Як смачно приготувати солянку зі свининою
Солянкою називають дуже наваристий суп з характерною кислинкою. Крім того, є і друга страва, до складу якого обов'язково входять капуста і м'ясо. Як би там не було, це дуже апетитно!
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
помідорів - | 2 шт. |
томатної пасти; - | за смаком |
капусти білокачанної - | 1 шт. |
олії соняшникової - | 40 мл |
цибулі-порей - | 1 шт. |
моркви - | 2 шт. |
свинини - | 0,7 кг |
спецій - | за смаком |
Час приготування: 80 хвилин | Калорійність на 100 грам: 99 Ккал |
По-справжньому ситне осіннє блюдо, аромат якого миттєво пробуджує апетит!
Як приготувати:
- Капусту вимити, приберіть перші два-три листи. Решті качан нашаткуйте тонкою соломкою, потім притисніть її руками кілька разів.
- У велику каструлю або казан налити олію, почекайте, поки воно розігріється, а потім перекладіть сюди капусту. Тушкуйте її хвилин двадцять, періодично перемішуючи.
- Наріжте Брусочками вимиту свинину.
- М'ясо обсмажте на окремій сковороді до утворення легкої скоринки.
- Перекладіть свинину до капусти.
- Крупно натерти очищену моркву і обсмажте її там, де смажилася свинина.
- Лук-порей наріжте півкільцями і додати до моркви, тушкуйте три хвилини.
- Поріжте часточками помідори і покладіть їх до овочів на сковороді.
- Приправте овочеву суміш, тушкуйте кілька хвилин, потім вмішайте кілька ложок томатної пасти.
- Додайте овочі до капусти і тушкуйте до готовності, після чого подавайте до столу.
Порада: томатну пасту можна замінити на кетчуп, він може бути і гострим.
Український рецепт
Колоритне українське блюдо, яке підкорить будь-якого своїм виглядом і смаком.
ІНГРЕДІЄНТИ | КІЛЬКІСТЬ |
---|---|
цибулин | 2 шт. |
спецій | за смаком |
ковбаси копченої | 0,2 кг |
сала | 60 г |
солоних огірків | 4 шт. |
свинини | 0,5 кг |
лимона | 6 скибочок |
томатної пасти | 30 г |
часнику | 3 зубця |
Час приготування: 90 хвилин | Калорійність на 100 грам: 174 ккал |
Як приготувати:
- Наріжте шматок свинини брусочками. З них зваріть бульйон, обов'язково знявши піну, яка утворилася.
- Зніміть плівку з ковбаси і поріжте її невеликою соломкою.
- Зріжте з огірків шкірку і покришіть їх так само, як і ковбасу.
- Дрібними кубиками сало поріжте.
- Очистіть часник і цибулю, наріжте їх як можна дрібніше.
- У гарячу сковороду покладіть сало і дайте йому трохи підтанути.
- Після цього помістіть сюди цибулю з часником і трохи обсмажте їх.
- Вмішайте томатну пасту, ковбасу і огірки.
- Приправте і тушкуйте близько п'яти хвилин.
- Отриману томатну суміш введіть в готовий бульйон, приправте і готуйте під кришкою ще хвилин десять.
- Подавайте до столу, прикрасивши часточкою лимона.
Збірна солянка зі свининою
Досить швидкий рецепт, в якому є і класична кислинка, і різноманітність м'ясних продуктів.
ІНГРЕДІЄНТИ | КІЛЬКІСТЬ |
---|---|
цибулин | 1 шт. |
листя лавра | 4 шт. |
свинини | 0,4 кг |
спецій | за смаком |
шинки | 0,2 кг |
томатної пасти | 35 г |
петрушки | 1 пучок |
маслин | 1 банку |
огірків солоних | 3 шт. |
ковбаси вареної | 0,2 кг |
Час приготування: 55 хвилин | Калорійність на 100 грам: 176 ккал |
Як приготувати:
- З вимитої шматочки свинини зваріть бульйон. До нього додайте листя лавра і спеції.
- Після цього витягніть м'ясо і дайте йому охолонути.
- Однаковими кубиками або соломкою наріжте шинку, варену ковбасу та м'ясо.
- Дрібно наріжте цибулину, петрушку і солоні огірки. Усі ці компоненти обсмажте на сковороді з додаванням томатної пасти протягом десяти хвилин.
- Отриману томатну суміш перекладіть в бульйон разом з м'ясними виробами і варіть ще десять хвилин на середньому вогні.
- Вилийте в суп маслини разом з розсолом, дайте йому закипіти, а потім подавайте до столу.
Порада: в суп можна додавати й інші ковбасні вироби. Наприклад, салямі.
Як варити в мультиварці
Цікавий варіант приготування з додаванням маринованих грибів.
ІНГРЕДІЄНТИ | КІЛЬКІСТЬ |
---|---|
мови свинячого (відвареного) | 0,2 кг |
бульйону | 1 л |
лімонов | 0,5 шт. |
моркви | 1 шт. |
зелені | за смаком |
цибулин | 1 шт. |
оливок | 10 шт. |
спецій | за смаком |
ковбаси копченої | 150 г |
огірків солоних | 5 шт. |
томатної пасти | 15 г |
грибів маринованих | 0,1 кг |
Час приготування: 120 хвилин | Калорійність на 100 грам: 48 ккал |
Як приготувати:
- У чашу мультиварки влийте трохи олії.
- Натріть очищену моркву і дрібно наріжте цибулю. Їх обсмажте в мультиварці на протязі двадцяти хвилин в режимі «Смаження».
- Через сім хвилин обсмажування овочів додайте порізані кубиками огірки.
- Відразу ж наріжте невеликими шматочками гриби і соломкою ковбасу, додайте в чашу.
- До закінчення програми додайте ложку томатної пасти і перемішайте.
- Відварний язик поріжте соломкою, як і ковбасу. Перекладіть його до решти продуктів.
- Залийте в чашу бульйон, бажано гарячий. Закрийте кришку пристрою і виберіть режим «Гасіння» з таймером на годину.
- Через п'ятнадцять хвилин після закипання додайте в суп розрізані навпіл оливки, нашатковану петрушку і часточки лимона.
- Подавайте до столу зі сметаною.
Порада: для вираженого грибного аромату використовуйте грибну приправу. Також можна використовувати сушені гриби, але їх попередньо потрібно замочити і обсмажити.
Солянка зі свининою, яловичиною і картоплею
Ще більш ситний варіант солянки, в який додається картопля. Головне – все порубати дрібно.
ІНГРЕДІЄНТИ | КІЛЬКІСТЬ |
---|---|
олії соняшникової | 45 мл |
води | 2,5 л |
яловичини | 0,2 кг |
свинини | 0,2 кг |
спецій | за смаком |
цибулин | 2 шт. |
лимона | за смаком |
огірків маринованих | 0,2 кг |
моркви | 1 шт. |
листя лавра | 2 шт. |
томатної пасти | 50 г |
оливок | за смаком |
картоплі | 0,2 кг |
Час приготування: 45 хвилин | Калорійність на 100 грам: 42 ккал |
Як приготувати:
- Зніміть з картоплі шкірку і наріжте його невеликими кубиками.
- Дуже дрібно наріжте цибулю без лушпиння.
- Очистіть моркву і потім дрібно натріть. Беріть або один великий плід, або два невеликих.
- Вказану кількість води закип'ятіть в каструлі і додайте сюди картоплю. Проваріть її протягом п'ятнадцяти хвилин.
- Мариновані огірки наріжте дуже дрібною соломкою, шкірку можна не використовувати.
- Всі м'ясні продукти поріжте максимально маленькими кубиками.
- Розігрійте сковорідку з невеликою кількістю масла і обсмажте в ньому спочатку цибулю.
- Потім додайте моркву і готуйте ще хвилини три.
- Далі покладіть м'ясо і смажте до тих пір, поки не з'явиться легка скоринка.
- Вмішайте томатну пасту і влийте сюди ополоник бульйону, в якому вариться картопля.
- Приправте, перемішайте і додайте солоні огірки.
- Накрийте сковорідку кришкою. Всі компоненти повинні тушкуватися близько дев'яти хвилин. Час від часу перемішуйте їх лопаткою.
- Після цього перекладіть інгредієнти в каструлю з картоплею, додайте листя лавра і за бажанням зелень.
- На слабкому вогні варіть ще шість хвилин, потім вимкніть і дайте супу настоятися ще хвилин п'ятнадцять.
- Перед подачею прикрасити оливками і лимоном.
Порада: якщо томатна паста попалася дуже кисла, її смак можна збалансувати, додавши ложку цукру.
