17 апрель 2019 1 367

Як приготувати пиріжки з курагою в духовці

Раніше, багато років тому, пиріжки з курагою продавалися біля метро, на ринках, біля автобусних зупинок. Часто діти, що йдуть зі школи, купували їх за пару копійок. І смак, який був не забутий, пропонуємо сьогодні відтворити відразу в декількох варіантах. Виходить смачно, солодко і соковито!

Рецепт пиріжків на дріжджах і воді з курагою
Інгредієнти Кількість
борошна - 950 г
свіжих дріжджів - 15 г
масла рослинного - 120 мл
води - 660 мл
масла - 0,5 пачки
цукру - 60 г
кураги - 500 г
солі - 2 г
Час приготування: 150 хвилин Калорійність на 100 грам: 270 Ккал

Як спекти:

  1. Розім'яти руками дріжджі в невеликій мисці і додати до них близько половини склянки теплої води, ложку цукру, все перемішати і дати трохи постояти, щоб дріжджі почали працювати;
  2. В цей час необхідно просіяти борошно, додати сюди решту цукру, половину пачки масла, іншу теплу воду і сіль. Перешкодити і ввести дріжджову суміш, замісити тісто. Воно вийде тягучим і м'яким;
  3. Зверху змастити невеликою кількістю соняшникової олії;
  4. Дати підійти. Це займає дві години в теплому місці, причому один раз тісто потрібно обім'яти, тобто опустити, і дати йому піднятися ще раз. Після цього викласти на стіл;
  5. Якщо курага жорстка, її необхідно залити водою і залишити хвилин на десять. Хтось заливає окропом, щоб прискорити процес;
  6. Далі порізати її на маленькі шматочки. Для кращої солодощі можна змішати з ложкою цукру;
  7. Розділити тісто на невеликі кульки. Для цього просто можна поділити його навпіл, потім ще раз навпіл і ще раз. Тоді шматочки вийдуть однаковими за розміром;
  8. Розкачати, можна прямо в руці, покласти бажану кількість начинки і защипнути краю спершу центру, а потім по краях;
  9. Перекласти на пекарській папір швом вниз, обов'язково роблячи зазор між пиріжками. Знадобиться два-три дека;
  10. Кожен пиріжок проткнути виделкою, щоб вийшло повітря. Для рожевого кольору можна змастити їх міцним солодким чорним чаєм;
  11. Відправити в духовку при 220 за Цельсієм на двадцять хвилин. Витягнути і дати охолонути.

Здобні пиріжки з сухофруктами

  • 280 г кураги;
  • 120 мл молока;
  • 60 г маргарину;
  • 420 мл води;
  • 5 г солі;
  • 7 г сухих дріжджів;
  • 3 яйця;
  • 130 г цукру;
  • 60 мл олії;
  • 680 г борошна.

Час: 3 год 20 хв.

Калорії: 243.

Процес випікання:

  1. Курагу подрібнити ножем, додати до неї п'ять ложок цукру, залити 300 мл води і варити до густого пюре карамельного кольору, дати охолонути;
  2. Решту воду змішати з молоком і злегка підігріти, додати сюди ложку цукру, приблизно 60 р борошна і розмішати. В теплі залишити на сорок хвилин;
  3. Маргарин розтопити. Він не повинен бути гарячим. Його слід влити у вже підійшла опару, сюди ж вбити два яйця і перемішати;
  4. Далі ввести решту просіяне борошно з цукром, посолити, замісити тісто;
  5. Зібрати його в кулю і перекласти в каструлю, прибрати підніматися на півтори години, зверху накрити;
  6. Поділити на кульку, розкачати їх і в кожен покласти по ложці начинки, краї скріпити;
  7. Деко змастити олією, а потім перекласти сюди пиріжки швом вгору;
  8. Дати їм постояти ще півгодини, за цей час збити яйце, що залишилося, і змастити пиріжки;
  9. Випікати до рум'яності при 200 за Цельсієм.

Пиріжки з курагою з листкового тіста

  • 480 г листкового тіста;
  • 1 яйце;
  • 240 г кураги.

Час: 25 хв.

Калорії: 311.

Як спекти:

  1. Курагу залити невеликою кількістю води і дати їй набрякнути протягом двадцяти хвилин;
  2. Далі воду злити, трохи прибрати вологу, порубати дрібно;
  3. Розморозити тісто, розкласти його на столі і розкачати в пласт. Можна використовувати і дріжджове листкове тісто, але при цьому перед випіканням;
  4. Порізати на квадратики;
  5. Поділити білок і жовток;
  6. На середину квадратика викласти трохи начинки. Скріпити два протилежних по діагоналі кута. Краю для цього слід змастити білком. Вийде об'ємний трикутник. Повторити так з усіма квадратиками;
  7. Зверху зробити три надрізу;
  8. На деко з маслом перекласти готові трикутники;
  9. Змастити їх зверху жовтком і відправити випікатися. Достатньо п'ятнадцяти хвилин при 180 за Цельсієм. Зверху утворюється приємна рум'яна кірочка.

Манник в мікрохвильовці — цей рецепт треба обов'язково мати на озброєнні, адже гості можуть настати раптово, і випічка повинна бути приготована максимально швидко.

Читайте як приготувати рецепт смачного паштету з солоного оселедця.

Рецепт приготування млинців з картоплею — рецепт з фото і покроковими рекомендаціями в нашій статті.

Як ще можна приготувати начинку

Коли курага попалася досить жорсткою, її треба відварити. Для начинки досить 400 г сухофруктів, а також приблизно 120 г цукру. Курагу замочити на п'ятнадцять хвилин, потім промити, залити гарячою водою і відправити на плиту. Проварити ще п'ятнадцять хвилин, витягти з води і змішати з цукром.

Як варіант, можна зробити солодке пюре. Для цього півкілограма сухофруктів потрібно замочити, як зазвичай, потім влити в сковороду зовсім трохи води і перекласти курагу туди. Припустити її, змішати з цукром, перемолоти в блендері або м'ясорубці.

А для більш багатого смаку можна доповнювати курагу та іншими продуктами. Наприклад, можна взяти 100 г кураги, 100 г сухих персиків, 200 г фініків, 50 г сушеної журавлини, 70 г фундука, 100 г сушених яблук, 5 г кориці і 2 г мускатного горіха, трохи гвоздики, сік і цедру апельсина, 180 мл солодкого хересу.

Всі вищеперелічені продукти у невеликій мисці перемішати і залити їх солодким хересом або вином, залишити просочуватися на ніч. Можна виключати, доповнювати і замінювати будь-який з поданих інгредієнтів. Після замочування їх слід використовувати протягом трьох-чотирьох днів, зберігаючи під фольгою в холодильнику.

При використанні продукти потрібно подрібнити ножем. Щоб вони не приставали до ножа, опустіть його в кукурудзяний крохмаль, кукурудзяне борошно або в цукрову пудру.

Можна змішувати замочену і пропущену через м'ясорубку курагу з варенням, наприклад, персиковим або абрикосовим. Можна взяти будь сироп. А якщо сухофрукти занадто солодкі, до них можна додати пару крапель лимонного або лаймового соку.

З інших інгредієнтів сухофрукти можна додавати ваніліном (а бажано брати справжню ванільну паличку і використовувати її м'яку частину), шоколадними краплями, різними горіхами, родзинки, різноманітні фрукти, наприклад, яблуко або банан. Хтось додає гарбузове насіння або арахіс. Горіхи перед використанням потрібно не замочувати, а прожарити на сковороді, щоб вони розкрили свій смак і аромат, і їх не можна подрібнювати.

Корисні поради

Борошно обов'язково потрібно просіяти, і краще не раз, а двічі. Це сприяє поліпшеній роботі дріжджів. А ще можна гарненько просушити борошно перед використанням, щоб скоротити час на підняття тесту.

Для цього бажану кількість борошна слід пересипати в пакет, зав'язати і поставити на батарею дня на два або три. Потім просіяти і використовувати за рецептом. Якщо пристосуватися робити це кожен раз, підйом тесту буде займати не півтори години, а сорок п'ять хвилин.

Справжня курага має темний колір, вона не так апетитно виглядає, зате в ній є вітаміни. Яскраво-оранжева курага несе в собі барвник, доданий виробниками, і саме вона буває набагато жорсткіше натуральної. Звичайно, про вітаміни в такому разі годі й говорити. Варто це врахувати, коли пиріжки даються дітям.

Щоб зібрати всю родину ввечері на чашку чаю, досить просто поманити їх смачним ароматом випічки. Всі ваші старання будуть оцінені расхватанными пиріжками і задоволеними посмішками близьких. Готуйтеся слухати похвалу!

Що ще почитати: