11 март 2019 2 090

Як замаринувати і посмажити шашлик з сьомги

При слові «шашлик» перед очима більшості з нас зазвичай спливає шампур з нанизаними на нього шматочками смаженої баранини, свинини або телятини. Ми відчуваємо непередаваний аромат, і рот тут же наповнюється слиною. Проте в кулінарії існують різні рецепти, і, слідуючи їм, це популярне блюдо можна приготувати не тільки м'яса, але й риби.

З червоної рибки шашлик прекрасний!

Смак такого страви буде нітрохи не гірше: рибна м'якоть при правильній обробці набагато ніжніше м'ясного філе, при цьому воно відрізняється від звичайної смаженої риби, як небо від землі.

Найкраще для його приготування підходять так звані червоні сорти, оскільки їх плоть дуже соковита і жирна, а в скелеті практично відсутні дрібні кістки. Сьогодні ми розповімо, як приготувати рибний шашлик з сьомги.

Секрети маринаду

Як замаринувати сьомгу для шашлику? Першим кроком при підготовці рибного філе, призначеного для приготування, стає вибір маринаду.

Замаринувати рибу потрібно так, щоб вона стала м'якою, але в той же час не «розкисла» до напіврідкого стану, інакше скибочки неможливо буде нанизати на шампур. Саме тому до складу рибного маринаду можна вводити традиційний для м'ясних видів оцет – він повинен складатися з більш ніжних інгредієнтів. Ось рецепти відповідних маринадів.

Рецепт 1
Інгредієнти Кількість
олія оливок - 2 ст. л.
лимонний сік - ½ Великого плоду
плоди маслини - 5 шт.
кропова зелень - за смаком
Час приготування: 10 хвилин Калорійність на 100 грам: 35 Ккал

Приготування:

  1. Масло і сік лимона ретельно перемішати;
  2. Маслини подрібнити як можна сильніше і додати до масляно-лимонної заливці;
  3. Кріп дрібно покришити і покласти туди ж.

Саме такий соус при приготуванні страви зазвичай використовують італійці – великі знавці кулінарного мистецтва, як в плані приготування різних страв, так і в сенсі їх споживання.

Рецепт 2

Склад:

  • нежирна сметана – 1-2 ст. л.;
  • лимон цілий – 1 шт.;
  • цибуля-ріпка – 1 невелика головка;
  • зелень – відповідно смаком.

Готувати – 5 хв.

Поживність – 66 ккал/100 гр.

Порядок дій:

  1. Видавити сік з лимона в емальований або скляний посуд;
  2. Змішати зі сметаною;
  3. Дрібно нашаткувати цибулю і зелену приправу;
  4. Покласти в суміш.

В маринад можна додати також сіль, але можна і не додавати – тоді солити доведеться філе.

Тепер, коли заливка готова, можна приступати до головної процедурою.

Класичний шашлик на мангалі

Ось що нам знадобиться для приготування страви:

  • філе сьомги – півкіло;
  • лимон – половинка;
  • олія оливкова – 1 ст. л.;
  • цукор – 2 ст. л.;
  • сіль – за смаком.

Весь процес приготування займе не більш 15-20 хвилин, за умови, що сьомга вже разделана і замаринована.

У 100 гр. шашлику з сьомги на мангалі міститься 127 калорій.

Рецепт покроково:

  1. Філе залити маринадом і накрити харчовою плівкою;
  2. Відправити посуд з ним в холодильник на пару годин;
  3. Витягнувши шматки з маринаду, злегка обсушити паперовою серветкою;
  4. Нанизати на шампур або шпажку;
  5. Смажити протягом 10 хвилин, час від часу повертаючи, щоб шашлик не підгорав.

Викласти страву на блюдо і подавати на стіл з гарніром із зелені і свіжих овочів.

А ось ще один простий і швидкий спосіб, «родзинкою» якого – ріпчаста цибуля. Рецепт складається з:

  • 1 кг рибної м'якоті;
  • 1 великої головки цибулі-ріпки;
  • 25 гр. раст. олії (2 ст. л.);
  • такої ж кількості лимон. соку;
  • сіль, перець мелений, кріп (свіжий або сушений) – на свій смак.

Час готування (не рахуючи підготовчих процедур) – 7-10 хвилин.

Калорійність в 100 гр. – 133.

Готування покроково:

  1. Рибну м'якоть промити, обсушити серветкою, порізати на шматки.
  2. Цибулю очистити, нарізати півкільцями в миску.
  3. Як слід пом'яти руками.
  4. Покласти до нього сьомгу, посолити, поперчити
  5. Залити сумішшю лимонного соку, олії кропу, перемішати.
  6. Маринувати в камері холодильника 2 години.
  7. Насадити на шампури і смажити, повертаючи.

Страву їдять як окремо, так і разом зі свіжими овочами – огірками, помідорами, зеленим цибулею.

Короп на мангалі — спробуйте приготувати рибу на нашу рецептом. Наша добірка рецептів чудове рішення для заміського відпочинку біля річки.

До м'яса спробуйте подати брусничний соус — його кислуватий смак прекрасно доповнює будь-яке м'ясне блюдо.

Візьміть на замітку рецепт вінегрету з квашеною капустою.

Рибка на решітці

Решітка – ще один традиційний «шашличний» інструмент. Особливий смак і аромат семужному шашличку, пожаренному на решітці, надає присутність в заливці таких приправ, як імбирний корінь і соєвий соус. Як маринувати і смажити шашлик із сьомги на решітці? Щоб приготувати страву за таким рецептом, потрібно взяти:

  • свіжу сьомгу – 400-450 гр.;
  • середній корінь імбиру;
  • часник – 2-3 невеликих зубця;
  • масло соняшнику – 30-40 гр.;
  • сік половини лимона;
  • соус із сої – 15 гр.;
  • сушений перець чилі, сіль – скільки хочеться.

Процес приготування разом з маринуванням займе приблизно півтори години, але смак страви з лишком компенсує тимчасові витрати.

У 100 грамах страви – 140 кКал.

Черговість:

  1. Філе добре промити, потім промокнути паперовим рушником;
  2. Видалити дрібні кістки;
  3. Порізати шматочками товщиною 1,5 см;
  4. Корінь імбиру очистити і натерти на тертці;
  5. Часник розім'яти в часникодавці;
  6. Змішати імбир і часник в емальованому мисці, додавши до них масло, лимонний сік, соус чилі і;
  7. Залити цією сумішшю сьомгу і відправити на годину в холодильник;
  8. Витягнути рибу, покласти її на решітку і смажити 10-15 хвилин, постійно перевертаючи, поки вона не придбає золотавий відтінок.

Є такий делікатес слід гарячим, додавши до нього овочевий гарнір.

Золота сьомга в духовці

Приготувати це блюдо нескладно – таке під силу навіть не самої досвідченої господині, між тим воно здатне прикрасити будь-який стіл. Для цього знадобиться:

  • півкілограма філе сьомги – свіжої або замороженої;
  • перець болг. солодкий – 1 шт.;
  • сік лайма – 1 шт.;
  • масло соняшнику рафин. – 2 ст. л.;
  • по 1 гілочці кропу, розмарину, чебрецю.

Готування – близько години.

Калорії – 135/100 гр.

Рецепт шашлику з сьомги на шпажках в духовці покроково:

  1. Підготувати філе: якщо заморожено – акуратно розморозити, переклавши з морозилки на полицю в холодильнику.
  2. Відокремити філе від шкіри, вибрати дрібні кісточки, нарізати шматками
  3. Приготувати маринад з олії, соку лайма і зелених приправ (дрібно нашаткувати);
  4. Залити рибу маринадом на півгодини;
  5. Болгарський перець очистити, порізати на шматки, рівні шматки сьомги.
  6. Нанизати на шпажки поперемінно рибу і перець;
  7. Укласти шпажки у форму для запікання, постеливши вощений папір;
  8. Випікати в розігрітій до 200 º с духовій шафі приблизно 20 хвилин.

Подавати шашлик з сьомги з тушкованими або свіжими овочами. Також хорошим гарніром є відварну молоду картоплю.

Маленькі хитрощі

Для повної відповідності всім кулінарним стандартам, потрібно належним чином підготувати не тільки саму рибу, але і «інструментарій». Його вигляд буде залежати від розміру шматків сьомги. Якщо пластинки досить великі – сантиметра по 4 – те для смаження можна використовувати звичайний металічний шампур.

Якщо ж ви вирішили порізати її більш дрібними кубиками – 2 на 2, то нанизувати їх краще всього на спеціальні дерев'яні шпажки, які продаються для цієї мети як у супер-, так і в міні-маркетах.

Тоді на мангал кладуть грати, і вже на неї – шпажки з рибою. Щоб дерево на спалахувало під час смаження, їх потрібно попередньо замочити на півгодини в холодній воді – вони як слід напитаются вологою, і неприємних сюрпризів не буде.

Що ще почитати: