Як смачно приготувати морквяний суп-пюре
Перші страви різноманітні по консистенції і входять до їх складу інгредієнтів. Овочеві супи використовуються в якості джерела вітамінів і корисних речовин, що так необхідно в осінньо-зимовий період. Кілька нескладних рецептів морквяних супів слід записати в свою кулінарну книгу, щоб радувати себе чи рідних, а також дотримуватися дієти зі смаком.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
морква - | 4-5 шт |
селера - | 100 г |
лук жовтий - | 1-2 шт. |
зубчики часникові свіжі - | 1-3 шт. |
масло рослинне - | 20 мл |
сіль і приправи - | за смаком |
вода - | 0,7 л |
Час приготування: 40 хвилин | Калорійність на 100 грам: 72 Ккал |
Пюреподібні супи ідеальні для обіду або вечері, так як дозволяють отримати весь спектр корисних компонентів, але одночасно мінімізують навантаження на органи травної системи. Морквяний дієтичний суп використовується в терапевтичних цілях при лікуванні або у якості страви, що допомагає скинути зайву вагу.
Як зварити морквяний суп-пюре:
- Овочі помити і ретельно все їх почистити (навіть якщо куплена вже мита або фасована морква);
- В каструлю або іншу підходящу для рідких страв ємність налити воду в рекомендованій кількості, поставити нагріватися;
- Нарізати моркву і селеру рівним і красивим кубиком;
- Морква, підготовлену до використання, після цього покласти варитися, через 10 або 12 хвилин додати до нього і підготовлений і подрібнений селера;
- Цибулю порізати по можливості дрібно;
- Підсмажити на сковороді (в сотейнику) до розм'якшення;
- Після того як овочі зваряться, їх слід вийняти з води (її зливати не потрібно) і покласти до цибулі. Тушкувати близько 15 хвилин;
- У воду додати сіль і підібрані за смаком спеції;
- Готові (тушковані) овочі пропустити через будь-подрібнювач, але краще вибрати для цієї мети блендер, щоб отримати необхідне по рецепту пюре;
- Отриману масу додати у воду і добре перемішати.
Перед подачею додати свіжу зелень.
Морквяно-картопляний суп-пюре
Супи у вигляді пюре є одними з найбільш затребуваних в ресторанах і кафе. Відтворити його будинку також не дуже складно. В наявності повинні бути наступні інгредієнти:
- овочевий або курячий бульйон (рідка основа) – 0,8 л;
- морква свіжа (або заморожена) – 250 г;
- картопля – 6-8 бульб середнього розміру (250 г);
- цибулю білий або жовтий – 1-2 шт;
- зубчики свіжого часнику – 1-3 шт;
- масло рослинного походження – 20 мл;
- черешки селери – 100 г;
- сіль і приправи (обов'язково використовувати в цьому рецепті майоран) – кількість і склад підбирається згідно смаковим уподобанням.
Час, що витрачається господинею на приготування – близько 35-40 хвилин.
Калорійність супу–пюре на 100 м становить 76 ккал.
Процес поетапного приготування:
- Овочі помити і почистити;
- У каструлю налити бульйон, поставити нагріватися;
- Нарізати моркву, картопля і селеру кубиком;
- Моркву покласти варитися, через 10 хвилин додати до нього, картоплю, а потім і селера;
- Цибулю порізати дрібно;
- Підсмажити його на сковороді з рослинною олією до повного розм'якшення;
- Після того як овочі зваряться, але будуть ще досить твердими, їх слід вийняти з бульйону, який зливати не потрібно і покласти в сковороду до цибулі. Гасити всі овочі разом близько 15 хвилин;
- У воду додати сіль і спеції;
- Готові овочі пропустити через блендер;
- Отриману масу додати овочевий бульйон, добре перемішати до однорідної маси.
Перед подачею додати для краси свіжу зелень. Можна не подрібнювати картоплю в пюре, а залишити його в блюді у вигляді кубика.
Морквяний суп-пюре з вершками
Для приготування поживного, але не дуже калорійного блюда потрібно мати в наявності наступний набір інгредієнтів:
- морква свіжа (допускається використання натертої замороженої) – 350 г;
- цибулина ріпчаста – 1 шт;
- картопля (середні картоплини) – 2 шт;
- готовий (заздалегідь зварений) бульйон – 1 л;
- масло розтоплене вершкове – 20 мл;
- вершки 15% — 1 склянка;
- сіль, перець і спеції – за смаком.
Час – 40 хвилин.
Калорійність морквяного супу-пюре, в складі якого є вершки, на 100 г – 78 ккал.
Процес приготування страви згідно з рецептурою:
- Всі, що входять в рецепт свіжі овочі, почистити і порізати кубиком (заморожені – розморозити);
- Цибулю згасити в розтопленому вершковому маслі до розм'якшення (використовується сотейник або звичайна сковорода);
- Моркву і картоплю зварити в бульйоні до готовності;
- Потім додати сіль, спеції і розм'якшений цибулю, перемішати;
- Після цього зняти суп з нагріву, остудити, подрібнити блендером всі овочі, щоб вийшло пюре;
- Додати в суп вершки, поставити каструлю на нагрів, довести до кипіння.
Перша страва повністю готове, його можна подавати зі свіжою зеленню або сухариками.
Морквяний суп-пюре для дітей
Дітей дуже складно привчити їсти овочі і страви з них. Вирішити цю непросту задачу допомагає рецепт приготування морквяного супу – пюре. Для нього потрібні найпростіші за складом інгредієнти:
- морква (якщо є молода, то краще використовувати її) – 5-6 шт;
- рис (не відварений) – 110 г;
- топлене масло – 2 ст. л;
- вода (або овочевий бульйон) – 1,5 л;
- молоко або вершки нежирні – ½ склянки.
- сіль.
Час приготування – 35 хвилин.
Калорійність на 100 г – 75 ккал.
Процес варіння страви:
- Воду або бульйон необхідно довести до кипіння;
- Промитий заздалегідь рис помістити у воду (варіння його триває 5 хвилин);
- Моркву очистити і натерти, потім помістити в загальну каструлю;
- Варити до розм'якшення рису;
- Остудити суп, подрібнити в пюре все компоненти (використовуючи для цієї мети блендер);
- Трохи додати солі;
- Потім додати топлене масло і вершки/молоко, другий раз довести до кипіння.
Подавати на обід з хлібом.
Спробуйте приготувати гречаники — рецепт з фаршем зробить блюдо ще смачніше і ситніше.
Як приготувати трепанг на меду читайте в нашій статті.
Візьміть на замітку наш рецепт смачних кабачків в клярі.
Морквяно-імбирний суп-пюре
Зварений по цьому рецепту суп буде не тільки смачною основою для обіду, але й засобом для лікування простудних захворювань. Так як в його склад входить імбир, то в бульйоні зберігаються вітаміни і мінерали, необхідні для зміцнення імунної системи. Смак і аромат готового страви дивовижні і не залишать байдужими нікого. Для приготування потрібно мати набір таких інгредієнтів, як:
- бульби картоплі — 4 шт;
- морква – 200-300 г або 2-3 шт;
- цибуля ріпчаста – 1 шт;
- імбирний корінь – 5-6 см;
- масло рослинне – 20 мл;
- бульйон м'ясний або овочевий – 0,7-0,9 л;
- сіль і приправи за смаковими уподобаннями.
Час – 35 хвилин.
Калорійність на 100 г – 77 ккал.
Процес приготування супу з імбиром:
- Всі овочеві складові майбутнього супу помити і почистити;
- Картоплю і цибулю, а також моркву порізати кубиком;
- На олії підсмажити цибулю;
- Подрібнити імбирний корінь, додати до цибулі;
- Потім помістити до нього і всі інші овочі, згасити 10 хвилин;
- У бульйон додати спеції і сіль, викласти розм'якшені овочі, варити ще приблизно 20 хвилин;
- Зняти з нагріву і усі компоненти подрібнити блендером прямо у каструлі.
Подавати порційно зі свіжою гілочкою зелені.
Корисні поради
Вдало приготувати суп можна, не тільки дотримуючись рецептом, але і застосовуючи деякі кулінарні секрети, прислухаючись до порад і рекомендацій кухарів або тих, хто вже раніше готував це блюдо. Що стосується морквяних супів-пюре, то тут корисні поради можуть бути наступними:
- солити суп потрібно акуратно – морква додає солодощі в бульйон, тому сіль найкраще додавати поступово, постійно пробуючи страва;
- перед використанням основний інгредієнт (морква) рекомендується скропити рослинним маслом, після чого запекти в духовці – готовий суп придбає приємний присмак;
- вершки допомагають досягати бажаної консистенції готового страви.
Дуже важливо пам'ятати про те, що якщо в рецепті присутні вершки або молоко, бульйон і всі компоненти перед їх приготуванням повинні бути теплими, а після необхідно довести їх до кипіння. Таким чином, різноманітність рецептів морквяних супів-пюре дозволить готувати різні вітамінні перші страви, які сподобаються як дорослим, так і дітям.