22 апрель 2019 4 942

Корисні пиріжки з гарбузом на будь-який смак

Осінні овочі вважаються неймовірно корисними. І однією з найбільш багатих вітамінами є гарбуз. До того ж гарбуз – універсальний овоч. Завдяки слабовыраженному смаку і приємного аромату вона чудово підходить як для основних страв, так і для десертів. І краще всього цю гарбузову особливість видно на прикладі пиріжків, які можна приготувати на свій смак як солодкими, так і солоними.

Печені пиріжки з гарбузом
Інгредієнти Кількість
гранульовані дріжджі - ½ Упаковки
рідкий мед - 30 г
олія рафінована - пара столових ложок
вода кип'ячена - 150 мл
борошно - 400 г
гарбуз - 1/2 кг
яблука кислих сортів - кілька штук
цукор - 1/3 склянки
заварений чай - пара ложок
кориця, чорний перець - по дрібці
Час приготування: 120 хвилин Калорійність на 100 грам: 172 Ккал

Перевага печених пиріжків у тому, що вони не такі калорійні, як смажені на олії. Та й стежити за їхнім приготуванням щохвилини не доведеться.

Рецепт:

  1. Для початку приготуйте тісто: змішати дріжджі і мед з теплою водою. Дайте дріжджам набрякнути. У глибоку ємність просійте борошно (для кращої активації бродіння можна просіяти її двічі, щоб краще наситити киснем). У борошно влийте воду з дріжджами, додати масло. Замісіть нетуге тісто, яке не буде прилипати до рук.
  2. Готове тісто поставте на первинну расстойку приблизно на 1 годину під тканиною або харчовою плівкою.
  3. В цей час можна приготувати начинку: гарбуз очистите від шкірки і насіння, наріжте шматочками. Яблука очистіть від шкірки і серцевини, наріжте невеликими шматками.
  4. Покладіть гарбуз і яблука в сотейник, засипте цукром і налийте півсклянки води, тушкуйте до м'якості. Готову начинку відкиньте на друшляк. За допомогою товкачика приготуйте гарбузово-яблучне пюре і залиште остигати.
  5. Тісто поділіть на шматочки і скачайте з них кульки. Кожен кульку розплющить в коржик.
  6. У середину покладіть ложку начинки і злегка посипте корицею, меленим чорним перцем і сіллю (вони дозволять гарбузі яскравіше розкрити свій смак). З'єднайте краї тіста і защипайте їх, надавши пиріжкам бажану форму (це може бути овал, коло, трикутник – на ваш вибір).
  7. Перекладіть пиріжки на деко, покрите кулінарним пергаментом. Залиште пироги щоб підійшло ще ненадовго. Після цього злегка змастіть їх міцною чайною заваркою і відправте в духовку пектися при 180 градусах на півгодини (орієнтуйтеся на красиву рум'яну скоринку).

Смажені пиріжки з яблуками і гарбузом

Якщо хочете зробити пиріжки дуже швидко, вам стане в нагоді цей експрес-рецепт. Для нього візьміть:

  • по 300 г свіжого гарбуза і яблук;
  • ½ Склянки цукру;
  • щіпку солі;
  • 4 склянки просіяного борошна;
  • упаковку гранульованих дріжджів;
  • ½ Літра олії рафінованої (плюс 2 столові ложки в тісто);
  • 1 ½ склянки води;
  • ½ Склянки молока;
  • цукрову пудру.

Енергетична цінність страви: 280 кКал/100 р.

Час приготування – 30-40 хвилин.

  1. З гарбуза обріжте кірку і натріть м'якоть на тертці. Яблука дрібно накришити або теж натріть. Засипте до начинки цукор і перемішайте. Змішайте в стакані навпіл воду з молоком, злегка нагрійте і всипте дріжджі і цукор, що залишився.
  2. Дайте дріжджам розпуститися. У миску налийте 50 грам масла, додайте молочно-дріжджову суміш і висипте всю муку.
  3. Злегка перемішайте, а потім влийте склянку окропу. Ложкою почніть вимішувати тісто, а коли вона трохи охолоне, обімніть руками.
  4. У глибокій сковороді або казанку поставте грітися масло. Тісто розділіть на частини (з цієї кількості виходить близько 15-20 пиріжків). Кожну частину скачайте в кулю і злегка сплюсните руками.
  5. У середину покладіть начинку і зімкніть краї заготовок. Надсилайте їх відразу ж смажитися в маслі. Готові пиріжки з гарбузом викладіть на паперовий рушник, щоб усунути зайве масло.

Солодка випічка на листковому тісті

Дуже швидкий і зручний рецепт з гарбузом – пиріжки з бездріжджового тіста. Листкове тісто в готовому вигляді коштує недорого і продається повсюдно, а працювати з ним дуже просто! Досить приготувати начинку. Для таких пиріжків потрібні:

  • листкове тісто бездріжджове – 0,5 кг;
  • гарбуз – 1/2 кг;
  • мед – 50 г;
  • 1 яйце.

Енергетична цінність страви: 225 кКал/100 р.

Час приготування – 40-60 хвилин.

  1. Поставте духовку на розігрів до 180 градусів. Гарбуз без шкірки і насіння, наріжте невеликими шматками. У мисці змішайте шматки гарбуза з медом. Викладіть їх на деко, застелений промасленим пергаментом і відправте в духовку на 20 хвилин.
  2. На дошці розкладіть тісто і розкачати до товщини приблизно в 1 див. Наріжте пласт тіста на квадрати. Після того як начинка буде готова (гарбуз стане м'якою і просочиться медом), викладіть її в середину квадратів.
  3. Складіть кожен квадратик навпіл трикутником. Міцно стисніть краї. Перенесіть пиріжки на чистий аркуш пергаменту. Яйце збийте виделкою і покрийте їм поверхню кожного пиріжка.
  4. Злегка наколіть тісто виделкою зверху і відправте випікатися в духовці до рум'яної скоринки. Готові пиріжки гарячими зніміть з пергаменту і перекладіть на тарілку. Накрийте рушником.

На відео — ще один варіант приготування листкових пиріжків з гарбузом:

Смачні та поживні сирник

Якщо вам хочеться здивувати гостей оригінальної порційній закускою, спробуйте приготувати відкриті пиріжки з гарбузом на пісочному тісті. Вони не зажадають багато часу, та й готуються легко.

Щоб приготувати такі пироги, візьміть наступний набір продуктів:

  • маргарин – 200 г;
  • сіль – щіпка;
  • борошно – приблизно 600 г;
  • вода – пара столових ложок (залежить від того, як візьметься борошно).
  • гарбузова м'якоть – 300 г;
  • 2 яйця;
  • молоко – 1 /2 склянки;
  • сир зернистий – 200 р.
  • вершкове масло – 1 ст. л.;
  • чебрець – пара гілочок;
  • мускатний горіх – на кінчику ножа.

Енергетична цінність страви: 262 кКал/100 р.

Час приготування – 2,5 години.

Можливо, вас зацікавить рецепт гарбузового супу-пюре на курячому бульйоні.

Приготуйте корисний десерт у вигляді солодкої гарбуза, запеченої шматочками, тут ви знайдете рецепт.

На сніданок можна зварити пшоняну кашу з гарбузом в мультиварці. Скористайтеся цим рецептом.

  1. Приготуйте пісочне тісто: натріть на крупній тертці маргарин в миску. Додайте сіль і борошно, ретельно збийте масло з борошном блендером або перетріть руками. Влийте пару ложок теплої води і зберіть всю борошняно-масляну крихту в кулю. Вимісіть злегка, загорніть в поліетилен і відправте в морозильну камеру на 1 годину.
  2. Гарбуз наріжте дрібним кубиком і трохи тушкуйте в невеликій кількості води. Злийте воду і просушіть злегка гарбуз. Змішайте її з сиром, додайте сіль, чебрець і прянощі.
  3. Підготуйте форми для пиріжків: підійдуть як металеві, так і силіконові кексовницы або навіть невеликі піали з вогнетривкої кераміки. Обмажте форми розтопленим вершковим маслом.
  4. Готове тісто розкачати, виріжте кола, за розміром трохи більше діаметра форм і вистеліть тестом форми зсередини. Надколіть тісто виделкою і укрийте зверху фольгою. На фольгу насипте трохи сушеної квасолі, гороху або просто гальки, це потрібно, щоб в духовці тісто не піднялося занадто сильно.
  5. Надішліть формочки з заготовками під пиріжки в духовку на 10 хвилин. Температура випікання – 190 градусів. В цей час збийте міксером молоко і яйця.
  6. Дістаньте з духовки форми з тістом, покладіть фольгу з вантажем. У кожну форму на ¾ викладіть сирно-гарбузову начинку. Зверху налийте потроху заливки, щоб вона покривала начинку повністю.
  7. Зменшіть температуру до 180 градусів і печіть калачі ще 30 хвилин (перевірити готовність можна, встромивши зубочистку в заливку – якщо заливка загусла, можна витягати пиріжки. Дайте пиріжкам охолонути і подавайте на стіл.

Овочеві пиріжки на заварне тісто

Легкий рецепт з заварним тістом допоможе швидко спекти пиріжки до обіду. Особливу ж пікантність їм додасть поєднання овочів в начинці з сиром. Щоб отримати такі чудові пиріжки, знадобляться:

  • борошно – 2 ½ склянки;
  • вода кип'ячена – 1 склянка;
  • масло або кондитерський спред – 2/3 пачки;
  • сіль і чорний перець – по щіпці;
  • 1 куряче яйце;
  • цукор – 1 чайна ложка;
  • гарбуз – 250 г;
  • цукіні – 1 шт.;
  • олія рослинна – 1 столова ложка;
  • помідори черрі – кілька штук;
  • твердий сир плавлений – 100 г;
  • сир твердий – 50 р.

Енергетична цінність страви: 192 кКал/100 р.

Час приготування – 1,5 години.

  1. Приготуйте тісто: склянка борошна змішайте з сіллю і цукром. У глибокій каструлі нагрійте воду з вершковим маслом, поки суміш не закипить. Відразу додайте до масла з водою суміш з борошна і солі з цукром. Вимісіть, а потім додайте залишки борошна, залишивши трохи для присипки під час розкочування.
  2. Остудіть тісто і поставте в холодильник на півгодини. В цей час гарбуз очистіть і наріжте кубиками. Цукіні теж необхідно подрібнити.
  3. У сковороді злегка обсмажте овочі на рослинному маслі, посоліть і додайте спеції, які вам подобаються. Остудіть овочі і додайте нарізані помідори на четвертинки. Натріть у начинку плавлений сир.
  4. Тісто розкачайте не занадто тонко. Виріжте склянкою або пиалой гуртки. У середину кожного покладіть начинку і складіть навпіл. Защипайте краю пальцями або фігурним роликом. Перекладіть пиріжки на деко, присипаний борошном.
  5. Зверху кожен пиріжок промажте яєчним жовтком і посипте натертим твердим сиром. Випікайте при середній температурі в духовій шафі до готовності.

Корисні поради

Пиріжки з гарбузом будуть ще смачніше, якщо користуватися такими порадами:

  1. Смак гарбуза навіть у солодких пирогах підкреслить чорний перець.
  2. Гарбуз добре поєднується з корицею і ваніллю. А з яблуками або грушами вона створює прекрасний солодкий ансамбль в начинці.
  3. Якщо начинка з тушкованою гарбуза вийшла водянистою, додайте пару чайних ложок крохмалю.
  4. Запечені цукати з гарбуза в меду – не тільки гарна начинка для листкових пиріжків, але і чудова заміна цукерок.
  5. Гарбуз хороша не тільки з овочами та фруктами. Її можна використовувати і як інгредієнт м'ясної начинки.

Подивившись відео, ви познайомитеся з оригінальним китайським рецептом приготування пиріжків з гарбузами і рисовим борошном:

Пиріжки з гарбузом приємно вражають своєю різноманітністю. З цього овоча можна приготувати безліч варіацій солоної і солодкої випічки, причому кожен рецепт можна змінювати під свої смаки і відповідно до наявності під рукою необхідних інгредієнтів.

Що ще почитати: