27 март 2019 3 364

Як приготувати смачний суп з курки

Смак курячого бульйону знайомий всім людям з самого дитинства. Його застосовують в якості основи для супів або як повноцінне самостійне блюдо. Курячий бульйон володіє набором корисних властивостей, які дозволяють використовувати продукт в якості дієтичного і навіть лікувального засобу.

Завдяки великій кількості амінокислот, білкових компонентів, вітамінів цей бульйон рекомендований для харчування маленьких дітей, вагітних і годуючих, використовується в спеціальній дієті після хірургічних втручань і дозволяє відновити сили після сильних вірусних захворювань.

Саме тому кожній господині необхідно знати кілька різних рецептів приготування супів на основі курячого бульйону, щоб не тільки урізноманітнити меню, але і використовувати блюдо в лікувальних і профілактичних цілях.

Маленькі хитрощі перед приготуванням

Для того щоб бульйон вийшов по-справжньому смачним і корисним, необхідно знати невеликі хитрощі, сприяють приготування основи для супів без ваду.

Існує думка, що при варінні бульйону потрібно спочатку довести його до кипіння, потім злити воду, додати нову і тільки потім варити основу для супів.

Подібний прийом дозволить позбавити страва від зайвого жиру, а також шкідливих речовин, які можуть бути присутні в м'ясі птиці або її кістках.

Існують невеликі хитрощі, пов'язані з вибором курки для подальшої варіння:

  • птиця має бути молодий (не несучка);
  • вага тушки повинен становити не більше 2 кг;
  • якщо використовувати курей, куплених в магазині, то краще всього віддавати перевагу упаковці, на якій написано «супова».

Бройлерів не рекомендується вибирати в якості основи для приготування бульйону, оскільки корисних речовин в ньому не багато. У тому випадку, якщо ніякої птиці крім них у продажу немає, то оптимальний варіант – вибір невеликого бройлера (вагою до 2 кг).

Крім правильного вибору курки, до хитрощів належить і сам процес приготування бульйону. Так що використовуються м'ясо і кістки слід залити холодною водою, довести до кипіння і злити. Після чого залити нову, продовжувати варіння ще близько 35 хвилин.

Якщо використовується тушка цілком, то її не слід розрізати на шматочки під час варіння – так в бульйон перейде більше корисних речовин. Для посилення смаку та аромату рекомендується додавати свіжі овочі – цибулю та моркву, а кубики використовувати у мінімальній кількості, а при дієтичному або дитячому харчуванні – виключити повністю.

Самий смачний суп з курки з локшиною
Інгредієнти Кількість
курка (цілісна тушка) - 2 кг
масло рослинне - 30 мл
лук свіжий - 1-2 шт.
морква - 3 шт.
селера - 3 шт.
вода очищена - 3 літра
петрушка свіжа - 3-4 гілочки
чебрець (свіжий і сушений) - за смаком
локшина (яєчна або пшеничне) - 350 г
яйце - 1 шт.
сіль і приправи - за смаком
цитрусовий (лимонний) сік - 20 мл
Час приготування: 140 хвилин Калорійність на 100 грам: 52 Ккал

Цей варіант першого страви вважається класичним. Його готують в лікарнях, дитячих закладах і навіть ресторанах. Внести його в свою скарбничку рецептів повинна кожна господиня.

Кроки в приготуванні першого страви:

  1. Овочі почистити і порізати (як більше подобається);
  2. На розігрітій сковороді підсмажити їх на рослинній олії до появи золотистого відтінку (морква повинна стати м'якою);
  3. Потім покласти підсмажуватися селера (це займе 11 хвилин, необхідно, щоб він став м'яким);
  4. У воду покласти курку (попередньо її необхідно помити, зняти шкіру і зрізати зайвий жир), довести її до кипіння, постійно знімаючи піну, що утворюється, додати сіль і всі спеції;
  5. Бульйон з овочами варити до повної готовності курки (за 20 хвилин до готовності її слід вийняти, остудити і розрізати на шматочки, потім варити до готовності);
  6. Перед приготуванням (за кілька, оптимально за 7-9 хвилин) додати локшину (попередньо не відварювати);
  7. Перед подачею в кожну порцію додати петрушку, куряче відварне і подрібнене (можна на четвертинки) яйце і трохи свіжого і не підсолодженого лимонного соку.

Подавати суп гарячим, як основу для обіду.

Рецепт ніжного курячого супу з рисом

Простий в приготуванні, але дуже смачний суп, який можна подати як на обід, так і на вечерю. Для того щоб реалізувати рецепт, буде потрібно набір інгредієнтів:

  • курка (або тільки філе) — 1/2 кг;
  • курячий бульйон (підготовлений заздалегідь, проціджений) – 1 л;
  • рис (пропарений) – 50 г (заздалегідь відварювати не потрібно);
  • консервована кукурудза – 350 г (1 банка);
  • перець свіжий болгарський (різного кольору) – 2 шт (як виняток допускається використання паприки);
  • свіжі помідори – 3-4 середньої величини шт;
  • свіжа ж зелень – за смаком (петрушка, зелений лук або кінза на вибір).

Час для приготування страви – 60 хвилин.

Калорії супу (на 100 г) – 37 ккал.

Кроки приготування:

  1. Обробити всі овочі помити, очистити від лушпиння цибулі, від насіння перець, подрібнити;
  2. Курку слід розрізати на невеликі шматочки, промити;
  3. Обсмажити птицю до золотистої (але не піджареної скоринки);
  4. Ємність з приготованим заздалегідь бульйоном поставити на середній нагрів;
  5. Покласти в нього рис і довести до кипіння, після чого варити ще 10-15 хвилин;
  6. Покласти обсмажену курку в бульйон і варити ще 17 хвилин;
  7. Помідори подрібнити в пюре, додати спеції і кукурудзу, тушкувати на повільному вогні (нагріванні) близько 4 хвилин, потім покласти в бульйон.

Перед подачею дрібно нарізати зелень, додати в порції (за бажанням) гострого чилі.

Як зварити наваристий гороховий суп

Рецепт відмінно підійде для дитячого харчування, стане хорошою основою для обіду або вечері. Для приготування знадобиться набір інгредієнтів, що можна без праці придбати в будь-якому магазині:

  • горох – ¾ склянки (попередньо його слід вимочувати в гарячій воді не менше 2 годин);
  • курка – 300-400 г;
  • овочі свіжі (класичний для перших страв набір — цибуля морква, картопля) – по 1 шт;
  • вода, підготовлена для приготування їжі – в середньому 2 л (залежить від бажаної густоти страви)
  • свіжа (сушена при додаванні в суп) зелень – кількість підбирається за смаком;
  • сіль (можна з добавками приправ у складі) і спеції, лавровий лист – також за смаком.

Час приготування – 65 хвилин.

Калорії з розрахунку на 100 г (стандарт) – 34 ккал.

Кроки щодо поетапного приготування:

  1. Курку (або тільки м'ясо, якщо воно вже відокремлене від кісток) ретельно промити в теплій або холодній воді, зняти шкіру, обрізати надлишки жиру;
  2. Поставити воду на підігрів, посолити, покласти курку, варити до готовності;
  3. Після приготування розрізати на шматочки, повністю відокремити від хрящів і кісток (м'ясо повертається в бульйон);
  4. Картоплю почистити і порізати на шматочки (кубики), покласти в бульйон;
  5. Овочі почистити, подрібнити і підсмажити;
  6. Горох додати в бульйон, варити до м'якості в середньому 23 хвилини;
  7. Обсмажені овочі помістити в бульйон і варити ще 11 хвилин.

Перед подачею дати супу настоятися під закритою кришкою близько 20 хвилин. У кожну порцію покласти нарізану зелень.

Як приготувати курячий суп з галушками

Цей незвичайний і ситний суп може стати основою для щільного обіду або вечері. Для приготування страви потрібно зібрати наступні інгредієнти:

  • курка (можна взяти грудку або стегно) – 500 г;
  • вода – 2 л;
  • овочі свіжі (набір з моркви, цибулі) – 100 г (картоплі -600 г);
  • сіль (можна зі смаковими добавками або травами), чорний перець (у будь-якій формі) – за смаком (або 5 г).

Для приготування галушок:

  • борошно (пшеничне)– 350 г;
  • яйце куряче – 1 шт;
  • вода – 90 -110 мл;
  • сіль – по смаку господині;

Час приготування – 75 хвилин.

Калорії готового страви з розрахунку 100 г – 38 ккал.

Кроки щодо поетапного приготування:

  1. Воду для бульйону поставити на середній нагрів;
  2. Курку промити, звільнити від шкіри, жиру і кісток, нарізати на невеликі шматочки, покласти в воду і підсолити;
  3. Варити, знімаючи піну, не менше півгодини;
  4. Овочі (морква і цибуля) помити, почистити і подрібнити, не обсмажувати;
  5. Картоплю почистити і порізати на невеликі кубики;
  6. Після того як курка повністю приготується (м'ясо стане білим і м'яким), помістити в бульйон підготовлені овочі, додати спеції і сіль, варити близько 15-17 хвилин.

Приготування галушок:

  1. Борошно (в ідеалі використовується пшеничне) просіяти, щоб тісто набуло природне пишність;
  2. З'єднати воду, борошно і сіль, перемішати до отримання однорідної маси без грудок;
  3. Отримане тісто має бути середнє по густоті.

Продовження приготування супу:

  1. Як тільки овочі повністю приготуються, необхідно додати в бульйон галушки (ложкою зачерпується тісто і опускається в бульйон);
  2. Варити далі, збавивши нагрівання, до повної готовності ще 15 хвилин.

При подачі на стіл посипати порції дрібно нарізаною зеленню.

Дієтичний курячий бульйон з овочами

Дієтичне харчування повинно бути смачним і корисним, щоб процес схуднення або одужання був приємним. Для приготування курячого супу з овочами, який би можна було їсти на дієті, потрібні такі інгредієнти:

  • курка (ніжки) – 350 г;
  • кабачок (невеликий) – 1 шт;
  • цибуля ріпчаста і невелика паприка — солодкий перець – по 1 шт;
  • приправи та спеції (сіль, перець – використовується, як горошком чорний, так і запашний вже мелений, або суміш з різноманітних перців, сушений лавровий лист).

Час приготування – 60 хвилин.

Калорій на обсяг в 100 г – 48 ккал.

Кроки правильного приготування:

  1. Курку промити, видалити шкіру;
  2. Воду поставити на середній нагрів і покласти в неї курку (варити близько 20 хвилин), потім вийняти і звільнити від кісток, після помістити м'ясо назад в бульйон;
  3. Всі овочі почистити і порізати (кабачки – кубиками);
  4. Не обсмажуючи помістити їх у бульйон, потім покласти спеції – варити до готовності.

Подавати на обід гарячим, з зеленню.

Який смачний суп-пюре можна приготувати з курки

З грибами

Суп – пюре з курки та грибів – відмінний варіант не тільки для повсякденного прийому їжі, але і для урочистої події. У приготуванні необхідні наступні інгредієнти:

  • курка (грудка) – 550 г;
  • картопля свіжа – 2-4 шт (залежить від розміру бульби або сухе пюре 2 ст. л);
  • гриби (на вибір заморожені або свіжі, у тому числі тільки що зібрані) – 400 г;
  • масло 82,5% жирності вершкове – 50 г;
  • ріпчаста цибуля (невеликий) – 1 шт;
  • моркву (можна використовувати морожену натертий) – 1 шт;
  • сіль і різноманітні спеції (лавровий лист обов'язковий);
  • свіжа зелень (кріп або петрушка) – 2-4 невеликих гілочки.

Час приготування – 80 хвилин.

Калорійність 1 порції готового страви – 52 ккал (на 100 г).

Кроки приготування:

  1. Гриби (якщо вони не заморожені) почистити, помити, порізати на невеликі шматочки і тушкувати з маслом до готовності;
  2. Курку помити і видалити шкіру, поставити воду на підігрів, помістити в неї курку, варити до готовності, потім вийняти, відокремити м'ясо від кісток і подрібнити;
  3. Пропустити готові гриби і курку через подрібнювач — блендер;
  4. Моркву і цибулю подрібнити, пасерувати до повного розм'якшення, постійно помішуючи, покласти в бульйон, разом з куркою і грибами, додати сіль і спеції.

Перед подачею прикрасити порції гілочкою зелені.

Рис по-японськи — сам по собі злак досить прісний, але на Сході знають як його готувати.

Читайте, як зробити домашню ковбасу з свинини — це блюдо вже стало традиційним в українців, спробуйте приготувати його і ви.

Візьміть на замітку рецепт холодцю з судака — наші рецепти допоможуть приготувати вам смачну страву.

З вершками

Рецепт супу-пюре з вершками готується з наступних інгредієнтів:

  • курка (стегно або філе) – 400 г;
  • овочевий набір для супу — моркву та цибулю – кожного продукту по 1 шт;
  • для обжарювання — олія – 30 мл;
  • вершки (жирні) – 30 мл;
  • борошно (класична пшеничне) – 1 ст. л;
  • м'яке вершкове масло (не маргарин) – 15 г;
  • кріп – 1 пучок;
  • сіль і приправи – кількість за бажанням.

Час повного приготування страви з урахуванням підготовчих робіт – 65 хвилин.

Калорійність (для тих, хто на дієті) готового супу – пюре (100 г) – 56 ккал.

Кроки по приготуванню:

  1. Курку, яку належить використовувати у приготуванні, обробити (під проточною прохолодною водою ретельно промити, для того щоб прибрати зайвий жир зняти шкіру);
  2. У каструлю налити приблизно 2 л води, можна трохи більше, помістити в неї курку, посолити, поставити варитися (не менше 40 хвилин);
  3. Овочі почистити, подрібнити і посмажити на рослинному маслі;
  4. За пару хвилин до готовності овочів необхідно додати борошно (добре розмішати);
  5. Готове куряче м'ясо звільнити (за необхідності) від кісток і пропустити через спеціальний прилад — блендер;
  6. Помістити м'ясо назад в бульйон, додати пасеровані овочі з борошном;
  7. Довести суп до кипіння, додати вершки і вершкове масло (слід розтопити), перемішати;
  8. Варити ще небагато (2-3 хвилини буде достатньо), потім вимкнути нагрів і закрити кришкою, дати настоятися зовсім небагато.

Перед основною подачею суп-пюре посипати подрібненим кропом. В якості прикраси можна подати житні грінки.

Підказки кухарів

Для приготування супів з курки слід брати невеликі тушки (без нутрощів). Для того щоб м'ясо легко відокремлювалося від кісток, слід збільшити час приготування на 20 хвилин.

Кількість води залежить від обсягу каструлі, але необхідно, щоб тушка була повністю закрита рідиною. Для того, щоб бульйон був прозорим і світлим, потрібно постійно знімати піну, а перший бульйон злити.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: