06 май 2019 1 401

Як смачно загасити баранину з овочами

Хороший шматочок баранини прекрасний у будь-якому блюді, а якщо його загасити з овочами, то ароматний овочевий смак тільки збагатить смак м'яса.

Рецепт покроково
Інгредієнти Кількість
м'якоть баранини - 700 г
морквина - 1 шт.
ріпа - 1 шт.
петрушка - 15 г
велика цибулина - 1 шт.
капуста - половинка невеликого качана
жир - 3 ст. ложки
приправи і сіль - за смаком
Час приготування: 150 хвилин Калорійність на 100 грам: 300 Ккал

Якщо в доважок до шматочку баранини ви купили курдючний жир, то обов'язково використовуйте його для обсмажування м'яса. Зрозуміло, його можна спокійно замінити маслом.

Баранина, тушкована з овочами в казані, готується так:

  1. Заздалегідь підготуйте овочі: ретельно промийте, якщо необхідно переберіть, нехай поки полежать на паперовому рушнику;
  2. М'ясо нарізати шматками, приблизно по 2 шматочки на одну порцію. Відбити, приправити спеціями;
  3. Нарізати моркву, капусту, цибулю, ріпу і петрушку;
  4. У сковороду додати нарізаний курдючний жир, щоб він витопився. Отримані шкварки краще прибрати. Якщо використовуйте масло рослинне, то розігрійте його;
  5. У розігрітий жир покладіть перший овочевий шар, зверху шматочки м'яса і закрийте другим овочевим шаром, приправте сіллю. Влийте половину склянки гарячої води або м'ясного бульйону, щільно закрийте казан кришкою;
  6. Готувати на мінімальному вогні, приблизно 2 години. На стіл подавати страву, посипане рубаною зеленню.

Баранина, тушкована з овочами і картоплею

По суті, це просто овочеве рагу з м'ясом, але виглядає воно дуже красиво, і овочі надають баранині абсолютно новий смак і запах.

Необхідні продукти:

  • молода баранина – 700 г;
  • картопля – 8 бульб;
  • морква велика – 3 штуки;
  • цибуля порей і селера (тільки стебло) – по 3 штуки;
  • бульйон м'ясний – 200 мл;
  • нарізаний свіжий чебрець – 2 щіпки;
  • звичайна сіль і чорний перець – за смаком;
  • зелень петрушки.

Необхідний час: 1,5 години. Страва, в розрахунку на 1 персону містить 350 ккал.

Рекомендації по приготуванню:

  1. Філе наріжте великими шматочками;
  2. Картоплю, моркву почистіть і наріжте великими шматочками;
  3. Цибуля-порей та селеру нарізати тонко;
  4. Покласти нарізані овочі, м'ясо і прянощі в ємність для гасіння. Влити м'ясний бульйон, перемішати;
  5. На маленькому вогні тушкувати 60 хвилин. Час готування залежить від баранини. Так що пробуйте її виделкою. В кінці приготування, якщо необхідно додайте сіль або перець.
  6. Готову страву посипати будь подрібненою зеленню. У нашому рецепті – петрушка.

Баранина по-вірменськи

Якщо готуєте по-вірменськи, обов'язково покладіть кінзу і класичні овочі, які супроводжують страви з баранини – помідори, солодкий перець, цукіні і баклажани.

Вам знадобиться:

  • 1 кг хорошою баранини;
  • 5 великих картоплин;
  • 2 щільних томата;
  • 1 баклажан;
  • 2 солодких (болгарських) перцю;
  • 2 морквини;
  • 2 стебла селери;
  • 2 очищені цибулини;
  • кабачок (цукіні);
  • великий пучок кінзи.

Необхідний час для готування: 1,5 години. Порція розрахована на 100 г готового страви, містить 350 ккал.

Як приготувати:

Крок 1. М'якоть нарізати великими кубиками і розділити на три купки.

Крок 2. Всі овочі, зазначені в рецепті нашаткувати шматочками середньої величини.

Крок 3. Взяти товстостінний казанок з добре прилягає кришкою. У нього інгредієнти викласти в наступній послідовності: баранина, кільця ріпчастої цибулі, картопля, томати, знову м'ясо, баклажани, цукіні, морква, ще кільця цибулі, знову баранина, солодкий перець, тонкі скибочки селери і зелень. Всі шари солити і перчити.

Крок 4. Влити в казан 100 мл гарячої води, накрити його кришкою. Тушкувати на мінімальному вогні, приблизно 1 годину.

Як приготувати м'ясо в мультиварці

У баранячого м'яса сильний смак, тому овочі для нього повинні бути теж потужними. Приготована на пару брокколі, точно не впорається з цим завданням. Ось, всіма улюблений картопля підійде, а щоб він був смачніший, доведеться додати в блюдо багато цибулі.

Потрібно:

  • 700 г очищеного цибулі;
  • 1 кг баранини без кісточки;
  • 3 очищених морквини;
  • 2 пакетика (по 1 г червоного перцю;
  • 30 г борошна;
  • 50 г сметани;
  • 100 мл води;
  • спеції.

Час готування залежить від м'яса, в середньому становить 1 годину 20 хвилин. Калорійність порції не перевищить 380 ккал.

Рекомендації щодо приготування страви:

  1. Нарізати м'ясо шматочками середньої величини, цибулю нашаткувати крупно, моркву брусочками;
  2. Викласти баранину, шматочки цибулі, моркви в чашу мультиварки. Включити режим «обсмажування», готувати 15 хвилин;
  3. З'єднати в окремій ємності сметану з борошном, перемішати, при необхідності додати воду. Цей соус додати до баранині, акуратно перемішати, включити режим «гасіння».

Тушкована баранина з овочами в духовці

Один з кращих компаньйонів баранини – ріпчаста цибуля. У цих продуктів прекрасна хімічна сумісність. Соковитий цибуля нейтралізує і розщеплює жир.

Необхідні продукти:

  • картопля – 5 бульб;
  • баранина (м'якоть) – 1 кг;
  • суміш з спеції: часник, кумін, куркума, мелений імбир, паприка;
  • 4 очищених від лушпиння цибулин;
  • олія рослинна (рафінована) – 40 г;
  • 2 очищених морквини;
  • гострий перець – на свій розсуд;
  • 15 г масла селянського;
  • м'ясний бульйон (можна замінити водою) – 1, 5 склянки.

У загальній складності м'ясо гаситься близько 2 годин. На особу припадає 350 ккал.

Приготування:

Крок 1. Обваляти шматочки баранини в суміші спецій і часнику. У суміш сіль не додавати. Залишити на півгодини.

Крок 2. Обсмажити м'ясо на олії до утворення скоринки.

Крок 3. У глибоку форму викласти баранину додати бульйон або воду. Рідина повинна покрити шматочки м'яса. Накрити форму фольгою і поставити в духовку. Томити м'ясо 45 хвилин. Фольгу не прибирати.

Крок 4. Поки баранина нудиться, треба обсмажити цибулю. Нашаткувати його великими кільцями, готувати на соняшниковій (рафінованому) олії з додаванням невеликої кількості вершкового масла. Як тільки цибульні кільця стануть світло-коричневими, додати 20 мл води, тушкувати до м'якості цибулі, приблизно 10 хвилин.

Крок 5. Додати томлений цибулю до м'яса, яке вже 40 хвилин стоїть у духовці, потім великі кубики картоплі, скибочки моркви, сіль за смаком. На свій розсуд додайте гострий перець.

Крок 6. Якщо в м'ясі мало рідини, то додайте ще трохи води. Спробуйте розім'яти м'ясо виделкою, якщо легко розминається, то страва готова. Якщо баранина жорсткувата, то можна тушкувати ще 15-20 хвилин.

Тушкована капуста з квасолею — ситне блюдо, яке можна готувати у піст.

Оладки сиру рецепт смачного десерту на сніданок.

Візьміть на замітку неймовірно смачний рецепт піци на листковому тісті.

М'ясо в східному стилі

Для приготування цієї страви обов'язково потрібно товстостінний казан з кришкою, що щільно закривається і набір спецій для баранини.

Необхідний набір інгредієнтів:

  • 0,5 кг м'якоті баранини;
  • 0,3 кг очищеної моркви;
  • 0,3 кг очищеного картоплі;
  • 0,2 кг ріпчастої цибулі;
  • 0,1 кг баранячого сала;
  • 3-4 ст. ложки рафінованої олії;
  • суміш прянощів (барбарис, коріандр, зіра і червоний перець) – 8 грам.

Необхідний час: 1 година 30 хвилин. На одну особу припадає 350 ккал.

Як приготувати:

  1. Бараняче сало нарізати невеликими кубиками, м'ясо порізати великими шматочками;
  2. Нашаткувати цибулю півкільцями, картопля, морква брусочками (або як вам подобається);
  3. У казані розігріти рафінована олія, туди ж додати шматочки баранячого сала, щоб витопити з нього жир;
  4. Коли сало перестане «шкворчать», покласти в нього баранину і трохи обсмажити. Додати шматочки цибулі, потім брусочки картоплі і моркви, теж обсмажити. Весь цей час вміст казанка треба помішувати, щоб м'ясо не підгоріло;
  5. Коли овочі обсмажиться, додати спеції, сіль і 150 мл окропу;
  6. Закрити казан кришкою, зменшити полум'я пальника до мінімуму, на цьому режимі готувати 30 хвилин. Вимкнути плиту, дати м'ясу постояти ще 15 хвилин і подавати на стіл.

Корисні поради

Існує кілька корисних порад «звернення» з бараниною. Щоб будь-яке блюдо з неї вийшло смачним і соковитим, треба:

  • з м'яса прибрати плівку і практично весь зовнішній жир, інакше при гасінні він буде перешкоджати готуванні;
  • залишити трохи жиру, але він повинен бути білого кольору і нагадувати віск, щоб баранина не вийшла жорсткою;
  • для гасіння з овочами підійде лопатка, голяшка, шия і грудинка;
  • перед приготуванням м'яса уважно вивчіть рецепт і уточніть кухарські тонкощі: коли класти спеції і скільки.

Успіх приготування страви з баранини залежить від посуду, способу готування, послідовності дій і від спецій. Приготуйте баранину з овочами в духовці, мультиварці або на плиті. Приємної трапези вам і всім тим, кого ви частуєте!

Що ще почитати: