13 март 2019 1 686

Як правильно варити варення з брусниці

Ніхто не стане сперечатися, що брусниця – важливе джерело десятка вітамінів і елементів для організму людини. Але мало кому подобається їсти її в свіжому вигляді з-за характерного смаку, особливо дітям. Зберегти користь на цілий рік і умовити своє чадо з'їсти хоч ложечку можна з допомогою чудесного брусничного варення. Буквально одна ложка ласощі на сніданок – і ніяка застуда не страшна!

Чим корисне варення з брусниці

Хоча в медицині широко використовуються листя рослини, в кулінарії господині віддають перевагу ягодам. Користь криється в обох частинах рослини. При заготівлі варення велика частина вітамінів зберігається, головне – не тримати його на вогні занадто довго і правильно зберігати.

Крім вітамінів, в брусниці містяться органічні кислоти, мінерали, цукру, каротин і ін Вона благотворно впливає на роботу шлунково-кишкового тракту, підтримує імунітет, бореться з причинами та симптомами застуди. Приміром, є жарознижуючим засобом.

Також продукт корисний як для жіночої, так і для чоловічого здоров'я. Особливо важливо вживати брусницю в післяпологовий період, невеликими порціями, попереджаючи розвиток маститу. Брусниця покращує зір, використовується при артритах, очищає шкіру і весь організм, а ще – допомагає позбавитися від зайвої ваги.

Брусничне варення використовується для зменшення набряклості, при запальних процесах в організмі, для поліпшення і підтримки роботи серця. До того ж, вона дозволяє зберігати молодість не тільки шкіри, але і всього організму, не даючи шансів старечих хвороб вплинути на роботу мозку.

Є лише дві категорії людей, яким варто бути обережним з продуктом. В першу чергу гіпотоніки, так як ягода знижує тиск. Зате гіпертонікам вона піде тільки на користь. Також людям з виразкою шлунка слід обмежити себе від вживання варення з-за високого вмісту кислот. Природно, кращі свої якості брусниця проявить при регулярних і зовсім маленьких порціях, щоб не спричинити гіповітаміноз або алергію.

Класичний рецепт
Інгредієнти Кількість
цукру - 7 склянок
води - 220 мл
брусниці - 3 л банку
Час приготування: 40 хвилин Калорійність на 100 грам: 240 Ккал

Як зварити варення з брусниці:

  1. Перебрати ягоди, промити їх, а потім перекласти в емальовану каструлю;
  2. Влити вказану кількість води, поставити на плиту на середній вогонь. Необхідно довести до кипіння;
  3. Далі зменшити вогонь, а ягоди повільно проварити хвилин п'ятнадцять. Їх треба заважати;
  4. Всипати тонким струменем цукор і продовжувати заважати;
  5. Знову довести до кипіння. З'явилася пінку зняти ложкою;
  6. Прямо з плити перелити варення в теплі простерилізовані банки і закрити капроновими кришками. Після того, як охолоне, прибрати в холодне місце.

Брусничне ласощі «П'ятихвилинка»

  • 900 г цукру;
  • 1,5 кг брусниці.

Час на приготування – 45 хв.

Калорійність – 176 ккал/100 р.

Процес варіння:

  1. Ягоди помити і прибрати усе сміття, перекласти в друшляк;
  2. Закип'ятити чайник з водою і полити окропом ягоди. Такий процес дозволяє прибрати зайву гіркоту;
  3. Змішати ягоди з цукром і залишити на півгодини. Вони повинні пустити сік. Якщо його буде недостатньо, можна підлити трохи води;
  4. Після цього масу пересипати в каструлю і переставити на плиту;
  5. Дати закипіти і після цього тримати на невеликому вогні ще п'ять хвилин. Кілька разів потрібно перешкодити;
  6. Розподілити по гарячих чистим банкам і відразу закатати. Як охолоне, зберігати в холодильнику або льосі.

Варення з брусниці з грушами

  • 7 г кориці;
  • 4 кг цукру;
  • 10 шт гвоздики;
  • 2 кг груш;
  • 225 мл води;
  • 2 кг брусниці.

Час на приготування – 2 ч.

Калорійність – 214 ккал/100 р.

Як закатати варення:

  1. Ретельно промити ягоди, дати їм час стекти;
  2. З груш зчистити шкірку, вирізати серцевину. М'якоть необхідно нарізати невеликими шматочками;
  3. Вилити вказану кількість води у велику каструлю, після чого всипати сюди ж цукор;
  4. Включити середній вогонь і дати закипіти. При цьому дерев'яною ложкою необхідно постійно заважати, щоб крупинки цукру розчинилися;
  5. Після закипання покласти в сироп грушу і варити її п'ятнадцять хвилин;
  6. По закінченню часу додати брусницю і перемішати;
  7. Через кілька хвилин всипати прянощі. Можна використовувати паличку кориці, але її потрібно буде витягнути перед закачуванням;
  8. Варити близько години. З'явилася піну знімати, час від часу перемішувати масу. Чим довше тримати її на вогні, тим густіше вона буде;
  9. Розлити по невеликим банкам і зберігати в прохолодному місці.

Як приготовитль смачну баранину в горщиках читайте в нашій статті.

Візьміть на замітку рецепт млинців з курячою печінкою — дивовижно ніжне блюдо, яке ви можете приготувати в будь-який час.

Спробуйте приготувати неймовірно смачну курочку шматочками з овочами в духовці за нашими рецептами.

Ягідне варення з апельсинами

  • 340 г цукру;
  • 3 апельсина;
  • 450 г брусниці.

Час на підготовку – 30 хв.

Калорійність – 142 ккал/100 р.

Спосіб приготування:

  1. Перебрані ягоди обдати окропом, дати їм стекти;
  2. Зняти шкірку з апельсинів, білі волокна теж прибрати. М'якоть нарізати шматочками;
  3. Обидва продукти перемішати і перекласти в сотейник;
  4. Помістити на вогонь. На дні повинен бути сік від апельсина, якщо його немає, потрібно влити трохи води і дати їй закипіти;
  5. Коли рідина кипить вже хвилин десять, пора додавати цукор. Перемішати вміст і варити ще десять хвилин. Якщо хочеться, можна додати сюди спеції дрібно порізану цедру цитруса;
  6. Поки варення кипить, його пару раз треба перешкодити. Потрібно злегка натискати на ягоди, щоб вони були тієї ж консистенції, що і апельсини;
  7. Вимкнути вогонь і дати масі охолонути прямо у каструлі. Після чого розкласти по банках, які слід тримати в холодильнику.

Варення з брусниці і ревеню

  • 480 г ревеню;
  • 700 г цукру;
  • 220 мл соку апельсина;
  • 1 кг брусниці;
  • 120 мл води.

Час на підготовку – 1 год 10 хв.

Калорійність – 133 ккал/100 р.

Етапи варіння:

  1. Ревінь вимити, очистити і дрібно порубати ножем;
  2. Промитим ягодам необхідно час стекти на друшляку;
  3. У каструлю влити воду і апельсиновий сік, а потім розчинити в ній цукор. Даний сотейник слід поставити на вогонь;
  4. Коли суміш закипить, необхідно покласти в неї брусницю і ревінь, все перемішати;
  5. Після того, як маса закипіла другий раз, її на маленькому вогні потрібно варити хвилин п'ятдесят. Час від часу перемішувати;
  6. Потім дати охолонути і розлити варення по банках, зберігати в холодильнику.

Брусничне варення без варіння

  • 1200 г цукру;
  • 1 кг брусниці.

Час на підготовку – 10 ч.

Калорійність – 236 ккал/100 р.

Принцип заготовки:

  1. Почистити ягоди від сміття, після чого промити під струменем води;
  2. Пересипати на рушник, щоб воно ввібрало зайву воду. Можна використовувати серветки;
  3. Помістити брусницю в чашу блендера. Її необхідно перебити в однорідне пюре. Також можна використовувати м'ясорубку або просто протерти через сито. Найшвидший спосіб – використовувати толкушку для пюре і просто перебити нею ягоди;
  4. Перекласти в миску і засипати зверху щільним шаром цукру. Його кількість можна збільшити. Залишити на пару годин або ніч під рушником;
  5. Вранці перемішати і розкласти по простерилизованным банкам. Зберігати тільки в холоді. Для кращої консервації можна використовувати трохи лимонної кислоти.

Рецепт варення з замороженої ягоди в мультиварці

  • 250 г брусниці;
  • 225 г цукру.

Час на підготовку – 1 год 25 хв.

Калорійність – 211 ккал/100 р.

Етапи заготівлі:

  1. Заморожені ягоди бажано розморозити, інакше вони дадуть дуже багато непотрібної води. Можна просто залишити їх розморожуватися на ніч, а можна злегка обдати окропом. Вони повинні відокремитися один від одного, після цього обсушити, весь сміття прибрати;
  2. Якщо використовувати заморожений продукт, процес той же: брусницю слід покласти в чашу мультиварки;
  3. Всипати цукор і перемішати;
  4. Встановити чашу в пристрій і вибрати режим «Підігрів». На ньому п'ятнадцять хвилин тримати масу, перемішуючи, щоб розчинився цукор;
  5. Після цього ягоди слід перебити товкачиком. Якщо вона не залізна, це можна зробити прямо в чаші;
  6. Коли вийшов однорідний джем, слід вибрати режим «Гасіння». Вистачить години на приготування;
  7. Після цього гарячу суміш відразу розлити по банках і закатати, можна зберігати в коморі.

Поради хазяєчкам

Ні в якому разі не можна перетримувати варення на плиті. Довга термічна обробка вбиває смак і всі вітаміни, після чого джем виходить прогірклим або нудотним. У такому вигляді він, звичайно, збережеться краще, але для консервації є й інші способи.

Як було сказано вище, можна використовувати трохи лимонної кислоти, всього пару грам. Ще один варіант – зробити тонку плівку з рослинної олії. Його необхідно полити зверху на джем перед закачуванням. Легше всього поливати ложкою або за допомогою ножа. Потрібно зовсім небагато. Масло не пропустить повітря.

В рецепті ласощі з цитрусами або одягають використовувати кислоту не потрібно, так як вона є в самих апельсинах. Дані цитруси можна замінити мандаринами, помело, навіть лимоном – кому як подобається. А ще до варення можна додати яблука, інші ягоди, різні спеції, імбир, навіть м'яту або гарбуз.

Банки обов'язково потрібно стерилізувати, навіть якщо закладається не гарячий продукт. Відсутність мікробів збереже варення на місяці вперед, не давши цвілі і грибків розвиватися. Стерилізувати можна в духовці, на пару або в мікрохвильовій печі, попередньо вимивши і перевіривши на сколи всі банки і кришки. Останні, до речі, можна просто потримати в окропі.

Брусничне варення – паличка-виручалочка під час зими. Воно ефективно бореться з застудою і відмінно поєднується з тостами під кави. Ідеальне ліки з приємним смаком, видом і запахом.

Що ще почитати: