Як смачно запекти баранину в духовці
Баранина – це легко засвоюване м'ясо, його можна гасити, варити, солити, коптити і парити. Дане м'ясо відрізняється тим, що не кожен може зробити з нього смачне і соковите блюдо. Вся справа в тому, що смак баранини великою мірою залежить не від кваліфікації кухаря, а від того, як він вміє готувати цей вид м'яса.
Якщо приготувати ягняти неправильно, страва буде мати своєрідний запах і сподобається не кожному. Як освоїти майстерність приготування смачною і соковитою баранини в домашніх умовах?
Як вибрати смачного баранчика?
Правила вибору баранини:
- Вибирайте молоде м'ясо. М'ясо молочного ягняти до трьох місяців дуже ніжне і не має специфічного запаху, властивого дорослим особинам. Крім усього іншого, м'ясо молодого ягняти збагачене нуклеїнової кислотою, яка так корисна для організму;
- Якщо ж молочного ягняти купити не вийшло, беріть м'ясо тварини, не старше 18 місяців. В даному випадку для того, щоб позбутися специфічного запаху, перед тим, як запікати м'ясо, його потрібно відварити;
- Запитуйте на ринку або в магазині тільки свіжу баранину.
Обробка м'яса перед безпосереднім приготуванням
Молочний ягня (до 3 місяців) не вимагає додаткової обробки перед безпосереднім приготуванням, в той час як вся інша баранина вимагає попередньої підготовки перед запіканням.
Перед приготуванням баранину треба замаринувати. Для цього м'ясо замочують в оливковій олії з додаванням спецій: часнику, кмину, кінзи і інших спецій побажанню. Але головною спецією для такої страви залишається зіра. Вважається, що саме ця спеція допомагає прибрати своєрідний запах барана.
Маринувати м'ясо слід не менше шести годин. Після маринування з ягняти вже можна готувати бажане блюдо.
Рецепти смачною баранини в духовці
Звичайно, найкраща баранина – це та, що приготовлена на вогнищі, але в домашніх умовах в духовці теж можна приготувати соковитого і смачного баранчика. Для цього потрібно знати рецепти такого м'яса і дотримуватися суворої інструкції з приготування страви.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
Свіже охолоджене (не морозиво) м'ясо ягняти - | 1 кг |
Цибулини - | 2 середніх |
Часник - | 3 зубчики |
Спеції: лавровий лист, зіра, кмин, орегано - | за смаком |
Оливкова олія - | приблизно ¼ склянки |
Винний оцет - | 0,5 ч. л |
Сіль - | за смаком |
Час приготування: 480 хвилин | Калорійність на 100 грам: 135 Ккал |
Найоптимальніший варіант запікання даного м'яса в духовці передбачає загортання його в рукав для запікання. Таким чином, м'ясо не втратить свої соки і досить протушкується. В результаті страва вийде соковитим, смачним і ароматним.
Приготування:
Для початку промийте м'ясо, зробіть на ньому ножем поглиблення і засуньте в них рубаний часник;
Зверху м'ясо слід натерти сіллю і перцем;
Після цього змішуйте оливкове масло і всі інші спеції. Натріть цією сумішшю ваш шматок баранини;
Замариноване м'ясо потрібно залишити маринуватися на 6 годин. По закінченню цього часу ягняти перекладають в рукав і запікають у духовці до готовності (1,5-2 години). М'ясо не повинно бути занадто сухе і з нього повинен виділятися сік.
Баранина в фользі, приготовлена в духовці
Інгредієнти:
- Шматок баранини – 1 кг;
- Помідор – 1 шт.;
- Зелена цибуля – 1 пучок;
- Рослинне масло – для маринування;
- Сіль;
- Перець чорний мелений;
- Твердий сир (за смаком);
- Приправи — орегано, лавровий лис, зіра, зелень петрушки;
- Лимонний сік – 1 ст. ложка
Приготування:
- Білі цибулинки з лука зрізаємо і режим кільцями;
- Натираємо ягняти сіллю і чорним меленим перцем;
- Змішуємо спеції, лимонний сік і рослинне масло (для страви краще всього брати оливкова олія) між собою і натираємо сумішшю м'ясо;
- Ставимо замаринованого баранчика на ніч у холодильник;
- Дістаємо м'ясо з холодильника, перекладаємо у фольгу, зверху дрібно режим зелений лук-кільцями помідорів;
- Завертываем шматок баранини у фольгу і ставимо розігріту до температури 200 градусів духовку на 1 годину;
- Після закінчення 1 години фольгу розкривають (на цьому етапі можна посипати страву твердим сиром) для отримання золотистої скоринки;
- З відкритою фольгою печеться м'ясо до появи золотистої скоринки (приблизно 5 хвилин).
Щоб перевірити баранчика на готовність, досить проколоти його зубочисткою. Якщо тече червоний сік – страва не готове, якщо сік прозорий – пора виймати страву.
Бараняча нога в духовці з картоплею
Нога – це саме нежирне м'ясо барана, тому його використовують початківці кухарчуки для приготування з них прекрасних страв. Для того щоб страву вийшло, ногу слід вибирати свіжу і з прозорим жиром.
Компоненти:
- Ніжка ягняти – до 2 кг;
- Картопля молода – 1,5 кг;
- Зерна гірчиці – 2 ст. ложки;
- Червоне сухе вино – 0,5 склянки;
- Часник – 2-3 зубчики;
- Олія оливкова (для маринаду);
- Зелень: петрушка, зелений лук і розмарин – пучок;
- М'ята (за смаком);
- Сіль і чорний мелений перець;
- Сік половинки лимона.
Етапи приготування:
- Ніжку потрібно промити, висушити рушником і зрізати жир – це прибере специфічний запах баранини;
- Подрібніть часник, петрушку і розмарин (окремо);
- Маринад: для цього вилийте в миску вино, додайте оливкову олію, м'яту, петрушку, цибулю і все ретельно перемішайте;
- Ніжку натріть сіллю, перцем і гірчицею, покласти в маринад і натріть ще раз. Залиште м'ясо маринуватися в холодильнику на ніч;
- Обчистите і поріжте картоплю, додайте сіль, перець, оливкова олія та лимонний сік;
- У розігріту до 180 градусів духовку покладіть на деко ніжку і запікайте 40 хвилин;
- Дістаньте, навколо неї викладіть картоплю і ставте в духовку ще на годину-півтора;
- Перевірте страву на готовність зубочиствой: нога баранини повинна бути з скоринкою і з неї повинна виливатися прозора рідина.
У підсумку виходить дуже смачне м'ясо з гарніром, яке можна сміливо подавати на святковий стіл. Ваші гості не залишаться голодними і будуть просити добавку!
Баранячі реберця, запечені в рукаві
Реберця – це делікатесна частина будь туші, при правильному приготуванні такої страви виходить соковите, смачне і делікатне м'ясо.
Інгредієнти:
- Реберця – 1 кг;
- Сіль;
- Перець чорний мелений;
- Спеції: розмарин, зіра, мелений лавровий лист;
- Оливкову або соняшникову олію.
Приготування:
- Для даної страви слід вибирати ребра молодого ягняти. Реберця потрібно помити і протерти рушником. Якщо купили не порубані ребра, слід їх порізати. Якщо на ребрах є жир, його потрібно зрізати;
- Покладіть реберця в миску;
- Подрібніть часник можна дрібно порізати або пропустити через часникодавку;
- Змішуйте ребра з усіма спеціями і ставте в холодильник мінімум на 4 години;
- Після маринування покладіть реберця в рукав і поставте в попередньо розігріту духовку;
- Запікати баранину треба при температурі 180 градусів 1 годину. По закінченню цього терміну проколіть рукав і пробуйте м'ясо на готовність. На готовність м'яса вказує світлий сік, який виділяється з ребер після проколювання.
У підсумку виходить ситне, соковите і дуже смачне блюдо!
Візьміть на замітку рецепт шашлику з баранини, збираючись на пікнік.
Бараняча нога, запечена в духовці у фользі — рецепт, який вас здивує.
Цікаве кавказьке блюдо: чанахи з баранини в горщиках. Урізноманітніть своє меню східною кухнею. Читайте тут.
Баранина в гарбузі, запечена в духовці
Гарбуз – це універсальний овоч, він може застосовуватися як в солодких стравах, так і в гарнірах. Восени гріх не спробувати таке прекрасне страву як «баранина в гарбузі». Воно не залишить нікого байдужим і здивує гостей своєрідним і насиченим смаком. А аромат від страви буде стояти шикарний.
Інгредієнти:
- Гарбуз – один великий плід;
- Баранина – 2 кг;
- Селера – 4 стебла;
- Цибуля – 3 середніх цибулини;
- Часник – 4 зубчики;
- Перець чилі – одна невелика перчинка;
- Спеції за смаком: кінза, шафран, зіра, чорний перець, імбир і паличка кориці;
- Оливкова олія.
Етапи приготування:
- Зріжте з гарбуза верхівку і приберіть насіння. Верхівку не выкидайте, вона буде служити кришкою для запікання страви в духовці;
- Налийте в очищену гарбуз оливкової олії і розмажте його по стінках;
- Надсилайте гарбуз, накриту верхівкою, у розігріту до 180 градусів духовку на півгодини;
- Баранину наріжте шматками і обсмажте в рослинному маслі, додаючи в неї рубаний лук, часник, перець чилі, корицю, зіру, імбир і перець чорний мелений. Смажити м'ясо потрібно хвилин 10;
- Додайте в сковороду гарячої води (щоб покрилося м'ясо), зменшуйте вогонь і нехай баранець гаситися в сковороді 1 годину;
- Дістаньте з духовки гарбуз, на її дно посипте кінзу і зверху покладіть тушковане м'ясо. Гарбуз накрийте верхівкою і закріпіть її за допомогою зубочисток, щоб в процесі гасіння верхівка не сповзла;
- Тушкувати страву потрібно ще 40 хвилин.
Страва готова! Приємного апетиту!
Баранина, запечена в горщиках з овочами
Що може бути краще ягняти з гарніром? Дане блюдо сподобається навіть самому вишуканому гурману!
Інгредієнти:
- Баранина – 1 кг;
- Цибуля – 2 середніх цибулин;
- Морква – 2 шт.;
- Зелень: петрушка, кріп і базилік – 1 пучок;
- Помідор – 3 шт.;
- Кабачок – 1 шт.;
- Сік з одного лимона;
- Оливкова олія;
- Сіль, перець – за смаком.
Приготування:
- Баранину вимити і порізати на порційні шматки;
- Підготувати овочі: цибулю нарізати півкільцями, моркву кубиками, кабачок очистити від шкірки і нарізати кубиками;
- На рослинному маслі обсмажте цибулю, додайте до нього баранину. Через 10 хвилин смаження додайте всі інші овочі і лимонний сік, після чого протушкувати страва;
- Перекладіть баранину з овочами в горщики і відправте в духовку на годину-півтора;
- За десять хвилин до готовності додайте в блюдо подрібнену зелень і нарізані помідор.
Готове блюдо подається в горщиках як самостійне частування.
Баранина – це дуже смачне м'ясо, навчитеся правильно його готувати і зможете радувати гостей вишуканим смаком баранчика в духовці.