Варіанти приготування збірної солянки з копченостями
У нашій країні солянка – особливе блюдо. Її часто готують взимку і з чим завгодно: кладуть різні види м'яса, експериментують з кислими інгредієнтами, придумали до неї незвичайні добавки.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
курячого бульйону - | 600 мл |
бекону - | 40 г |
салямі - | 140 г |
відвареного яловичого мови - | 260 р |
копченої грудинки - | 140 г |
копченої яловичини - | 35 г |
копчених ковбасок - | 150 г |
олії оливкової - | 15 мл |
масла «Селянського» - | 15 г |
томатної пасти - | 50 г |
лука - | 75 г |
каперсів - | 10 г |
оливок - | 6-7 шт. |
маринованих і солоних огірків - | по 45 г |
лимона, свіжої зелені, сметани - | за смаком |
Час приготування: 45 хвилин | Калорійність на 100 грам: 98 Ккал |
Добре додавати в солянку розсіл, неважливо: капустяний або огірковий. І нарешті, оливки, вони потрібні для додання цього першого страви гостро-солоного смаку. Цю ж роль виконують каперси.
Як приготувати:
- Лук очистити і нарізати півкільцями. У важкій сковороді розігріти оливкову олію і вершкове масла, помішуючи, смажити цибулю 5 хвилин, додати томат і смажити до готовності овочів.
- Огірки нашаткувати соломкою, викласти на дно сотейника, налити трохи води і припустити овоч.
- Нарізати оливки кільцями, м'ясні інгредієнти — брусочками. Останні перемішати.
- Бульйон довести до кипіння, покласти обсмажену цибулю, огірки, каперси, оливки, м'ясне асорті, томити на слабкому вогні 10 хвилин, додати за смаком розсіл, сіль, поперчити.
- Готову страву розлити по тарілках, приправити свіжою зеленню, скибочкою лимона. Сметану поставити на стіл окремо.
Порада: якщо після святкового застілля залишилися м'ясні нарізки, можна використовувати їх для супу.
Рецепт на яловичому бульйоні
Не має значення, який взяти бульйон, головне, зробити його насиченим. Тому м'ясо краще взяти з кісточкою.
Вам будуть потрібні:
- 0,7 кг яловичини з кісточкою;
- 0,2 кг окосту варено-копченого;
- 0,2 кг копченої курячої грудки;
- 0,2 кг напівкопчених мисливських ковбасок;
- 0,2 кг буженини;
- 0,2 кг варено-копченого бекону;
- 100 г свіжої моркви;
- 150 г солоних огірків;
- 60 г томату;
- 1 жменька каперсів;
- за смаком поперчити, посолити;
- 2 листків лавра;
- 8 маслин;
- половинка лимона.
Якщо ви любите овочі, вам сподобається солянка з куркою і капустою.
Рецепт ситної солянки з картоплею для всієї родини можна знайти тут.
Цікавий смак має солянка з квашеною капустою, тут можна подивитися рецепт.
На приготування потрібно 1 година 30 хв.
Калорійність: 89 ккал.
Приготування:
- Для супу важливо вибрати хорошу яловичину і зварити з неї бульйон. Готове м'ясо вийняти з бульйону, нарізати шматочками.
- У глибокій сковорідці розігріти масло і обсмажити дрібно нарізані копченості до рум'яної скоринки.
- Тонко нашатковану цибулю підсмажити на олії, додати моркву, томат-пюре і тушкувати приблизно 5 хв.
- У бульйон відправити шматочки яловичини, всі копченості, нарізані скибочками огірки, лавровий лист, каперси. Приправити перцем, за смаком посолити.
- Додати тушковані овочі, варити 15 хвилин.
- Подавати з січеною зеленню, лимонним слайсом і маслинами.
Порада: як нарізати м'ясні продукти – виключно питання особистих уподобань, подобається більш однорідний суп, м'ясо дрібно нарізуйте.
Солянка з копченостями по-грузинськи
Для додання пікантною кислоти в зажарку кладуть томатну пасту. Вона є обов'язковим інгредієнтом солянки.
Потрібні:
- 0,8 кг яловичої м'якоті;
- 3 головки білого цибулі;
- 800 мл бульйону;
- 1 чарка сухого білого вина;
- 20 г борошна;
- 4 зубчики часнику;
- 1 ст. л. м'якої гірчиці + 1 ст. л. томату;
- 1 огірок солоний;
- за смаком спеції.
Час приготування: 1,5 години. Одна порція містить 97 ккал.
Як готувати:
- Яловичу м'якоть нарізати смужками, обсмажити на маслі протягом 5 хв.
- Додати подрібнену цибулю, ще пару хвилин згасити. Ввести муку, перемішати і влити вино.
- Приправити м'ясо з цибулею і спеціями, додавши гірчицю з томатною пастою.
- Налити на сковороду бульйон і тушкувати на слабкому вогні до готовності яловичини. В кінці приготування в бульйон додається нарізаний брусочками огірок.
Порада: спеції прожарити на розпеченій сковороді перед тим, як додати в суп, тоді вони будуть пахнути.
Додаємо оливки для вишуканого смаку
Підкислюють блюдо зазвичай часточкою лимона. Це найкращий спосіб. Також у готову першу страву можна вичавити з лимона сік. При подачі викласти на блюдо 2 скибочки лимона.
Вам знадобляться:
- 250 г вареної ковбаси;
- 2 ч. л. каперсів;
- 0,3 кг копченого м'яса;
- 2 копчені ковбаски;
- 8-9 оливок;
- 1 лимон;
- 30 г томату;
- 1 цибулина;
- 30-40 мл олії рафінованої;
- за смаком покласти зелень, лавровий лист, сіль.
Необхідний час приготування: 40 хв. Порція містить 98 ккал.
Готуємо:
- Духовку розігріти до 200ºC. М'ясні інгредієнти нарізати кубиками, викласти в жароміцну каструлю і відправити на 10 хв. в духовку.
- Очистити цибулю, нарізати і обсмажити до прозорості на сковорідці з олією. Коли овоч приготується, додати томат.
- У каструлю з гарячою водою покласти м'ясні продукти, цибулю з томатом, сіль.
- Додати каперси, зелень, оливки. Варити на слабкому вогні, прибрати каструлю з конфорки і настоювати 15 хв.
- Подавати суп зі скибочкою лимона, за бажанням приправити сметаною.
Порада: багато господинь замість лимона додають оцет, але це зовсім інший смак, не радимо.
На відео — рецепт швидкої солянки з копченостями і оливками:
Рецепт страви з куркою і копченостями
Навариста і густа солянка хороша тим, що вона і втамовує голод, і зігріває в мороз. Пропонуємо рецепт солянки з копченою куркою.
Вам знадобляться:
- 1 цибулина;
- 25 мл рослинного масла;
- за смаком свіжа зелень;
- 2 свіжі моркви;
- 1,5 л курячого бульйону;
- 4 огірки (солоні);
- 20 г томату;
- 2 курячих стегенця (варено-копчених);
- 10 маслин (без кісточки).
Потрібно для готування: 1 год. Порція солянки містить 99 ккал.
Приготування:
- Очистити цибулю, нарізати кубиками, моркву натерти. Нарізані овочі викласти на розігріту з олією сковорідку, посолити, поперчити і обсмажити.
- Розігріти в каструлі курячий бульйон, огірки нашаткувати соломкою.
- Коли овочі в сковорідці обсмажиться, додати томатну пасту, добре перемішати і налити 100 мл бульйону.
- У каструлю з рештою бульйоном покласти огірки, нарізані кружечками оливки.
- З стегенець зрізати м'якоть. Піджарку перекласти в каструлю, додати нарізане м'ясо. Томити солянку на плиті, установивши середню температуру, 10 хвилин цілком достатньо.
- Нарізати лимон тонкими слайсами, зелень дрібно порубати. Налити солянку в тарілку, прикрасити лимонною часточкою і свіжою зеленню.
Кулінарні секрети
Велика кількість солі змінює смак солянки зовсім не в кращу сторону. Як реанімувати пересолене блюдо:
- Швидка допомога – додати в солянку трохи кип'яченої води. Від пересолу вона буде врятована, але постраждає аромат страви.
- Радимо більш складний варіант: поки солянка вариться, додати в неї додаткові продукти. Можна покласти більше овочів — коли обсяг страви збільшиться, то концентрація солі обов'язково знизиться.
- Якщо солоний смак відчули, коли солянку розлили по тарілочках, не поспішаєте виливати. Додайте в блюдо більше подрібненої зелені і сметани.
На відео — один з кращих рецептів приготування солянки: