Як приготувати холодець з курки
Заливне з курки вважається основою урочистого меню. Це прекрасне блюдо має чудовий смак і незвичайний зовнішній вигляд, тому його так часто готують на свята. Для його приготування не потрібно володіти кулінарними здібностями, потрібно лише слідувати порадам і приготувати холодець буде зовсім просто.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
курка - | 1,2 кг |
цибулю - | 1 штука |
морквина - | 1 штука |
сметана - | 5 столових ложок |
консервована кукурудза - | 3 столові ложки |
часник - | 1 зубчик |
чорний перець (горошок) - | 8 грам |
желатин - | 20 грам |
сіль - | половина чайної ложки |
мелений чорний перець - | 1/5 чайної ложки |
салат - | 1 пучок |
Час приготування: 300 хвилин | Калорійність на 100 грам: 101 Ккал |
Розглянемо покроковий рецепт приготування страви.
Перший крок:
Курку вимити, розділити на 4 частини, покласти в чашу мультиварки. Додати почищену моркву і ріпчасту цибулька.
Другий крок:
Налити 1,2 літра води, посипати сіллю, додати перчик горошком. Поставити на режим «Бульйон» на півтори години. Час від часу прибирати пінку.
Третій крок:
Поміняти режим на «Суп» і встановити час 2 години.
Четвертий крок:
Як тільки мультиварка видасть звук про закінчення варіння, дістати курку та овочі. М'ясо курки очистити від кісточок, прибрати шкірку. Курку дрібно порізати. Морквину дістати з бульйону і порізати кубиками.
П'ятий крок:
Відвар процідити. Злити 1 склянку бульйону, остудити. Додати желатин і не чіпати 40 хвилин. Далі розпустити желатин на пару або в мікрохвильовій печі. Трохи охолодити. У сметану налити 4 ст. л. розпущеного желатину, розмішати, підсолити.
Шостий крок:
У бульйон додати залишився желатин і протертий через чеснокодавку зубчик часнику. Якщо потрібно, то підсолити і насипати мелений перець.
Крок сьомий:
У форму залити трошки сметани з желатином. Поставити в холодильник до застигання.
Восьмий крок:
Коли приготоване застигне, додати шматочки курки, кукурудзу і порізану кубиками моркву.
Дев'ятий крок:
Наповнити форму бульйоном так, щоб вистачило місця для сметанного пласта. Поставити в холодильник.
Десятий крок:
Як тільки холодець застигне, вийняти форму з холодильника. До цього часу сметанна заливка застигне, тому її потрібно підігріти на пару, весь час розмішуючи. Далі заповнити верхній шар заливного сметанною сумішшю.
Одинадцятий крок:
Поставити в холодильник до абсолютного застигання.
Дванадцятий крок:
Прикрасити блюдо листям салату. Можна, за бажанням, додати гірчицю, хрін або соус з хрону і майонезу.
Заливне з желатином і зеленим горошком
Інгредієнти:
- куряча грудка – 1 штука;
- морква – 1 штука;
- оливки – 4-5 штук;
- зелений горошок в банку – 150 грам;
- желатин – 10-15 грам;
- кріп, петрушка, сіль, чорний мелений перець – за смаком.
Час приготування холодцю з курки з желатином і горошком складе близько 5 годин. Калорійність на 100 грам – 45 ккал.
Спершу треба зварити бульйон. Для цього слід почистити моркву і покласти її в каструлю. Потім туди ж додати куряче філе і залити кип'яченою водою. Поставити на плиту і зварити бульйон.
Коли бульйон звариться, вийняти з нього курку і моркву. В гуртку води розвести желатин, після того, як він розбухне, додати його до бульйону, заздалегідь профильтрованному через щільне ситечко. Кип'ятити не треба!
Далі готову моркву нарізати кубиками. Оливки нарізати кільцями і разом з морквою, покласти на дно форми. Залити трошки бульйону і почекати поки він охолоне. Далі додати консервований горошок і знову залити тоненьким шаром бульйону.
Філе курки порізати соломкою. Коли з бульйону вийде холодець, розкласти по формах м'ясо курки, поверх нього покласти дрібно порізану зелень і залити бульйоном цілком.
Поставити форми в холодильник і залишити не менше, ніж на 3 години.
Салат зі смаженими печерицями — його незвичайний смак робить будь салат більш ситним.
Як приготувати смачний салат з грибів з сиром, читайте нашу добірку рецептів.
Рецепти самих цікавих салатів з овочів -= їх можна готувати хоч кожен день.
Куряче заливне з червоними перцями
Необхідні інгредієнти:
- яйце – 10 штук;
- копчена курка – 200 грам;
- курячий бульйон – 2 склянки;
- желатин – 20 грам;
- зелений горошок (в банку) – 3 столові ложки;
- кукурудза (в банку) – 3 столові ложки;
- червоний болгарський перець – 1 штука;
- кріп, петрушка, сіль – за смаком.
Часу для його приготування знадобиться не більше 4 годин. Калорійність страви – 96 ккал.
Спосіб приготування:
- Желатин замочити в остуженном курячому бульйоні і залишити його поки не розбухне;
- Встановити желатин на плиту і гріти, регулярно розмішуючи, поки він не розчиниться. Не кип'ятити;
- З тупого краю яйця потрібно акуратно виконати маленькі дірочки вилийте жовток з білком. Для приготування заливного вони не потрібні, але їх можливо застосувати в приготуванні інших страв;
- Шкаралупу добре вимити і висушити, потім покласти в підставку для яєць;
- Копчену курку і перчик нарізати дрібними кубиками;
- З горошку і кукурудзи злити воду;
- Всередину шкаралупи укласти кріп або петрушку, а потім начинку з горошку, кукурудзи, курочки і перцю. Начинкою потрібно заповнити всю шкаралупу, щоб не було вільного місця;
- Поверх шкаралупи покласти зелень і залити приготовленим заздалегідь курячим желе. Поставити в холодильник поки не застигне;
- Після застигання почистити холодець від шкарлупки і покласти його на велику тарілку.
Заливне з курки з червоним перцем готово!
Секрети приготування страви
Само собою, м'ясо купують високої якості і свіже. Ніжки, гомілку, лапки добре промивають, очищають і замочують не менше години. Потім ніжки заливають прохолодною водою, кип'ятять, а потім зливають і знову заповнюють каструлю з м'ясом водою. Все це для того, щоб бульйон вийшов прозорим і не дуже жирним.
Найкраща пропорція води і м'яса – 2 до 1, а вода повинна бути прохолодною – таким чином бульйон стане ще смачніше. Коли бульйон скипає, вогонь зменшують до мінімального і готують ще 5-7 годин, іноді 12 годин.
Час приготування залежить від необхідної кількості заливного та складності рецепта. Скільки його варити – тема важлива, так як чим воно більше вариться, тим більш соковитим, густим і наварным вийде холодець.
Якщо воно недостатньо добре застигає, отже, води було дуже багато або її доливали під час готування. У цьому випадку страву необхідно доготувати або додати желатин.
Заливне з курки приготувати дуже просто! Перед подачею до столу можна прикрасити зеленню, оливками, маслинами або овочами. Це апетитну страву корисно для здоров'я, так як в ньому є багато колагену. Піклуйтеся про себе і про здоров'я своєї родини і подавайте холодець не тільки на свята!