26 май 2019 1 823

Як смачно приготувати яловичину з баклажанами

Важко уявити, що в давні часи люди в Європі боялися вживати в їжу цей овоч і називали його плоди «шалені яблука». Зараз баклажан можна назвати королем річного столу, оскільки з нього можна приготувати безліч смачних страв. А якщо поєднувати його разом з яловичиною, то результат буде ще й дуже ситним і поживним.

Простий рецепт
Інгредієнти Кількість
яловичини без кісток - 500 г
баклажанів - 400 г
ріпчастої цибулі - 120 г
моркви - 75 г
болгарського перцю - 100 г
томатів - 100 г
бульйону або питної води - 200 мл
рослинного масла для смаження - 50 мл
солі і спецій - за смаком
Час приготування: 120 хвилин Калорійність на 100 г: 110 Ккал

М'ясо, приготоване цим способом, виходить досить соковитим і ніжним, а баклажани надають страві річний смак і аромат. Щоб у кінці готування баклажани не розвалилися і залишилися такими ж красивими шматочками, є невелика хитрість: попередньо нарізані овочі потрібно обсмажити на сухій сковороді з антипригарним покриттям.

Поетапне приготування яловичини з баклажанами:

    1. У сковороду з товстим дном і високими бортами влити олію. Поки воно буде грітися, яловичину нарізати невеликими брусочками. Потім обсмажити її на розпеченому маслі до красивої карамельної скоринки;
    2. Цибулю нашаткувати кубиками, а моркву тонкими кружечками (або половинками кружечків – для великих екземплярів). Ці овочі одночасно додати до смаженій м'ясу;
    3. Всі разом готувати 5 хвилин. Після цього влити бульйон або воду, накрити сковороду кришкою і тушкувати до м'якості м'яса. На це піде приблизно одну годину;
    4. Поки яловичина нудиться під кришкою, потрібно підготувати овочі. Баклажани нарізати на півкола і замочити на третину години в холодній солоній воді. Помідори обдати окропом, акуратно видалити шкірку і нарізати часточками. У перцю вирізати плодоніжку з насінням і нарізати невеликою соломкою;
    5. У сковороду з м'яким м'ясом по черзі з п'ятихвилинним інтервалом відправити овочі. Спочатку болгарський перець, потім баклажани і останніми – томати і спеції із сіллю. Готову страву можна подавати як самостійну страву або разом з гарніром.

Баклажани з яловичиною по-китайськи

Здавалося б, практично ідентичний попередньому рецепт, але одна маленька деталь повністю змінює смак страви, роблячи його по-східному ароматним. Відбувається це завдяки власноруч приготованого соусу, в якому будуть готуватися баклажани і яловичина.

Перелік необхідних продуктів для цього східного страви:

  • 300 г яловичої вирізки;
  • 400 г баклажанів;
  • 150 г моркви;
  • 25 г перцю чилі;
  • 12 г часнику;
  • 30 г кореня імбиру;
  • 55-60 мл рослинного масла:
  • 45 мл соєвого соусу;
  • 45 мл води:
  • 30 мл оцту;
  • 50 г цукру (краще взяти тростинний);
  • зелень і насіння кунжуту для подачі.

Приготування займе від однієї години до півтора.

Калорійність ста грамів готового страви на виході складе 133,8 кілокалорій.

Хід приготування:

  1. Яловичину порізати невеликими брусочками і відправити обсмажуватися на рослинному маслі в сковороді з товстим дном;
  2. Коли м'ясні брусочки покриються золотистою скоринкою, витягти їх з сковороди, а туди відправити нарізані тонкими брусочками баклажани. Зрізати з них шкірку в цьому випадку абсолютно не обов'язково;
  3. Підсмажені баклажани так само потрібно прибрати в окрему ємність. Після цього на сковороду викласти подрібнену брусочками або з допомогою терки для страв по-корейськи моркву, натерту на дрібній тертці корінь імбиру, пропущений через прес часник і нарізану тонкими смужками чилі. Обсмажувати ці овочі буквально одну хвилину;
  4. Потім повернути м'ясо і баклажани на сковороду, все добре перемішати і залити соусом, приготованим з води, цукру, соєвого соусу і оцту. Накрити все кришкою і тушкувати до готовності. Перед подачею тарілку з яловичиною і баклажанами посипати насінням кунжуту і рубаною зеленню.

Тушкована яловичина з картоплею і баклажаном

Додавши до яловичині і баклажанів бульби картоплі можна приготувати ситне літній рагу. Оскільки м'ясо і овочі будуть попередньо обсмажуватися, а потім вже тушкуватися, то ідеальним посудом для приготування стане казанок або каструля (гусятниця) з товстим дном.

Для рагу з тушкованої яловичини з баклажанами і картоплею знадобляться:

  • 600 г яловичої м'якоті;
  • 500 г дрібних бульб картоплі;
  • 400 г баклажанів;
  • 100 г фіолетового ріпчастої цибулі;
  • 120 г моркви;
  • 50 г томатної пасти;
  • 60 мл рослинного масла;
  • 200 мл червоного вина;
  • 400 мл питної води;
  • гострий червоний перець і часник за бажанням;
  • сіль, лавровий лист, чорний перець за смаком.

Час приготування: 1 годину 25 хвилин.

Показник калорійності, розрахований на сто грамів, буде дорівнює 101,4 кілокалорії.

Алгоритм дій:

  1. Баклажани добре вимити, порізати їх великими шматками. Для цього розпустити їх уздовж на чотири часточки і розрізати кожну на частини довжиною 3-4 див Пересипати баклажани сіллю і залишити, щоб з них пішла гіркота;
  2. М'ясо порізати середніми шматочками і зарумянить з усіх сторін на вогні в рослинній олії. Після цього додати кубики цибулі і соломку з моркви;
  3. Через кілька хвилин до м'яса і овочів додати томатну пасту, часник, гострий перець, сіль і спеції. Одночасно з цими інгредієнтами влити вино і воду. Старанно розмішати вміст казанка і гасити всі сорок хвилин на середньому вогні під кришкою;
  4. За цей час м'ясо встигне приготуватися практично повністю. Дрібну картоплю очистити і відправити до м'яса, щоб він тушкувався разом з ним ще 20 хвилин. Якщо під рукою лише великий картопля, її теж можна використовувати, просто нарізавши великими шматочками. На цьому етапі додають лавровий лист;
  5. Поки картопля буде готуватися з м'ясом, баклажани швидко обсмажити на сковороді з невеликою кількістю масла або зовсім без нього, якщо у сковороди антипригарне покриття. Потім перекласти їх до інших овочів і готувати ще 15 хвилин, не забуваючи час від часу помішувати;
  6. Подають рагу гарячим, притрусивши його на тарілці зверху свіжою січеною зеленню.

Рагу з індички і овочів — спробуйте приготувати за нашими рецептами.

Читайте як приготувати ніжні котлетки з кролика на пару в нашій статті.

Візьміть на замітку швидкий і смачний рецепт десерт з гарбуза.

Яловичина з баклажанами і помідорами в духовці

Цей рецепт порадує любителів смачних і соковитих овочевих запіканок з м'ясом. Для приготування страви за цим рецептом можна використовувати як яловичу вирізку, нарізану дрібними кубиками, так і фарш. І в першому, і в другому випадку вийде соковито, смачно і по-літньому ароматно.

Продукти, використовувані для приготування запіканки:

  • 500 г яловичини;
  • 400 г баклажанів;
  • 300 г стиглих томатів;
  • 120 р ріпчастої цибулі;
  • 30 мл рослинного масла;
  • 30 г томатної пасти;
  • 12-18 г часнику;
  • кухонна сіль і спеції до м'яса за смаком.

Приготування в середньому займе 90 хвилин.

Така запіканка буде хороша як для обіду, так і для вечері, оскільки страва виходить живильним, але не занадто калорійним – 103,5 ккал/100 р.

Послідовність кулінарних процесів:

  1. Баклажани помити, нарізати тонкими кільцями і замочити у підсоленій воді на півгодини;
  2. Півкільця цибулі обсмажити до прозорого стану на розігрітій олії;
  3. Нарізану невеликими кубиками яловичу вирізку обсмажувати разом з цибулею протягом п'яти хвилин. Потім додати спеції, посолити, залити розведеним в невеликій кількості води томатною пастою і залишити тушкуватися на деякий час (20-25 хв);
  4. Поки м'ясо нудиться на вогні, кружечки баклажана обсушити паперовим рушником і обсмажити на невеликій кількості рослинного масла;
  5. Взяти жаростійку форму для запікання. На її дно рівним шаром викласти яловичину, зверху укласти шар кружечків баклажана, на нього помідор, також нарізаний тонкими кільцями. В останньому завершальному шарі чергувати залишилися баклажани і помідори;
  6. Форму з м'ясом і овочами відправити на сорок хвилин в духову шафу, розігрітий до 180 градусів. Подаючи до столу страву, можна внести кілька яскравих акцентів у вигляді гілочок свіжої зелені.

Тушковані баклажани з яловичиною і помідорами в мультиварці

Яловичину з баклажанами можна смажити, тушкувати в різних соусах, запікати в духовці і, звичайно, приготувати в мультиварці. Наявність на кухні цієї диво-помічниці робить приготування смачної і корисної їжі дуже простим, не вимагає постійного контролю за процесом приготування.

Для того щоб приготувати яловичину з баклажанами і помідорами в мультиварці, знадобляться:

  • 800 р яловичини (м'якоті);
  • 400 г баклажанів;
  • 200 г помідорів (краще вибирати сорти з щільною м'якоттю, наприклад, вершки);
  • 110-120 г ріпчастої цибулі;
  • 90 г моркви;
  • 10 г свіжої зелені кропу;
  • 20 г часнику;
  • 20 мл соняшникової олії;
  • сіль і спеції.

На підготовку овочів і м'яса в середньому піде 30 хвилин, ще півтори години на безпосередню підготовку в мультиварці.

Енергетична цінність страви з диво-горщика – 116,5 ккал на кожних 100 р.

Як приготувати:

  1. Інгредієнт, що вимагає більш пильної уваги і тривалої підготовки – баклажан. Вимиті плоди потрібно нарізати кружечками, добре пересипати сіллю і залишити на 15-20 хвилин. Потім відкинути на друшляк, промити у холодній проточній воді і залишити в друшляку, щоб стекла вся вода;
  2. Вимиту і обсушену рушником яловичину нарізати невеликими кубиками, скласти в чашу мультиварки, пересипати спеціями і сіллю і залишити. Нехай м'ясо трохи промаринується (10-15 хвилин). Ця процедура зробить смак страви багатшим;
  3. Подрібнити інші овочі: томати і моркву – кружечками, цибулю півкільцями, часник – на кілька пластин кожен зубок. Зелень дрібно порубати ножем;
  4. Підготовлені овочі і зелень відправити в чашу мультиварки, додати рослинне масло, добре перемішати, закрити кришку і ввімкнути опцію «Гасіння»;
  5. Після сигналу про закінчення роботи мультиварки, якщо є час, непогано б дати страві деякий час настоятися і можна подавати до столу.

Корисні поради

Щоб баклажани в процесі приготування не перетворилися на безформну кашу, з них не варто знімати шкірку, а також дуже часто перемішувати. Тільки в цьому випадку потрібно не забути позбавити їх від гіркоти, замочити в солоній воді або просто пересипавши сіллю.

Перед приготуванням підготовка яловичини полягає в його митті, промакивании вологи паперовим рушником, видалення плівок і жиру. Щоб шматочки м'яса залишилися красивими і ціленькими, але при цьому були м'якими і ніжними всередині, їх слід попередньо обсмажити на рослинному маслі.

Що ще почитати: