Рецепти оригінального імбирного варення
Варення з імбиру дуже популярна на сході і в Англії під назвою «чоу-чоу». Долучитися до такої кулінарної традиції дуже просто і корисно, до того ж, це спосіб урізноманітнити свої сніданки або домашню випічку.
Користь імбирного варення
У варення зберігаються практично всі ті важливі і корисні речовини, що є в сирому продукті. Головний плюс імбирного варення – це імуномодулюючу властивість. Тим, хто включає імбир в свій раціон досить часто, надійно захищений від хвороб і застуд.
До того ж, корінь чудово очищає організм від накопичених токсинів і попереджає розвиток поганих бактерій і гнильних процесів. За такий очисний ефект дане варення дозволено навіть при дієті.
Воно також сприяє циркуляції крові, так як має властивість розріджувати її. Це покращує роботу мозку і м'язів. Ложка варення добре допомагає при токсикозі у жінок, при нудоті і закачуванні, так званої «морської хвороби».
Імбир бореться з паразитами, підтримує роботу шлунково-кишкового тракту, усуває мігрень, використовується для лікування безпліддя, сприяє схудненню, покращує стан шкіри і ін. У цілому, в імбирному варення близько 400 різних речовин, благотворно впливають на роботу всього організму.
Чи є протипоказання до вживання
Так як імбир – дуже сильне природне речовина, з ним треба бути обережним. Якщо є які-небудь ушкодження слизових оболонок, наприклад, слизової шлунка або рота, від вживання краще відмовитися.
Запальні процеси в печінці та сечокам'яна хвороба є протипоказаннями до вживання варення з імбиру. Людям з поганою сворачиваемостью крові варто бути обережними.
На першому триместрі вагітності вживати корінець можна в малих кількостях, а от на другому і третьому лікарі наполягають відмовитися від продукту. Це стосується і періоду лактації, щоб не змінювати склад і смак молока. Дітям до двох років не варто давати дане варення, інакше можна спровокувати алергічну реакцію.
Людям, які перенесли інсульт або інфаркт, а також тим, хто приймає цукрознижуючі препарати необхідно знизити вживання імбиру до мінімуму. При геморої від нього теж краще утриматися. Звичайно, при наявності алергії або індивідуальній непереносимості навіть мала частина корінця може призвести до серйозних реакцій і наслідків.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
лимонов - | 1 шт. |
цукру - | 460 г |
кореня імбиру - | 250 г |
Час приготування: 300 хвилин | Калорійність на 100 грам: 244 Ккал |
Варіння варення з імбиру:
- Вимити корінь, зчистити з нього шкірку, потім порізати кільцями. У товщину вони не повинні перевищувати двох міліметрів;
- Перекласти кружечку в каструлю і залити їх холодною водою. Залишити хоча б на два дні відстоюватися. Обов'язково потрібно міняти воду мінімум тричі в день, щоб прибрати гостроту;
- Гарненько вимити лимон, після цього нарізати такими ж кружальцями разом зі шкіркою;
- Злити воду з імбиру, його знову промити;
- Далі викласти поверх нього золоті кільця і все присипати цукром;
- Обережно перемішати, щоб не поламати колечка продуктів. Можна зробити це руками;
- Дати настоятися близько години, щоб цукор міг трохи підтанути і внизу вийшов сироп;
- Повернути каструлю на плиту і включити мінімальний вогонь. Дати вмісту закипіти. За цей час необхідно досить часто і так само акуратно перемішувати за допомогою дерев'яної лопатки;
- Потім дати протомиться продуктів не більше п'ятнадцяти хвилин. Вимкнути і дати охолонути прямо у каструлі;
- Повторити процедуру з нагріванням мінімум два, максимум чотири рази, щоб імбир став практично прозорим;
- В кінці останнього нагрівання не потрібно остуджувати суміш. Її слід відразу перекласти в простерилізовані банки і закрити їх. Зберігати в прохолодному місці.
Варення з лимонів, імбиру і меду
- 7 см кореня імбиру;
- 3 лимона;
- 240 мл меду.
Час: 2 дні.
Калорії: 121.
Процес варіння:
- Лимони помити, можна використовувати щітку;
- З вимитої кореня слід зняти шкірку;
- На довільні шматочки порізати обидва продукту, причому лимони слід різати разом з цедрою;
- Перекласти продукти в чашу блендера і подрібнити їх в пюре;
- Далі масу слід помістити в невелику чисту банку і сюди ж влити весь лимон. Ретельно перемішати ложкою;
- Тримати в холодильнику. Перед вживанням дати постояти хоча б два дні, щоб всі інгредієнти ввібрали в себе солодкість меду.
Варення з апельсинів з імбиром
- 160 г імбиру;
- 220 мл води;
- 4 лимона;
- 2 апельсина;
- 1400 г цукру.
Час: 45 хв.
Калорії: 229.
Етапи варіння:
- Ретельно вимити цитруси, а потім обрізати їх по обидві сторони на кінцях;
- Розрізати їх вздовж, а потім порізати півкільцями, не дуже тонко. Всі кісточки витягти;
- Після цього нарізати на дрібні шматочки, можна просто кожну часточку порізати на три частини;
- Потім перемолоти в блендері або пропустити через м'ясорубку;
- Далі перекласти в каструлю і влити сюди воду, розмішати;
- Дати закипіти на невеликому вогні і потім проварювати протягом двох хвилин;
- Всипати цукор, розмішати. Знову дочекатися, поки маса закипить, а потім томити її п'ятнадцять хвилин, постійно заважаючи;
- Зняти з вогню і відставити у бік;
- Очищений корінь імбиру потрібно порізати невеликими шматочками, а потім за допомогою м'ясорубки або блендера перетворити на пюре;
- Перекласти його в апельсинову масу, перемішати і розкласти по чистим і сухим банкам. Прибрати в холодильник. Подавати можна в той же день.
Яблучне варення з імбиром
- 950 г яблук;
- 0,2 л води;
- 2 лимона;
- 1 корінь імбиру;
- 950 г цукру.
Час: 2 ч.
Калорії: 178.
Принцип варіння:
- Помиті яблука необхідно порізати часточками, серцевину при цьому потрібно вирізати;
- Лимони вимити, потім зняти з них тільки жовту частину цедри;
- Після цього нарізати цитруси дрібною соломкою, віджати сік;
- Цукор і воду помістити в сотейник і зварити з них сироп. Тобто закип'ятити суміш і дочекатися, поки весь цукор розтане;
- Після цього додати сюди цедру, скибочки яблук, лимонний сік, перемішати;
- Очищений корінь імбиру, не надто великий, необхідно натерти і додати до решти інгредієнтів. Тертої маси має бути не більше трьох столових ложок;
- Поставити все знову на вогонь і варити, поки маса не стане густою. Слід періодично струшувати вміст в сотейнику, знімати ложкою утворилася пінку. В цілому, тримати на вогні потрібно близько півгодини;
- Після цього можна розкладати по чистим банкам. Якщо хочеться, щоб шматочки яблук були більш прозорими, їх можна знову прогріти на плиті протягом півгодини, але тільки після того, як вони охололи після першої варіння. А можна повторити процедуру ще раз.
Варення з яблук і кабачків з імбиром
- 0,1 кг імбиру;
- 1100 г цукру;
- 1200 г кабачків;
- 90 мл соку лимона;
- 170 г яблук.
Час: 1 ч.
Калорії: 181.
Як зварити:
- Зняти з кабачків шкірку. Якщо є кісточки, їх треба вичистити ложкою. Далі натерти плоди крупно або просто пропустити через м'ясорубку;
- Яблука звільнити від серцевини, але не зрізати шкірку. Їх теж потрібно пропустити через м'ясорубку;
- Очищений від шкірки корінець імбиру слід натерти;
- Всі цим компоненти необхідно перекласти в каструлю разом з соком лимона. На таку кількість йде приблизно два лимона;
- На середньому вогні довести до кипіння, при цьому часто потрібно заважати інгредієнти. Далі всипати цукор, знову перемішати і дочекатися повного його розчинення;
- Після цього зробити вогонь максимальним і варити суміш не більше дванадцяти хвилин, не забуваючи помішувати, щоб не пригоріло;
- Після цього вогонь вимкнути, ложкою зняти пінку і відразу розкласти по чистих теплим банкам.
Дієтичний рецепт
- 220 мл меду;
- 260 г імбиру.
Час: 10 хв.
Калорії: 194.
Спосіб приготування:
- Вимити корінець і звільнити його від шкірки;
- Після цього перемолоти його за допомогою м'ясорубки або блендера;
- Після цього терту суміш змішати з медом і зберігати в холодильнику під кришкою. Довго зберігати такий продукт не можна, інакше мед може почати бродити.
Імбирне варення з помідорами
- 70 г імбиру;
- 1 цибуля;
- 15 г цукру;
- 0,5 кг помідор;
- 3 зубці часнику.
Час: 1 год 10 хв.
Калорії: 38.
Як зварити:
- Очистити від лушпиння цибулю і часник, а потім обидва продукту дрібно порубати;
- Імбир теж почистити від шкірки, після чого дрібно натерти його;
- Вимиті помідори необхідно нарізати дрібними кубиками, при цьому вирізати плодоніжку;
- Інгредієнти помістити в каструлю і поставити на вогонь, трохи посолити, перемішати з цукром;
- Дочекатися закипання, а потім на маленькому вогні тримати близько двадцяти хвилин, не більше;
- Дати суміші охолонути, після чого розлити її по банках і зберігати в холодильнику.
Читайте як вибрати курячий суп-пюре — ніжний і соковитий.
Як приготувати ароматний буряковий борщ з м'ясом читайте в нашій статті — научитессь варити це блюдо смачно.
Рецепт салату «Гроно винограду» не тільки красиво виглядає на столі, але і ще приголомшливо смачний.
Варення з лайма, імбиру і прянощів
- 5 г кардамону;
- 0,9 кг лайма;
- 4 бутона гвоздики;
- 0,5 кг коричневого цукру;
- 5 г пекучого перцю;
- 90 г імбиру;
- 5 г кмину.
Час: 1 місяць.
Калорії: 137.
Процес варіння:
- Обдати окропом лайми, щоб зняти восковий наліт на цедрі;
- Далі разом з цедрою порізати їх на кружальця, присипати дрібкою солі і перемішати;
- Залишити на годину, після чого засипати їх цукром і залишити на ніч;
- Злити сік, що утворився в сотейник і додати сюди кардамон, кмин, гвоздику, поставити на вогонь і дочекатися закипання, проварити близько п'яти хвилин, а потім зняти з вогню;
- Очищений від шкірки імбир потрібно натерти, додати його в сироп разом з меленою пекучим перцем, розмішати;
- Цілі лайми розкласти по банках і залити їх сиропом, закрити і прибрати на п'ять днів у тепле місце, а потім на місяць у комору.
Варення з імбиру і слив
- 0,1 л води;
- 40 г імбиру;
- 1 кг цукру;
- 3 палички кориці;
- 1 кг слив;
- 6 зірочки бадьяна.
Час: 3 дня.
Калорії: 207.
Метод варіння:
- Сливи вимити і витягнути з них кісточки. Простіше робити це із стиглих плодів. Після цього розрізати їх навпіл;
- Очищений корінець імбиру слід нарізати дуже тонкими слайсами;
- У сотейник викласти імбир, всипати цукор і влити воду, поставити на плиту і зварити сироп. Коли крупинки розчиняться і маса закипить, нею потрібно залити сливи;
- Далі до сливам потрібно додати бадьян і корицю, перешкодити і поставити на вогонь. Дочекатися закипання, при цьому таз або каструлю слід періодично струшувати;
- Проварити півгодини на середньому вогні, всю пінку знімати;
- Дати охолонути і витягнути палички кориці і бадьян. Після цього розлити по банках, зберігати в коморі або холодильнику. Можна додатково у кожну банку покласти по дві зірки бадьяна і паличку кориці. Їсти можна через три дні.
Корисні поради
Чим менше термічна обробка варення, тим краще зберігаються всі корисні елементи продуктів. Але тоді термін зберігання ласощі істотно зменшується і краще робити це в холодильнику або холодному балконі.
Пінка з варення знімається завжди, так як тоді воно виходить прозорим, без білих вкраплень в банках. Останні, до речі, завжди потрібно стерилізувати, щоб прибрати бактерії. Якщо вони залишаться, варення швидко забродить.
Імбирне варення – це оригінально, ароматно і дуже корисно в сезон застуд. Буквально ложка в день врятує від всіх вірусів і бактерій і подарує гарний настрій!