Що таке пектин, які його властивості і способи застосування
Пектин — що це таке? Відповідь на це питання хвилює багатьох, тому одразу й почнемо статтю з визначення. Пектин – це полісахарид, який отримують з цитрусів і фруктів. Відкритий він був порівняно недавно, близько двох століть тому професором А.с Браконно з сливового соку.
Вивчивши всі його властивості та якості, пектин отримав назву «санітар організму людини». Потрапляючи всередину, він вбирає шкідливі речовини і виводить їх, що дозволяє внутрішнім органам краще працювати.
Він рослинного походження і міститься в багатьох плодах. Пектин відносять до розчинним харчовим волокнам. Багатьом він відомий, як харчова добавка Е 440. Зараз широко застосовується у фармацевтичній і харчовій промисловості, завдяки своєму основному властивості — желированию і здатністю створювати структуру продукту.
Зовні речовина виглядає як дрібнозернистий порошок світло-бежевого або коричневого кольору і не має запаху. Добавки, отримані з цитрусів більш світлі, ніж яблучні.
Пектини, потрапляючи у воду, всмоктують її, як губка, поступово збільшуючись в об'ємі. І лише після цього відбувається процес розчинення.
Види пектину і його калорійність
Всі види пектинів поділяють на три групи:
- HM;
- LM;
- LMA.
НМ – высокометоксилированные пектини. Найбільш популярні і широко застосовуються. Складають 70% від всього обсягу ринку, використовують для виробництва різні кондитерських виробів (пастила, мармелад, джеми та ін)
LM – низкометоксилированные пектини. Їх процес виготовлення більш складний, тому вони більш дорогі. Застосовуються для продуктів з добавкою «біо».
LMA – амидированные пектини. Вони проходять при виготовленні додаткові обробки, які змінюють їх функціональні властивості. Частіше такі речовини присутні у складах низькокалорійних джемів і в наповнювачах для йогурту або варення.
У промисловості і вдома використовують дана речовина в двох видах: порошку і рідкому екстракті. Вони не взаємозамінні і кожен з них використовується по-своєму. Порошок розчиняють у соку або змішують з фруктами, а рідкий екстракт додають тільки в гарячі продукти. У магазинах пектин частіше можна купити в пакетиках з порошком.
Користь і шкода пектину
Як і будь-який продукт, пектин може принести як користь, так і шкоду. З медичної точки зору, можна відзначити наступні плюси застосування цієї речовини:
- поліпшення швидкості обміну речовин в організмі;
- зниження рівня холестерину в крові;
- поліпшення в роботі кровоносної системи;
- нормалізація в роботі шлунково-кишкового тракту (протизапальний і знеболюючий ефект);
- виведення з організму важких металів, токсинів та інших шкідливих речовин;
- зниження ризику виникнення хвороб серця і онкологічних захворювань;
- нормалізація роботи мікрофлори кишечника;
- бере участь у процесі прискорення розщеплення жирів, що веде до втрати у вазі.
Приймати пектини в кількостях, що перевищують норму теж шкідливо. Це може призвести до наступних наслідків:
- підвищений процес бродіння і надмірна метеоризм кишечнику;
- порушення всмоктування таких речовин як: цинк, магній, залізо і кальцій;
- поява запорів;
- хворобливі відчуття в області кишечника;
- порушення засвоєння білків і жирів.
Передозування пектину може виникнути тільки при додатковому прийомі біологічно активних добавок. В натуральному вигляді, у складі свіжих фруктів і овочів, шкоди це не принесе полісахарид. Люди, які постійно вживають пектин, володіють здоровою, міцною, чистою шкірою.
Як приготувати ароматна печеня з м'ясом, картоплею та грибами в горщиках по домашньому рецепту.
Якщо часу на готування не вистачає, зваріть на перше суп з ковбасою — це смачно, ситно і просто.
Візьміть на замітку рецепт неймовірно смачних мафінів, які готуються в мікрохвильовці 5 хвилин.
Продукти з високим вмістом пектину
Рекомендована норма прийому пектину – 25 г в день. Краще споживати його в натуральному вигляді. Тоді він буде краще засвоюватися організмом і приносити лише користь. Рекордсмени за вмістом цього корисного полісахариду: яблука і апельсини. В їх клітковині зміст даної речовини доходить майже до 2%.
Є й інші, не менш корисні фрукти, які зобов'язані входити в раціон харчування людини, що піклується про своє здоров'я, це:
- лимон, грейпфрут, лайм;
- банан;
- груша;
- диня;
- айва;
- морква;
- хурма, манго;
- ягоди чорниці, полуниці і вишні;
- абрикоси;
- свіжі ананаси;
- ягоди сливи;
- фініки та інжир.
Щоденну норму складно вживати в натуральному вигляді, для цього потрібно з'їсти майже кілограм свіжих фруктів або ягід. Але навіть при регулярному прийомі хоча б 15 грам, людина відчує значне поліпшення свого стану. Дуже корисно пити свіжі соки, при цьому рекомендують їх вживати разом з м'якоттю. Щоб не втратити корисні пектини.
Область застосування пектину, і як його зробити самому в домашніх умовах
Отримують пектин з вичавок фруктів і ягід. У харчовій промисловості його застосовують для приготування джему, варення, желе, мармеладу, майонезу та кетчупу. Цей полісахарид і хороший консерватор. У фармакології з нього виготовляють желеподібні капсули для порошку. Дана речовина також входить до складу безлічі масок і кремів для обличчя. А в тютюновій промисловості його використовують як клей, для з'єднання пошкоджених тютюнових листів.
Можна купити його в магазині, але саме приготування будинку має масу переваг. По-перше, можна бути повністю впевненим у його екологічності і якості. По-друге, – це буде 100% натуральний продукт, без хімічних домішок. Саме приготування нескладне і не займе багато часу.
Яблучний пектин
Для його приготування краще взяти яблука з власного саду або купити плоди зі свого регіону.
Інгредієнти:
- вода – 120 мл;
- свіжі яблука – 1 кг
Послідовність приготування:
- Вимиті і сухі яблука потрібно розрізати не 8 часточок. Чистити їх не потрібно;
- У каструлю з товстим дном потрібно укласти нарізані яблука і залити водою;
- Варити на маленькому вогні, не доводячи до кипіння 30 хвилин, при цьому постійно помішувати;
- Беремо іншу ємність, накриваємо її капроновим ситом, і перекладаємо в нього проварені яблука;
- Сік, який стече у ємність, що містить пектин. Його можна законсервувати в банки або заморозити у формочках для льоду.
Як правильно приймати порошковий пектин
Зараз у продажу є вибір порошкового пектину. Він може бути зроблений тільки з яблук або з додаванням цитрусових. Для алергетиків краще зупинитися на речовині отриманих тільки з зелених сортів. Як і будь-який інший адсорбент, пектин слід приймати в проміжках між їжею. Для досягнення позитивного ефекту потрібно дотримуватися наступних правил:
- Перед початком прийому потрібно ознайомитися з інструкцією;
- ½ Ч. Ложки пектину повністю розчинити в 500 мл крутого окропу;
- Охолоджений розчин потрібно пити по склянці, два рази в день;
- Важливо протягом дня випивати більше рідини, щоб не виникало хворобливих відчуттів в області кишечника.
Позитивний вплив добавки можна вже побачити і відчути через один тиждень регулярного застосування.
Кому не можна його приймати?
Для бажаючих поправити своє здоров'я, використовуючи пектин, потрібно знати, що його прийом не завжди можливий. Є захворювання, які є прямим протипоказанням для прийому порошку. Це:
- виразкова хвороба шлунка або кишечнику;
- гострий холецистит;
- панкреатит;
- захворювання, пов'язані з дефіцитом заліза в організмі;
- обережно застосовувати людям, схильним до алергічних реакцій.
Основні правила приготування страв з пектином і популярні рецепти
Використання пектину, як інгредієнта, у страві корисно. Але є свої правила і кулінарні хитрощі, їх треба знати, перед тим як почати готувати:
- Потрібно строго слідувати інструкції, зазначеної на промисловій упаковці полісахариду;
- Не можна використовувати добавку з вичерпаним терміном придатності;
- Готують страви з даними речовиною на сильному вогні, постійно помішуючи, не рекомендується залишати їх на плиті без нагляду;
- Щоб під час приготування зменшити кількість піни, можна додати пів-ложки вершкового масла;
- Для зберігання джемів і варення з пектином потрібно вибирати маленькі баночки. А місце повинне бути прохолодним і сухим. Це продовжить термін зберігання.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
цукор - | 500 г |
пектин - | 20 г |
вода - | 100 г |
мандарини - | 20 шт |
Час приготування: 60 хвилин | Калорійність на 100 грам: 94 Ккал |
Мандарини завжди нагадують свято Новий Рік. Тому, відкриваючи баночку такого джему, поринаєш у чари зими.
Приготування:
-
- Мандарини чистимо і вичавлюємо з нього сік (краще соковижималкою);
- У каструлі заливаємо сік і воду в співвідношенні 1:3. Після кипіння, зменшуємо вогонь, і выпариваем вологу ще 10 хвилин;
- Пектин змішуємо з цукром і додаємо в виварений сік;
- Варимо варення ще 14 хвилин. Він повинен стати темним і більш в'язким, але текучим;
- Перекладаємо джем в невеликі стерилізовані банки і закатуємо.
Желе з винограду
Цим корисним і смачним блюдом легко здивувати своїх домашніх і гостей.
Інгредієнти:
- цукор – 400 г;
- пектин – 20 г;
- виноградний сік – 1 літр.
Час на приготування – 2 години.
Калорійність – 255 ккал.
Приготування:
- Пачку покупного будь-якого виноградного соку виливаємо в каструлю і ставимо на невеликий вогонь;
- Коли він нагріється – додаємо пектин і дуже довго і ретельно перемішуємо, до остаточного розчинення;
- Після того, як суміш закипить, додаємо цукор і знову кип'ятимо.
- Знімаємо з вогню, розливаємо по формах і ставимо в холодильник для застигання.
Корисне желе на пектині в нашому відео:
Приємного апетиту!