Як смачно приготувати смажену курку в духовці
Смачно приготовлену курку можна подавати як на свято, так і на романтичну вечерю, так і в звичайний будній день. Це універсальне блюдо, розраховане на цілу сім'ю або компанію. Готується досить просто, а виглядає солідно!
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
часнику - | 4 зубця |
курки - | 1 тушка |
сушеного базиліка - | 5 г |
чорного перцю - | 3 р |
солі - | 20 г |
олії оливкової - | 30 мл |
паприки - | 10 г |
Час приготування: 120 хвилин | Калорійність на 100 грам: 201 Ккал |
Як запекти:
- Насамперед необхідно підготувати курку. Для цього її потрібно вимити як зовні, так і всередині. Жодних потрухів бути не повинно. Всю вологу прибрати рушником;
- Далі потрібно зайнятися маринадом. Для цього очищені зубчики часнику слід пропустити через давильню в невелику мисочку;
- Додати до нього базилік, сіль, паприку і перець. Можна використовувати й інші спеції, це справа смаку;
- Влити масло і все перемішати. Двома ложками від всієї маси натерти курку зсередини;
- Форма, де буде запікатися птах, повинна бути змащена маслом;
- На неї необхідно покласти курку грудкою вниз. Зверху змастити її маринадом;
- Після цього перевернути її грудкою вгору і теж змастити. Залишити хвилин на двадцять, щоб маринад просочив м'ясо;
- Потім відправити в духовку. Запікатися може від години до півтора, залежно від розміру курки. Рекомендуємо використовувати тушку в півтора кілограма. Температура – 180 за Цельсієм.
Смажена курка з картоплею в духовці
- 1 велика курка;
- 10 г сушеного розмарину;
- 900 р картоплі;
- соняшникова олія;
- 15 г солі.
Час – 1 год 45 хв.
Калорійність – 162 ккал/100 р.
Процес запікання:
- Під холодним струменем води промити тушку і почекати, поки вся вода стече, ну або обсушити вручну;
- І зовні, і всередині натерти м'ясо сіллю. Після цього зверху полити невеликою кількістю масла. Всередині олія не потрібно;
- Вимиту картоплю звільнити від шкірки. Її необхідно порізати на часточки або кружечки середнього розміру. Вони не повинні бути ні великим, ні дрібними, інакше приготуються в різний час з птицею;
- Посолити часточки і теж обваляти в олії. Можна просто пересипати в миску, влити туди масло і перешкодити рукою або ложкою;
- Далі на деко спочатку покласти курку в центр, а навколо розкласти картоплю в один шар;
- Всі інгредієнти зверху присипати сушеним розмарином. Якщо є свіжий, його необхідно вимити, подрібнити і посипати зверху за кілька хвилин до закінчення готування;
- Зв'язати звичайною ниткою ніжки, крильця засунути в розрізи на ребрах. Це дозволить не пересушити кінчики. Черевце для краси можна заколоти зубочистками або зашити;
- Поставити блюдо в прогріту духовку при 220 за Цельсієм. Запікати приблизно півтора години;
- Періодично діставати деко і перемішувати ложкою картоплю. Жиром на дні слід поливати курку. Якщо ніжки почали сохнути, їх можна обернути фольгою;
- Подавати зі свіжою зеленню.
Як приготувати курку з овочами
- 2 баклажана;
- 1 курка;
- 3 картоплини;
- 2 солодких перцю;
- 2 зубці часнику;
- 2 помідори;
- 2 кабачка;
- 1 морква;
- 1 пучок петрушки;
- соняшникова олія;
- 1 пучок кропу;
- 1 цибуля.
Час – 1 год 35 хв.
Калорійність – 82 ккал/100 р.
Етапи запікання:
- Духовку відразу включити, нехай нагрівається до 180 за Цельсієм;
- Зняти шкірку з картоплі, вимити його, нарізати досить великими шматочками;
- Баклажани помити і теж крупно нарізати. Якщо вони гірчать, їх потрібно посолити і залишити хвилин на п'ятнадцять, а потім промити;
- Кабачки або цукіні слід нарізати так само, зрізавши плодоніжку;
- У перцю витягнути плодоніжку, видалити все насіння і білі стінки. Розрізати його на кілька частин;
- Почищений від шкірки моркву нарізати кружечками, не надто тонко;
- Часник без лушпиння пропустити через давильню;
- Цибулю дрібно нашаткувати;
- Обидва пучка зелені сполоснути під водою і дрібно нарізати;
- У великій мисці змішати моркву, зелень, цибулю, кабачок, картопля, перець, баклажани. Суміш посолити і залити рослинним маслом, зовсім небагато. Можна поперчити;
- Курку вимити, обсушити її, натерти сіллю. Пензликом скрізь змастити маслом і відправити в духовку хвилин на сорок на деку. Коли тільки почне підрум'янюватися, дістати і перекласти овочеву суміш з миски навколо птиці. Прибрати в духовку на півгодини при тій же температурі;
- У цей час слід нарізати помиті помідори. Плодоніжку слід видалити. Присипати шматочки сіллю, вони повинні бути досить великі. Полити маслом і злегка поперчити. Залишити маринуватися;
- По закінченню часу витягнути деко, додати зверху помідори. Вмішувати їх не потрібно, а от інші інгредієнти можна перемішати і полити соком тушку;
- Прибрати в духовку ще хвилин на п'ятнадцять. До цього часу овочі стануть м'якими, але збережуть форму. Подавати відразу.
Як приготувати цукерки з фініків в домашніх умовах — смачне, корисне ласощі.
Читайте як приготувати неймовірно смачні кабачки в мікрохвильовці за нашим рецептом.
Спробуйте приготувати сирну запіканку з манкою і крохмалем — рецепт з покроковими фото тут.
Смачна курочка в медово-соєвому соусі
- 5 гілочок чебрецю;
- 1 невелика курка;
- 90 г меду;
- 2 головки часнику;
- 110 мл соєвого соусу;
- 10 г перцю чилі.
Час – 1 год 50 хв.
Калорійність – 186 ккал/100 р.
Процес приготування:
- У глибоку миску вилити соєвий соус;
- До нього потрібно додати рідкий мед. Якщо він встиг засахариться, його можна розтопити на водяній бані, але ні в якому разі не перегрівати;
- Перець чилі дуже дрібно порубати ножем. Бажано робити це прямо на столі, щоб дерев'яна дошка не ввібрала в себе гостроту. Насіння не використовувати. Якщо курку будуть їсти діти, краще перець зовсім не додавати. В іншому випадку, його потрібно додати до меду і соусу;
- Промиту курку необхідно наповнити чебрецем і часником. Гілочки можуть бути як сухими, так і свіжими;
- Часник не чистити від лушпиння. Просто обидві головки потрібно розрізати впоперек. Вийде чотири неочищених половинки, які разом із зеленню треба запхати в черевце птиці;
- Ниткою разом зв'язати всі кінцівки курки в один вузол. Не переживайте, крильця добре розправляються і тягнуться;
- Обмазати зверху тушку темним соусом, прибрати в холодильник приблизно на годину;
- Перекласти курку в глибоку форму, наприклад, у скляний. Накрити її пом'ятим і змоченим у воді пергаментом. Відправити в гарячу духовку. Випікати трохи менше години, якщо курка невелика, при температурі 180. Періодично тушку необхідно змащувати залишками соусу;
- Подавати як самостійне блюдо або з смаженою гарбузом.
Корисні поради
Якщо боїтеся пересушити курку, можна перестрахуватися. Необхідно взяти половинку цілого лимона, обов'язково попередньо цитрус помити. Покласти її в черевце до всіх інгредієнтів. А соком половинки час від часу поливати птицю зверху. Це додасть їй особливий аромат і не дасть м'яса висохнути.
В рецептах з картоплею і овочами можна запікати курку не цілою, а розібраної на частини. Час запікання при цьому скоротиться. Точно так само можна запікати і чисто ніжки, стегенця, крильця – кому як подобається.
Приготування курки цілком – це святково і досить нескладно. А якщо її попередньо замаринувати, вийде не гірше, ніж в ресторані!