Гречаний суп на м'ясному та овочевому бульйонах в мультиварці
Гречаний суп всім знайомий ще з дитинства. Його можна приготувати всього за годину. Він виходить простим, смачним і оригінальним – цим і подобається сім'ї. А так як гречка — це ще й дуже корисна крупа, суп захочеться готувати часто. Скільки варіантів приготування існує – не злічити! Але ми спробували.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
курки - | 480 г |
сосисок - | 2 шт. |
лука - | 1 шт. |
крупи гречаної - | 160 р |
моркви - | 1 шт. |
картоплі - | 0,5 кг |
масла рослинного - | 25 мл |
лаврового листа - | 1 шт. |
Час приготування: 80 хвилин | Калорійність на 100 грам: 69 Ккал |
Як зварити:
- Зняти з цибулини цибулі і дрібно порубати.
- Очищену моркву слід нарізати соломкою або просто крупно натерти.
- Курку розрізати на частини або просто взяти ніжки, крила, стегна.
- Всі ці інгредієнти покласти в чашу пристрою і встановити програму «Випічка». Обсмажити продукти на маслі протягом дванадцяти хвилин.
- Картопля, очищений від шкірки, нарізати брусочками або кубиками, додати до решти продуктів.
- Сюди ж покласти лист лавра і вимиту крупу.
- Сосиски порізати на кружечки, а потім надрізати їх, щоб потім вони перетворилися в квіточки. В принципі, їх можна взагалі не додавати.
- Залити все водою і вибрати режим «Гасіння» на одну годину. Після звукового сигналу суп можна подавати.
Пісний суп з гречкою
- 160 г гречки;
- 2 картоплі;
- 1 цибулина;
- 20 мл олії соняшникової;
- 1 морквина;
- 2 лаврових листа;
- 1500 мл води;
- 5 г сушеної петрушки.
Часу: 1 год 25 хв.
Калорій: 49.
Як зварити:
- Звільнену від лушпиння цибулину дрібно нашаткувати.
- Так само дрібно порізати і моркву, попередньо знявши з нього шкірку.
- В мультиварці встановити програму «Випічка» і в чашу налити олію. Потім перекласти сюди подрібнені коренеплоди. Обсмажувати їх приблизно сім хвилин.
- В цей час очищену картоплю слід нарізати кубиками.
- Додати до цибулі і моркви промиту гречку, все перемішати. Готувати ще хвилин п'ять.
- Потім додати сюди картоплю і готувати ще десять хвилин.
- Вимкнути режим «Випічка».
- Налити до продуктів воду, приправити, покласти листи лавра і висипати сушену петрушку.
- Вибрати програму «Гасіння» і готувати протягом години.
Варіант приготування з молоком
- 80 г крупи гречаної;
- 15 г цукру;
- 3 г солі;
- 15 р масла;
- 0,6 л молока.
Часу: 1 год 30 хв.
Калорій: 113.
Як зварити:
- Гречку промити і перебрати, потім перекласти в чашу мультиварки.
- Залити молоком крупу, посолити, поцукрянити, перемішати.
- Вибрати режим «Молочна каша» або просто «Каша». Таймер встановиться сам.
- Після звукового сигналу подавати молочний суп в тарілках, в кожну з яких треба покласти трохи вершкового масла.
Рецепт для мультиварки Редмонд
- 1 морквина;
- 125 г гречки;
- 40 г цибулі;
- 2,5 л бульйону;
- 125 г печериць;
- 2 картоплини;
- спеції.
Часу: 50 хв.
Калорій: 31.
Як зварити:
- Очищену цибулю дрібно порубати.
- Так само дрібно подрібнити і моркву, очищену від шкірки.
- Відправити обидва продукту в чашу мультиварки і обсмажити їх в режимі «Смаження» протягом семи хвилин.
- Печериці потрібно очистити від сміття і нарізати на невеликі шматочки. Можна використовувати і консервовані.
- Картоплю звільнити від шкірки і нарізати кубиками.
- Додати гречку, гриби і картоплю в чашу мультиварки, приправити і залити все бульйоном. Щоб вийшло менш калорійне, використовуйте воду.
- Вибрати режим «Суп» на сорок хвилин. По завершенні блюдо готове до подачі.
Легкий спосіб приготувати перше блюдо в техніці Поларіс
- 4 картоплини;
- 130 г гречаної крупи;
- 1 цибулина;
- 1/2 курки;
- 70 г моркви;
- спеції.
Часу: 1 год 45 хв.
Калорій: 64.
Як зварити:
- Зняти шкірку з морквини і крупно натерти її.
- Цибулю без лушпиння дрібно порубати.
- Крупу ретельно промити і перебрати.
- Картоплю звільнити від шкірки і нарізати на брусочки.
- Курку розрізати на кілька шматочків.
- Всі компоненти разом з водою і спеціями помістити в чашу мультиварки.
- Вибрати режим «Гасіння» з таймером на півтори години. Після цього суп готовий до подачі.
Гречаний суп з фрикадельками
- 0,4 кг м'ясного фаршу;
- 45 мл олії соняшникової;
- 1 морква;
- 5 картоплин;
- 1 цибулина;
- 10 г солі;
- 1800 мл води;
- 160 г гречки.
Часу: 1 год 35 хв.
Калорій: 77.
Як зварити:
- Зняти лушпиння з цибулі і нашаткувати його кубиками.
- З моркви і картоплі прибрати шкірку, вимити.
- Моркву слід крупно натерти.
- Налити в чашу мультиварки масло.
- Вибрати режим «Випічка» або «Смаження» і розігріти олію.
- Потім покласти в нього цибулю з морквою. Готувати ці продукти протягом п'яти хвилин.
- Картоплю порізати на кубики середньої величини.
- Взяти холодний фарш. Якщо хочеться, щоб фрикадельки вийшли ніжними, то фарш потрібно двічі перемолоти в м'ясорубці.
- Змочити руки в крижаній воді і зліпити з фаршу кульки маленького розміру.
- Відсунути обсмажені овочі в сторону і покласти на їх місце фрикадельки. Злегка обсмажити їх, поки вони не змінять колір на світлий. Кришку в цей час можна закрити.
- Гречку промити під проточною водою.
- Через п'ять хвилин після додавання олії в чашу покласти крупу разом з картоплею.
- Посолити і приправити за смаком.
- Все перемішати і залити гарячою водою. Можна і холодною, але тоді готування за часом збільшиться і перепад температури зробить овочі жорсткими. Тому воду краще підігріти в окремому сотейнику або чайнику.
- Закрити кришку. Встановити програму «Суп» на одну годину.
- Після звукового сигналу вимкнути мультиварку, але супу дати постояти ще хвилин десять-п'ятнадцять. Після цього подавати з дрібно порубаним зеленою цибулею.
Ситне блюдо з яйцем
- 0,3 кг курки;
- 30 г моркви;
- 0,5 пучка зелені;
- 1 цибулина;
- 2000 мл води;
- 60 г крупи гречаної;
- 1 яйце;
- 5 г солі;
- 35 мл олії соняшникової;
- 3 картоплини.
Часу: 1 год 40 хв.
Калорій: 48.
Як зварити:
- Нарізати тонкою соломкою вимиту й очищену від шкірки морквину.
- Очищений від лушпиння цибулю нашаткувати кубиками.
- В чаші пристрою розігріти масло в режимі «Смаження» і відправити сюди моркву і цибулю. Обсмажувати приблизно п'ять хвилин, час від часу перемішуючи коренеплоди.
- За цей час з вимитого картоплі потрібно прибрати шкірку і нарізати його кубиками.
- Курку вимити. Можна взяти окіст або спинку, але грудинку краще не брати. З неї не вийде смачний бульйон.
- Гречку перебрати і потім промити її.
- Додати м'ясо з картоплею і гречкою в чашу мультиварки.
- Приправити за смаком і залити все водою, бажано теплою.
- Закрити кришкою і вибрати режим «Суп». З часу готування повинна зайняти годину.
- У невеликій мисці збити сире яйце.
- За п'ять хвилин до повної готовності супу тонкою стрічкою потрібно влити яйце до решти інгредієнтів і добре перемішати. За цей час суп ще раз встигне закипіти, а потім йому треба настоятися ще хвилин двадцять.
- Подавати зі свіжою рубаною зеленню.
Дізнайтеся, як приготувати тушковане м'ясо з рисом в мультиварці.
Тут ви знайдете рецепти пирога з фаршем в мультиварці.
Порадуйте гостей незвичайною свининою з апельсинами, запеченої в духовці по цього рецептом.
Корисні поради
Щоб отримати більш ароматний суп, крупу потрібно спочатку прожарити. Для цього її потрібно перебрати, а потім пересипати в сковороду. Далі на невеликому вогні прогрівати крупу до тих пір, поки вона не почне потріскувати. А потім її потрібно додати в суп і готувати за рецептом.
Якщо ви дбаєте про фігуру, зробити суп менш калорійним можна не тільки за допомогою заміни бульйону на воду. Зменшити калорійність допоможе відсутність масла. Овочі можна обсмажити і без нього, просто тоді їх потрібно частіше помішувати. Якщо вони дають занадто мало соку, можна просто налити одну-дві ложки теплої води.
Щоб суп вийшов більш прозорий та світлий, під час варіння потрібно покласти одну цілу очищену цибулину. Після того, як страва приготується, цибулину потрібно просто дістати і викинути. А для аромату можна використовувати і свіжі стебла петрушки або кропу, які потім теж потрібно витягти.
У суп можна додавати й інші овочі, наприклад болгарський перець або дрібно нарізані цукіні. З спецій бажано використовувати суміш перців і велика кількість зелені. Замість курки можна використовувати свинячі реберця, навіть копчені, або квасоля. Вийде ситніше. Простіше купити консервовані боби, їх потрібно додавати майже в самому кінці приготування.
Гречаний суп – це дуже апетитно і корисно. А якщо використовувати приведені поради, можна добитися ідеального результату. Такий суп підійде не тільки дітям, але і тим, хто стежить за своєю фігурою. Приємного апетиту!
На відео — ще один рецепт смачного супу з гречкою в мультиварці: