Як приготувати пиріжки з курагою в духовці
Раніше, багато років тому, пиріжки з курагою продавалися біля метро, на ринках, біля автобусних зупинок. Часто діти, що йдуть зі школи, купували їх за пару копійок. І смак, який був не забутий, пропонуємо сьогодні відтворити відразу в декількох варіантах. Виходить смачно, солодко і соковито!
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
борошна - | 950 г |
свіжих дріжджів - | 15 г |
масла рослинного - | 120 мл |
води - | 660 мл |
масла - | 0,5 пачки |
цукру - | 60 г |
кураги - | 500 г |
солі - | 2 г |
Час приготування: 150 хвилин | Калорійність на 100 грам: 270 Ккал |
Як спекти:
- Розім'яти руками дріжджі в невеликій мисці і додати до них близько половини склянки теплої води, ложку цукру, все перемішати і дати трохи постояти, щоб дріжджі почали працювати;
- В цей час необхідно просіяти борошно, додати сюди решту цукру, половину пачки масла, іншу теплу воду і сіль. Перешкодити і ввести дріжджову суміш, замісити тісто. Воно вийде тягучим і м'яким;
- Зверху змастити невеликою кількістю соняшникової олії;
- Дати підійти. Це займає дві години в теплому місці, причому один раз тісто потрібно обім'яти, тобто опустити, і дати йому піднятися ще раз. Після цього викласти на стіл;
- Якщо курага жорстка, її необхідно залити водою і залишити хвилин на десять. Хтось заливає окропом, щоб прискорити процес;
- Далі порізати її на маленькі шматочки. Для кращої солодощі можна змішати з ложкою цукру;
- Розділити тісто на невеликі кульки. Для цього просто можна поділити його навпіл, потім ще раз навпіл і ще раз. Тоді шматочки вийдуть однаковими за розміром;
- Розкачати, можна прямо в руці, покласти бажану кількість начинки і защипнути краю спершу центру, а потім по краях;
- Перекласти на пекарській папір швом вниз, обов'язково роблячи зазор між пиріжками. Знадобиться два-три дека;
- Кожен пиріжок проткнути виделкою, щоб вийшло повітря. Для рожевого кольору можна змастити їх міцним солодким чорним чаєм;
- Відправити в духовку при 220 за Цельсієм на двадцять хвилин. Витягнути і дати охолонути.
Здобні пиріжки з сухофруктами
- 280 г кураги;
- 120 мл молока;
- 60 г маргарину;
- 420 мл води;
- 5 г солі;
- 7 г сухих дріжджів;
- 3 яйця;
- 130 г цукру;
- 60 мл олії;
- 680 г борошна.
Час: 3 год 20 хв.
Калорії: 243.
Процес випікання:
- Курагу подрібнити ножем, додати до неї п'ять ложок цукру, залити 300 мл води і варити до густого пюре карамельного кольору, дати охолонути;
- Решту воду змішати з молоком і злегка підігріти, додати сюди ложку цукру, приблизно 60 р борошна і розмішати. В теплі залишити на сорок хвилин;
- Маргарин розтопити. Він не повинен бути гарячим. Його слід влити у вже підійшла опару, сюди ж вбити два яйця і перемішати;
- Далі ввести решту просіяне борошно з цукром, посолити, замісити тісто;
- Зібрати його в кулю і перекласти в каструлю, прибрати підніматися на півтори години, зверху накрити;
- Поділити на кульку, розкачати їх і в кожен покласти по ложці начинки, краї скріпити;
- Деко змастити олією, а потім перекласти сюди пиріжки швом вгору;
- Дати їм постояти ще півгодини, за цей час збити яйце, що залишилося, і змастити пиріжки;
- Випікати до рум'яності при 200 за Цельсієм.
Пиріжки з курагою з листкового тіста
- 480 г листкового тіста;
- 1 яйце;
- 240 г кураги.
Час: 25 хв.
Калорії: 311.
Як спекти:
- Курагу залити невеликою кількістю води і дати їй набрякнути протягом двадцяти хвилин;
- Далі воду злити, трохи прибрати вологу, порубати дрібно;
- Розморозити тісто, розкласти його на столі і розкачати в пласт. Можна використовувати і дріжджове листкове тісто, але при цьому перед випіканням;
- Порізати на квадратики;
- Поділити білок і жовток;
- На середину квадратика викласти трохи начинки. Скріпити два протилежних по діагоналі кута. Краю для цього слід змастити білком. Вийде об'ємний трикутник. Повторити так з усіма квадратиками;
- Зверху зробити три надрізу;
- На деко з маслом перекласти готові трикутники;
- Змастити їх зверху жовтком і відправити випікатися. Достатньо п'ятнадцяти хвилин при 180 за Цельсієм. Зверху утворюється приємна рум'яна кірочка.
Манник в мікрохвильовці — цей рецепт треба обов'язково мати на озброєнні, адже гості можуть настати раптово, і випічка повинна бути приготована максимально швидко.
Читайте як приготувати рецепт смачного паштету з солоного оселедця.
Рецепт приготування млинців з картоплею — рецепт з фото і покроковими рекомендаціями в нашій статті.
Як ще можна приготувати начинку
Коли курага попалася досить жорсткою, її треба відварити. Для начинки досить 400 г сухофруктів, а також приблизно 120 г цукру. Курагу замочити на п'ятнадцять хвилин, потім промити, залити гарячою водою і відправити на плиту. Проварити ще п'ятнадцять хвилин, витягти з води і змішати з цукром.
Як варіант, можна зробити солодке пюре. Для цього півкілограма сухофруктів потрібно замочити, як зазвичай, потім влити в сковороду зовсім трохи води і перекласти курагу туди. Припустити її, змішати з цукром, перемолоти в блендері або м'ясорубці.
Всі вищеперелічені продукти у невеликій мисці перемішати і залити їх солодким хересом або вином, залишити просочуватися на ніч. Можна виключати, доповнювати і замінювати будь-який з поданих інгредієнтів. Після замочування їх слід використовувати протягом трьох-чотирьох днів, зберігаючи під фольгою в холодильнику.
При використанні продукти потрібно подрібнити ножем. Щоб вони не приставали до ножа, опустіть його в кукурудзяний крохмаль, кукурудзяне борошно або в цукрову пудру.
Можна змішувати замочену і пропущену через м'ясорубку курагу з варенням, наприклад, персиковим або абрикосовим. Можна взяти будь сироп. А якщо сухофрукти занадто солодкі, до них можна додати пару крапель лимонного або лаймового соку.
З інших інгредієнтів сухофрукти можна додавати ваніліном (а бажано брати справжню ванільну паличку і використовувати її м'яку частину), шоколадними краплями, різними горіхами, родзинки, різноманітні фрукти, наприклад, яблуко або банан. Хтось додає гарбузове насіння або арахіс. Горіхи перед використанням потрібно не замочувати, а прожарити на сковороді, щоб вони розкрили свій смак і аромат, і їх не можна подрібнювати.
Корисні поради
Борошно обов'язково потрібно просіяти, і краще не раз, а двічі. Це сприяє поліпшеній роботі дріжджів. А ще можна гарненько просушити борошно перед використанням, щоб скоротити час на підняття тесту.
Для цього бажану кількість борошна слід пересипати в пакет, зав'язати і поставити на батарею дня на два або три. Потім просіяти і використовувати за рецептом. Якщо пристосуватися робити це кожен раз, підйом тесту буде займати не півтори години, а сорок п'ять хвилин.
Справжня курага має темний колір, вона не так апетитно виглядає, зате в ній є вітаміни. Яскраво-оранжева курага несе в собі барвник, доданий виробниками, і саме вона буває набагато жорсткіше натуральної. Звичайно, про вітаміни в такому разі годі й говорити. Варто це врахувати, коли пиріжки даються дітям.
Щоб зібрати всю родину ввечері на чашку чаю, досить просто поманити їх смачним ароматом випічки. Всі ваші старання будуть оцінені расхватанными пиріжками і задоволеними посмішками близьких. Готуйтеся слухати похвалу!