26 июнь 2019 1 518

Варення з чорниці на зиму: прості рецепти

Чорниця з давніх часів вважається корисною ягодою, містить велику кількість вітамінів і корисних речовин.

Вона надає благотворний вплив на роботу всіх органів, покращує мозкову діяльність і, найголовніше, покращує зір.

Навіть багато лікарів при поганому зорі призначають вживати чорницю. Причому її можна їсти в будь-якому вигляді – у свіжому, пити компоти, їсти варення.

Тому під час збору цієї ягоди варто спочатку наїстися нею вдосталь, а вже потім нести додому і робити з неї різні заготовки на зиму.

Сьогодні ми поговоримо про приготуванні чорничного варення на зиму. Якщо його готувати згідно з рекомендаціями в рецепті, то вийде відмінне ласощі до чаю.

Простий рецепт на зиму

Що знадобиться для приготування:

  • 3 кілограми стиглої чорниці у свіжому вигляді;
  • 1500 грам цукрового піску;
  • 200 мл води;
  • Половина лимона.

Як робити чорничне варення:

  1. Для початку потрібно гарненько промити ягоду. Ягоду потрібно перебрати з особливою ретельністю, оскільки якщо залишиться хоча б одна зіпсована ягідка, то вона зможе зіпсувати все варення;
  2. Для того, щоб можна було з легкістю видалити все сміття і зіпсовані плоди, чорницю слід залити прохолодною водою і залишити на деякий час. Все сміття і зіпсовані плоди спливуть на поверхню, і їх можна буде спокійно прибрати;
  3. Потім половину ягоди перекладаємо в чашку, засипаємо цукром-піском і залишаємо постояти деякий час. Постійно спостерігаємо, повинен виступити сік від ягоди;
  4. Як тільки утвориться достатня кількість соку, за допомогою дерев'яної товкачика потрібно розім'яти ягоду з цукровим піском до стану пюре;
  5. Наливаємо в каструлю воду і ставимо на плиту, засипаємо туди ж цукровий пісок;
  6. Відварюємо сироп, періодично перемішуємо до повного розчинення цукрового піску. Повинен вийти прозорий сироп;
  7. Далі в сироп засипаємо другу половину цілої ягоди і залишаємо варитися. У процесі варіння ягоду періодично перемішуємо. Відварюємо протягом 15 хвилин;
  8. Потім викладаємо в каструлю пюре і перемішуємо. У процесі варіння поступово зменшуємо вогонь кожні 5 хвилин на 1 оборот;
  9. Відварюємо варення протягом 15 хвилин, не забуваємо зверху прибирати піну;
  10. Приблизно за 5 хвилин до готовності в чорничне варення слід додати сік з половини лимона. Він додасть незвичайний аромат і кислинку. Крім цього, лимон запобіжить засахаренность;
  11. Готове варення знімаємо з плити, залишаємо постояти до повного охолодження;
  12. Банки промиваємо від бруду, стерилізуємо на пару або в духовій шафі;
  13. Розливаємо в стерилізовані банки ягідне ласощі, закатуємо кришками, залишаємо постояти верх дном під ковдрою до повного охолодження;
  14. Готове варення на зиму потрібно зберігати в темному прохолодному місці або в холодильнику.

«5 хвилинка» для тих, хто завжди поспішає

Що потрібно:

  • 1 кілограм свіжої стиглої чорниці;
  • Цукровий пісок – 1 кілограм 200 грам.

Як робити чорничне варення «П'ятихвилинка»:

  1. Першим ділом готуємо весь інвентар, у якому буде зберігатися чорничне варення. Саме від добре обробленої посуду, буде залежати подальший термін зберігання варення;
  2. Банки промиваємо миючим засобом для кухонного посуду або харчовою содою. Потім обполіскуємо їх кілька разів прохолодною водою;
  3. Після миття банки потрібно простерилізувати на пару або в духовій шафі;
  4. Далі промиваємо і перебираємо чорницю. Її слід залити прохолодною водою, все сміття і гнилі ягоди спливуть на поверхню, все зайве потрібно прибрати;
  5. Потім перекладаємо ягоду в друшляк і залишаємо постояти деякий час, щоб вся вода стекла;
  6. Пересипаємо ягоду у велику каструлю з алюмінієвої основи, дно повинно бути товстим;
  7. Засипаємо чорницю цукровим піском і ставимо на плиту на невеликий вогонь;
  8. У процесі варіння всі компоненти періодично перемішуємо, поки весь цукровий пісок не розчиниться;
  9. Потім додаємо вогонь і відварюємо до закипання сиропу. Як тільки все почне кипіти варимо протягом 5 хвилин;
  10. Після цього знімаємо ємність з варенням і знімаємо з плити, залишаємо остигати;
  11. Остигле варення «П'ятихвилинка» розкладаємо по банках і закатуємо кришками;
  12. Банки перевертаємо верх дном і ставимо в темне місце під плед;
  13. Охолоджені банки ставимо в прохолодне темне місце або в холодильник.

Варимо варення з чорниці на зиму в мультиварці

Потрібні такі компоненти:

  • Свіжа стигла чорниця – 1 кілограм;
  • Цукровий пісок – 1200 грам.

Як робити чорничне варення в мультиварці:

  1. Чорницю потрібно гарненько промити, перебрати. Заливаємо її холодною водою і видаляємо весь новий сміття на поверхні;
  2. Промиту ягоду перекладаємо в ємність мультиварки;
  3. Потім засипаємо ягоду цукровим піском;
  4. Виставляємо режим гасіння, залишаємо готуватися протягом 1,5-2 годин;
  5. Для того щоб варення надалі краще зберігалося в кінці слід включити режим варіння на пару протягом 1 хвилини;
  6. Поки чорничне варення вариться, готуємо банки. Їх слід гарненько промити миючим засобом або харчовою содою. Обполіскуємо прохолодною водою кілька разів;
  7. Потім стерилізуємо їх на пару, в духовій шафі або мікрохвильовій печі;
  8. Готове чорничне варення розливаємо по стерилізованим баночках, закриваємо кришками за допомогою закочувального ключа;
  9. Ставимо банки верх дном і накриваємо пледом. Залишаємо стояти до повного охолодження;
  10. Зберігати до зими можна в темному шафі або в холодильнику.
Читайте далі про те, як приготувати варення з червоної смородини. Його аромат, смак і користь безцінні.

А тут ви дізнаєтеся про способи заготівлі вишні у власному соку на зиму.

У статті представлені рецепти джему з чорної смородини. Пальчики оближеш!

Рецепт чорничного варення без варіння

Що знадобиться:

  • Чорниця свіжа – 1 кілограм;
  • 2 кг цукрового піску.

Як робити:

  1. Ягоду потрібно перебрати, добре промити. Для того щоб прибрати всі листочки, гілочки і гнилі плоди, чорницю потрібно залити прохолодною водою. Спливла на поверхню все зайве викидаємо;
  2. Перекладаємо ягоду на друшляк і залишаємо постояти до повного стікання води;
  3. Потім ягоду перекладаємо у велику чашку і розминаємо товкачиком. Також її можна перемолоти через м'ясорубку або в блендері;
  4. Ягідну суміш засипаємо цукровим піском, перемішуємо до однорідності. Намагаємося цукор перетерти;
  5. Залишаємо постояти 3-4 години, можна на всю ніч, щоб весь цукор розчинився;
  6. Банки промиваємо миючим засобом або чистимо харчовою содою. Споліскуємо прохолодною водою кілька разів;
  7. Стерилізуємо банки на пару або в духовій шафі;
  8. Переливаємо в скляні ємності готове свіже варення з чорниці і закриваємо кришками;
  9. Зберігати його слід в холодильнику. Якщо його зберігати в шафі, воно може роздутися.

Корисні поради

  • Якщо ви хочете прибрати кісточки з ягід, то для цього слід використовувати зубочистки;
  • Для того щоб чорничне варення зберігалося довше, банки слід влаштовувати металевими кришками;
  • Бажано розливати ласощі в гарячому стані, тому що воно в цьому стані рідке. А після остигання воно набуває густу консистенцію;
  • Якщо потрібно зробити варення з чорниці на зиму погустіше, в нього можна додати желатин або пектин;
  • Додатково можна додавати апельсин, лимон, полуниці або суниці, банан. Чорничне варення на зиму з цитрусовими фруктами виходить набагато смачніше і ароматні.
Краще всього цукру класти більше. Чим солодший варення, тим воно смачніше і краще зберігається.

Варення з чорниці – це неймовірно смачне ласощі, і в теж час воно дуже корисне. Не полінуйтеся, обов'язково сходіть в ліс і наберіть цієї ягоди.

Адже як приємно морозним зимовим ввечері попити чаю разом з цим смачним десертом, який навіть не порівняєш з цукерками!

Що ще почитати: