Як зварити збірну м'ясну солянку з картоплею
Збірна солянка – це блюдо, яке прийшло до нас від наших предків. Багато хто сприймає його як святковий. І дійсно, ситна смачна м'ясна солянка стане ідеальним частуванням будь-якого святкового столу. Як же готується солянка?
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
води - | 2,5 літра |
свинячих ребер - | 250 г |
картоплі - | 5 шт. |
телятини - | 150 г |
копченого м'яса - | 250 г |
цибулин - | 1 шт. |
моркви - | 1 шт. |
солоного огірка - | 2 шт. |
томатної пасти - | три столові ложки |
олії соняшникової - | 2 столові ложки |
часнику - | 3 зубчики |
перцю і солі, спецій, лимона - | за смаком |
Час приготування: 120 хвилин | Калорійність на 100 грам: 75 Ккал |
Солянка – поживна і ситне блюдо. Воно може з успіхом замінити і перше, і друге. Класичний рецепт солянки передбачає наявність трьох видів м'яса. У суп можна додати будь-які сосиски, ковбаси, шинку, м'ясо на кісточці, реберця, сардельки. Основа страви – це міцний м'ясний бульйон. Саме цим і знайома солянка.
Покроковий рецепт солянки м'ясної збірної з картоплею:
- М'ясо і ковбасу складають у воду, варять не менше півтора годин.
- Після того, як м'ясо буде готове, його потрібно вийняти з бульйону і трохи остудити. Остигле м'ясо поділяють на шматочки і кладуть назад в бульйон.
- У бульйон з м'ясом нарізають кубиками картоплю.
- Як тільки суп закипить, вогонь необхідно зробити мінімальний і продовжувати варити.
- На соняшниковій олії обсмажують моркву і цибулю. Морква повинна бути натерта на дрібній тертці.
- У сковороду з цибулею і морквою додають порізані соломкою солоні огірки і обсмажують не менше трьох хвилин.
- У сковороду додають томатну пасту, отриману засмажку відправляють в бульйон.
- Після того, як бульйон закипить, в нього додають приправи і часник.
Перед подачею суп прикрашають лимоном і маслинами.
Солянка збірна м'ясна з картоплею та ковбасою
Рецептів солянки дуже багато, в основному це блюдо вимагає тривалого часу приготування. Але є і такий рецепт, який підійде, якщо до вас несподівано завітали гості. Швидко можна приготувати солянку з картоплею та ковбасою. В якості інгредієнтів потрібно:
- півкілограма будь-яких м'ясних виробів (реберця, ковбаси, сосиски):
- одна морква;
- картопля п'ять штук;
- дві цибулини;
- дві столові ложки томатної пасти;
- два маринованих огірка;
- лавровий лист;
- лимон, маслини, сметана для прикраси.
Час приготування – 45 хвилин.
Калорійність – 35 ккал на 100 грам.
Кількість інгредієнтів розрахована на два з половиною літри води.
Спосіб приготування:
- У киплячу воду засипають порізану кубиками картоплю.
- Цибулю і моркву обсмажуються на олії.
- Огірки нарізати смужками, дрібними шматочками ріжеться ковбаса.
- У смажену цибулю і моркву додається ковбаса і томатна паста, наприкінці кладуть огірки і тушкують кілька хвилин.
- Готова заправка додається в киплячу воду з картоплею.
- У суп кладуть перець, лавровий лист і зелень, кип'ятять не менше 10 хвилин.
Перед подачею суп повинен трохи настоятися.
Рецепт м'ясної солянки з картоплею і капустою
У солянки овочеві з м'ясом можна додавати будь-які овочі. Найчастіше це блюдо готується з капустою. Для приготування можна використовувати будь-які ковбасні вироби.
Інгредієнти:
- качан капусти:
- 400 г м'яса;
- 400 г будь-яких сосисок або ковбас;
- одна морква;
- чотири помідора;
- дві цибулини;
- спеції.
Час приготування – 55 хвилин.
Калорійність страви – 68 ккал на 100 грам.
Рецепт покроково:
- М'ясо нарізати кубиками і обсмажується на соняшниковій олії. Якщо для супу береться яловичина, то необхідно якомога довше згасити, щоб м'ясо було м'якше.
- Цибулю дрібно нарізати, моркву труть на дрібній тертці, всі інгредієнти додаються до м'яса і обсмажуються.
- Капуста шинкуется і додається в м'ясо з овочами. Як тільки вона стане менше в обсязі, в сковорідку кладуть помідори. З них необхідно попередньо зняти шкірку. Для того, щоб шкірка легше відстала, потрібно зробити розрізи і опустити їх в киплячу воду. Після того, як помідори будуть ошпарены в окропі, шкірка легко відійде.
- У сковорідку потрібно налити трохи води і тушкувати не менше десяти хвилин.
- Сосиски або ковбасу нарізати маленькими шматочками і додаються в тушковані овочі. Блюдо тушкується до готовності капусти.
- В кінці приготування додається зелень, лавровий лист і перець.
Солянку з капустою можна приготувати навіть в духовці. Для цього рецепта знадобиться:
- 400 р свинини;
- качан капусти;
- одна морква;
- дві цибулини;
- дві столові ложки томатної пасти;
- спеції, рослинна олія.
Час приготування страви – 60 хвилин.
Калорійність – 78 ккал на 100 грам.
Страва готується у великому горщику. Свинину необхідно нарізати кубиками і обсмажити на великому вогні протягом п'яти хвилин. Цибулю дрібно шинкуется і обсмажується разом з м'ясом. М'ясо з цибулею складають у горщик, туди ж додається нашаткована капуста, натерта морква. Овочі з м'ясом перемішуються з томатною пастою. Готується блюдо в духовці протягом 40 хвилин.
Читайте як приготувати смачну сирну запіканку на сковороді.
Читайте як приготувати цікаву закуску — батон в духовці з різними начинками.
Гречка з курячої печінки — спробуйте зварити смачну страву за домашніми рецептами.
Рецепт страви в мультиварці
Солянка, приготовлені на м'ясному бульйоні в мультиварці, готується без зайвих клопотів і виходить дуже ситна і смачна. Для приготування страви потрібно:
- 400 г копчених м'ясних продуктів. Це можуть бути сосиски, ковбаси копчені ребра;
- півкілограма свинини або яловичини;
- картопля – п'ять штук;
- дві цибулини;
- чотири солоних огірка;
- одна столову ложку томатної пасти;
- лавровий лист, спеції;
- маслини.
Час приготування – три години.
Калорійність – 75 ккал на 100 грам.
М'ясо промивається, нарізають шматочками і вкладається в мультиварку. У чашу додається два з половиною літри води. Страва готується протягом двох годин у режимі гасіння. Через десять хвилин після закипання, в бульйон додають картоплю. По закінченні часу бульйон потрібно остудити, м'ясо порізати дрібними шматочками і перемішати разом з ковбасою і сосисками.
Цибулю і моркву обсмажуються на олії в режимі випічка протягом семи хвилин, туди ж додаються нарізані кружечками маслини і шматочки солоних огірків. В пасеровку додається томатна паста, сосиски і м'ясо. Все заливається бульйоном і готується в режимі випічка 20 хвилин.
Корисні поради
Для того, щоб солянка вийшла ідеальною, потрібно дотримуватися кількох простих порад:
- Солянка хороша тим, що для її приготування можна використовувати будь-які види м'яса, ковбасні вироби. Найсмачнішою виходить солянка, в яку входять не менше трьох видів м'яса.
- Особливий аромат страви додадуть гриби. Їх можна використовувати як солоними, так і сушеними.
- Солянку можна приготувати як перша і як друге блюдо. Якщо воно мається на увазі, як суп, то варять м'ясну солянку з додаванням картоплі. Якщо страва має грати роль другого, то його готують з овочами і роблять більш густим, як рагу.
- Закладати інгредієнти потрібно по черговості. Наступний компонент додають тільки тоді, коли закипить попередній.
- Тушкуватися страва має на повільному вогні. Не можна, щоб воно сильно кипіло. Це призведе до того, що шматочки сильно розваряться, і солянка перетворитися на пюре.
- Солоні інгредієнти і томатну пасту не можна закладати в суп рано. Вони зупиняють процес приготування. Це призведе до того, що картопля залишиться жорстким. Огірки з томатною пастою рекомендується попередньо гасити окремо.
- В солянку додають маслини. Але мало хто знає, що смак надають не самі маслини, а саме їх кісточки. Рекомендується класти в суп цілі плоди, а не нарізати їх шматочками.
- Бульйон потрібно варити тільки на м'ясних виробах натурального копчення, приготовані на рідкому димі, можуть зіпсувати смак супу.
- Лимон потрібно класти в суп перед подачею, інакше смак вийде кислуватий.
- Перед подачею солянка повинна настоятися мінімум півгодини. Так суп вийде більш ароматним і насиченим.
Збірна м'ясна солянка з картоплею – дивовижне блюдо, яке може не тільки стати першим і другим на нашому столі, але і послужити прикрасою святкового вечері.