22 март 2019 2 155

Як приготувати варення з апельсинових кірок

Корисні властивості цитрусових відомі здавна. Вони багаті вітамінами і мікроелементами, високий вміст вітаміну С сприяє підвищенню опірності організму несприятливим факторам. Але значна частина корисних речовин міститься в шкірці цитрусових, а її вживають тільки самі затяті любителі.

Тим не менш, є дуже смачний варіант «вживання шкірки» — красиве, яскраве, ароматне і дуже корисне варення з шкурок апельсинів.

Класичне варення з апельсинових кірок «Завитки»
Інгредієнти Кількість
Апельсинові кірки - 400 г
Цукор - 400 г
Лимон - половина фрукта
Вода - 400 мл
Кориця, гвоздика, імбир - за бажанням
Час приготування: 4200 хвилин Калорійність на 100 грам: 156 Ккал

Для варіння варення:

  • Таз для приготування варення емальований, мідний або латунний (але краще всього емальований, так як варення вариться з перервами);
  • Голка і нитки для фіксації рулетиків.

Беремо 2 кілограми апельсинів (для цього рецепта краще підійдуть сорти з тонкою шкіркою), робимо 5-6 надрізів і знімаємо з м'якоті шкірку. Нарізаємо шкірку соломкою шириною не більше 2-х сантиметрів. Наливаємо в широку ємність холодної води, опускаємо в неї кірки. Вимочувати можна до 2-х діб, але при цьому кожні 6 годин необхідно зливати воду і наливати чисту.

Через дві доби зливаємо воду остаточно. Кожну смужку необхідно загорнути рулетиком і протягнути голку, нанизуючи на нитку. Таким чином виходить нитка з намистинами-рулетиками.

Беремо емальований таз, викладаємо шкурки на нитці, заливаємо водою, доводимо до кипіння, варимо 15 хвилин, знімаємо і зливаємо воду. Цю процедуру повторюємо 4 рази.

Після попереднього проварювання, заливаємо водою, додаємо цукор і варимо ще хвилин 20. За п'ять хвилин до зняття варення додаємо сік лимона, корицю, імбир і гвоздику (за бажанням).

Дати варенню охолонути, зняти нитки і перекласти в ємності для зберігання.

Варення з апельсинових і мандаринових корок

Інгредієнти і технологія приготування:

  • Апельсинові і мандаринові кірки – 400 гр.;
  • Цукор – 400 гр.;
  • Лимон – половина фрукта (або лимонна кислота – 10 р.);
  • Вода – необхідна кількість для вимочування кірок;
  • Кориця, гвоздика, імбир – за бажанням.

Для варіння варення:

  • Таз для приготування варення емальований, мідний або латунний (але краще всього емальований, так як варення вариться з перервами);
  • Електрична терка (м'ясорубка, або кухонний комбайн).

Час приготування: 3 дні з урахуванням вимочування кірок протягом 2-х днів.

Кількість порцій: від 10.

Харчова цінність варення з апельсинових і мандаринових корок (на 100 грам готового продукту):

Калорії Білки Жири Вуглеводи
245 ккал. 2.6 гр. 0.5 гр. 70 гр.

При приготуванні варення багато часу відводиться підготовчого етапу. Чим ретельніше будуть підготовлені кірки, тим смачніше і ароматні вийде готове варення.

Готуємо кірки, для цього дуже ретельно промиваємо апельсини і мандарини, щоб з їх поверхні прибрати віск, яким покривають фрукти для збільшення тривалості зберігання. Щоб отримати 400 грам кірок буде потрібно близько 2-х кілограмів апельсинів. Для приготування варення краще підходять апельсини, мають товсту шкірку – яффські сорту, помаранчеві апельсини, Навель.

Очищаємо апельсинові скоринки від альбедо, – так називається нижній білий шар. Зробити це потрібно якомога більш акуратно. Подрібнюємо кірки в залежності від ваших уподобань (дрібними кубиками, великою соломкою або в довільній формі). Для цього можна використовувати електричну тертку, м'ясорубку або кухонний комбайн. Подрібнені шкірки необхідно вимочити, це потрібно для того, щоб позбутися від характерної гіркоти цитрусових.

Беремо подрібнені скоринки, висипаємо їх в емальований таз і заливаємо холодною водою. Вимочувати кірки доведеться не дві доби. Кожні шість годин міняємо воду. Через дві доби зливаємо воду.

Готуємо сироп для варення: розтопити цукор в невеликій кількості води, при цьому постійно помішуємо, щоб не пригорів. Заливаємо гарячим сиропом вимочені скоринки цитрусових.

Варимо, як звичайну «п'ятихвилинку»: доводимо до кипіння і даємо покипіти 5 хвилин, знімаємо з плити, даємо охолонути протягом 3-х годин і знову ставимо на плиту. Так повторюємо в загальній складності 3 рази. Перед останньою проваркой додаємо сік половини лимона і спеції (гвоздику, імбир, корицю).

Варення вважається готовим, коли скоринки стають м'якими і як би прозорими.

Готове варення розлити в стерилізовані банки, закрити кришками, зберігати в прохолодному темному місці.

Рецепт лазаньї з лаваша — приготуйте цей цікавий рецепт коли нагрянуть гості.

Мультиварка «Редмонд» має дуже широкий спектр функцій, поэтомуготовить в ній можна все що завгодно. Візьміть на замітку рецепт буженини, який легко приготувати в даному агрегаті.

Розтягаї з рибою з листкового тіста — смачна випічка за домашніми рецептами.

Корисні поради

Якщо ви віддаєте перевагу варення з апельсинових і мандаринових корок з легкою гіркуватістю, тоді при варінні додайте кісточки, загорнуті в марлю, складену в декілька шарів; після – не забудьте прибрати цей мішечок.

Якщо ви плануєте використовувати варення для приготування випічки, тоді воно повинно бути більш густим, для загущення додати мішечок з кісточками і продовжити варити близько 1 години (в кісточках апельсина міститься велика кількість пектину, який зробить варення більш густим).

Варення з апельсинових і мандаринових корок дуже швидко зацукрується, підігрійте його і трохи варення стане колишнім.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: