30 май 2019 4 960

Гречаний суп на м'ясному та овочевому бульйонах в мультиварці

Гречаний суп всім знайомий ще з дитинства. Його можна приготувати всього за годину. Він виходить простим, смачним і оригінальним – цим і подобається сім'ї. А так як гречка — це ще й дуже корисна крупа, суп захочеться готувати часто. Скільки варіантів приготування існує – не злічити! Але ми спробували.

Гречаний суп з куркою в мультиварці
Інгредієнти Кількість
курки - 480 г
сосисок - 2 шт.
лука - 1 шт.
крупи гречаної - 160 р
моркви - 1 шт.
картоплі - 0,5 кг
масла рослинного - 25 мл
лаврового листа - 1 шт.
Час приготування: 80 хвилин Калорійність на 100 грам: 69 Ккал

Як зварити:

  1. Зняти з цибулини цибулі і дрібно порубати.
  2. Очищену моркву слід нарізати соломкою або просто крупно натерти.
  3. Курку розрізати на частини або просто взяти ніжки, крила, стегна.
  4. Всі ці інгредієнти покласти в чашу пристрою і встановити програму «Випічка». Обсмажити продукти на маслі протягом дванадцяти хвилин.
  5. Картопля, очищений від шкірки, нарізати брусочками або кубиками, додати до решти продуктів.
  6. Сюди ж покласти лист лавра і вимиту крупу.
  7. Сосиски порізати на кружечки, а потім надрізати їх, щоб потім вони перетворилися в квіточки. В принципі, їх можна взагалі не додавати.
  8. Залити все водою і вибрати режим «Гасіння» на одну годину. Після звукового сигналу суп можна подавати.

Пісний суп з гречкою

  • 160 г гречки;
  • 2 картоплі;
  • 1 цибулина;
  • 20 мл олії соняшникової;
  • 1 морквина;
  • 2 лаврових листа;
  • 1500 мл води;
  • 5 г сушеної петрушки.

Часу: 1 год 25 хв.

Калорій: 49.

Як зварити:

  1. Звільнену від лушпиння цибулину дрібно нашаткувати.
  2. Так само дрібно порізати і моркву, попередньо знявши з нього шкірку.
  3. В мультиварці встановити програму «Випічка» і в чашу налити олію. Потім перекласти сюди подрібнені коренеплоди. Обсмажувати їх приблизно сім хвилин.
  4. В цей час очищену картоплю слід нарізати кубиками.
  5. Додати до цибулі і моркви промиту гречку, все перемішати. Готувати ще хвилин п'ять.
  6. Потім додати сюди картоплю і готувати ще десять хвилин.
  7. Вимкнути режим «Випічка».
  8. Налити до продуктів воду, приправити, покласти листи лавра і висипати сушену петрушку.
  9. Вибрати програму «Гасіння» і готувати протягом години.

Варіант приготування з молоком

  • 80 г крупи гречаної;
  • 15 г цукру;
  • 3 г солі;
  • 15 р масла;
  • 0,6 л молока.

Часу: 1 год 30 хв.

Калорій: 113.

Як зварити:

  1. Гречку промити і перебрати, потім перекласти в чашу мультиварки.
  2. Залити молоком крупу, посолити, поцукрянити, перемішати.
  3. Вибрати режим «Молочна каша» або просто «Каша». Таймер встановиться сам.
  4. Після звукового сигналу подавати молочний суп в тарілках, в кожну з яких треба покласти трохи вершкового масла.

Рецепт для мультиварки Редмонд

  • 1 морквина;
  • 125 г гречки;
  • 40 г цибулі;
  • 2,5 л бульйону;
  • 125 г печериць;
  • 2 картоплини;
  • спеції.

Часу: 50 хв.

Калорій: 31.

Як зварити:

  1. Очищену цибулю дрібно порубати.
  2. Так само дрібно подрібнити і моркву, очищену від шкірки.
  3. Відправити обидва продукту в чашу мультиварки і обсмажити їх в режимі «Смаження» протягом семи хвилин.
  4. Печериці потрібно очистити від сміття і нарізати на невеликі шматочки. Можна використовувати і консервовані.
  5. Картоплю звільнити від шкірки і нарізати кубиками.
  6. Додати гречку, гриби і картоплю в чашу мультиварки, приправити і залити все бульйоном. Щоб вийшло менш калорійне, використовуйте воду.
  7. Вибрати режим «Суп» на сорок хвилин. По завершенні блюдо готове до подачі.

Легкий спосіб приготувати перше блюдо в техніці Поларіс

  • 4 картоплини;
  • 130 г гречаної крупи;
  • 1 цибулина;
  • 1/2 курки;
  • 70 г моркви;
  • спеції.

Часу: 1 год 45 хв.

Калорій: 64.

Як зварити:

  1. Зняти шкірку з морквини і крупно натерти її.
  2. Цибулю без лушпиння дрібно порубати.
  3. Крупу ретельно промити і перебрати.
  4. Картоплю звільнити від шкірки і нарізати на брусочки.
  5. Курку розрізати на кілька шматочків.
  6. Всі компоненти разом з водою і спеціями помістити в чашу мультиварки.
  7. Вибрати режим «Гасіння» з таймером на півтори години. Після цього суп готовий до подачі.

Гречаний суп з фрикадельками

  • 0,4 кг м'ясного фаршу;
  • 45 мл олії соняшникової;
  • 1 морква;
  • 5 картоплин;
  • 1 цибулина;
  • 10 г солі;
  • 1800 мл води;
  • 160 г гречки.

Часу: 1 год 35 хв.

Калорій: 77.

Як зварити:

  1. Зняти лушпиння з цибулі і нашаткувати його кубиками.
  2. З моркви і картоплі прибрати шкірку, вимити.
  3. Моркву слід крупно натерти.
  4. Налити в чашу мультиварки масло.
  5. Вибрати режим «Випічка» або «Смаження» і розігріти олію.
  6. Потім покласти в нього цибулю з морквою. Готувати ці продукти протягом п'яти хвилин.
  7. Картоплю порізати на кубики середньої величини.
  8. Взяти холодний фарш. Якщо хочеться, щоб фрикадельки вийшли ніжними, то фарш потрібно двічі перемолоти в м'ясорубці.
  9. Змочити руки в крижаній воді і зліпити з фаршу кульки маленького розміру.
  10. Відсунути обсмажені овочі в сторону і покласти на їх місце фрикадельки. Злегка обсмажити їх, поки вони не змінять колір на світлий. Кришку в цей час можна закрити.
  11. Гречку промити під проточною водою.
  12. Через п'ять хвилин після додавання олії в чашу покласти крупу разом з картоплею.
  13. Посолити і приправити за смаком.
  14. Все перемішати і залити гарячою водою. Можна і холодною, але тоді готування за часом збільшиться і перепад температури зробить овочі жорсткими. Тому воду краще підігріти в окремому сотейнику або чайнику.
  15. Закрити кришку. Встановити програму «Суп» на одну годину.
  16. Після звукового сигналу вимкнути мультиварку, але супу дати постояти ще хвилин десять-п'ятнадцять. Після цього подавати з дрібно порубаним зеленою цибулею.

Ситне блюдо з яйцем

  • 0,3 кг курки;
  • 30 г моркви;
  • 0,5 пучка зелені;
  • 1 цибулина;
  • 2000 мл води;
  • 60 г крупи гречаної;
  • 1 яйце;
  • 5 г солі;
  • 35 мл олії соняшникової;
  • 3 картоплини.

Часу: 1 год 40 хв.

Калорій: 48.

Як зварити:

  1. Нарізати тонкою соломкою вимиту й очищену від шкірки морквину.
  2. Очищений від лушпиння цибулю нашаткувати кубиками.
  3. В чаші пристрою розігріти масло в режимі «Смаження» і відправити сюди моркву і цибулю. Обсмажувати приблизно п'ять хвилин, час від часу перемішуючи коренеплоди.
  4. За цей час з вимитого картоплі потрібно прибрати шкірку і нарізати його кубиками.
  5. Курку вимити. Можна взяти окіст або спинку, але грудинку краще не брати. З неї не вийде смачний бульйон.
  6. Гречку перебрати і потім промити її.
  7. Додати м'ясо з картоплею і гречкою в чашу мультиварки.
  8. Приправити за смаком і залити все водою, бажано теплою.
  9. Закрити кришкою і вибрати режим «Суп». З часу готування повинна зайняти годину.
  10. У невеликій мисці збити сире яйце.
  11. За п'ять хвилин до повної готовності супу тонкою стрічкою потрібно влити яйце до решти інгредієнтів і добре перемішати. За цей час суп ще раз встигне закипіти, а потім йому треба настоятися ще хвилин двадцять.
  12. Подавати зі свіжою рубаною зеленню.

Дізнайтеся, як приготувати тушковане м'ясо з рисом в мультиварці.

Тут ви знайдете рецепти пирога з фаршем в мультиварці.

Порадуйте гостей незвичайною свининою з апельсинами, запеченої в духовці по цього рецептом.

Корисні поради

Щоб отримати більш ароматний суп, крупу потрібно спочатку прожарити. Для цього її потрібно перебрати, а потім пересипати в сковороду. Далі на невеликому вогні прогрівати крупу до тих пір, поки вона не почне потріскувати. А потім її потрібно додати в суп і готувати за рецептом.

Якщо ви дбаєте про фігуру, зробити суп менш калорійним можна не тільки за допомогою заміни бульйону на воду. Зменшити калорійність допоможе відсутність масла. Овочі можна обсмажити і без нього, просто тоді їх потрібно частіше помішувати. Якщо вони дають занадто мало соку, можна просто налити одну-дві ложки теплої води.

Щоб суп вийшов більш прозорий та світлий, під час варіння потрібно покласти одну цілу очищену цибулину. Після того, як страва приготується, цибулину потрібно просто дістати і викинути. А для аромату можна використовувати і свіжі стебла петрушки або кропу, які потім теж потрібно витягти.

У суп можна додавати й інші овочі, наприклад болгарський перець або дрібно нарізані цукіні. З спецій бажано використовувати суміш перців і велика кількість зелені. Замість курки можна використовувати свинячі реберця, навіть копчені, або квасоля. Вийде ситніше. Простіше купити консервовані боби, їх потрібно додавати майже в самому кінці приготування.

Гречаний суп – це дуже апетитно і корисно. А якщо використовувати приведені поради, можна добитися ідеального результату. Такий суп підійде не тільки дітям, але і тим, хто стежить за своєю фігурою. Приємного апетиту!

На відео — ще один рецепт смачного супу з гречкою в мультиварці:

Що ще почитати: