06 март 2019 3 907

Як смачно приготувати сочевичний суп-пюре

Європейці незаслужено мало приділяють уваги найдавнішого представнику сімейства бобових – сочевиці. На відміну від східної кухні, де її користь і смак оцінені по достоїнству, і цей продукт став основою для багатьох смачних страв, наприклад, супів-пюре.

Традиційний рецепт
Інгредієнти Кількість
питної води - 1000 мл
сочевиці - 250 г
ріпчастої цибулі - 100 г
моркви - 120 г
томатної пасти - 30 г
рослинної олії - 30 мл
стиглих томатів - 150 г
часнику - 12 р
порошку каррі - 5 г
солі - за смаком
Час приготування: 60 хвилин Калорійність на 100 грам: 72 Ккал

У цьому першому блюді відсутні які-небудь тварини жири, тим не менш, у подкрепившихся таким супчиком почуття голоду виникне не скоро. Відбувається це завдяки високому вмісту рослинного білка і клітковини, що надає додаткове благотворний вплив на функціонування кишечника і стрункість фігури.

Покрокове приготування:

  1. Сочевицю потрібно висипати в сито або друшляк і старанно промити під холодною проточною водою. Після цього перекласти її в каструлю для приготування супу, залити водою і поставити на вогонь;
  2. Потім відразу ж варто перейти до приготування овочевий піджарки. Для неї на рослинній олії обсмажити до готовності з мельченные ріпчасту цибулю та моркву. Це займе приблизно 5 хвилин;
  3. Стиглі червоні помідори обшпарити окропом, зняти з них шкірку, нарізати невеликими кубиками і разом з томатною пастою відправити на сковороду з вже зазолотившимися цибулею і морквою. Накрити все кришкою і тушкувати 10 хвилин;
  4. Як тільки вода в каструлі з сочевицею закипить, потрібно буде зібрати з'явилася на поверхні піну і далі варити до м'якості сочевиці;
  5. Після того, як основний інгредієнт супу буде готова, перекласти в каструлю піджарку, видавити через прес часник, додати сіль і спеції і перетворити все в пюре за допомогою заглибного блендера;
  6. Подавати готовий суп-пюре можна з грінками з білого хліба, заправивши сметаною і посипавши рубаною зеленню.

Сочевичний суп-пюре по-турецьки

«Мерджимек чорбасы» — візитна картка турецької кухні. Під цією назвою ховається смачний і поживний суп з червоної сочевиці, який здатний зігріти в холодну пору року. Чому це блюдо готують з червоної сочевиці? Відповідь проста: вона швидше готується і дає більш гарний насичений колір.

Пропорції необхідних продуктів будуть наступними:

  • 1000 мл фільтрованої води;
  • 200 г червоної сочевиці;
  • 120 р ріпчастої цибулі;
  • 120 г моркви;
  • 100 г вершкового масла;
  • 13 г сушеної м'яти;
  • 4 г червоного меленого перцю;
  • 60 мл свіжого лимонного соку;
  • сіль за смаком.

Оскільки червона сочевиця вариться досить швидко, то на приготування супу піде не більше 40-50 хвилин.

Калорійність готового страви складе 89,1 ккал в 100 р.

Послідовність дій:

  1. Готувати суп краще в каструлі з товстими стінками. Спочатку в ній потрібно розтопити вершкове масло і обсмажити дрібно нарізані овочі (цибуля і морква) Домагатися карамельного кольору не потрібно, овочі повинні просто стати м'якими;
  2. Кілька разів промиту сочевицю викласти в каструлю до м'якого цибулі і моркви, залити все водою і варити п'ятнадцять хвилин після закипання води під кришкою;
  3. Коли сочевиця не стане м'якою, додати в каструлю сушену м'яту, мелений перець, все посолити за смаком і готувати ще одну-дві хвилини;
  4. Тепер залишається тільки перебити готовий суп у пюре. Під час подачі в кожну тарілку з супом додати трохи лимонного соку, який додасть свіжості страви. Прикрасити страву можна гілочкою свіжої м'яти.

Турецький сочевичний суп-пюре з грибами

Цей варіант сочевичного супу зможе внести різноманітність у пісне меню, оскільки під час його приготування використовуються тільки продукти рослинного походження. Гриби можна взяти абсолютно будь-які (печериці, білі або гливи). Вони можуть бути як свіжими, так і в замороженому вигляді.

Що потрібно для приготування цього супу:

  • 1000 мл води;
  • 200 г червоної сочевиці сорти Містраль;
  • 200 г печериць;
  • 100 мл оливкової олії;
  • 100 г моркви;
  • 70 г білого ріпчастої цибулі;
  • сіль, спеції і зелень за смаком.

Це блюдо турецької кухні готується нескладно і досить швидко, вже через 40 хвилин можна буде розливати гостину з грибним ароматом по тарілках.

Калорійність (або енергетична цінність), розрахована на 100 г, складе 99,7 ккал.

Хід роботи:

  1. У каструлі розігріти оливкове масло і обсмажити в ньому до м'якості спочатку дрібно нашатковану цибулю і натерту на середній тертці моркву, а потім подрібнені печериці. На кожен етап обсмажування піде приблизно за п'ять хвилин;
  2. Після цього до інгредієнтів, в що сумують у каструлі, слід викласти промиту сочевицю, влити воду і варити, прикривши кришкою. Через чверть години після закипання води сочевиця буде готова;
  3. У практично готовий суп додати спеції і сіль, дати йому покипіти ще одну хвилинку. Після цього трохи остудити і пюрировать. Подавати, прикрасивши гілочкою свіжої зелені або кількома гарними слайсами з обсмажених печериць.

Фаршировані яйця — рецепти з фото і покроковими рекомендаціями цієї чудової і простий закуски.

Як приготувати смачні тюфтельки з соковито підливою читайте в нашій статті.

Як правильно заготовити щавель на зиму — кілька простих рецептів, які допоможуть господиня.

Сочевичний суп-пюре з вершками

Традиційний турецький суп-пюре з сочевиці часто діти відмовляються їсти, навіть якщо прибрати з його складу часник. Але при додаванні такого продукту, як вершки страва набуває ніжну текстуру і смак, який припаде до смаку навіть самим вибагливим малюкам і дорослим.

Для ніжного пюре з вершками знадобиться:

  • 1000 мл питної води;
  • 300 г червоної сочевиці;
  • 150 мл вершків жирністю 15%;
  • 100 г моркви;
  • 100 г лука-ріпка;
  • 35 мл рослинного масла;
  • сіль і спеції за смаком.

Тривалість всіх етапів приготування – 40-60 хвилин.

Вміст калорій у стограмової порції – 98,2 ккал у 100 грамах.

Як приготувати:

  1. Бобові гарненько промити, залити холодною водою і залишити так на час приготування овочевий піджарки;
  2. На розігрітому маслі пасерувати подрібнений невеликими шматочками цибулю і натерту моркву. Овочі повинні стати м'якими;
  3. Злити воду, в якій була замочена сочевиця, а її перекласти в каструлю разом з цибулею і морквою. Залити продукти рецептурним кількістю води, додати спеції і сіль;
  4. Потім поставити на вогонь і варити до м'якості бобових. Після цього зробити вмісту каструлі пюре, використовуючи занурюваний блендер;
  5. Готове пюре влити назад в каструлю, додати вершки, розмішати і довести до кипіння. Суп можна подавати до столу.

Готуємо в мультиварці

В мультиварці можна приготувати суп-пюре по кожному з вже наведених вище рецептів, використовуючи відповідні програми («Смаження» і «Тушіння/Суп»). Але можна і трохи урізноманітнити традиційну турецьку рецептуру, додавши більше овочів (картоплю і кабачки).

Перелік продуктів для овочевого супу-пюре з сочевицею в мультиварці:

  • 600 мл яловичого бульйону;
  • 1 мультистакан червоної сочевиці;
  • 200 г бульб картоплі;
  • 200 г молодого кабачка;
  • 100 г цибулі;
  • 100 г моркви;
  • 6 г часнику;
  • сіль і приправи за смаком.

Приготування цієї страви в електричній каструлі займе трохи більше півгодини.

Енергетична цінність супу – 85,0 ккал/100 р.

Спосіб приготування:

  1. Особливість цього рецепту в тому, що морква і цибуля не будуть попередньо обсмажуватися на маслі, тому всі овочі потрібно вимити, при необхідності очистити від шкірки (цибуля, картопля і кабачок), а потім нарізати невеликими шматочками;
  2. Підготовлені подрібнені овочі перекласти в мультикастрюлю, туди ж відправити добре промиту сочевицю. Залити все м'ясним бульйоном, щоб він повністю покрив всі інгредієнти. Посолити і поперчити;
  3. Готувати страву, використовуючи режим «Випічка» протягом 30 хвилин. Готовий суп пюрировать і подавати з зеленню, сметаною і хрусткими грінками.

Сочевичний крем-суп з копченими реберцями

Сочевиця відноситься до сімейства бобових, як і горох, тому не дивно, що на ряду з гороховий суп з копченостями, з'явився і сочевичний суп-пюре з копченими реберцями. До речі, з цієї ж рецептурою можна приготувати і звичайний сочевичний суп, але тоді всі інгредієнти потрібно нарізати акуратними красивими і рівними шматочками.

Продукти, які знадобляться для приготування:

  • 2000 мл води;
  • добре промита сочевиця;
  • 600 г копчених свинячих реберець;
  • 250 г червоної сочевиці;
  • 200 г картоплі;
  • 100 р ріпчастої цибулі;
  • 100 г моркви;
  • 100 г червоного солодкого перцю;
  • 12 г часнику;
  • 3 лаврових листа;
  • 3 горошини запашного перцю;
  • сіль та інші спеції за смаком.

Час приготування: 1 годину 20 хвилин.

Калорійність супу з копченостями – 68,3 ккал на 100 р.

Послідовність кулінарних процесів:

  1. Добре промиті бобові перекласти в каструлю і залити водою. Туди ж покласти цілу очищену цибулину, горошини запашного перцю і лаврові листочки. Далі варити сочевицю на повільному вогні трохи менше однієї години;
  2. Інші овочі (картоплю, моркву, часник і солодкий перець) потрібно очистити від шкірки, вимити й нарізати. Шматочки можуть бути досить великими, оскільки згодом маса буде пюрироваться;
  3. Копчені свинячі реберця потрібно нарізати по кісточках;
  4. Після того, як сочевиця добре провариться, в каструлю відправити подрібнені овочі і копченості. Тепер суп повинен варитися до м'якості всіх інгредієнтів;
  5. Потім слід вийняти з супу цибулину, лаврушку і горошини перцю. Їх викидаємо, а свинячі ребра виймаємо на окрему тарілку. Інше вміст каструлі перетворити в пюре за допомогою кухонного комбайна або блендера;
  6. Отримане пюре повернути в каструлю, в нього викласти свинячі ребра, додати сіль і спеції. Дати йому покипіти п'ять хвилин і можна подавати до столу.

Рецепт сочевичного супу-пюре для вегетаріанців

Сочевиця улюблена вегетаріанцями завдяки своїм живильним властивостям. Адже вона легко може замінити людині м'ясо. Цей продукт часто використовують для приготування різних супів, наприклад, зі шпинатом, з кольоровою капустою з консервованими помідорами та іншими.

Для супу-пюре з сочевиці і цвітної капусти потрібно взяти:

  • 1700 мл води або овочевого бульйону;
  • 200 г червоної сочевиці;
  • 300 г цвітної капусти;
  • 200 г стиглих помідорів;
  • 100 р ріпчастої цибулі;
  • 100 г моркви;
  • 50 мл рослинного масла;
  • сіль, перець та кріп за смаком.

Вегетаріанський суп-пюре буде готовий вже через 40 хвилин.

Кількість калорій в ста грамах готового першого страви буде одно 72,3 кілокалорії.

Етапи приготування:

  1. Нашатковані цибулю і моркву злегка (до м'якості) обсмажити. Потім залити овочі киплячою водою або овочевим бульйоном;
  2. У воді разом з овочами промиту сочевицю відварити протягом 20 хвилин. Суцвіття цвітної капусти залити гарячою підсоленою водою і залишити на п'ять хвилин. Потім розібрати на дрібні суцвіття і додати в каструлю з сочевицею;
  3. Помідори ошпарити окропом і зняти з них шкірку, потім нарізати їх кубиками і додати до решти інгредієнтів. Варити суп, посоливши і додавши спеції, до повної готовності всіх інгредієнтів;
  4. Готову страву перетерти в пюре і подавати, прикрасивши рубаним кропом або однієї його гілочкою.

Корисні поради

Щоб смак сочевичного супу був набагато яскравішим і насиченішим, бобові обов'язково потрібно ретельно промивати в холодній воді.

Існують різні види сочевиці, але для приготування супів-пюре підходить червона, оскільки вона швидше готується, має відповідну структуру.

Зробити консистенцію супу більш ніжною і шовковистою можна додавши у нього один-два бульби картоплі. Блюдо нічого не втратить в своєму смаку, але отримає «оксамитову» текстуру.

Східні страви неможливі без спецій. Смак сочевиці вигідно підкреслять і доповнять куркума, шафран, кмин і чебрець.

Що ще почитати: