09 май 2019 4 525

6 перевірених рецептів котлет з товстолобика

Правильно приготовані котлети з філе товстолобика будуть соковитими і ніжними. Потрібен тільки відповідний рецепт.

Класичний рецепт
Інгредієнти Кількість
філе товстолобика - 0,5 кг
охолодженого масла «Селянського» - 100 г
лука - 75 г
молока - 10 г
чорного перцю; - 1 г
солі - 5-6 г
яєць - 1 шт.
сухарів - для панірування
рослинної олії - для смаження
лимона - скибочка
Час приготування: 30 хвилин Калорійність на 100 грам: 220 Ккал

Щоб добитися ідеального смаку котлет, дуже важливо, щоб рибна маса була однорідною і повітряної.

Готуємо:

  1. З рибного філе і цибулі приготувати фарш, пропустивши продукти через м'ясорубку.
  2. Подрібнити шматок вершкового масла і додати в котлетну масу.
  3. Другий раз прокрутити в фарш, використовуючи м'ясорубку.
  4. В отриману масу вбити яйце, додати молоко і приправи за смаком.
  5. Сформувати котлети круглої форми, обваляти в мелених сухарях і обсмажити (з кожного боку по 3 хв.).
  6. На стіл подавати з скибочкою лимона.

Господині на замітку: у фарш добре додавати натерте охолоджене масло, воно надає котлетної маси однорідність.

Котлети з товстолобика з салом

До товстолобу підходять всі «рибні» приправи, в цьому рецепті використовується чебрець, він постачає рибу просто незвичайним ароматом.

Вимагається:

  • 1 товстолобик (2 кг);
  • 100 г свинячого сала;
  • 2 зубчики часнику;
  • 40 г цибулі;
  • за смаком чебрець;
  • для цедри 1 лимон;
  • сухарі мелені.

Приготування займе 35 хв.

Порція містить: 276 ккал.

Готуємо:

  1. Взяти цілого товстолобика, очистити, з хребта зняти м'якоть, дрібні кістки з філе витягнути щипцями. Вийде приблизно 1 кг чистого філе.
  2. Перемолоти рибну м'якоть з цибулею, часником, цедрою і чебрецем.
  3. Свиняче сало нашаткувати шматочками, з'єднати з фаршем. Отриману масу другий раз прокрутити через м'ясорубку.
  4. З фаршу зліпити котлети, вмочити в сухарі і обсмажити на розігрітій сковороді по три хвилини з кожного боку.

Господині на замітку: щоб домогтися гарної консистенції фаршу, рибу треба обсушити паперовим рушником, видаливши зайву рідину.

Ви також можете подивитись відео-інструкцію з приготування котлет з салом:

Рибні котлети з сиром

Сирна начинка поліпшить смак рибних котлет і додасть їм соковитість.

Вимагається:

  • 500 г філе товстолобика;
  • 100 г натертого сиру;
  • 35 г сметани;
  • 30 г борошна;
  • 150 г мелених сухарів;
  • 2 часникові часточки;
  • рафінована олія для смаження;
  • за смаком зелень і приправи;
  • 1 яйце.

Час приготування: 30 хвилин.

Калорійність порції: 275 ккал.

Готуємо:

  1. Нарізати з м'якоті товстолобика шматки довгастої форми, злегка відбити молоточком, приправити спеціями, відправити в холодильник на 15-20 хвилин маринуватися.
  2. Для начинки: порізати часник, подрібнити зелень, додати сметану, розмішати.
  3. Шматочки філе змастити приправленою сметаною, зверху викласти сирну стружку і загорнути, надавши виробу форму котлети (можна перев'язати виріб шпагатом або скріпіть дерев'яною зубочисткою).
  4. Для панірування знадобиться борошно, сухарі і льєзон (куряче яйце, збите з водою). Для зручності викласти їх по різних тарілках.
  5. Обваляти рибну котлету в пшеничного борошні, занурити в яєчну суміш, запанірувати в мелених сухарях. З кожної котлетою повторити всі маніпуляції двічі, тоді верх буде хрустким, а всередині вона залишиться соковитою.
  6. Масло розігріти в сковороді, підрум'янити з 2-х сторін котлети. Потім близько трьох хвилин тушкувати котлети під кришкою, вогонь повинен бути слабкий.
  7. Готові вироби викладати на паперовий рушник, щоб видалити зайвий жир.
  8. До рибних котлет добре подати свіжі овочі, листовий салат.
Рибні котлети панірувати в сухарях тільки з білого хліба, темні сорти погіршують смак.

Дивовижне блюдо з начинкою

Зверніть увагу на яєчну начинку з обсмаженою цибулею, вершками, спеціями, відварною рибним фаршем – саме вона дарує котлет новий смак.

Вимагається:

  • 1 кг рибної м'якоті товстолобика;
  • 70 г вершкового масла;
  • мелені сухарі;
  • для начинки 3 яйця;
  • для фаршу 1 жовток + 3 білка;
  • 1 велика цибулина;
  • 30 мл густих вершків;
  • за смаком свіжий кріп.

Дуже смачно виходить вуха з товстолобика.

Тут ви знайдете рецепт ситного рибного пирога з сайрою і рисом.

Напевно сподобається вашим близьким рибний суп з вершками, приготований за цим рецептом.

Час приготування: 45 хв.

Калорійність порції: 289 ккал.

Готуємо:

  1. Залишити 100 г м'якоті для начинки. Решту рибу покласти в чашу блендера, подрібнити на середньому режимі. Фарш має вийти розсипчастим з шматочками риби. Важливо не перетворити рибне філе в мус!
  2. У фарш додати яєчний жовток (він з'єднає всі інгредієнти), рубану зелень за смаком сіль і чорний перець.
  3. Міксером збити 3 білки в щільну піну. Цю суміш додати в рибний фарш, перемішати.
  4. Щоб фарш наситився киснем, його треба відбити. Підняти над робочою поверхнею і кілька разів «кинути» на неї.
  5. Для начинки частину м'якоті товстолобика відварити, остудити, подрібнити блендером. Дрібно нашатковану цибулину обсмажити, яйця відварити і дрібно нарізати. Підготовлені інгредієнти перемішати, приправити за смаком, додати подрібнену зелень кропу, вершки і знову добре перемішати.
  6. З фаршу зліпити коржі, на середину кожного покласти начинку, сформувати котлету.
  7. Запанірувати вироби у мелених сухарях, обсмажити до рум'яної скоринки на добре розігрітій олії. Потім на 10 хвилин відправити котлети в духовку.

Господині на замітку: щоб котлети не прилипали, треба руки злегка змочувати холодною водою.

Котлети з ікри товстолобика

Нам знадобляться:

  • 500 грам ікри тостолобика;
  • 3 невеликі цибулини;
  • 1 морква середнього розміру;
  • сіль, спеції;
  • 2 ст. л. манки;
  • 1 яйце.

Витрачений час: 35 хвилин.

Енергетична цінність: 250 ккал.

Приготування:

  1. Ікру очистити, відокремити від плівки.
  2. Очистити цибулю і моркву. Моркву натерти, цибулю дрібно нарізати.
  3. Ікру, овочі, яйце і спеції ретельно змішуємо. Можна скористатися блендером.
  4. Викладаємо отриманий фарш на сковороду ложкою. Обсмажуємо з двох сторін.

Варіант приготування з соусом «тар-тар»

Якщо не виходить купити соус до рибних котлет, смак якого на всі сто відсотків влаштовує, можна зробити його самостійно за нашим рецептом.

Вимагається:

  • 1 кг філе товстолобика;
  • 250 г білого хліба без кірки;
  • 300 г вершків;
  • 150 р ріпчастої цибулі;
  • 40 г масла «Селянського»;
  • за смаком сіль, чорний перець;
  • 200 г пюре з картоплі.

Для соусу «тар-тар»:

  • 50 г натурального йогурту;
  • 20 г оливкової майонезу;
  • 25 г свіжих огірків;
  • 10 г ріпчастої цибулі;
  • 1 гілочка кропу.

Час готування: 35 хв.

Калорійність 1 порції: 276 ккал.

Готуємо:

  1. Нашатковану цибулю обсмажити на вершковому маслі.
  2. Підсушити В духовці хліб, потім покласти в вершки (розмочити).
  3. Зробити фарш з філе товстолобика, додавши в нього хліб, цибулю, спеції. Фарш рекомендується пропускати через м'ясорубку тричі.
  4. Зліпити котлети і обсмажити до золотистого кольору, після чого відправити вироби на 7 хвилин у розігріту духову шафу.
  5. Пюре з картоплі з'єднайте з рубаною зеленню.
  6. Для соусу змішати йогурт з майонезом, додати дрібно подрібнену цибулю, кріп, огірок, перемішати.
  7. Рибні котлети викласти на приготований соус, поруч покласти пюре.
Можна не розмочувати хліб, а прокрутити м'якоть разом з сухарями, вони вберуть надлишок вологи і зроблять котлети більш міцними.

Корисні поради

Котлети з товстолобика вийдуть високої якості:

  1. Якщо збиті в щільну піну два яєчних білка змішати з рибною масою, загорнувши в харчову плівку, витримати кілька годин у холодильнику (це допоможе позбавити фарш від характерного запаху прісноводної риби).
  2. При строгому дотриманні співвідношення інгредієнтів: на 1 кг рибного філе взяти близько 250 г хліба, 250-300 г молока (вершків або води), 15-20 грам солі і 1 грам меленого перцю.
  3. Коли молоко або вершки беруть в тій кількості, яка вбере черствий шматок хліба при його замочуванні.
  4. Якщо зробити панірувальні сухарі самостійно, подрібнивши блендером сухий білий хліб (магазинні сухарі часто бувають затхлими і несмачними).

На відео — традиційний рецепт приготування котлет з товстолобика:

Що ще почитати: