6 перевірених рецептів котлет з товстолобика
Правильно приготовані котлети з філе товстолобика будуть соковитими і ніжними. Потрібен тільки відповідний рецепт.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
філе товстолобика - | 0,5 кг |
охолодженого масла «Селянського» - | 100 г |
лука - | 75 г |
молока - | 10 г |
чорного перцю; - | 1 г |
солі - | 5-6 г |
яєць - | 1 шт. |
сухарів - | для панірування |
рослинної олії - | для смаження |
лимона - | скибочка |
Час приготування: 30 хвилин | Калорійність на 100 грам: 220 Ккал |
Щоб добитися ідеального смаку котлет, дуже важливо, щоб рибна маса була однорідною і повітряної.
Готуємо:
- З рибного філе і цибулі приготувати фарш, пропустивши продукти через м'ясорубку.
- Подрібнити шматок вершкового масла і додати в котлетну масу.
- Другий раз прокрутити в фарш, використовуючи м'ясорубку.
- В отриману масу вбити яйце, додати молоко і приправи за смаком.
- Сформувати котлети круглої форми, обваляти в мелених сухарях і обсмажити (з кожного боку по 3 хв.).
- На стіл подавати з скибочкою лимона.
Господині на замітку: у фарш добре додавати натерте охолоджене масло, воно надає котлетної маси однорідність.
Котлети з товстолобика з салом
До товстолобу підходять всі «рибні» приправи, в цьому рецепті використовується чебрець, він постачає рибу просто незвичайним ароматом.
Вимагається:
- 1 товстолобик (2 кг);
- 100 г свинячого сала;
- 2 зубчики часнику;
- 40 г цибулі;
- за смаком чебрець;
- для цедри 1 лимон;
- сухарі мелені.
Приготування займе 35 хв.
Порція містить: 276 ккал.
Готуємо:
- Взяти цілого товстолобика, очистити, з хребта зняти м'якоть, дрібні кістки з філе витягнути щипцями. Вийде приблизно 1 кг чистого філе.
- Перемолоти рибну м'якоть з цибулею, часником, цедрою і чебрецем.
- Свиняче сало нашаткувати шматочками, з'єднати з фаршем. Отриману масу другий раз прокрутити через м'ясорубку.
- З фаршу зліпити котлети, вмочити в сухарі і обсмажити на розігрітій сковороді по три хвилини з кожного боку.
Господині на замітку: щоб домогтися гарної консистенції фаршу, рибу треба обсушити паперовим рушником, видаливши зайву рідину.
Ви також можете подивитись відео-інструкцію з приготування котлет з салом:
Рибні котлети з сиром
Сирна начинка поліпшить смак рибних котлет і додасть їм соковитість.
Вимагається:
- 500 г філе товстолобика;
- 100 г натертого сиру;
- 35 г сметани;
- 30 г борошна;
- 150 г мелених сухарів;
- 2 часникові часточки;
- рафінована олія для смаження;
- за смаком зелень і приправи;
- 1 яйце.
Час приготування: 30 хвилин.
Калорійність порції: 275 ккал.
Готуємо:
- Нарізати з м'якоті товстолобика шматки довгастої форми, злегка відбити молоточком, приправити спеціями, відправити в холодильник на 15-20 хвилин маринуватися.
- Для начинки: порізати часник, подрібнити зелень, додати сметану, розмішати.
- Шматочки філе змастити приправленою сметаною, зверху викласти сирну стружку і загорнути, надавши виробу форму котлети (можна перев'язати виріб шпагатом або скріпіть дерев'яною зубочисткою).
- Для панірування знадобиться борошно, сухарі і льєзон (куряче яйце, збите з водою). Для зручності викласти їх по різних тарілках.
- Обваляти рибну котлету в пшеничного борошні, занурити в яєчну суміш, запанірувати в мелених сухарях. З кожної котлетою повторити всі маніпуляції двічі, тоді верх буде хрустким, а всередині вона залишиться соковитою.
- Масло розігріти в сковороді, підрум'янити з 2-х сторін котлети. Потім близько трьох хвилин тушкувати котлети під кришкою, вогонь повинен бути слабкий.
- Готові вироби викладати на паперовий рушник, щоб видалити зайвий жир.
- До рибних котлет добре подати свіжі овочі, листовий салат.
Дивовижне блюдо з начинкою
Зверніть увагу на яєчну начинку з обсмаженою цибулею, вершками, спеціями, відварною рибним фаршем – саме вона дарує котлет новий смак.
Вимагається:
- 1 кг рибної м'якоті товстолобика;
- 70 г вершкового масла;
- мелені сухарі;
- для начинки 3 яйця;
- для фаршу 1 жовток + 3 білка;
- 1 велика цибулина;
- 30 мл густих вершків;
- за смаком свіжий кріп.
Дуже смачно виходить вуха з товстолобика.
Тут ви знайдете рецепт ситного рибного пирога з сайрою і рисом.
Напевно сподобається вашим близьким рибний суп з вершками, приготований за цим рецептом.
Час приготування: 45 хв.
Калорійність порції: 289 ккал.
Готуємо:
- Залишити 100 г м'якоті для начинки. Решту рибу покласти в чашу блендера, подрібнити на середньому режимі. Фарш має вийти розсипчастим з шматочками риби. Важливо не перетворити рибне філе в мус!
- У фарш додати яєчний жовток (він з'єднає всі інгредієнти), рубану зелень за смаком сіль і чорний перець.
- Міксером збити 3 білки в щільну піну. Цю суміш додати в рибний фарш, перемішати.
- Щоб фарш наситився киснем, його треба відбити. Підняти над робочою поверхнею і кілька разів «кинути» на неї.
- Для начинки частину м'якоті товстолобика відварити, остудити, подрібнити блендером. Дрібно нашатковану цибулину обсмажити, яйця відварити і дрібно нарізати. Підготовлені інгредієнти перемішати, приправити за смаком, додати подрібнену зелень кропу, вершки і знову добре перемішати.
- З фаршу зліпити коржі, на середину кожного покласти начинку, сформувати котлету.
- Запанірувати вироби у мелених сухарях, обсмажити до рум'яної скоринки на добре розігрітій олії. Потім на 10 хвилин відправити котлети в духовку.
Господині на замітку: щоб котлети не прилипали, треба руки злегка змочувати холодною водою.
Котлети з ікри товстолобика
Нам знадобляться:
- 500 грам ікри тостолобика;
- 3 невеликі цибулини;
- 1 морква середнього розміру;
- сіль, спеції;
- 2 ст. л. манки;
- 1 яйце.
Витрачений час: 35 хвилин.
Енергетична цінність: 250 ккал.
Приготування:
- Ікру очистити, відокремити від плівки.
- Очистити цибулю і моркву. Моркву натерти, цибулю дрібно нарізати.
- Ікру, овочі, яйце і спеції ретельно змішуємо. Можна скористатися блендером.
- Викладаємо отриманий фарш на сковороду ложкою. Обсмажуємо з двох сторін.
Варіант приготування з соусом «тар-тар»
Якщо не виходить купити соус до рибних котлет, смак якого на всі сто відсотків влаштовує, можна зробити його самостійно за нашим рецептом.
Вимагається:
- 1 кг філе товстолобика;
- 250 г білого хліба без кірки;
- 300 г вершків;
- 150 р ріпчастої цибулі;
- 40 г масла «Селянського»;
- за смаком сіль, чорний перець;
- 200 г пюре з картоплі.
Для соусу «тар-тар»:
- 50 г натурального йогурту;
- 20 г оливкової майонезу;
- 25 г свіжих огірків;
- 10 г ріпчастої цибулі;
- 1 гілочка кропу.
Час готування: 35 хв.
Калорійність 1 порції: 276 ккал.
Готуємо:
- Нашатковану цибулю обсмажити на вершковому маслі.
- Підсушити В духовці хліб, потім покласти в вершки (розмочити).
- Зробити фарш з філе товстолобика, додавши в нього хліб, цибулю, спеції. Фарш рекомендується пропускати через м'ясорубку тричі.
- Зліпити котлети і обсмажити до золотистого кольору, після чого відправити вироби на 7 хвилин у розігріту духову шафу.
- Пюре з картоплі з'єднайте з рубаною зеленню.
- Для соусу змішати йогурт з майонезом, додати дрібно подрібнену цибулю, кріп, огірок, перемішати.
- Рибні котлети викласти на приготований соус, поруч покласти пюре.
Корисні поради
Котлети з товстолобика вийдуть високої якості:
- Якщо збиті в щільну піну два яєчних білка змішати з рибною масою, загорнувши в харчову плівку, витримати кілька годин у холодильнику (це допоможе позбавити фарш від характерного запаху прісноводної риби).
- При строгому дотриманні співвідношення інгредієнтів: на 1 кг рибного філе взяти близько 250 г хліба, 250-300 г молока (вершків або води), 15-20 грам солі і 1 грам меленого перцю.
- Коли молоко або вершки беруть в тій кількості, яка вбере черствий шматок хліба при його замочуванні.
- Якщо зробити панірувальні сухарі самостійно, подрібнивши блендером сухий білий хліб (магазинні сухарі часто бувають затхлими і несмачними).
На відео — традиційний рецепт приготування котлет з товстолобика: