Варення з чорниці на зиму: прості рецепти
Чорниця з давніх часів вважається корисною ягодою, містить велику кількість вітамінів і корисних речовин.
Вона надає благотворний вплив на роботу всіх органів, покращує мозкову діяльність і, найголовніше, покращує зір.
Тому під час збору цієї ягоди варто спочатку наїстися нею вдосталь, а вже потім нести додому і робити з неї різні заготовки на зиму.
Сьогодні ми поговоримо про приготуванні чорничного варення на зиму. Якщо його готувати згідно з рекомендаціями в рецепті, то вийде відмінне ласощі до чаю.
Простий рецепт на зиму
Що знадобиться для приготування:
- 3 кілограми стиглої чорниці у свіжому вигляді;
- 1500 грам цукрового піску;
- 200 мл води;
- Половина лимона.
Як робити чорничне варення:
- Для початку потрібно гарненько промити ягоду. Ягоду потрібно перебрати з особливою ретельністю, оскільки якщо залишиться хоча б одна зіпсована ягідка, то вона зможе зіпсувати все варення;
- Для того, щоб можна було з легкістю видалити все сміття і зіпсовані плоди, чорницю слід залити прохолодною водою і залишити на деякий час. Все сміття і зіпсовані плоди спливуть на поверхню, і їх можна буде спокійно прибрати;
- Потім половину ягоди перекладаємо в чашку, засипаємо цукром-піском і залишаємо постояти деякий час. Постійно спостерігаємо, повинен виступити сік від ягоди;
- Як тільки утвориться достатня кількість соку, за допомогою дерев'яної товкачика потрібно розім'яти ягоду з цукровим піском до стану пюре;
- Наливаємо в каструлю воду і ставимо на плиту, засипаємо туди ж цукровий пісок;
- Відварюємо сироп, періодично перемішуємо до повного розчинення цукрового піску. Повинен вийти прозорий сироп;
- Далі в сироп засипаємо другу половину цілої ягоди і залишаємо варитися. У процесі варіння ягоду періодично перемішуємо. Відварюємо протягом 15 хвилин;
- Потім викладаємо в каструлю пюре і перемішуємо. У процесі варіння поступово зменшуємо вогонь кожні 5 хвилин на 1 оборот;
- Відварюємо варення протягом 15 хвилин, не забуваємо зверху прибирати піну;
- Приблизно за 5 хвилин до готовності в чорничне варення слід додати сік з половини лимона. Він додасть незвичайний аромат і кислинку. Крім цього, лимон запобіжить засахаренность;
- Готове варення знімаємо з плити, залишаємо постояти до повного охолодження;
- Банки промиваємо від бруду, стерилізуємо на пару або в духовій шафі;
- Розливаємо в стерилізовані банки ягідне ласощі, закатуємо кришками, залишаємо постояти верх дном під ковдрою до повного охолодження;
- Готове варення на зиму потрібно зберігати в темному прохолодному місці або в холодильнику.
«5 хвилинка» для тих, хто завжди поспішає
Що потрібно:
- 1 кілограм свіжої стиглої чорниці;
- Цукровий пісок – 1 кілограм 200 грам.
Як робити чорничне варення «П'ятихвилинка»:
- Першим ділом готуємо весь інвентар, у якому буде зберігатися чорничне варення. Саме від добре обробленої посуду, буде залежати подальший термін зберігання варення;
- Банки промиваємо миючим засобом для кухонного посуду або харчовою содою. Потім обполіскуємо їх кілька разів прохолодною водою;
- Після миття банки потрібно простерилізувати на пару або в духовій шафі;
- Далі промиваємо і перебираємо чорницю. Її слід залити прохолодною водою, все сміття і гнилі ягоди спливуть на поверхню, все зайве потрібно прибрати;
- Потім перекладаємо ягоду в друшляк і залишаємо постояти деякий час, щоб вся вода стекла;
- Пересипаємо ягоду у велику каструлю з алюмінієвої основи, дно повинно бути товстим;
- Засипаємо чорницю цукровим піском і ставимо на плиту на невеликий вогонь;
- У процесі варіння всі компоненти періодично перемішуємо, поки весь цукровий пісок не розчиниться;
- Потім додаємо вогонь і відварюємо до закипання сиропу. Як тільки все почне кипіти варимо протягом 5 хвилин;
- Після цього знімаємо ємність з варенням і знімаємо з плити, залишаємо остигати;
- Остигле варення «П'ятихвилинка» розкладаємо по банках і закатуємо кришками;
- Банки перевертаємо верх дном і ставимо в темне місце під плед;
- Охолоджені банки ставимо в прохолодне темне місце або в холодильник.
Варимо варення з чорниці на зиму в мультиварці
Потрібні такі компоненти:
- Свіжа стигла чорниця – 1 кілограм;
- Цукровий пісок – 1200 грам.
Як робити чорничне варення в мультиварці:
- Чорницю потрібно гарненько промити, перебрати. Заливаємо її холодною водою і видаляємо весь новий сміття на поверхні;
- Промиту ягоду перекладаємо в ємність мультиварки;
- Потім засипаємо ягоду цукровим піском;
- Виставляємо режим гасіння, залишаємо готуватися протягом 1,5-2 годин;
- Для того щоб варення надалі краще зберігалося в кінці слід включити режим варіння на пару протягом 1 хвилини;
- Поки чорничне варення вариться, готуємо банки. Їх слід гарненько промити миючим засобом або харчовою содою. Обполіскуємо прохолодною водою кілька разів;
- Потім стерилізуємо їх на пару, в духовій шафі або мікрохвильовій печі;
- Готове чорничне варення розливаємо по стерилізованим баночках, закриваємо кришками за допомогою закочувального ключа;
- Ставимо банки верх дном і накриваємо пледом. Залишаємо стояти до повного охолодження;
- Зберігати до зими можна в темному шафі або в холодильнику.
А тут ви дізнаєтеся про способи заготівлі вишні у власному соку на зиму.
У статті представлені рецепти джему з чорної смородини. Пальчики оближеш!
Рецепт чорничного варення без варіння
Що знадобиться:
- Чорниця свіжа – 1 кілограм;
- 2 кг цукрового піску.
Як робити:
- Ягоду потрібно перебрати, добре промити. Для того щоб прибрати всі листочки, гілочки і гнилі плоди, чорницю потрібно залити прохолодною водою. Спливла на поверхню все зайве викидаємо;
- Перекладаємо ягоду на друшляк і залишаємо постояти до повного стікання води;
- Потім ягоду перекладаємо у велику чашку і розминаємо товкачиком. Також її можна перемолоти через м'ясорубку або в блендері;
- Ягідну суміш засипаємо цукровим піском, перемішуємо до однорідності. Намагаємося цукор перетерти;
- Залишаємо постояти 3-4 години, можна на всю ніч, щоб весь цукор розчинився;
- Банки промиваємо миючим засобом або чистимо харчовою содою. Споліскуємо прохолодною водою кілька разів;
- Стерилізуємо банки на пару або в духовій шафі;
- Переливаємо в скляні ємності готове свіже варення з чорниці і закриваємо кришками;
- Зберігати його слід в холодильнику. Якщо його зберігати в шафі, воно може роздутися.
Корисні поради
- Якщо ви хочете прибрати кісточки з ягід, то для цього слід використовувати зубочистки;
- Для того щоб чорничне варення зберігалося довше, банки слід влаштовувати металевими кришками;
- Бажано розливати ласощі в гарячому стані, тому що воно в цьому стані рідке. А після остигання воно набуває густу консистенцію;
- Якщо потрібно зробити варення з чорниці на зиму погустіше, в нього можна додати желатин або пектин;
- Додатково можна додавати апельсин, лимон, полуниці або суниці, банан. Чорничне варення на зиму з цитрусовими фруктами виходить набагато смачніше і ароматні.
Варення з чорниці – це неймовірно смачне ласощі, і в теж час воно дуже корисне. Не полінуйтеся, обов'язково сходіть в ліс і наберіть цієї ягоди.
Адже як приємно морозним зимовим ввечері попити чаю разом з цим смачним десертом, який навіть не порівняєш з цукерками!