26 апрель 2019 3 350

Як посмажити незвичайні котлети з геркулесу

Піклуючись про близьких, рідних, маленьких діток, експерименти на кухні призвели до створення котлеток з вівсяних пластівців, які носять відоме всім назву «Геркулес» і містить безліч мікроелементів, необхідних для підтримання здоров'я людського організму.

Простий рецепт
Інгредієнти Кількість
геркулес (вівсяні пластівці) - 200 г
ріпчаста цибуля - 100 г
яйце куряче - 2 шт.
бульйон (бульйонний кубик зі смаком курки або м'яса) - 0,4 л
пісне масло - 50 г
борошно кукурудзяне (для панірування) - 200 г
сіль, спеції - по 2-3 г
Час приготування: 40 хвилин Калорійність на 100 грам: 140 Ккал
Необов'язково бути вегетаріанцем або дотримуватися церковний пост для того, щоб з'явилася можливість спробувати приготувати котлети з «Геркулеса». Вони не тільки по виду нагадують м'ясні вироби, але і трохи схожі за смаком.

Велике вживання даного виду котлет не принесе шкоди здоров'ю і здатне чудово наситити організм, при цьому будучи прекрасним варіантом заощадження бюджету сім'ї.

Підготувавши необхідну кількість бульйону, слід закип'ятити його на плиті і всипати вівсяні пластівці. Їх, періодично помішуючи, варити буквально три хвилини, щоб вийшла досить густа каша для майбутнього фаршу. Знявши з плити остудити.

Поки відбувається охолодження геркулеса, слід очистити і нарізати дрібними квадратиками ріпчасту цибулю. У кашу вбити пару яєць, закинути цибулю, всипати столову ложечку борошна, вибрані спеції, присолити і ретельно перемішати.

Залишилася борошно буде служити для панірування котлет – сформувавши їх, потрібно обваляти в ній. На розігрітій сковорідці котлетки смажаться швидко до красивої рум'яної скоринки з 2-ух сторін приблизно дві-три хвилини.

Страва чудово поєднується зі сметаною або соусом з неї, а їсти можна в гарячому і холодному вигляді, запиваючи чаєм або соком.

Пісні котлети з геркулесу

Прекрасним варіантом для зниження ваги і профілактики появи в організмі зайвого холестерину або холестеринових бляшок може послужити приготування пісних смачних котлет з «Геркулеса». Високий вміст таких мікроелементів, як залізо, калій, йод, фтор, фосфор, сірка, марганець, у вівсяних пластівцях відшкодує запас мінералів і вітамінів в організмі при дотриманні церковного поста або особистому небажання вживати м'ясні продукти. Для приготування страви будуть потрібні:

  • картопля – 200 г;
  • цибуля – 200 г;
  • часник – 10 г;
  • геркулес – 200 г;
  • вода (овочевий бульйон) – 400 г;
  • спеції, сіль – по 5 г;
  • олія соняшникова – 40 р.

На створення страви знадобиться близько тридцяти хвилин, а калорійність ста грам пісних котлеток складе 115 ккал.

Можна геркулес залити окропом і залишити набухати пластівці природним шляхом, але це значно збільшить час, витрачений на приготування котлеток.

В іншому випадку воду довести до кипіння, засипати в неї вівсяні пластівці приблизно на три хвилини, часто помішуючи, щоб каша загусла до необхідної консистенції для створення фаршу. Потім її потрібно остудити.

У цей час очистити овочі – картоплю, цибулю, часник, і перекрутити їх на м'ясорубці. У глибокій мисці змішати отриману овочеву суміш, сіль, спеції і з вівсяну кашу.

Обсмажувати На сковорідці в рослинному маслі сформовані столовою ложкою котлети до утворення золотистої красивої скоринки протягом двох хвилин з обох сторін.

До страви можна подати овочеве пюре, салат зі свіжих огірків і помідор, томатний соус.

Котлети з вівсянки і рибного фаршу

Надати чудову соковитість, велику ситність і прекрасний аромат котлет з геркулесу допоможе рибний фарш. Він не сильно вплине на калорійність страви і при цьому чудово урізноманітнює раціон харчування при дотриманні дієти, обов'язково сподобається діткам, які віддають перевагу м'які, ніжні страви.

Для приготування потрібні такі продукти:

  • 0,5 кг фаршу з риби;
  • 100 р ріпчастої цибулі;
  • 100 г вівсяних пластівців (геркулес);
  • 1 куряче яйце;
  • 40 г рослинної олії дезодорованої;
  • 60 г панірувальних сухарів;
  • по 5 г спецій для риби та солі.

Час готування буде складати не більше однієї години, а харчова цінність ста грам даного виду котлет буде дорівнює 140 ккал.

Використовуючи вже готовий рибний фарш на м'ясорубці слід подрібнити тільки один цибуля для більшої однорідності маси для котлет. У глибоку тарілку всипати геркулес, вбити яйце і перемішати.

Залишити на десять хвилин розбухати пластівці. Потім ввести фарш, додати спеції для риби, сіль і цибулька. Ретельно перемішати, накрити рушником і відставити настоятися ще десять хвилин.

Сформувавши чистими руками котлети розміром з велике яйце, обмокнуть кожну в панірувальних сухарях і обсмажити до рум'яного кольору в олії на середньому вогні. Максимально зменшивши вогонь, сковороду накрити кришкою і пропарити, таким чином, котлети ще п'ятнадцять хвилин.

Блюдо поєднується з будь-яким овочевим пюре, м'яким сметанним соусом або просто з овочами.

Салат з сирої буряків — такий салат не тільки дуже смачний, але і дуже корисний Але його потрібно правильно приготувати.

Юшка з голів форелі — приготуйте це блюдо за нашим рецептом.

Як спекти торт «Наполеон» на сковороді, читайте тут.

Корисні поради

Кожна господиня має масу корисних секретів для приготування своїх фірмових страв. Для приготування котлет з геркулесу важливо використовувати тільки пластівці швидкого приготування – це допоможе заощадити час, а вмочаючи вироби в білку, виходить якась плівка на поверхні фаршу, яка допомагає зберегти весь сік в котлетах, роблячи їх більш соковитими. Також слід знати, що:

  1. При створенні котлет, щоб вони не розпалися на гарячій сковорідці, можна у фарш додати невелику кількість манної крупи – на кілограм фаршу 2/3 столової ложки;
  2. Використовуючи яйця в фарші, слід спочатку їх збити – цей процес зробить котлети більш пишними;
  3. Сковороду обов'язково сильно розігрівати – для збереження більшої соковитості і м'якості страви з геркулеса;
  4. Рибний фарш краще вибрати з товстолобика – його м'ясо смачне і насичене.

Зовсім необов'язково готувати котлети з геркулесу виключно під час церковного посту або в процесі схуднення. Вони можуть стати оригінальним вибором у приготуванні корисних сімейного вечері.

Що ще почитати: