11 май 2019 6 088

Цукерки для діабетиків: шкода, користь і домашні рецепти

Цукровий діабет – захворювання серйозне, але сьогодні лікарі сходяться в одному: ця хвороба – не вирок, а спосіб життя, при якому варто приділяти особливу увагу своєму харчуванню. І якщо раніше солодощі для діабетиків були табу, то сьогодні побалувати себе цукерками можуть і ті, у кого рівень цукру в крові постійно знаходиться на підвищеному рівні. Досить вибрати для себе спеціальні діабетичні цукерки, не містять у складі сахарозу.

Користь і шкода цукерок для діабетиків

Якщо уважно розглянути склад будь-яких спеціалізованих солодких продуктів для хворих на діабет, можна помітити, що в перших рядах виявляться незвичні вуха назви інгредієнтів: фруктоза, сорбіт, маніт або сахарин. Це так звані цукрозамінники. У них не міститься сахароза, яка діабетикам заборонена, а в якості її заміни виступають фруктові цукру (фруктоза) цукрові спирти (ксиліт, маніт) або сахаринат натрію (сахарин).

Користь від таких цукерок цілком очевидна: люди з діабетом першого і другого типу тепер можуть побалувати себе солодким десертом без шкоди для здоров'я. Ще одна перевага таких цукерок: їх основи – сурогати цукру, менш калорійні, завдають менше шкоди фігурі, за що їх цінують не тільки діабетики, а й прихильники правильного харчування.

Крім того, до складу цукерок діабетичного типу включені сухе молоко, фруктові пюре або сушені фрукти і клітковина, що саме по собі корисно для організму.

Якщо говорити про шкоду діабетичних солодощів, то він досить невеликий:

  1. Цукерки для хворих діабетом можуть все одно викликати підвищення глікемічного індексу, якщо вживати їх у великій кількості. Норма для людини, що страждає на діабет, що становить 2-3 штуки в день, бажано з інтервалом у вживанні.
  2. Якщо цукерки містять фруктозу, варто пам'ятати про те, що вона все-таки набагато калорійніший інших підсолоджувачів, і її не рекомендують вживати людям зі схильністю до ожиріння.
  3. Недобросовісні виробники використовують для приготування цукерок транс-жири, шкідливість яких доведена, тому уважно читайте склад солодощів, які ви купуєте.
  4. Як і будь-який інший продукт, цукерки на сурогаті цукру можуть викликати алергічну реакцію, якщо у вас є схильність до алергії на один з компонентів, наприклад на горіхи, какао або лактозу.

Відповідно, якщо підходити до вибору солодощів для діабетиків з розумом, купувати їх у спеціалізованих магазинах або аптеках, знати міру і вибирати ті, які підійдуть вам особисто користь від них істотно перевищить шкоди.

В якості замінника солодощів використовуйте фрукти і ягоди. За посиланням описана користь вишні при діабеті.

Замість звичайних цукерок почастуєте домашніх фруктами в шоколаді, тут можна прочитати рецепт.

Тут ви знайдете більше рецептів цукерок з фініків.

Які солодощі можна їсти?

Замінники цукру дуже різняться як за своїм складом, так і за смаковими якостями. Приміром, сахарин володіє більш вираженим солодким смаком, але при цьому іноді може надавати легкий металевий присмак кондитерським виробам. Фруктоза менш солодка, ніж сахарин, але залишається одним з найпоширеніших сурогатів.

Ксиліт, сорбіт і маніт володіють низьким глікемічним індексом, але і солодощі в них ще менше, ніж фруктози (приблизно 40-60% від солодощі звичайного цукру).

На фруктозі

Зрозуміло, що такі солодощі мають право на існування. Вони володіють приємним смаком і, якщо їх є зовсім потроху, не завдадуть шкоди здоров'ю. Фруктоза вкрай повільно всмоктується в кров, з-за чого різкий стрибок цукру точно не відбудеться, але при цьому варто враховувати її високу калорійність.

Також лікарі з'ясували, що фруктоза погано впливає на ліпідний обмін. Вона не рекомендується тим, хто хворіє на діабет другого типу і володіє схильністю до швидкого набору ваги.

Подивившись цей відео-сюжет, ви дізнаєтеся про користь і шкоду фруктози як замінника цукру:

На сорбіті або ксиліт

З точки зору користі, такі цукерки менш калорійні, а значить, їх можуть і ті, хто схильний до ожиріння. Але і в цих замінників цукру є свої «підводні камені».

Із-за малої кількості калорій обидва ці сурогату не забезпечують відчуття насичення, хоча впливають на мозок так само, як звичайний цукор. Крім того, вони можуть викликати дискомфорт у шлунку: метеоризм, здуття і нудота нерідко супроводжують постійне вживання ксиліту і сорбіту. Але якщо ваш організм реагує на ці компоненти нормально, солодощі на їх основі стануть чудовим доповненням до вашого раціону.

Цукерки для діабетиків своїми руками

Якщо там, де ви живете, існує проблема пошуку діабетичних продуктів, або асортимент спеціалізованих кондитерських виробів у продажу невеликий, краще всього приготувати цукерки самостійно. Те ж саме стосується випадків, коли ви не впевнені в якості тих цукерок, які є у вільному доступі в навколишніх магазинах. Тим більше що інгредієнти для них легко дістати, а процес приготування нескладний.

Які інгредієнти можна використовувати

Насправді перелік дозволених при діабеті продуктів досить великий. І з нього при бажанні можна створювати цікаві смакові комбінації для ваших десертів.

Найчастіше для цукерок використовують:

  • сухофрукти – природний джерело фруктози і джерело вітамінів;
  • горіхи, зокрема, волоські або фундук;
  • насіння: кунжут, нигелла, лляне насіння, мак;
  • кокосова стружка;
  • вершкове масло;
  • какао або солодкий замінник кэрроб;
  • натуральний чорний шоколад на фруктозной основі.
Какао і шоколад в останні роки визнані корисними продуктами для діабетиків, але тільки якщо вони натуральні, а шоколад не містить глюкозні компоненти.
Рецепт солодощів на основі фінікової
Інгредієнти Кількість
фініки - близько половини кілограма
горіхи волоські або фундук - 1 склянка
масло вершкове - ¼ Стандартної упаковки
подрібнені горіхи, мак, стружка кокоса або какао - для обвалки цукерок
Час приготування: 30 хвилин Калорійність на 100 грам: 422 Ккал

Фініки – один з найбільш корисних сухофруктів. А ще з них можна приготувати цукерки, нагадують шоколадні.

  1. Для початку очистіть фініки від кісточок. Залийте їх окропом на 10 хвилин і дайте постояти. Потім відкиньте на друшляк і трохи просушіть.
  2. У чашу блендера укладіть фініки і горіхи (останні можна трохи просушити в духовці), додайте вершкове масло і добре подрібніть до однорідної тягучої маси.
  3. Підготуйте скляну або пластикову плоску тарілку або формочку для цукерок. Трохи пройдіться по її поверхні пензлем, змоченою в рослинному маслі (це потрібно, щоб цукерки не прилипали).
  4. Какао, мак або подрібнені горіхи розкладіть по блюдцем.
  5. Мокрими руками візьміть невелику частину маси і скачайте в кулю.
  6. Обваляйте в одному з блюдцев і викладіть на тарілку.
  7. Інші цукерки формуйте так само.
  8. Намагайтеся викладати готові солодощі на відстані один від одного, щоб вони не прилипли.
  9. Поставте готові цукерки на півгодини в морозильну камеру для застигання.

Сухофрукти в шоколаді

Цей десерт практично нічим не відрізняється від фабричних цукерок. Для нього потрібні:

  • курага – 200 грамів;
  • чорнослив – 200 грамів;
  • шоколад на фруктозной основі – 200 грамів;
  • горіхи волоські – 100 грамів.

Енергетична цінність: 435 кКал/100 г.

Час приготування: 5 годин + 20-30 хвилин.

Сухофрукти замочіть в холодній воді на 5 годин. Бажано робити це в окремому посуді, щоб не перебити запах кураги чорносливом. Горіхи просушіть, виберіть цілі ядерця. Шоколад наламайте на шматки і поставте на водяну баню топитися на повільному вогні.

У кожен плід кураги і чорносливу вкладіть ядро волоського горіха, наколіть на довгу шпагу і занурте в розтоплений шоколад. Потім викладіть на гладку скляну поверхню і просушіть годину-півтора в прохолодному місці.

На відео представлений ще один рецепт саморобних цукерки з сухофруктами:

Важливі рекомендації

При вживанні солодощів для діабетиків варто пам'ятати про деякі важливі моменти:

  1. Найкраще їсти їх з інтервалом у кілька годин.
  2. Цукерки будуть краще засвоюватися і не піднімуть рівень цукру, якщо запивати їх зеленим чаєм або відваром шипшини.
  3. Якщо ви вирішили побалувати себе цукеркою, відмовтеся від додавання сурогатів цукру в чай або інші напої.
  4. Є діабетичні цукерки кожен день заборонено, навіть якщо ви будете дотримуватися добову норму.

Діабет накладає відбиток на спосіб життя, і це стосується в першу чергу культури споживання солодощів. Для хворих на діабет звичайні десерти і цукерки – під забороною, але зате існує розумна альтернатива продуктам з глюкозою: спеціалізовані кондитерські вироби на основі сахарину, фруктози, ксиліту або сорбіту. Вони продаються як в аптеках, так і в спеціалізованих магазинах або відділах з товарами для хворих на діабет, але набагато простіше і безпечніше зробити корисні цукерки своїми руками.

Що ще почитати: