13 май 2019 2 566

Як смачно приготувати морквяний суп-пюре

Перші страви різноманітні по консистенції і входять до їх складу інгредієнтів. Овочеві супи використовуються в якості джерела вітамінів і корисних речовин, що так необхідно в осінньо-зимовий період. Кілька нескладних рецептів морквяних супів слід записати в свою кулінарну книгу, щоб радувати себе чи рідних, а також дотримуватися дієти зі смаком.

Дієтичний рецепт
Інгредієнти Кількість
морква - 4-5 шт
селера - 100 г
лук жовтий - 1-2 шт.
зубчики часникові свіжі - 1-3 шт.
масло рослинне - 20 мл
сіль і приправи - за смаком
вода - 0,7 л
Час приготування: 40 хвилин Калорійність на 100 грам: 72 Ккал

Пюреподібні супи ідеальні для обіду або вечері, так як дозволяють отримати весь спектр корисних компонентів, але одночасно мінімізують навантаження на органи травної системи. Морквяний дієтичний суп використовується в терапевтичних цілях при лікуванні або у якості страви, що допомагає скинути зайву вагу.

Як зварити морквяний суп-пюре:

  1. Овочі помити і ретельно все їх почистити (навіть якщо куплена вже мита або фасована морква);
  2. В каструлю або іншу підходящу для рідких страв ємність налити воду в рекомендованій кількості, поставити нагріватися;
  3. Нарізати моркву і селеру рівним і красивим кубиком;
  4. Морква, підготовлену до використання, після цього покласти варитися, через 10 або 12 хвилин додати до нього і підготовлений і подрібнений селера;
  5. Цибулю порізати по можливості дрібно;
  6. Підсмажити на сковороді (в сотейнику) до розм'якшення;
  7. Після того як овочі зваряться, їх слід вийняти з води (її зливати не потрібно) і покласти до цибулі. Тушкувати близько 15 хвилин;
  8. У воду додати сіль і підібрані за смаком спеції;
  9. Готові (тушковані) овочі пропустити через будь-подрібнювач, але краще вибрати для цієї мети блендер, щоб отримати необхідне по рецепту пюре;
  10. Отриману масу додати у воду і добре перемішати.

Перед подачею додати свіжу зелень.

Морквяно-картопляний суп-пюре

Супи у вигляді пюре є одними з найбільш затребуваних в ресторанах і кафе. Відтворити його будинку також не дуже складно. В наявності повинні бути наступні інгредієнти:

  • овочевий або курячий бульйон (рідка основа) – 0,8 л;
  • морква свіжа (або заморожена) – 250 г;
  • картопля – 6-8 бульб середнього розміру (250 г);
  • цибулю білий або жовтий – 1-2 шт;
  • зубчики свіжого часнику – 1-3 шт;
  • масло рослинного походження – 20 мл;
  • черешки селери – 100 г;
  • сіль і приправи (обов'язково використовувати в цьому рецепті майоран) – кількість і склад підбирається згідно смаковим уподобанням.

Час, що витрачається господинею на приготування – близько 35-40 хвилин.

Калорійність супу–пюре на 100 м становить 76 ккал.

Процес поетапного приготування:

  1. Овочі помити і почистити;
  2. У каструлю налити бульйон, поставити нагріватися;
  3. Нарізати моркву, картопля і селеру кубиком;
  4. Моркву покласти варитися, через 10 хвилин додати до нього, картоплю, а потім і селера;
  5. Цибулю порізати дрібно;
  6. Підсмажити його на сковороді з рослинною олією до повного розм'якшення;
  7. Після того як овочі зваряться, але будуть ще досить твердими, їх слід вийняти з бульйону, який зливати не потрібно і покласти в сковороду до цибулі. Гасити всі овочі разом близько 15 хвилин;
  8. У воду додати сіль і спеції;
  9. Готові овочі пропустити через блендер;
  10. Отриману масу додати овочевий бульйон, добре перемішати до однорідної маси.

Перед подачею додати для краси свіжу зелень. Можна не подрібнювати картоплю в пюре, а залишити його в блюді у вигляді кубика.

Морквяний суп-пюре з вершками

Для приготування поживного, але не дуже калорійного блюда потрібно мати в наявності наступний набір інгредієнтів:

  • морква свіжа (допускається використання натертої замороженої) – 350 г;
  • цибулина ріпчаста – 1 шт;
  • картопля (середні картоплини) – 2 шт;
  • готовий (заздалегідь зварений) бульйон – 1 л;
  • масло розтоплене вершкове – 20 мл;
  • вершки 15% — 1 склянка;
  • сіль, перець і спеції – за смаком.

Час – 40 хвилин.

Калорійність морквяного супу-пюре, в складі якого є вершки, на 100 г – 78 ккал.

Процес приготування страви згідно з рецептурою:

  1. Всі, що входять в рецепт свіжі овочі, почистити і порізати кубиком (заморожені – розморозити);
  2. Цибулю згасити в розтопленому вершковому маслі до розм'якшення (використовується сотейник або звичайна сковорода);
  3. Моркву і картоплю зварити в бульйоні до готовності;
  4. Потім додати сіль, спеції і розм'якшений цибулю, перемішати;
  5. Після цього зняти суп з нагріву, остудити, подрібнити блендером всі овочі, щоб вийшло пюре;
  6. Додати в суп вершки, поставити каструлю на нагрів, довести до кипіння.

Перша страва повністю готове, його можна подавати зі свіжою зеленню або сухариками.

Морквяний суп-пюре для дітей

Дітей дуже складно привчити їсти овочі і страви з них. Вирішити цю непросту задачу допомагає рецепт приготування морквяного супу – пюре. Для нього потрібні найпростіші за складом інгредієнти:

  • морква (якщо є молода, то краще використовувати її) – 5-6 шт;
  • рис (не відварений) – 110 г;
  • топлене масло – 2 ст. л;
  • вода (або овочевий бульйон) – 1,5 л;
  • молоко або вершки нежирні – ½ склянки.
  • сіль.

Час приготування – 35 хвилин.

Калорійність на 100 г – 75 ккал.

Процес варіння страви:

  1. Воду або бульйон необхідно довести до кипіння;
  2. Промитий заздалегідь рис помістити у воду (варіння його триває 5 хвилин);
  3. Моркву очистити і натерти, потім помістити в загальну каструлю;
  4. Варити до розм'якшення рису;
  5. Остудити суп, подрібнити в пюре все компоненти (використовуючи для цієї мети блендер);
  6. Трохи додати солі;
  7. Потім додати топлене масло і вершки/молоко, другий раз довести до кипіння.

Подавати на обід з хлібом.

Спробуйте приготувати гречаники — рецепт з фаршем зробить блюдо ще смачніше і ситніше.

Як приготувати трепанг на меду читайте в нашій статті.

Візьміть на замітку наш рецепт смачних кабачків в клярі.

Морквяно-імбирний суп-пюре

Зварений по цьому рецепту суп буде не тільки смачною основою для обіду, але й засобом для лікування простудних захворювань. Так як в його склад входить імбир, то в бульйоні зберігаються вітаміни і мінерали, необхідні для зміцнення імунної системи. Смак і аромат готового страви дивовижні і не залишать байдужими нікого. Для приготування потрібно мати набір таких інгредієнтів, як:

  • бульби картоплі — 4 шт;
  • морква – 200-300 г або 2-3 шт;
  • цибуля ріпчаста – 1 шт;
  • імбирний корінь – 5-6 см;
  • масло рослинне – 20 мл;
  • бульйон м'ясний або овочевий – 0,7-0,9 л;
  • сіль і приправи за смаковими уподобаннями.

Час – 35 хвилин.

Калорійність на 100 г – 77 ккал.

Процес приготування супу з імбиром:

  1. Всі овочеві складові майбутнього супу помити і почистити;
  2. Картоплю і цибулю, а також моркву порізати кубиком;
  3. На олії підсмажити цибулю;
  4. Подрібнити імбирний корінь, додати до цибулі;
  5. Потім помістити до нього і всі інші овочі, згасити 10 хвилин;
  6. У бульйон додати спеції і сіль, викласти розм'якшені овочі, варити ще приблизно 20 хвилин;
  7. Зняти з нагріву і усі компоненти подрібнити блендером прямо у каструлі.

Подавати порційно зі свіжою гілочкою зелені.

Корисні поради

Вдало приготувати суп можна, не тільки дотримуючись рецептом, але і застосовуючи деякі кулінарні секрети, прислухаючись до порад і рекомендацій кухарів або тих, хто вже раніше готував це блюдо. Що стосується морквяних супів-пюре, то тут корисні поради можуть бути наступними:

  • солити суп потрібно акуратно – морква додає солодощі в бульйон, тому сіль найкраще додавати поступово, постійно пробуючи страва;
  • перед використанням основний інгредієнт (морква) рекомендується скропити рослинним маслом, після чого запекти в духовці – готовий суп придбає приємний присмак;
  • вершки допомагають досягати бажаної консистенції готового страви.

Дуже важливо пам'ятати про те, що якщо в рецепті присутні вершки або молоко, бульйон і всі компоненти перед їх приготуванням повинні бути теплими, а після необхідно довести їх до кипіння. Таким чином, різноманітність рецептів морквяних супів-пюре дозволить готувати різні вітамінні перші страви, які сподобаються як дорослим, так і дітям.

Що ще почитати: