12 март 2019 2 092

Як смачно приготувати солянку в мультиварці

Солянка ─ апетитне і поживне блюдо справді слов'янських традиційних рецептів. Цей насичений смаком суп люблять і шанують через наявність у ньому великої кількості м'ясних продуктів.

Історія появи солянки

Історія народження рецепти солянки сягає своїм корінням у далекий XV століття. Хоча невідома точна дата виникнення керівництва по приготуванню. У літературних виданнях того часу теперішня «солянка» іменувалася як «селянка» за популярність у простолюду.

Страва вважалося ласощами в святкові дні. Селяни збиралися всім селом і приносили на загальний стіл ті продукти, які були в сім'ї. Так народилася ідея приготування «збірного» супу.

Багато мовознавці запевняють, що м'яса, у міщан того часу, практично не було. Блюдо готувалося виключно з риби і без додавання томатного соку. Звичайно, основа приготування теперішньої «солянки» запозичена у «селянки», але рецепт з віками змінився. Вважається, що нинішнє назва суп отримав з-за наявності в ньому кількох видів солінь.

Якою б не була історія у рецепта, ясно одне ─ «солянка» це шедевр слов'янської кухні. Страва з успіхом готується в ресторанах, на святкову вечерю, в будні або як «похмільний» суп.

Нинішнім хазяєчкам неймовірно пощастило. Тепер на їх кухнях є незамінна «помічниця» мультиварка. Вона швидко і смачно впорається з приготуванням солянки по всіляких покрокових рецептам.

Солянка в мультиварці: класичний рецепт
Інгредієнти Кількість
Філе яловичини (без жил) - 130 г
Філе свинини (нежирне) - 130 г
Копчене м'ясо курки (стегенце) - 200 г
Ріпчаста цибуля - 2 шт.
Морква середня - 1 шт.
Томатне пюре - 2 ст. ложки
Оливки без кісточки - 10-12 шт.
Маринований огірочок - 1 шт.
Вода - 1,5 літра
Розсіл - 100 мл
Лимон - 40 г
Перець, сіль, приправи - за уподобанням
Масло (звичайне) рослинного походження - близько 50 г
Час приготування: 70 хвилин Калорійність на 100 грам: 70 Ккал

Для ароматного і смачного бульйону береться тільки свіже м'ясо. Ретельно промити м'ясце під проточною водою і порізати соломкою або невеликим кубиком. Стегенця відокремити від кісточки і теж порізати.

Овочі відчистити і нашаткувати. Моркву можна акуратно натерти на тертці. З огірка зрізати шкірочку і нарізати дрібненькими кубиками. У мультиварки вибрати режим «смаження».

Налити в ємність половину соняшникової або оливкової олії і покласти в нього мяско. Смажити, іноді перемішуючи, близько 15 хвилин. Потім до м'яса додати моркву, цибульку і залишок масла, продовжити смажити при відкритій кришці мультиварочного агрегату.

Після закінчення 10 хвилин додати до м'яса і овочів огірочки і ще 3 хвилини протушкувати. Висипати порізане копчене м'ясо, маслини (можна порізати кружальцями), віджати сік лимона (залишивши кілька шматочків для прикраси), додати томат-пасту, залити розсолом, посолити і довести до смаку спеціями.

Все ретельно перемішати і повільно влити киплячу воду.

Виставити на агрегаті режим «гасіння». Закрити кришку і визначити час приготування на 40 хвилин. Вуаля, солянка готова!

Солянка в мультиварці з капусти

Інгредієнти страви:

  • Капуста біла, зимова ─ 1 кг;
  • Філе свинини (нежирне) ─ 400 гр.;
  • Цибуля ─ 2 головки;
  • Морква велика ─ 1 шт.;
  • Томат-паста ─ 2 ст. ложки;
  • Часник ─ 1 зубок;
  • Сіль, спеції ─ виходячи з переваг;
  • Масло (звичайне) рослинного походження ─ близько 50 гр.;
  • Зелень (кінза, базилік) ─ за бажанням;
  • Вода ─ 250 мл

Час приготування: 1 годину 25 хвилин.

Калорійність: 100 грам продукту/67,7 ккал.

Свинину вимити і висушити на паперовому рушник. Порізати великими кубиками. На дно ємності мультиварки влити половину рослинного або оливкового масла і висипати порізану свинину.

Включити мультиварку в режимі «смаження» і обсмажувати філе протягом 20 хвилин. Тим часом очистити і дрібненько порізати цибулька. Капусту нашаткувати ножем або за допомогою шатківниці. Моркву натерти на середній тертці. Часник видавити за допомогою землянки

Всі овочі з'єднати з м'ясом, крім капусти. Влити масло, що залишилося і томити в такому ж режимі ще 15 хвилин. Після цього акуратно всипати капусту. Додати томатну пасту, сіль, спеції (врахувавши ваші смакові побажання) і все акуратно розмішати.

Важливо, щоб спеції віддали блюду свій аромат. Влити 1 склянку окропу, і виставити мультиварочную помічницю в режим «гасіння». Таймер — 45 хвилин. Після сигнального звуку відкрити кришку мультиварки і присипати готову солянку з капусти зеленню.

Їжте на здоров'я!

М'ясна солянка з яловичиною

Інгредієнти страви:

  • Грудна частина яловичини ─ 600 гр.;
  • Копчені ковбасні вироби ─ 400 гр.;
  • Цибуля ─ 2 головки;
  • Морква (велика) ─ 1 шт.;
  • Огірки, середнього посолу ─ 3 шт.;
  • Томатне пюре ─ 2 ст. ложки;
  • Масло (звичайне) рослинна ─ 70 гр.;
  • Сіль, будь-які спеції ─ за смаковими уподобаннями;
  • Вода ─ 2 літра.

Час приготування: 1 годину 45 хвилин.

Енергетична цінність: 100 гр. продукту/58,53 ккал.

Для початку потрібно сготовить бульйон. Для цього м'ясо промити, відчистити від пліви і жилок і нарізати на великі шматки. Виставити мультиварочный агрегат на режим «суп».

У ємність покласти м'ясо, сіль, спеції і перець і залити водою. Час на приготування 1 годину. Поки бульйон вариться підготувати овочі. Цибульку і моркву очистити і дрібно нарізати. Якщо на огірочки груба і товста шкірка, то її бажано зрізати. Сам огірок нарізати дрібним кубиком. Ковбасу подрібнити.

Готовий бульйон процідити, а м'яса дати охолонути і потім порізати соломкою. Чашу вимити і висушити. Виставити програму «смаження», в чашу влити рослинне або оливкове масло. Додати всі овочі і тушкувати 15 хвилин.

Викласти порізану ковбаску, м'ясце, огірочки і смажити, помішуючи 10 хвилин. На завершення додати томатне пюре, залити м'ясце з овочами бульйоном. Поміняти режим «гасіння», строком на 20 хвилин.

Смачна м'ясна солянка готова! Їжте на здоров'я!

Рецепт збірного супчика з грибів в агрегаті «Редмонд»

Інгредієнти страви:

  • Свіжі будь-які гриби ─ 200 гр.;
  • Мариновані опеньки ─ 100 гр.;
  • Будь-які сушені гриби ─ одна зв'язка або 5 ст. ложок;
  • Цибуля ріпчаста ─ 2 головки;
  • Огірок маринований або солоний─ 1 шт.;
  • Маслини без кісточки ─ 10 шт.;
  • Лимон ─ 50 гр.;
  • Масло або маргарин вершковий ─ 70 гр.;
  • Пюре з стиглих томатів ─ 1 ст. ложка;
  • Сіль, спеції ─ виходячи зі смакових уподобань;
  • Вода ─ 1,5 літра.

Час, витрачений на приготування: 40 хвилин.

Енергетична цінність: 100 грам/68 ккал.

Виставити мультиварку на програмі «смаження». На дно ємності покласти вершкове масло і розтопити. Очищений і подрібнений цибулька відправити нудиться до масла на 3 хвилини.

Гриби промити водою, нарізати невеликою соломкою і викласти до пассированному луку. Тушкувати 10 хвилин. В цей час, промити гриби від маринаду. Гриби сухого виду замочити на кілька хвилин в теплій воді.

Додати всі в ємність мультиваркочной машини і обсмажити ще 7 хвилин. Огірочки подрібнити і відправити разом з томат-пастою, сіллю і спеціями в ємність. Весь вміст залити кип'яченою водою і встановити на мультиварці програму «суп».

Час приготування приблизно 20 хвилин. Перед самою подачею, грибну солянку прикрасити колечками маслин і часточкою лимона.

Приготувати солянку з грибами в мультиварці «Редмонд» нехлопотно і швидко! Їжте на здоров'я!

Рецепт солянки збірної з ковбасою

Інгредієнти страви:

  • Копчені ковбасні вироби ─ 200 гр.;
  • Сосиски або сардельки, підкопчені ─ 200 гр.;
  • Будь відварне м'ясо ─ 200 гр.;
  • Цибуля ріпчаста ─ 2 головки;
  • Морквина ─ 1 шт.;
  • Огірок пружний солоний ─ 2 шт.;
  • Томат — пюре─ 1 ст. ложка;
  • Маслини без кісточки ─ 12 шт.;
  • Лимон ─ 50 гр.;
  • Масло (звичайне) рослинна ─ приблизно 70 гр.;
  • Сіль, приправи ─ за смаковими уподобаннями;
  • Вода ─ 2 літра.

Час на створення страви: 1 год.

Калорійність: 100 грам/171 ккал.

Для початку потрібно підготувати всі складові солянки. Цибуля очистити і нашаткувати. Чищену моркву натерти на середніх зрізах терки. Огірочки подрібнити. Ковбасу, сосиски, м'ясце нарізати кубиками. Маслини порізати тоненькими кружальцями.

На дно ємності влити рослинне масло. Мультиварку включити в режимі «смаження». У масло додати цибульку і моркву і обсмажувати до м'якості 10 хвилин. Потім висипати порізане м'ясце, копченості, огірочки і продовжити смажити протягом 10 хвилин.

Змінити чинний режим на програму «суп». До вмісту ємності додати томатну пасту, сік лимона, сіль, спеції. Залити все окропом і виставити 40 хвилин на приготування. По завершенні етапу готування, додати в солянку колечка маслин.

Їжте на здоров'я!

Рецепт солянки м'ясної по-грузинськи

Інгредієнти страви:

  • Яловичина (без жив) ─ 600 гр.;
  • Цибуля ─ 3 головки;
  • Огірок пружний солоний ─ 2 шт.;
  • Сік томатний (густий) ─ 2 ст.;
  • Сухе вино білих сортів ─ 3 ст. ложки;
  • Часник ─ 4 зубчики;
  • Кінза ─за смаком;
  • Масло (звичайне) рослинного походження ─ 70 гр.;
  • Сіль, спеції, перець ─ виходячи з переваг.

Час, який буде витрачено на приготування: 1 годину 35 хвилин.

Калорійність: 100 грам продукту/56 ккал

Влити олію в чашу і в режимі «смаження» обсмажувати 15 хвилин порізані цибулька і м'ясце. Ввести томатний сік і тушкувати з закритою кришкою 20 хвилин. Огірочки подрібнити. Часник видавити, застосовуючи землянку. Кінзу дрібно нарубати.

Переставити режим «гасіння». Додати до цибульки і мясцу огірочки, часник, спеції, сіль, біле вино. Продовжити приготування ще протягом години. Перед подачею страви, готову солянку прикрасити подрібненою кінзою.

Приємного апетиту!

Як зробити смачні булочки з цукром з дріжджового тіста, читайте рецепти.

Як зробити торт без випічки печива зі згущеним молоком. А якщо додати горішки, варення або ягоди, вийде неймовірно смачний десерт. Читайте декілька варіантів рецепта, які ви напевно оціните.

Що приготувати на обід на швидку руку. Читайте нашу добірку смачних і цікавих рецептів.

Рибна солянка в мультиварці

Склад страви:

  • Горбуша ─ 700 гр.;
  • Цибуля ─ 2 головки;
  • Морква (велика) ─ 1 шт.;
  • Томат-пюре ─ 2 ст. ложки;
  • Оливки без кісточки ─ 12 шт.;
  • Помідор у власному соку ─ 2 шт.;
  • Огірки пружні солоні ─ 2 шт.;
  • Картопля ─ 2-3 шт.;
  • Масло (звичайне) рослинного походження ─ 50 гр.;
  • Сіль, спеції ─ виходячи з переваг;
  • Вода ─ 2 літра.

Час приготування: 1 годину 15 хвилин.

Енергетична цінність: 100 грам продукту/52 ккал

Обробити горбушу і подрібнити на невеликі квадратики. У ємність скласти шматочки риби, приправити спеціями і сіллю, залити водою. Виставити програму «суп» на 20 хвилин. Готовий бульйон профільтрувати через дрібне сито або марлю.

Ємність мультиварки вимити і залити в неї рослинне масло. Цибулю покришити півкільцями. Моркву подрібнити в соломку. Овочі пасерувати в режимі «смаження» протягом 10 хвилин. Картоплю очистити і подрібнити на кубики, покласти до овочів для обжарювання ще на 15 хвилин.

Огірки подрібнити і разом з томат-пастою з'єднати з вмістом чаші. Залити гарячим рибним бульйоном. У режимі «гасіння» томити блюдо близько 30 хвилин. В результаті додати подрібнену рибу і протерті помідори.

Їжте на здоров'я!

Нотатки кухарів

  1. Дуже смачною і незвичайної солянка виходить на бульйоні з нирок;
  2. Непогано додавати в солянку з капустою квасоля і мариновані гриби;
  3. Для ідеального смаку суп готують з трьох видів м'яса і декількох видів копченостей;
  4. Огірки потрібно обов'язково обсмажувати. Це дуже важлива деталь приготування, яка впливає на смак;
  5. Дуже насиченою виходить солянка, якщо її готувати на кістковому бульйоні;
  6. Додавання каперсів додасть пікантності смаку страви.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: