7 кращих рецептів приготування варення з айви
Айва — незвичайний плід, що зовні нагадує яблуко. Але багато хто не вважають його краще вживати в сирому вигляді. Так як айва має кислуватий смак і до того ж ще в'яже. Але якщо плід запекти або приготувати варення, на смак вона буде солодкою.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
айва - | 1,5 кг |
вода - | 750-800 мл |
цукор - | 750-800 г |
Час приготування: 60 хвилин | Калорійність на 100 грам: 270 Ккал |
Класика приготування, перевірена роками. Плюс такого рецепту в тому, що варення готується без особливих витрат і дуже легко. При цьому результатом залишитеся більш ніж задоволені. Виходить ароматне і смачне варення.
Тепер перейдемо безпосередньо до приготування:
- Для початку необхідно підготувати плоди. Ретельно вимити, видалити хвостик і кісточку. Якщо ви не любите шкірку, ви можете очистити її, але не забувайте, що саме в шкірці міститься велика кількість корисних речовин.
- Далі подрібнюємо кубиками. Тільки стежте, щоб вони не були занадто малими (я зазвичай ріжу на 1-1,5 см).
- Беремо відповідну за розміром каструлю, засипаємо туди нарізану айву і заливаємо все водою.
- Даємо воді закипіти й варимо 20 хвилин.
- Акуратно дістаємо друшляком, відвар не виливаємо.
- У велику ємність (миску, каструлю) висипаємо цукор, заливаємо його відваром і чекаємо, поки весь не розчиниться (приблизно 10 хвилин)
- Висипаємо нарізану айву в цукровий сироп і варимо ще п'ять хвилин.
- Даємо охолонути і настоятися приблизно 5 годин, потім ставимо на вогонь, варимо ще 5 хвилин і знову залишаємо остигати.
- Якщо ви готуєте на зиму, тоді краще закочуйте варення. Якщо ні, можете просто розлити по банках і поставити на зберігання в холодильник.
Бурштиновий джем
Таке варення по-іншому називають бурштиновим. Чому бурштиновим? Тому що лимонний сік надає гарний бурштиновий відтінок. В приготуванні немає нічого складного. Технологія дуже схожа з попереднім рецептом. Отже, нам знадобляться:
- айва – 1 кг;
- цукор – 1 кг;
- лимон – 1 шт.
Загальний час приготування: 1 годину (не враховуючи часу на охолодження).
Калорійність на 100 г: 300 ккал.
А тепер перейдемо безпосередньо до приготування:
- Для початку беремо айву, моєму, дістаємо кісточку. При бажанні можна очистити від шкірки, але тоді варення буде більше схоже на пюре. Шкірка ж буде утримувати часточки.
- Потім заливаємо водою, ставимо на вогонь, чекаємо, поки закипить, і варимо ще хвилин 5-10, не більше.
- Дістаємо шумівкою плоди і перекидаємо в іншу ємність.
- Заливаємо фрукт соком одного лимона і додаємо 400 г цукру. Гарненько перемішуємо і залишаємо на ніч. При цьому потрібно обов'язково накрити ємність рушником.
- На наступний день айва має пустити сік, а цукор трохи або повністю розчинитися. Додаємо решту 600 г, перемішуємо і ставимо на вогонь. Варимо ще 10 хвилин, дивіться, щоб цукор не почав темніти, інакше варення перетворитися на карамель. Але цукор повинен весь розчинитися.
- Після цього знімаємо з вогню, залишаємо остигати, накриваємо рушником на ніч, а потім наповнюємо банки і поставити на зберігання в темне, прохолодне й сухе місце.
«Цитрусове насолода»
Рецепт з лимоном розглянули, але якщо хтось не любить лимони або хотів би спробувати зробити що-небудь нове, пропонуємо замінити лимон апельсином.
Нам знадобляться:
- айва – 1 кг;
- вода – 2-3 склянки;
- цукор – 1 кг;
- апельсин – 1 шт.
Загальний час приготування: менше 1 години (не враховуючи часу на охолодження).
Калорійність на 100 г: 273 ккал.
Приготування не займає багато часу, а варення виходить дуже смачним. Отже:
- Айву моєму, дістаємо кісточку, ріжемо кубиками і все висипаємо в каструлю.
- Заливаємо все водою, доводимо до кипіння і залишаємо варити ще 10-15 хвилин.
- Потім акуратно дістаємо айву і поміщаємо в іншу ємність. Відвар не виливаємо, а додаємо туди цукор. Ставимо на повільний вогонь. Цукор повинен розчинитися. Доводимо до кипіння і вимикаємо газ.
- Заливаємо солодким сиропом і наполягаємо 11-12 годин. За цей час плоди вберуть в себе цукор і будуть ще солодше. Також айва має пустити сік.
- Після цього ріжемо апельсин на невеликі шматочки. Додаємо і варимо хвилин 15. Знімаємо з вогню, даємо варенню охолонути і розливаємо в банки.
Варення з японської айви
Чим же відрізняється японська айва від звичайної? Справа в тому, що плоди набагато менше, ніж у звичайної. Тому такий сорт зазвичай використовують для прикраси саду. Але якщо виросли плоди, то навіщо ж пропадати добру?
Зазвичай з айви роблять сироп, який додають у зелений чай. Але можна зробити і варення. Для цього нам знадобиться:
- айва – 1 кг;
- вода – 750 мл;
- цукор – 700 р.
Загальний час приготування: менше 1 години (не враховуючи часу на охолодження).
Калорійність на 100 г: 300 ккал.
Приготування:
- Миємо, очищаємо від кісточок і розрізаємо на шматочки. Можна не різати кубиками, так як плід невеликий.
- Кладемо все в каструлю, засипаємо цукром і відправляємо в холодильник на ніч. Повинно виділитися багато соку.
- Після цього заливаємо водою і починаємо варити. Доводимо до кипіння, повільно помішуючи. Варимо 10 хвилин. Потім даємо охолонути приблизно 2 години.
- Після знову варимо 5 хвилин і даємо охолонути.
- Робимо це ще 3-4 рази, поки шматочки не стануть напівпрозорими.
- Варення, поки ще гаряче, необхідно розлити по банках і закатати.
Корисні поради: банки перед закачуванням слід стерилізувати. Якщо ви хочете додати більше цукру, можете сміливо додавати. Якщо при варінні варення стало занадто густим, додайте трохи води і доводите до потрібної консистенції.
Варимо варення в мультиварці
У сучасному суспільстві кожної господині на допомогу приходить техніка. І щоб заощадити свій час на приготуванні варення, використовуйте мультиварку. Важливо брати стиглі плоди.
Нам знадобляться:
- айва – 1 кг;
- гаряча вода – 150 мл;
- цукор – 600 р.
Загальний час приготування: менше 1 години (не враховуючи часу на охолодження).
Калорійність на 100 г: 270 ккал.
Ще одна цікава заготівля на зиму — варення з яблук з імбиром.
Ви можете приготувати смачне і незвичайне варення з кизилу по цього рецептом.
Про те, як зробити варення з замороженої обліпихи, можна дізнатися тут.
Спосіб приготування:
- Миємо та очищаємо айву від кісточок. Розрізаємо на невеликі шматочки. Кладемо все в чашу мультиварки.
- Засипаємо цукром і залишаємо в холодильнику на ніч. Це для того, щоб плід міг пустити сік і просочитися цукром.
- Після цього добре все перемішуємо і ставимо варитися в мультиварці на режимі «Гасіння» на 20-25 хвилин. Даємо охолонути і розливаємо в баночки.
Але цей спосіб підходить для тимчасового зберігання. Якщо ж ви хочете зробити варення на зиму, тоді перші два пункти залишаються ті ж. Але потім ми доводимо до кипіння, даємо охолонути протягом 2-3 годин. Потім знову доводимо до кипіння і знову даємо охолонути протягом 2-3 годин. Маса повинна потемніти. Після цього гарячу суміш заливаємо в простерилізовані банки і закатуємо.
Рецепти для хлібопічки
Якщо ви вирішили приготувати багато варення на зиму, то цей спосіб не для вас. Але якщо хочете приготувати кілька баночок, щоб у найближчі місяці їх використовувати, то тоді цей рецепт, швидкий у приготуванні, точно підійде.
Нам знадобляться:
- айва – 700 г;
- цукор – 600 г;
- лимон – 1 шт.
Загальний час приготування: менше 1 години (не рахуючи часу для настоювання).
Калорійність на 100 г: 300 ккал.
Приготування:
- Айву моєму, очищаємо від кісточок і розрізаємо на часточки або кубики, кому як зручно.
- Поміщаємо в хлібопічку і засипаємо цукром.
- Даємо постояти 3-4 години, щоб плоди дали сік. А краще залишити на ніч.
- Далі додаємо сік лимона, за бажанням можна додати цедру, ставимо режим «Варення» і залишаємо хвилин на 25-30.
Готове варення поміщаємо в стерилізовану банку і залишаємо на зберігання. Ну а якщо вже дуже хочеться спробувати і пригостити близьких, сміливо ставте на стіл до чаю.
Варення з айви і гарбуза
Таке варення буде до смаку всім. Це відмінний варіант витратити гарбуз з користю, адже багато господинь садять багато гарбуза заради насіння, які дуже корисні. Але що ж робити з рештою гарбузом, викидати не хочеться. Так от, є чудовий рецепт смачного варення. Беремо всі інгредієнти в необхідній кількості, якщо хочете зробити варення більше, збільшуєте кількість продуктів порівну.
Отже, потрібні:
- гарбуз – 1 кг;
- айва – 500 г;
- цукор – 800 г;
- лимон - 1 шт.
Загальний час приготування: менше 1 ч.
Калорійність на 100 г: 280 ккал.
Приготувати таке варення зможе кожна господиня.
- Для початку візьмемо гарбуз і айву, помиємо, просушити. Гарбуз треба очистити від шкірки, а ось айву, навпаки, чіпати не потрібно, інакше потім перетвориться просто в пюре.
- Все нарізаємо на кубики, висипаємо в каструлю, засипаємо цукром і залишаємо на ніч. За цей час гарбуз і айва пустять сік, утворюється смачний сироп.
- Після всього ставимо на плиту на 30 хвилин, стежимо за тим, щоб нічого не пригоріло, регулярно помішуємо. Даємо охолонути.
- Після цього додаємо сік половини лимона (щоб додати нотки цитруса і красивий золотистий колір), ставимо на плиту, доводимо до кипіння і варимо 5 хвилин. Всі розподіляємо в стерилізовані банки, закатуємо і залишаємо остигати.
Як бачите, варення готується досить просто, тому, навіть якщо ви ніколи не варили, ви чудово впораєтеся з цим завданням. Приємного апетиту!
На відео детально розповідається, як готується варення з айви: