субпродуктів, який допоможе нагодувати велику кількість їдців недорого і ситно. Але не варто занадто багато додавати в начинку гречки. Млинці повинні бути з лівером, а не з гречаною кашею.

Для приготування млинців слід взяти:

  • 500 мл молока;
  • 500 мл питної води;
  • 2 яйця;
  • 25 г цукру;
  • 15-20 мл рослинного масла;
  • 3-4 г харчової соди;
  • 3 г солі;
  • 300 г борошна або трохи більше до досягнення потрібної густоти тіста.

Фарш для готується з млинців:

  • 700 г телячого серця;
  • 2000 р яловичого легені;
  • 200 р ріпчастої цибулі;
  • 100 г вареної гречки;
  • 30 мл рослинного масла;
  • солі і спецій за смаком.

Це страва хоч і готувати нескладно, але від моменту, коли каструля з лівером для начинки буде поставлено на вогонь, до першого нафаршированого млинця піде 2-3 години.

Калорійність млинців з цим варіантом начинки – 113,1 ккал на 100 г готового страви.

Рецепт з гречкою покроково:

  1. Насамперед потрібно підготувати лівер для начинки. Легке і серце слід гарненько промити, покласти по містку каструлю, посолити, додати спеції (лавровий лист, запашний і чорний перець-горошок), залити водою і варити, знімаючи піну, мінімум одну годину.
  2. Часу, поки будуть варитися легке і серце, цілком вистачить, щоб підсмажити млинці. Для тіста всі необхідні компоненти (крім масла) викласти в миску з високими стінками і перемішати міксером до однорідності. Нехай тісто постоїть хвилин 15.
  3. Налити в нього рослинне масло і спекти тонкі млинці на розпеченій сковороді, складаючи їх стопкою один на одного.
  4. Для начинки додатково потрібно обсмажити до м'якості та легкого золотавості ріпчасту цибулю, нашатковану кубиками. Відварений лівер пропустити через м'ясорубку або подрібнити кухонним комбайном, змішати з кашею і цибулею. За смаком можна додати трохи солі або спецій.
  5. На кожен млинець викласти одну-дві столові ложки фаршу і згорнути будь-яким звичним способом. Безпосередньо перед подачею млинці можна обсмажити на суміші рослинного і вершкового масел.

За посиланням ви знайдете хороший рецепт смажених пиріжків з лівером.

Напевно ваші домашнім сподобаються млинці з грибами і куркою, тут можна ознайомитися з рецептом.

На сніданок можна зробити млинці з шинкою і сиром по цього рецептом.

Корисні поради

  1. Не варто намагатися прискорити процес варіння субпродуктів, нарізаючи їх дрібними шматочками. Чим дрібніше порізати легке і серце, тим сухіше буде фарш.
  2. Додати соковитості готового фаршу можна, збільшивши кількість пасерованої на олії цибулі, або кількома ложками жирної сметани. Додати соковитості і ніжності ливерному фаршу зможе і невелика кількість якісного вершкового масла.
  3. Готовий ливерный фарш можна поділити на невеликі порції і заморозити про запас. При необхідності розморожувати і використовувати в якості начинки для млинців (і не тільки) самостійно або з іншими інгредієнтами. Так само можна вчинити і з готовими млинцями.
  4. Млинці з ливерным фаршем подають до столу в гарячому або холодному вигляді. Приготовлені запас перед подачею вони можуть підрум'янити свої бочки на сковорідці з невеликою кількістю олії, а можна укласти їх на деко, посипати тертим сиром і відправити на кілька хвилин у гарячу духовку.
  5. Непогано було б приготувати до цієї страви соус. Це може бути бешамель на вершках або одна з його варіацій, наприклад з грибами. Але можна і просто гарячі млинці полити сметаною.

На відео — один з кращих рецептів приготування смачних млинців з лівером:

Що ще почитати: