23 март 2019 6 417

7 кращих рецептів приготування варення з айви

Айва — незвичайний плід, що зовні нагадує яблуко. Але багато хто не вважають його краще вживати в сирому вигляді. Так як айва має кислуватий смак і до того ж ще в'яже. Але якщо плід запекти або приготувати варення, на смак вона буде солодкою.

Класичний рецепт
Інгредієнти Кількість
айва - 1,5 кг
вода - 750-800 мл
цукор - 750-800 г
Час приготування: 60 хвилин Калорійність на 100 грам: 270 Ккал

Класика приготування, перевірена роками. Плюс такого рецепту в тому, що варення готується без особливих витрат і дуже легко. При цьому результатом залишитеся більш ніж задоволені. Виходить ароматне і смачне варення.

Тепер перейдемо безпосередньо до приготування:

  1. Для початку необхідно підготувати плоди. Ретельно вимити, видалити хвостик і кісточку. Якщо ви не любите шкірку, ви можете очистити її, але не забувайте, що саме в шкірці міститься велика кількість корисних речовин.
  2. Далі подрібнюємо кубиками. Тільки стежте, щоб вони не були занадто малими (я зазвичай ріжу на 1-1,5 см).
  3. Беремо відповідну за розміром каструлю, засипаємо туди нарізану айву і заливаємо все водою.
  4. Даємо воді закипіти й варимо 20 хвилин.
  5. Акуратно дістаємо друшляком, відвар не виливаємо.
  6. У велику ємність (миску, каструлю) висипаємо цукор, заливаємо його відваром і чекаємо, поки весь не розчиниться (приблизно 10 хвилин)
  7. Висипаємо нарізану айву в цукровий сироп і варимо ще п'ять хвилин.
  8. Даємо охолонути і настоятися приблизно 5 годин, потім ставимо на вогонь, варимо ще 5 хвилин і знову залишаємо остигати.
  9. Якщо ви готуєте на зиму, тоді краще закочуйте варення. Якщо ні, можете просто розлити по банках і поставити на зберігання в холодильник.

Бурштиновий джем

Таке варення по-іншому називають бурштиновим. Чому бурштиновим? Тому що лимонний сік надає гарний бурштиновий відтінок. В приготуванні немає нічого складного. Технологія дуже схожа з попереднім рецептом. Отже, нам знадобляться:

  • айва – 1 кг;
  • цукор – 1 кг;
  • лимон – 1 шт.

Загальний час приготування: 1 годину (не враховуючи часу на охолодження).

Калорійність на 100 г: 300 ккал.

А тепер перейдемо безпосередньо до приготування:

  1. Для початку беремо айву, моєму, дістаємо кісточку. При бажанні можна очистити від шкірки, але тоді варення буде більше схоже на пюре. Шкірка ж буде утримувати часточки.
  2. Потім заливаємо водою, ставимо на вогонь, чекаємо, поки закипить, і варимо ще хвилин 5-10, не більше.
  3. Дістаємо шумівкою плоди і перекидаємо в іншу ємність.
  4. Заливаємо фрукт соком одного лимона і додаємо 400 г цукру. Гарненько перемішуємо і залишаємо на ніч. При цьому потрібно обов'язково накрити ємність рушником.
  5. На наступний день айва має пустити сік, а цукор трохи або повністю розчинитися. Додаємо решту 600 г, перемішуємо і ставимо на вогонь. Варимо ще 10 хвилин, дивіться, щоб цукор не почав темніти, інакше варення перетворитися на карамель. Але цукор повинен весь розчинитися.
  6. Після цього знімаємо з вогню, залишаємо остигати, накриваємо рушником на ніч, а потім наповнюємо банки і поставити на зберігання в темне, прохолодне й сухе місце.
При додаванні соку лимона можете також додати цедру. Тоді варення буде мати приємний аромат.

«Цитрусове насолода»

Рецепт з лимоном розглянули, але якщо хтось не любить лимони або хотів би спробувати зробити що-небудь нове, пропонуємо замінити лимон апельсином.

Нам знадобляться:

  • айва – 1 кг;
  • вода – 2-3 склянки;
  • цукор – 1 кг;
  • апельсин – 1 шт.

Загальний час приготування: менше 1 години (не враховуючи часу на охолодження).

Калорійність на 100 г: 273 ккал.

Приготування не займає багато часу, а варення виходить дуже смачним. Отже:

  1. Айву моєму, дістаємо кісточку, ріжемо кубиками і все висипаємо в каструлю.
  2. Заливаємо все водою, доводимо до кипіння і залишаємо варити ще 10-15 хвилин.
  3. Потім акуратно дістаємо айву і поміщаємо в іншу ємність. Відвар не виливаємо, а додаємо туди цукор. Ставимо на повільний вогонь. Цукор повинен розчинитися. Доводимо до кипіння і вимикаємо газ.
  4. Заливаємо солодким сиропом і наполягаємо 11-12 годин. За цей час плоди вберуть в себе цукор і будуть ще солодше. Також айва має пустити сік.
  5. Після цього ріжемо апельсин на невеликі шматочки. Додаємо і варимо хвилин 15. Знімаємо з вогню, даємо варенню охолонути і розливаємо в банки.
Цедру апельсина краще не додавати у варення, інакше буде трохи гіркий присмак. Якщо робите на зиму, то краще закатати (закочувати потрібно, коли воно гаряче). Якщо хочете їсти його відразу, то заливаємо в банки, закриваємо щільно кришкою і відправляємо на зберігання в холодильник.

Варення з японської айви

Чим же відрізняється японська айва від звичайної? Справа в тому, що плоди набагато менше, ніж у звичайної. Тому такий сорт зазвичай використовують для прикраси саду. Але якщо виросли плоди, то навіщо ж пропадати добру?

Зазвичай з айви роблять сироп, який додають у зелений чай. Але можна зробити і варення. Для цього нам знадобиться:

  • айва – 1 кг;
  • вода – 750 мл;
  • цукор – 700 р.

Загальний час приготування: менше 1 години (не враховуючи часу на охолодження).

Калорійність на 100 г: 300 ккал.

Приготування:

  1. Миємо, очищаємо від кісточок і розрізаємо на шматочки. Можна не різати кубиками, так як плід невеликий.
  2. Кладемо все в каструлю, засипаємо цукром і відправляємо в холодильник на ніч. Повинно виділитися багато соку.
  3. Після цього заливаємо водою і починаємо варити. Доводимо до кипіння, повільно помішуючи. Варимо 10 хвилин. Потім даємо охолонути приблизно 2 години.
  4. Після знову варимо 5 хвилин і даємо охолонути.
  5. Робимо це ще 3-4 рази, поки шматочки не стануть напівпрозорими.
  6. Варення, поки ще гаряче, необхідно розлити по банках і закатати.

Корисні поради: банки перед закачуванням слід стерилізувати. Якщо ви хочете додати більше цукру, можете сміливо додавати. Якщо при варінні варення стало занадто густим, додайте трохи води і доводите до потрібної консистенції.

Варимо варення в мультиварці

У сучасному суспільстві кожної господині на допомогу приходить техніка. І щоб заощадити свій час на приготуванні варення, використовуйте мультиварку. Важливо брати стиглі плоди.

Нам знадобляться:

  • айва – 1 кг;
  • гаряча вода – 150 мл;
  • цукор – 600 р.

Загальний час приготування: менше 1 години (не враховуючи часу на охолодження).

Калорійність на 100 г: 270 ккал.

Ще одна цікава заготівля на зиму — варення з яблук з імбиром.

Ви можете приготувати смачне і незвичайне варення з кизилу по цього рецептом.

Про те, як зробити варення з замороженої обліпихи, можна дізнатися тут.

Спосіб приготування:

  1. Миємо та очищаємо айву від кісточок. Розрізаємо на невеликі шматочки. Кладемо все в чашу мультиварки.
  2. Засипаємо цукром і залишаємо в холодильнику на ніч. Це для того, щоб плід міг пустити сік і просочитися цукром.
  3. Після цього добре все перемішуємо і ставимо варитися в мультиварці на режимі «Гасіння» на 20-25 хвилин. Даємо охолонути і розливаємо в баночки.

Але цей спосіб підходить для тимчасового зберігання. Якщо ж ви хочете зробити варення на зиму, тоді перші два пункти залишаються ті ж. Але потім ми доводимо до кипіння, даємо охолонути протягом 2-3 годин. Потім знову доводимо до кипіння і знову даємо охолонути протягом 2-3 годин. Маса повинна потемніти. Після цього гарячу суміш заливаємо в простерилізовані банки і закатуємо.

Рецепти для хлібопічки

Якщо ви вирішили приготувати багато варення на зиму, то цей спосіб не для вас. Але якщо хочете приготувати кілька баночок, щоб у найближчі місяці їх використовувати, то тоді цей рецепт, швидкий у приготуванні, точно підійде.

Нам знадобляться:

  • айва – 700 г;
  • цукор – 600 г;
  • лимон – 1 шт.

Загальний час приготування: менше 1 години (не рахуючи часу для настоювання).

Калорійність на 100 г: 300 ккал.

Приготування:

  1. Айву моєму, очищаємо від кісточок і розрізаємо на часточки або кубики, кому як зручно.
  2. Поміщаємо в хлібопічку і засипаємо цукром.
  3. Даємо постояти 3-4 години, щоб плоди дали сік. А краще залишити на ніч.
  4. Далі додаємо сік лимона, за бажанням можна додати цедру, ставимо режим «Варення» і залишаємо хвилин на 25-30.

Готове варення поміщаємо в стерилізовану банку і залишаємо на зберігання. Ну а якщо вже дуже хочеться спробувати і пригостити близьких, сміливо ставте на стіл до чаю.

Варення з айви і гарбуза

Таке варення буде до смаку всім. Це відмінний варіант витратити гарбуз з користю, адже багато господинь садять багато гарбуза заради насіння, які дуже корисні. Але що ж робити з рештою гарбузом, викидати не хочеться. Так от, є чудовий рецепт смачного варення. Беремо всі інгредієнти в необхідній кількості, якщо хочете зробити варення більше, збільшуєте кількість продуктів порівну.

Отже, потрібні:

  • гарбуз – 1 кг;
  • айва – 500 г;
  • цукор – 800 г;
  • лимон - 1 шт.

Загальний час приготування: менше 1 ч.

Калорійність на 100 г: 280 ккал.

Приготувати таке варення зможе кожна господиня.

  1. Для початку візьмемо гарбуз і айву, помиємо, просушити. Гарбуз треба очистити від шкірки, а ось айву, навпаки, чіпати не потрібно, інакше потім перетвориться просто в пюре.
  2. Все нарізаємо на кубики, висипаємо в каструлю, засипаємо цукром і залишаємо на ніч. За цей час гарбуз і айва пустять сік, утворюється смачний сироп.
  3. Після всього ставимо на плиту на 30 хвилин, стежимо за тим, щоб нічого не пригоріло, регулярно помішуємо. Даємо охолонути.
  4. Після цього додаємо сік половини лимона (щоб додати нотки цитруса і красивий золотистий колір), ставимо на плиту, доводимо до кипіння і варимо 5 хвилин. Всі розподіляємо в стерилізовані банки, закатуємо і залишаємо остигати.

Як бачите, варення готується досить просто, тому, навіть якщо ви ніколи не варили, ви чудово впораєтеся з цим завданням. Приємного апетиту!

На відео детально розповідається, як готується варення з айви:

Що ще почитати: