23 март 2019 4 058

Як зробити сметанне желе з какао на десерт

Желе, приготоване з сметани, відноситься до одних з найбільш простих і, в той же час, приголомшливих десертів. Готується воно з мінімального набору інгредієнтів, які, як правило, знайдуться серед запасів у будь-якої господині.

За своїми смаковими якостями правильно приготоване сметанне желе нічим не поступається повноцінним тістечком або навіть тортів. Ось тільки готується воно набагато простіше і швидше, та й до того ж, варіантів приготування можна постійно варіювати, щоразу отримуючи новий і неповторний смак.

Класичний рецепт
Інгредієнти Кількість
сметана 20% - 800 мл
какао-порошок - 2,5 ст. л.
цукровий пісок - 1 ст.
желатин швидкорозчинний - 3 ч. л.
питна вода - 75 мл
темний шоколад - 40 г
Час приготування: 90 хвилин Калорійність на 100 грам: 192 Ккал

Як зробити желе зі сметани і какао:

  1. Порошок желатину залийте питною водою, розмішайте і залишіть на 8-10 хвилин. За цей час він розбухне і буде повністю готовий до подальшого використання;
  2. В окремій піалі з'єднайте какао-порошок і цукровий пісок. Ретельно перемішайте;
  3. Введіть в суху какао-суміш сметану і ретельно збийте, скориставшись міксером. Збивайте масу не більше 5 хвилин, в іншому випадку сметана почне набувати консистенцію крупинок;
  4. Набряклий желатин слід розпустити на водяній бані або в мікрохвильовій печі (25 секунд). Введіть розпущений желатин в збиту сметанную масу і ретельно вимісіть до однорідності;
  5. Приготовану суміш розлийте по порційним фужери і виставте на холод. Відразу ж після того як верхній шар почне «схоплюватися», прикрасьте його натертим на тертці шоколадом і далі чекайте вже повного застигання маси;
  6. Перед подачею до столу желатиновий десерт можна додатково прикрасити гілочкою м'яти.

Сметанне желе з какао і бананом шарами

Інгредієнти:

  • сметана 15% — 650 г;
  • швидкорозчинний желатин – 2,5 ч. л.;
  • банани – 3 шт.;
  • цукрова пудра – 130 г;
  • какао порошок – 3 ст. л.;
  • ванільний екстракт – 2 р.

Тривалість готування: 90 хв.

Енергетична цінність на 100 г: 222 кКал.

Покрокове опис:

  1. Перший етапом приготування желейного десерту буде підготовка желатину. Його необхідно залити 3 ст. л. холодної води, перемішати і дочекатися набухання. Потім, вже набряклий желатин слід розпустити. Це можна зробити двома способами: поставити на 20-25 секунд в мікрохвильову піч або ж помістити над водяною банею;
  2. Порошок какао розітріть із цукровою пудрою, а потім зі сметаною. В кінці додайте трохи ванільного екстракту, він посилить аромат готового десерту, зробивши його ще більш апетитним;
  3. Банани очистіть від шкірки і наріжте кружечками;
  4. З'єднайте сметано-шоколадну масу з желатином, ретельно вимішуючи масу до однорідності;
  5. Для формування даного десерту рекомендовано використовувати скляні фужери на ніжках. На дно кожного порційного фужера викладіть шар бананів, потім залийте його желатиновою масою. Поставте на холод. Після легкого застигання верхнього шару, викладіть ще ряд бананових кружечків і знову залийте все сметано-желатиновою масою. Повторюйте ці дії до тих пір, поки фужери не будуть повністю наповнені;
  6. Готовий сметано-банановий десерт перед подачею, за бажанням можна прикрасити шматочками білого шоколаду.

Як приготувати смачне варення з кизилу читайте в нашій статті.

Спробуйте приготувати неймовірно смачний домашній бісквіт на швидку руку в духовці.

Візьміть на замітку ще один варіант незвичайного десерту — солодкі роли з начинкою з фруктів або ягід. Спробуйте приготувати це чудове ласощі.

Шоколадне ласощі

Складові:

  • сметана (будь-якої жирності) – 400 мл;
  • цукор білий кристалічний – 250 г;
  • какао-порошок – 4 ст. л.;
  • желатин – 2 ч. л.;
  • вода фільтрована – 50 мл;
  • мигдальні горішки;
  • кокосова стружка.

Тривалість готування: 60 хв

Кількість кКал на 100 г: 197.

Як приготувати шоколадне желе з какао і сметани:

  1. Желатин помістіть в невелику глибоку піалу, і залийте фільтрованою водою. Через 5-7 хвилин він розбухне. Після цього піалу слід помістити над водяною банею і при постійному помішуванні розпустити желатин, не допускаючи його до закипання;
  2. Кристалічний цукор розітріть з какао-порошком. Потім отриману суху сумішшю слід залити сметаною і збити на протязі 4-5 хвилин за допомогою міксера (на низьких швидкостях). Відразу ж, в процесі збивання, введіть в шоколадно-сметанную суміш розпущений желатин;
  3. Приготовлену основу десерту швидко розлийте по красивим скляних келихах з широкими шийками і поставте в прохолодне місце. Слідкуйте за процесом застигання поверхні готується десерту. Відразу після легкого застигання верхнього шару, його необхідно присипати кокосовою стружкою і прикрасити мигдалевими горіхами. Після знову повернути в холод, в цей раз чекаючи вже повного застигання.

Корисні поради

Дуже важливо правильно розпустити желатин. Він ні в якому разі не повинен кипіти! В іншому випадку він просто не застигне і залишиться рідким. Відповідно, десерт буде зіпсований.

Якщо сметано-шоколадне желе призначений для подачі до «дорослого» столу, в нього в процесі приготування можна додати невелику кількість коньяку або лікеру. Це додасть вашому десерту особливої пікантності та вишуканості.

Ви хочете отримати желе з форми, перш ніж подати до столу? Просто опустіть форму з вже застиглим десертом на кілька секунд у гарячу воду, а потім переверніть. Але пам'ятайте, цього не варто робити, якщо використовується форма зі скла. Так як скло від перепаду температурних режимів може лопнути.

Що ще почитати: