10 май 2019 7 546

Як приготувати заварне тісто для смачних вареників

Всі ми з дитинства знаємо і любимо заварні тістечка, ніщо не зрівняється з їх неповторно ніжним смаком. Але мало хто знає, що виготовити заварне тісто своїми руками зовсім нескладно і набагато дешевше, ніж купувати його.

Тим більше, мало хто здогадується, що з заварного тіста можна приготувати безліч дуже смачних страв, наприклад, прекрасні вареники.

Просте заварне тісто для вареників

Заварне тісто називається так завдяки особливому приготування і замішування. Під час приготування тіста для вареників зазвичай використовують холодну воду. Але щоб приготувати заварне тісто, використовують гарячу воду або навіть крутий окріп. Тісто ніби «заварюється».

Після того як борошно заливається гарячою водою, тісто ретельно вимішується. Господині, які використовують заварне тісто для приготування вареників, відзначають його переваги:

  1. Надзвичайна м'якість;
  2. Пластичність, добре ліпиться і набуває необхідну форму;
  3. Не розварюється;
  4. Не липне до рук і до столу, що дозволяє економити борошно.

Компоненти, що входять до складу заварного тіста, ті ж, що і для звичайного. Готується воно практично так само, як і звичайне, просто є деякі нюанси. Але той, хто спробував готувати вареники з заварного тіста, зазвичай вже не хоче від нього відмовлятися.

Для простого заварного тіста потрібні такі інгредієнти:

  • 150 мілілітрів води;
  • 250 г борошна;
  • 2 стіл. ложки соняшникової олії;
  • Два яйця;
  • Близько 1 грама солі.

Починаємо готувати з просіювання борошна в глибоку ємність. В середині борошняний гірки роблять поглиблення і вливають туди рослинне масло. Акуратно розмішують борошно з маслом. Кип'ятимо воду з дрібкою солі і додаємо до вже наявне поглиблення в муці.

Добре вимішуємо ложкою, даємо трохи охолонути і додаємо яйця. Знову вимішуємо ложкою, а потім руками. Зазвичай на замішування йде не більше чверті години. Потім ємність з тістом загортають і дають пропаритися хвилин тридцять.

Після цього тісто стане ще більш пластичним і м'яким. Тепер можна приступати до ліплення.

Як зробити заварне тісто для вареників без яєць

Яйця роблять тісто жорсткіше, та й не всі можуть дозволити собі їх вживати. При бажанні, можна зробити відмінне заварне тісто для вареників без яєць. Для цього слід взяти:

  • Борошна – три склянки;
  • Солі – одну чайну ложку;
  • Рослинна (звичайне) масло — дві столові ложки;
  • Один стакан кип'яченої охолодженої води.

На просіяне через сито борошно насипаємо сіль. Потім виливаємо попередньо закипяченную, трошки охолоджену воду. Все ретельно перемішуємо. Залишаємо на хвилин тридцять. Тепер додаємо масло і місимо тісто. Загорнути його у харчову плівку і на півгодини відправляємо в холодильник.

Універсальний рецепт заварного тіста для вареників і пельменів

Способів приготування заварного тіста безліч, але цей рецепт названий універсальним тому, що з нього можна готувати буквально все – не тільки дуже смачні вареники і пельмені, але і прекрасні хрусткі чебуреки.

Продукти, необхідні для приготування універсальної основи:

  • Борошно – три склянки;
  • Вода – 250 мілілітрів;
  • Яйця – дві штуки;
  • Рослинна (звичайний) або топлене масло – 4 стіл. ложки;
  • Сіль – одна щіпка.

Яйця розбити в окрему ємність, збити їх, додати сіль, потім знову збити повторно. Збивати необов'язково до піни, просто повинна розчинитися сіль.

Вливаємо олію. Топлене масло потрібно попередньо розтопити до рідкого стану, щоб з ним було простіше працювати.

Борошно засипати частинами, ретельно розмішати, щоб в суміші не було грудочок. Мука повинна бути вищого гатунку: це зробить тісто більш податливим, додасть велику пластичність.

Окремо кип'ятимо воду, додаємо її в нашу суміш тоненькою цівкою, постійно помішуючи (можна зробити це за допомогою міксера). Даємо трохи охолонути, потім місимо масу до однорідного стану. Готове тісто можна загорнути в целофан або харчову плівку і відправити в холодильник на півгодини, а можна відразу починати ліпити з нього вареники.

Вареники з заварного тіста з картоплею

Такі вареники підійдуть тим, хто постує або вегетаріанцям, якщо в них не додавати яйця. З цією метою беремо такі продукти:

  • Борошно – близько 2-х склянок;
  • 6-7 столових ложок рослинного (звичайного) масла;
  • Один стакан води;
  • Одне-два курячих яйця;
  • Одна щіпка солі.

Начинка:

  • 500 грамів картоплі;
  • 300 грамів цибулі;
  • Кілька ложок ростить. олії (щоб підсмажити цибулю).

Просіваємо борошно в глибоку ємність. Це робити необхідно, щоб борошно наситилася киснем, і тісто було більш «живим». До борошна додаємо сіль за смаком, щоб вареники не вийшли занадто прісними. Кип'ятимо воду і вливаємо його в борошно. Ретельно розмішуємо.

У результаті виходить якась борошняна крихта. Але цього не варто лякатися, адже це тільки початковий етап усього процесу приготування вареників. Даємо постояти хвилин п'ять і додаємо яйця. Знову ретельно вимішуємо.

Виливаємо рослинне масло, розмішуємо і старанно місимо. Тепер уже повинно вийти даний м'яке і дуже ніжне заварне тісто. Закутуємо і залишаємо на хвилин двадцять-тридцять.

Очищаємо картоплю, миємо, заливаємо холодною водою і ставимо варити. Підсолюємо і варимо до готовності. На сковороді в соняшниковій олії готуємо подрібнену цибулю до золотистого кольору.

Коли картопля зварився, відціджуємо його. Товчемо і додаємо половину смаженої цибулі (рештою покриваємо вже готові вареники).

Тепер беремося за тісто. Розкачуємо його за допомогою качалки. Пласт не повинен бути товще 4-х міліметрів. Видавлюємо склянкою або чашкою кружечки для вареників. На отриманий гурток кладемо картопляну начинку і ліпимо вареники.

Попередньо наливаємо воду в каструлю і перед закінченням ліплення ставимо на вогонь. У киплячу підсолену воду опускаємо вареники і варимо близько п'яти хвилин.

Як приготувати сир маскарпоне в домашніх умовах. Читайте, що потрібно додати, щоб сир вийшов приємним на смак і ніжним.

Щука запечена у фользі допоможе зберегти аромат пряних трав, а приготування в духовці — це крок до здорової та корисної їжі. Читайте рецепт.

Качка з яблуками в рукаві в духовці — цей рецепт, який допоможе зробити з жестковатого качиного м'яса справжній шедевр.

Вареники з сиром з заварного тіста

Рецепт приготування вареників з сиром не менш простий, ніж для вареників з картопляною начинкою. Хоча можна використовувати і попередній рецепт. Ось непоганий варіант заварний основи для сирних вареників. Беремо:

  • Білок трьох яєць;
  • 200 грамів молока;
  • 50 грамів вершкового (селянського) масла;
  • 2 стіл. ложки цукру;
  • Сіль – одна щіпка;
  • 4 склянки борошна (буває, що тісто бере більше).

У каструлю кладемо цукор, масло, молоко і сіль. Доводимо до кипіння. Після того як суміш закипіла, швидко висипаємо в неї склянку борошна і ретельно перемішуємо. Залишаємо цю суміш хвилин на п'ять, щоб охолола. Після охолодження обережно додаємо по одному білки. Поки наше тісто липке та м'яке, комочкообразное. Додаємо в нього борошно, скільки візьме (приблизно ще три склянки). Замішуємо і місимо тісто. Воно дуже м'яке, ніжне, добре ліпиться, вареники не розварюються.

Для вареників необхідно приготувати спеціальну сирну масу. Для цього беремо сир у кількості п'ятсот грамів, додаємо залишилися без білків три яєчних жовтки, дві ложки цукру, ванілін.

У цьому рецепті все розраховано так, що начинка і тісто витрачаються повністю, не залишається невитрачених продуктів. Перед ліпленням тісто бажано загорнути в харчову плівку і поставити в холодильник на півгодини. Це зробить його ще м'якше і ніжніше.

Але можна відразу починати ліпити. Потім присипаємо стіл борошном, тісто тоненько розкачуємо і робимо кружечки. В кружечки кладемо нашу начинку з сиру і ліпимо вареники. Потім опускаємо в киплячу воду, яку попередньо потрібно підсолити. Варимо до готовності.

Вареники заварні з вишнею

Для рецепту потрібні наступні інгредієнти:

  • 50 грамів вершкового (селянського) масла;
  • Одне яйце;
  • Триста мілілітрів молока;
  • Три склянки борошна;
  • Сіль – пів чайної ложки;
  • 2 стіл. ложки цукру;
  • 400 г замороженої вишні (начинка);
  • Для подачі одна стіл. ложка сметани;
  • За смаком — цукор (начинка);
  • Для подачі масло вершкове – також у відповідності зі своїми смаковими уподобаннями.

У каструлю кладуть масло, додають молоко, сіль і цукор. Доводимо до кипіння, після чого вимикаємо, поступово додаємо борошно (один стакан), постійно помішуючи. Розмішуємо, поки суміш не стане однорідною.

Перекладаємо все в іншу ємність і після охолодження додаємо яйце. Все добре вимісити, поступово додаючи борошно. Борошна може знадобитися як більше, так і менше. Орієнтуватися слід на консистенцію тіста.

Після того як замісили, його потрібно загорнути в харчову плівку і залишити на хвилин тридцять. Потім тонко розкачати і чашкою або склянкою видавити кружечки. На кожен кружечок кладемо дві-три вишеньки і ложку цукру. Після цього формуємо вареники.

Перед варінням вареники слід покласти в морозилку, тоді вони не будуть бігати і не розклеїтися. Кип'ятимо воду, опускаємо туди вареники і варимо до готовності. У готове блюдо додаємо сметану і вершкове масло, можна прикрасити вишнями.

Корисні рекомендації кулінарів

На стіл, замість борошна можна сипати картопляний крохмаль, тоді тісто не буде прилипати до рук, столу, качалці.

Перед ліпленням тісто бажано надіслати на деякий час в холодильник, це додасть їй особливу еластичність.

Щоб вареники зварилися, не завжди потрібно однаковий час. Дізнатися, що їх пора витягувати, можна по тому, спливли вони. Готові Вареники, коли вони «плавають» зверху на воді.

Що ще почитати: