Як правильно приготувати заварне тісто для чебуреків
Чебуреки вперше почали створювати для своїх сімей тюркські, а також монгольські народи. Поступово рецепти перекочували в інші країни і набули особливого поширення. Найдавніші з них включають найбільш прості інгредієнти, а саме: борошно, вода, м'ясо і сіль.
Пізніше досвідчені кулінари стали додавати в борошно різні рідини, як пиво, каву та інші. Класичні чебуреки повинні обов'язково відрізнятися насиченою начинкою, неодмінно м'ясний.
Кухаря в східних країнах дуже щедрі на всілякі приправи і гострі пряності. Нижче ми розповімо, як готувати смачне заварне тісто для чебуреків кількома способами і, власне, самі чебуреки.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
Вода мінеральна (замість звичайної питної) - | 300 мл |
Соняшникова олія - | 4 столові ложки |
Борошно - | 0,6 кг |
Сіль - | 5 г |
Цукор - | 5 г |
Чорний і червоний мелений перець - | на смак |
Цибулю - | 0,35 кг |
М'ясо будь - | 0,7 кг |
Бульйон - | півсклянки |
Час приготування: 50 хвилин | Калорійність на 100 грам: 300 Ккал |
Етапи виготовлення чебуреків з заварного тіста простим способом:
- У теплій воді розчиняють цукор, сіль, додають просіяне борошно;
- Тісто замішують до напіврідкого стану (це можна перевірити, якщо увіткнути в неї ложку – вона поступово опускається);
- У тісто додають масло (кипляче), перемішують;
- Продовжують заміс до еластичного стану тесту;
- Дають йому постояти приблизно 25-30 хвилин;
- Готують начинку: м'ясо рубають в м'ясорубці, додають бульйон і дають настоятися 10 хвилин, цибулю подрібнюють, висипають в м'ясо, фарш солять і перчать;
- Тісто розкачують, вирізують з нього гуртки;
- На кожен млинець» викладають начинку, і защипують;
- Готують чебуреки в киплячому маслі, підсмажуючи їх з обох боків до утворення скоринки.
Варіант приготування за допомогою окропу
Незважаючи на те, що заварне тісто для чебуреків виходить тонким, воно не здатне до розривів, але разом з тим досить смачне і м'яке. Цим рецептом можуть скористатися люди, охочі надати чебуреків особливу «родзинку».
Необхідні інгредієнти:
- М'ясо (краще різних видів – яловичина, свинина, птиця) – 600 г;
- Цибуля – 250 г;
- Вода для фаршу – 0,5 склянки;
- Борошно – 4 звичайних склянки;
- Яйця – 1 штука;
- Сіль – 0,5 ч. л. (для борошна) і за смаком – для м'яса;
- Вода для борошна – півтори склянки;
- Соняшникова олія – 40 р.
Час приготування: 60 хвилин. Калорійність: 240 кілокалорій в 100 г готового чебурека.
Етапи роботи:
- У воду всипають сіль, виливають масло, все доводять до кипіння;
- У окріп висипають борошно в обсязі менше склянки, дуже швидко перемішують, щоб не з'явилося грудок;
- Краще залишити тісто стояти вночі, щоб вранці приготувати чебуреки;
- З тіста формують окремі коржі і розгортають їх;
- У прокручене на м'ясорубці м'ясо додають цибулю і сіль;
- Кладуть начинку на пласти з тіста защипують краю;
- Обсмажують чебуреки в соняшниковій олії.
Завдяки гарячій воді, страва виходить особливо оригінальним і смачним. Важливо вміло замісити тісто для чебуреків заварне на окропі, виключивши утворення грудок, які можуть його зіпсувати.
Імбирні пряники з глазур'ю рецепти з фото.
Читайте як правильно приготувати корейську спаржу — рецепт тут.
Для дитячого свята приготуйте торт з мастики «Маша і ведмідь». Покроковий рецепт з фото допоможе вам приготувати яскраве і барвисте ласощі для дітей.
Рецепт хрусткого заварного тіста для чебуреків
У попередньому рецепті говорилося про те, як виготовити чебуреки на гарячій воді, при цьому виходить оригінальне блюдо. Однак домогтися хрусткої скоринки можна і без необхідності додавати гарячу воду в заварне тісто.
Ефекту оригінальної скоринки реально досягти і іншим способом, при використанні невеликої кількості горілки.
Інгредієнти для приготування чебуреків з хрусткою скоринкою:
- Яловичина — 260 г;
- Свинина – 260 г;
- Борошно – 800 г;
- Горілка – 6 мл;
- Молоко — півсклянки;
- Цукор – 5 г;
- Сіль (для тіста) – близько половини чайної ложки;
- Сіль (для м'яса) – за смаком;
- Олія соняшникова – 160 мл;
- Вода – 250 мл;
- Ріпчаста цибуля – 1 цибулина;
- Петрушка і кріп – за смаком.
Час приготування: 75 хвилин. Калорійність: 230 кілокалорій в 100 г готового продукту.
Виготовлення чебуреків з хрусткою скоринкою:
- Спочатку просівають борошно, потім висипають її гіркою на велику дошку і роблять виїмку;
- В отриману виїмку висипають цукор, сіль, ллють воду, горілку і рослинне масло;
- Заварне тісто замішують;
- Його залишають на тривалий час простою (для цього тісто треба накрити тканиною), приблизно на годину і більше;
- Краще, якщо заміс і наполягання тесту буде проведено кілька разів;
- М'ясо прокрутити через м'ясорубку, додають дрібно нарізану цибулю, зелень, перчать, солять, приправляють молоком (все перемішують);
- З тіста роблять джгут, нарізають на шматочки;
- Кожен зі шматків розкочують в тонкий пласт;
- На кожен отриманий «млинець» викладають м'ясну начинку, і защипують краю;
- Для формування специфічної форми чебуреків найкраще зробити виделкою характерні сліди по краях;
- Для смаження використовують глибоку сковорідку, чебуреки занурюють у киплячу олію;
- Коли на обох боках чебуреків утворюється красива корочка, їх можна вважати готовими.
Поради господиням
Знаючи основні способи приготування чебуреків з заварного тіста, можна втілювати в життя будь-яку кулінарну фантазію.
Наприклад, досвідчені кухарі додають в начинку будь-які інгредієнти, включаючи прянощі і подрібнені овочі, а також молочнокислі продукти. Різні додаткові приправи і зелень додають їй вишуканість і оригінальність.
Досвідчені чебуречники радять наступне:
- Для розм'якшення чебуреків (у разі їх твердості) їх складають один на одного і накривають мискою, через певний час вони стануть більш м'якими;
- Щоб отримати оригінальну форму чебуреків, їх краю продавлюють з допомогою виделки (з нечастими зубами);
- Неможливо з точністю вгадати, скільки знадобиться борошна в процесі приготування такої страви, з цієї причини краще мати запасне невелика кількість (до того ж, слід враховувати і її витрата на посипання дошки для роботи з тестом).
Чебуреки з заварного тесту може приготувати будь-яка людина, якщо буде слідувати порадам фахівців і дотримуватися класичних рецептів. Рекомендується брати борошно вищого гатунку, але й інші сорти не зіпсують страву.