Тонкі і пишні млинці з кабачків: рецепти «з родзинкою»
Дозріваючи одними з перших овочів навесні, даючи по два, а то й по три врожаї за сезон, кабачок заслуговує того, щоб розглянути різні способи приготування. Наприклад, млинці з кабачків. Рецепт можна взяти базовий, і на його основі, додаючи різні інгредієнти, створювати десятки варіантів смачного, корисного, ситного страви.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
яєць - | 4 шт. |
2,5 % холодного молока - | 160 мл |
сметани (15%) - | 100 г |
борошна пшеничного в/с - | 130-160 г |
олії - | 3 ст. л. |
меленого чорного перцю - | за смаком |
солі - | за смаком |
Час приготування: 50 хвилин | Калорійність на 100 грам: 94 Ккал |
Це не овочеві оладки, а саме млинці. Печуться вони тоненькими, виходять ніжними, з апетитною хрусткою обідком.
Як готувати млинці з кабачків:
- Кабачки миємо, дрібно трьом разом з шкіркою в глибоку миску. Солимо, перчимо, додаємо яйця.
- Вливаємо молоко і сметану. Добре перемішуємо.
- Невеликими порціями додаємо просіяне борошно, вимішуючи тісто. Маса в підсумку повинна мати однорідну консистенцію, по густоті схожу на 10% сметану.
- В кінці замісу вмішуємо в тісто олію. Залишаємо хвилин на 7-10.
- Включаємо середній вогонь і добре прогріваємо сковороду (чавунну або з антипригарним покриттям). Випікаємо тонкі млинці з кабачків, підсмажуючи з обох сторін по 1 хвилині.
Складемо стопкою. Подаємо з помідорами, зеленню, сметанним соусом, бринзою.
Млинці з кабачків «Пряні» на кефірі
В цілому простий, але з родзинкою рецепт. Завдяки кефіру млинці виходять м'якими, ажурними. Спеції надають стравам пікантний, вельми незвичайний смак і неймовірно апетитний аромат.
На 500 г молодих кабачків беремо:
- 1 яйце;
- 5 ст. л. кефіру (2,5%);
- 150 г білого борошна;
- 150 мл теплої кип'яченої води;
- 3 ст. л. соняшникової олії;
- 1/3 ч. л. розпушувача;
- по 1/3 ч. л. каррі, куркуми, чорного перцю;
- невеликий пучок кропу;
- пучку (на смак) солі.
Час – 40 хвилин. Калорійність 100 г – 113 ккал.
Як готувати:
- Миті, нечищені кабачки дрібно трьом в глибоку миску. Солимо, перемішуємо. Залишаємо на 10 хвилин, щоб виділився сік.
- Змішуємо в окремій ємності всі інгредієнти, крім борошна. Додаємо до овочевої маси. Перемішуємо.
- Частинами вводимо просіяне пшеничне борошно. Замішуємо м'яке тісто.
- Потроху вливаємо воду, домагаючись консистенції тесту, як у рідкої сметани.
- Додаємо масло. Вимішуємо.
- Кабачкове тісто виливаємо невеликими порціями на розігріту чавунну сковороду. Обсмажуємо до золотистого кольору над середнім вогнем з обох сторін.
Готові пряні млинці з кабачків викладаємо стопкою. За бажанням змащуємо кожен вершковим маслом. Подаємо з овочами, вершковим або сметанним соусом, солоними сирами. Можна загорнути в кабачкові млинці на кефірі обсмажений з цибулею м'ясний фарш, сир з майонезом і зеленню.
Дієтичні кабачкові млинці без борошна
Тонкі млинці з молодих кабачків без проблем можна зробити без обов'язкового компонента будь-якого тесту – борошна. При цьому коржики не розвалюються, виходять повітряними, легкими. Дуже просте, низькокалорійне дієтичне блюдо.
На 2 середніх молодих кабачка беремо:
- 2 яйця;
- за щіпки солі і меленого перцю;
- 3 ст. л. олії.
Час – 25 хвилин. Калорійність 100 г – 67 ккал.
Як готувати:
- Миті кабачки разом з шкіркою пюрируем в блендері або дрібно натираємо на тертці. Солимо, приправляємо перцем.
- Залишаємо овочеву масу на 5-7 хвилин для виділення соку. Зайву рідину відбираємо ложкою або обережно зливаємо.
- Вбиваємо в кабачки яйце. Ретельно перемішуємо.
- У сковороду капаємо трохи олії, включаємо середній вогонь. Коли сковорода розжаритися, ополоником наливаємо кабачкове тісто так, щоб вийшли маленькі млинці.
- Обсмажуємо з двох сторін по хвилині до ледь помітного золотистого відтінку.
Готові дієтичні млинці викладаємо на паперовий рушник, щоб позбутися зайвого жиру. Подаємо з нежирної сметаною, соусом, приготованим з натурального йогурту (кефіру), часнику та зелені.
За бажанням можна присмачувати тісто різними спеціями, додати рубану петрушку, лук пряними травами за смаком. Або підмішувати до кабачків терту моркву. Страва не перестане бути дієтичним, але виграє за смаковими якостями.
Спробуйте приготувати качку в апельсиновому соусі за нашим рецептом — м'ясо виходить дуже смачне і соковите.
Читайте як приготувати зелену спаржу в духовці — смачне і корисне блюдо.
Як приготувати галинтин з курки читайте в нашій статті.
Ароматні млинці з кабачка, часнику і твердого сиру
Основа цієї страви – молоді кабачки. Часник додають для аромату і деякої пікантності. Сир робить млинці поживними і «ховає» водянистий смак овочів.
На 500 г молодих кабачків візьмемо:
- 2 зубки часнику;
- 100 г твердого сиру;
- 1 куряче яйце;
- 3 ст. л. борошна;
- 1 ст. л. соняшникової олії;
- пучку солі.
Час – 30 хвилин. Калорійність 100 г – 122 ккал.
Як готувати кабачкові млинці з сиром і часником:
- Миті кабачки дрібно натираємо разом з шкіркою. Солимо, залишаємо хвилин на 7 в спокої. Сік, що виділився, не зливаємо.
- В овочеву стружку вбиваємо яйце, додаємо часник пропустити через прес), натертий крупно сир. Перемішуємо.
- Вводимо в тісто потроху просіяне борошно. Вимішуємо тісто до однорідності.
- Додаємо рослинне масло. Останній раз перемішуємо.
Смажимо кабачкові млинці з сиром і часником на олії до одержання рум'яної скоринки. Подаємо зі сметаною або йогуртовим соусом, заправленим сумішшю рубаної зелені (базилік, петрушка, кріп).
Пісні млинці з кабачків і моркви без яєць
Цей рецепт може використовуватися як для вегетаріанської кухні, так і в меню дієтичного харчування або страв для поста. Незважаючи на скромний набір інгредієнтів і простоту приготування млинці з кабачків і моркви виходять досить поживними, ніжними на смак, з приємним солодкувато-пряним ароматом.
Продукти на 3 середніх молодих кабачка:
- 2 невеликих морквини;
- 1 головка ріпчастої цибулі;
- 2 зубки часнику;
- 150 г манної крупи;
- по дрібці солі і чорного перцю;
- 3 ст. л. олії.
Час – 50 хвилин. Калорійність 100 г – 76 ккал.
Як готувати:
- Миті кабачки і чищену моркву дрібно натираємо. Висипаємо в глибоку миску. Туди ж видавлюємо через прес часник.
- Посипаємо овочеву стружку манкою. Солимо, перчимо. Перемішуємо суміш і відставляємо в сторону на 30 хвилин.
- Цибулю чистимо, ріжемо кубиком. Підсмажити з 1 ст. л. рослинної олії 5 хвилин. Остуджуємо.
- Змішуємо обсмажену до м'якості цибулю з іншими інгредієнтами.
Випікаємо невеликі млинці на розпеченій чавунній сковороді, як зазвичай. Викладаємо на паперовий рушник, щоб пішов зайвий жир. До столу подаємо зі свіжими томатами, зеленню.
Правила приготування кабачкового млинців при цукровому діабеті
Раціон діабетика вимагає постійного контролю щодо калорійності, поживної цінності, вмісту глюкози, глікемічного індексу продуктів. Кабачки при підвищеному рівні цукру в крові можна і потрібно вживати. Проте страви з овочів потрібно готувати за певними правилами.
Так, кабачки для млинчиків краще використовувати тільки молоді. Товстошкірі великі екземпляри обов'язково чистити і видаляти з них насіння. Борошно для тіста рекомендується брати житнє грубого помелу або змішувати з пшеничним у рівних частинах.
Базовий набір продуктів кабачкового млинчиків для діабетиків:
- 500 г кабачків;
- 1 куряче яйце;
- 1 ст. житнього борошна;
- кілька гілочок петрушки і кропу;
- по дрібці солі і чорного меленого перцю.
Час – 30 хвилин. Калорійність 100 г – 114 ккал.
Як готувати млинці з кабачками для діабетиків:
- Помиті овочі (очищені без насіння) пюрировать блендером або натерти.
- Зелень подрібнити ножем, висипати кабачків. Посолити, поперчити. Перемішати, залишити для виділення соку.
- Збити і додати до овочевої маси яйце.
- Потроху вмішувати житнє борошно, поки не вийде однорідне тісто схоже по структурі на рідку сметану.
- Обсмажувати кабачкові млинці необхідно в рослинному, а краще в оливковій олії з додаванням води. Домагатися рум'яної скоринки не слід – при цукровому діабеті шкідливо вживати смажені страви.
Млинці з кабачків можна заправити 10% сметаною, подати з соусом з кефіру, йогурту) з зеленню. Однак краще їсти без яких-небудь добавок, щоб не підвищувати калорійність і глікемічний індекс страви.
Десерт з кабачків: солодкі млинці з яблуком та корицею
Унікальність кабачка в тому, що він вбирає і ніби імітує смаки з'єднуються з ним продуктів. Тому з цього овоча можна готувати не тільки закуски, гарніри, соління і маринади, але і десерти. Солодкі млинці з яблуками – найпростіший з них.
Продукти на 2 середніх молоденьких кабачка:
- 1 велике яблуко;
- 1 куряче яйце;
- 2 ч. л. цукру;
- 5 ст. л. пшеничного в/з борошна;
- Щіпка (на смак) кориці;
- 1/3 ч. л. соди, погашеної лимонним соком;
- сіль на кінчику ножа.
Час – 35 хвилин. Калорійність 100 г – 102 ккал.
Як готувати солодкі млинці з кабачків:
- Миті молоденькі кабачки дрібно трьом. Відставляємо, щоб виділився сік. Зайву рідину зливаємо.
- Яблука миємо, знімаємо шкірку, натираємо великої стружкою.
- З'єднуємо в одній ємності кабачкову і яблучну стружку, вбиваємо яйце, додаємо цукор і сіль.
- Потроху вводимо борошно, ретельно розмішуючи грудочки. Додаємо гашену соду. Перемішуємо.
- Залишаємо тісто в спокої на 10 хвилин.
Смажимо млинці на розпеченій сковороді в рослинному маслі або запікаємо в духовці 10 хвилин з кожного боку при температурі 200 градусів. Подаємо десерт теплим або холодним з домашньою сметаною, варенням, згущеним молоком.
Корисні поради
Рецепти млинців з кабачків відрізняються різноманітністю. Всіх їх об'єднує простий набір інгредієнтів і легкість приготування. І все ж є кілька нюансів, завдяки яким страва виходить ідеальним.
Що потрібно знати:
- Млинці з молодих кабачків будуть смачніше, коли овоч натирають разом з тонкою шкіркою і насінням. У великих, перестиглих примірниках використовується виключно м'якоть.
- Кабачок – овоч водянистий. Тому перед замісом тесту на млинці з підсоленої стружки надлишок виділилася рідини зливають.
- Для отримання однорідної текстури млинців кабачок натирають як можна дрібніше. Або подрібнюють блендером. На крупну тертку овочі труть для товстих млинців і оладок, схожих на картопляні деруни.
Тонкі кабачкові млинці можна подавати у вигляді міні-рулетів з начинкою з вареного буряка з часником і майонезом, солоного м'якого сиру і йогурту, картопляного пюре, обсмаженого з цибулею м'ясного фаршу, малосольної риби. Для різноманітності і красивою презентації можна робити з овочевих млинців закусочні тортики. Таке блюдо не соромно буде представити гостям навіть за запрошеним вечерею.