М'ясне блюдо з кислою капустою
Ця страва ідеально підходить для зимового вечора: швидко зігріває і насичує. Лимон тут не використовується, так як кислоту дає квашена капуста.
ІНГРЕДІЄНТИ | КІЛЬКІСТЬ |
---|---|
томатної пасти | 30 г |
свинини | 0,8 кг |
листя лавра | 2 шт. |
цибулин | 2 шт. |
бульйону | 0,1 л |
моркви | 1 шт. |
спецій | за смаком |
яблук кислих | 0,5 шт. |
капусти квашеної | 1 кг |
грудинки | 180 г |
цукру | 5 г |
кмину | 2 г |
Час приготування: 100 хвилин | Калорійність на 100 грам: 124 ккал |
Як приготувати:
- Грудинку і свинину порізати невеликими шматочками.
- Розжаримо велику сковорідку і спочатку покладіть сюди грудинку. Її жир трохи розтопиться, тому не потрібно буде додавати масло.
- Через пару хвилин додайте сюди і свинину. Обсмажте на сильному вогні до утворення скоринки.
- Натріть моркву без шкірки і дрібно наріжте очищений цибулю. Додайте овочі до м'яса.
- Через п'ять хвилин вмішайте сюди дві ложки томатної пасти.
- Додайте квашену капусту, перемішайте.
- На мінімальному вогні тушкуйте все інгредієнти приблизно півгодини. Обов'язково накрийте кришкою.
- Приправте і всипте дрібку кмину.
- Кисле яблуко порізати невеликими шматочками, не використовуючи шкірку і серцевину. Додайте його в сковорідку.
- Влийте бульйон і поцукруйте. Накрийте кришкою і готуйте ще півгодини.
- Перед подачею присипте страву зеленню.
Порада: якщо капуста нашинкована занадто довгою соломкою, розріжте її на частини коротше, щоб зручно було їсти.
На нашому сайті є й інші варіанти приготування збірної солянки з копченостями.
А тут читайте, як приготувати смачну солянку з куркою на обід.
Рецепти приготування ситних і поживних супів з баклажанами шукайте тут.
Як приготувати з рисом і грибами
Наваристий суп з додаванням рису і свіжих грибів – нетрадиційний спосіб приготування солянки. Виходить дуже смачно!
ІНГРЕДІЄНТИ | КІЛЬКІСТЬ |
---|---|
часнику | 5 зубців |
капусти | 0,5 кг |
рису | 0,3 кг |
спецій | за смаком |
свинини | 0,8 кг |
помідорів | 2 шт. |
грибів | 0,4 кг |
олії соняшникової | 35 мл |
цибулин | 1 шт. |
Час приготування: 70 хвилин | Калорійність на 100 грам: 161 ккал |
Як приготувати:
- Дрібно наріжте капусту, моркву і цибулину.
- Очистіть помідори від шкірки, м'якоть поріжте невеликими шматочками.
- Приберіть весь сміття з грибів і розріжте їх на кілька шматочків.
- Порубаєте свинину на брусочки і обсмажте на невеликій кількості олії.
- Влийте сюди півтори склянки гарячої води і тушкуйте до напівготовності хвилин двадцять.
- На іншій сковороді обсмажте разом цибулю з морквою і помідорами.
- В овочеву засмажку додайте приправи і наполовину готове м'ясо.
- Сюди ж викладіть всі гриби і готуйте ще п'ять хвилин.
- Додайте сюди половину капусти, а на неї рівним шаром викласти промитий рис.
- Розподіліть другу частину капусти зверху.
- Додайте ще води, щоб вона злегка покривала капусту.
- Приправте і покладіть цілі зубки часнику. Тушкуйте п'ять хвилин після закипання.
- Перед подачею дайте страві постояти хвилин п'ять.
Корисні поради
Всього існує більше 800 рецептів солянки, тому експерименти тут вітаються. Використовуйте копчене м'ясо для додання особливого аромату і смаку. Також для копченості можна використовувати трохи рідкого диму.
Крім різних видів м'яса і ковбаси, в солянку нерідко додають птицю і навіть рибу. Важливо, щоб усі інгредієнти були нарізані дрібно, це головна особливість страви.
Кисла і ситна солянка – улюблене блюдо росіян. Це важлива частина національної кухні, яка стане чудовим доповненням домашнього меню.