Як зварити варення з обліпихи в домашніх умовах
Варення на Русі варили з давніх-давен, причому спочатку воно називалося «увар» і являло собою ягоди, зварені до желеподібного стану разом з медом. Сьогодні склад варення трохи видозмінився, але процес приготування залишився колишнім.
Чим корисне ласощі обліпихова
До складу ягоди крім вітамінів груп Е, С, В і входить До каротин і жирні кислоти, важливі пектинові речовини разом з азотистими підставами. Обліпиха для організму є безцінним скарбом вітамінів і:
- робить стінки кровоносних судин еластичними і покращує їх проникність;
- є профілактикою атеросклерозу, цинги і авітамінозу;
- покращує роботу шлунку і кишечника;
- є ліками проти захворювань ротової порожнини;
- зміцнює імунну систему організму;
- ліквідує запальні процеси;
- допомагає загоювати рани;
- зменшує печінкову дистрофію;
- є профілактикою і лікуванням простудних захворювань.
Регулярне вживання обліпихи не тільки зміцнить імунну систему, але і допоможе справитися з уже наявними та іншими простудними захворюваннями. Рекомендується її щоденне вживання, особливо в осінньо-зимовий період.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
обліпиха - | 1 кг |
цукор - | 1,25 кг |
Час приготування: 40 хвилин | Калорійність на 100 грам: 165 Ккал |
В класичне варення з обліпихи на зиму входять тільки два інгредієнти: ягоди і цукор. Варити його просто, а ягода зберігається в процесі як свіжа.
- Ягоди ретельно перебрати, видаливши всі зіпсовані або гнилі, а потім добре промити у великій кількості води;
- Відкинути мокру обліпиху на друшляк і дати стекти зайвій воді;
- Викласти ягоди на серветку і злегка обсушити, видаливши залишки води;
- Скласти обліпиху в таз (обов'язково емальований) або каструлю, всипати весь цукор і накрити чистою тканиною;
- Дати ягодам насититися цукром і пустити сік. Для цього залишити їх у спокої на пару годин;
- Каструлю поставити на повільний вогонь і варити, обов'язково знімаючи піну і помішуючи;
- Коли ягоди стануть напівпрозорими, а сироп густим – варення можна знімати;
- Злегка остудити його і теплим розкласти його по банках, попередньо простерилизованным. Банки закатати і відправити в темне місце на зберігання.
Варення з обліпихи «П'ятихвилинка»
Найшвидший варіант приготування солодощі з обліпихи для тих, у кого мало часу. Перевагою цього рецепту є недовга термічна обробка, яка дозволяє зберегти облепиховые корисні властивості по максимуму.
Продукти:
- ягоди обліпихи – 1 кг;
- цукровий пісок – 1,2 кг;
- вода дистильована – 1 ст.
Витрачений час: 25 хвилин.
Калорії: 170.
- Ягоди перебрати і добре промити;
- У каструлі з товстим дном змішати цукор зі склянкою води;
- На повільному вогні протягом 10 мнуть зварити густий сироп. Необхідна консистенція сиропу досягнута тоді, коли крапля сиропу на тарілці зберігає свою форму, а не розтікається;
- Коли сироп буде готовий, довести його до кипіння і кинути в нього заздалегідь підготовлені ягоди. Важливо ягоди злегка підсушити перед опусканням в сироп з допомогою серветки або рушники;
- На сильному вогні варити обліпиху 5 хвилин;
- Підготувати банки: помити, простерилізувати і підсушити;
- Варення розкласти по ємностей і закрити кришками;
- Не обов'язково закочувати банки капроновими кришками, можна використовувати поліетиленові, оскільки зберігається таке варення тільки в холодильнику.
Варення з замороженої обліпихи і гарбуза
Варення можна варити не тільки зі свіжої ягоди, але і замороженою. Зварене варення з обліпихи і гарбуза поєднує в собі корисні властивості цих двох плодів і збагачує організм при вживанні всіма необхідними речовинами.
Склад:
- гарбуз – 2 кг 900 гр;
- обліпиха – 2 кг 300 гр;
- апельсин – 1 шт.;
- сахарны пісок – 950 гр.
Витрачений час: 1,5 години.
Калорійність: 183 ккал.
- Передбачається, що перед заморожуванням ягоду промили і перебрали, тому при приготуванні джему цього робити не потрібно;
- Обліпиху обполоснути водою і залишити стікати в друшляку над глибокою мискою на 2 години;
- Як тільки ягода стече – обсушити її рушником;
- Видавити з ягоди сік з допомогою сита: просто перетерти ягоду крізь;
- Робити це краще відразу над каструлею, де пізніше буде варитися варення;
- З 2 кг ягоди повинно вийти близько 1 літра соку;
- З гарбуза зняти шкірку і видалити насіння. Нарізати її шматочками не більше ніж в 1,5 см;
- Апельсин промити окропом і цедру натерти його на дрібній тертці;
- Каструлю для варива варто вибирати з товстим дном, бажано емальований;
- Влити в каструлю сік і нагріти його на повільному вогні;
- Всипати цукор і розмішувати до повного його розчинення;
- Додати в каструлю гарбуз і цитрусову цедру;
- Кип'ятити на маленькому вогні, заважаючи;
- Варення готове, коли гарбуз стане прозорою;
- Розлити його по банкам і закупорити;
- Витримати банки в перевернутому вигляді до повного охолодження.
Візьміть на замітку рецепт ситної і ароматною картоплі з печінкою в домашніх умовах.
Візьміть на замітку рецепт запіканки з сирої картоплі з сиром — просте і смачне блюдо на кожен день.
Читайте як приготувати неймовірно смачний кіш з лососем і брокколі.
Варення з обліпихи без кісточок з яблуками
Цей варіант варення більше нагадує сироп, він не менш смачний і його можна додавати в чай холодними зимовими вечорами.
Інгредієнти:
- яблука – 900 гр;
- ягоди обліпихи – 900 гр;
- цукор – 1 кг 400 гр.
Час приготування: 120 хвилин.
Калорійність: 180 калорій.
- Ягоди перебрати і видалити плодоніжки;
- Промити обліпиху і просушити, уклавши ягоди на рушник або папір;
- Обшпарити ягоди окропом, а потім протерти крізь сито. Це дозволить видалити всі дрібні кісточки;
- В ягідне пюре всипати цукровий пісок і дати їм настоятися;
- Яблука почистити від шкірки і насіння;
- Варити фрукти на повільному вогні в невеликій кількості води 15-20 хвилин;
- Пюрировать яблука змішати і додати до обліписі і цукру;
- Все перекласти в толстодонную каструлю і повільно нагріти;
- Коли маса закипить – їй дати покипіти протягом 1 хвилини;
- Варення розкласти по чистих і простерилизованным банкам;
- Стерилізувати його у великому тазі з додаванням води не більш півгодини;
- Герметично закупорити банки і відправити їх в прохолодне місце.
Рецепт обліпихової без варіння варення
Щоб максимально зберегти корисні вітаміни в обліписі, її не варять, а готують особливе варення без варіння. Мінусом такого варення стане його недовговічність і доведеться його швидко з'їдати, хоча це навряд чи назвеш мінусом.
Продукти:
- обліпиха – 1 кг;
- цукор – 1,5 кг;
- вода – 1,2 л.
Витрачений час: 4,5 години.
Калорії:180.
- Дрібні ягоди кинути в друшляк і добре промити чистою водою;
- Дати ягодам обсохнути;
- Приготувати сироп: воду змішати з цукром і кип'ятити його до загустіння;
- Ягоди залити сиропом на 4 години;
- Як тільки ягоди вберуть в себе сироп, залишки його злити і знову закип'ятити;
- Дати сиропу злегка охолонути і знову викласти у нього обліпиху;
- Прогріти їх разом на невеликому вогні;
- Варення готове. Тепер його можна розфасувати по маленьким банкам і поставити в холодильник.
Як зварити варення з обліпихи в мультиварці
З допомогою цього чудового автоматичного приладу можна не тільки готувати комплексні обіди без особливих зусиль, але і варення на зиму.
Склад:
- ягоди обліпихи – 1 кг 150 гр;
- цукор – 1 кг 300 гр;
- вода джерельна – 160 мл
Витрачений час: 60 хвилин.
Калорії: 180.
- Ягоди помити і відрізати у неї плодоніжки, а також видалити ягоди з гнільцой;
- Чистий обліпиху кинути в чашу мультиварки і влити до неї воду;
- Додати в каструлю цукор;
- Встановити режим «Гасіння» і таймер на 1 годину;
- Варити під кришкою, регулярно перемішуючи;
- Видалити з поверхні піну при її появі;
- Перед закінченням приготування видалити залишки піни;
- Дати пролунати таймеру і залишити варення на підігріві ще хвилин на 15;
- Вимкнути прилад і дати джему охолонути;
- Перекласти варення в банки і закупорити.
Чи є протипоказання до вживання?
Незважаючи на масу корисних вітамінів і мікроелементів у складі, обліпиху не завжди можна вживати. Вона заборонена до вживання для дітей і дорослих, у яких:
- панкреатит;
- холецистит;
- гастрит;
- діабет;
- виразка;
- жовчнокам'яна хвороба.
А також не слід вживати при підвищеній кислотності організму та в разі алергії на вітамін С, який в обліписі знаходиться в надлишку.
Корисні поради
Зварити просте варення зможе будь-яка, навіть починаюча господиня. Крім рецепта, можна скористатися корисними порадами, які допоможуть досягти кращого результату:
- Обліпиху для варення слід збирати в другій половині вересня або початку жовтня;
- Брати слід тільки повні соку, стиглі ягоди;
- Щоб зібрати ягоди слід брати спеціальний гак, якщо ж оббирати колючі гілки не хочеться, можна акуратно зрізати і покласти в морозильник на 10 хвилин. Замерзлі ягоди легко зтрушуються з гілки помахом руки;
- Обліпиху можна заморозити в морозилці і варити з неї варення-п'ятихвилинку взимку, коли організм особливо потребує вітамінів;
- Якщо варення буде зберігатися тривалий час, то банки для нього слід обов'язково простерилізувати, а кришки кип'ятити не менше 5 хвилин;
- Найкраще варити варення в широкій посудині з товстим дном;
- Замість цукру можна використовувати мед: ½ частину від зазначеного в рецептурі цукру;
- Яблука для варення слід брати кислих сортів: «Аніс», «Слов'янка» тощо;
- Обов'язково в процесі варіння слід знімати піну з варення;
- Варення готове, коли ягоди перестали спливати на поверхню.
Смачне і корисне варення з обліпихи стане незамінним помічником при застудах холодною зимою.