Як смачно приготувати рагу з яловичини
Люди, далекі від історії кулінарії, звикли вважати, що рагу – це страва, але насправді, це спосіб приготування м'яса, риби, птиці і овочів. Суть способу полягає в тому, що всі інгредієнти нарізати дрібними шматочками, спочатку обсмажують, а потім тушкують у густому соусі.
У перекладі з французької слово «рагу» означає «збуджувати апетит». І таку назву для страв, приготовлених цим способом, цілком виправдане, оскільки смаки і аромати м'яса і овочів під час гасіння в соусі чудесним чином з'єднуються воєдино, наповнюючи готову страву божественної симфонією смаку.
Яловичина має приємний солодкуватий смак. В її складі багато вітамінів, мінералів і амінокислот. Це не жирне м'ясо, а якщо його ще й правильно приготувати, то воно виходить соковитим і м'яким. Один із способів правильного приготування яловичини – це зробити з неї рагу.
Існує величезна кількість рецептів цієї страви. Розповісти про всі їх в рамках однієї статті не вийде, але можна зупинитися на найбільш популярних: традиційному рецепті, рагу з овочами і картоплею, з підливою, з баклажанами і кабачками в горщику, з грибами в мультиварці.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
м'якоті яловичини - | 800 грам |
моркви - | 2 великі |
помідори - | 4 штуки |
цибулин - | 1 штука |
стебла селери - | 2 штуки |
часнику - | 2 зубки |
борошна - | 4 столові ложки |
рослинної олії - | 2 столові ложки |
води або м'ясного бульйону - | 500 мл |
червоного вина - | 150 мл |
сіль, перець, лавровий лист - | за смаком |
Час приготування: 240 хвилин | Калорійність на 100 грам: 125 Ккал |
Традиційне рагу з яловичини – це хіт британської кухні, і готується воно досить довго. Але, незважаючи на цей недолік, є і позитивні моменти: страва не вимагає постійної уваги в процесі приготування.
Етапи роботи:
- М'ясо підготувати, нарізати шматочками, обваляти в борошні і обсмажити на рослинному маслі;
- М'ясо вийняти на тарілку, а на тому ж маслі обсмажити цибулю, моркву, часник і селеру до м'якості;
- Потім у посудину повернути м'ясо, додати томати і вино, дати трохи покипіти;
- На наступному етапі влити бульйон або воду, сіль, спеції, і відправити рагу в духовку, розігріту до 160 градусів на 3-4 години.
Рагу з яловичини з овочами та картоплею
Це блюдо прекрасний варіант для ситного обіду або вечері. М'ясо з картоплею в тешенное в соусі, яке всотало в себе соки інших овочів, здатні подарувати гастрономічне блаженство. Овочі і їх пропорції можна змінювати на свій смак і залежно від запасів, наявних в холодильнику.
Інгредієнти:
- 500 грам яловичини;
- 500 грам картоплі;
- 200 грам ріпчастої цибулі;
- 200 грам моркви;
- 200 г болгарського перцю;
- 200 грам помідорів;
- 200 грам цукіні (або молодого кабачка);
- 2 столові ложки томатної пасти;
- 2 столові ложки рослинного масла;
- 1 пучок свіжої зелені;
- сіль і спеції.
Час, який потрібно на приготування страви, 1,5-2 години.
Калорійність: 113,2 кКал/100 г.
Приготування:
- На рослинному маслі до рум'яної скоринки обсмажити нарізану шматочками яловичину;
- До м'яса додати нашатковані цибулю і моркву, тушкувати 5 хвилин;
- Потім додаємо нарізаний соломкою болгарський перець, тушкувати ще 3 хвилини;
- Ввести томатну пасту і згасити її разом з овочами 5-10 хвилин;
- Інші овочі почистити і нарізати шматочками середньої величини, скласти все в каструлю з товстими стінками відповідного розміру, зверху викласти м'ясо з тушкованими овочами;
- Долити в каструлю 2 склянки води і тушкувати 40 хвилин під закритою кришкою після закипання;
- За кілька хвилин до готовності додати сіль, зелень і інші спеції.
Яловиче рагу з підливою
Густота рагу може бути різною: воно може бути схоже на друге блюдо або на густий суп. Завдяки тому, що під час приготування утворюється смачна та ситна підлива, то страва з більш рідкої консистенції додасть нових смаків гарніру (каші чи картоплі пюре).
Для рагу з ситної підливою знадобляться:
- 1 кілограм яловичини;
- 2 ріпчасті цибулини;
- 2 столові ложки рослинного масла;
- 4 столові ложки борошна;
- 3 столові ложки томатної пасти;
- сіль і перець – за смаком.
Час приготування страви складе близько 2 годин.
Калорійність 228,6 кілокалорій на 100 грам готового рагу.
Етапи приготування:
- Підготовлену і нарізану яловичину обсмажити з усіх боків на столовій ложці рослинного масла в сковороді з товстим дном;
- В іншій сковороді на останньому рослинній олії обсмажити до золотистого кольору порізаний кубиками ріпчасту цибулю разом з борошном;
- Коли цибуля обсмажиться, перекласти його до м'яса, залити водою і тушкувати під кришкою на повільному вогні до готовності м'яса;
- До готового м'яса додати томатну пасту, сіль і перець. Тушкувати ще 10 хвилин, після чого страву можна подавати.
Тефтелі з курячого фаршу готуються дуже просто, ми зібрали для вас кілька смачних рецептів.
Як приготувати печиво на кислому молоці читайте тут.
А ви знаєте як приготувати кысыбый з картоплею? Рецепт з покроковими фото.
Овочеве рагу з яловичиною, баклажанами і кабачками в горщику
Ще до винаходу мультиварки існував спосіб, що дозволяє зберегти максимум корисних речовин під час їх приготування. Це гасіння в печі в закритих глиняних горщиках. Страви з горщиків відрізняються від приготовлених звичайним способом не тільки вмістом у них вітамінів, але і смаком. Переконатися в цьому можна приготувати овочеве рагу з яловичиною.
Інгредієнти, необхідні в процесі готування:
- 500 грам яловичини;
- 300 грам картоплі;
- 500 грам білокачанної капусти;
- по 1 штуці: баклажани, кабачки, цибулі, моркви, болгарського перцю, помідора;
- сіль, перець, сухі пряні трави – за смаком.
Час приготування: 30 хвилин, щоб підготувати овочі і наповнити ними горщики, і 1 годину, щоб запекти рагу в духовці.
Калорійність: 107,3 кКал/100 г.
Хід роботи:
- Яловичину вимити, очистити від жил і плівок, нарізати шматочками;
- Овочі помити, почистити і теж нарізати шматочками;
- М'ясо викласти на дно 6 горщиків, посолити, поперчити і посипати пряними травами;
- Зверху на м'ясо викласти шарами овочі в такій послідовності: цибуля, помідори, капуста, баклажани, морква, перець, кабачки, картопля;
- Зверху злегка посолити і посипати спеціями. Відправити закриті горщики в духовку на годину. Температура запікання – 220 градусів.
Рагу з м'ясом і грибами в мультиварці
Приготування рагу в таке диво техніки, як мультиварка має ряд переваг. По-перше, час приготування скорочується практично в два рази. По-друге, такий спосіб готування допомагає зберегти більшість корисних речовин, які містяться в м'ясі і овочах.
Для цієї страви використовуються два основних режими роботи мультиварки: «Гасіння» і «Випічка». При використанні опції «Гасіння» можна приготувати рагу у власному соку м'яса і овочів, не доливаючи воду. В режимі «Випічка» без доливання води не обійтися, оскільки рідина буде дуже швидко випаровуватися і є ризик того, що страва пригорить.
Для рецепту з грибами знадобляться такі продукти:
- 400 грам яловичої вирізки;
- 300 грамів свіжих грибів;
- 1 ріпчаста цибулина;
- 3 великі картоплини;
- 2 середніх томата;
- 1 болгарський перець;
- 3 столові ложки майонезу;
- сіль і спеції за смаком.
Витрати часу складуть не більше 1,5 години.
Калорійність страви – 171,4 кКал/100 г.
Алгоритм дій:
- Підготовлені м'ясо, гриби і цибулю нарізати шматочками і тушкувати 15 хвилин;
- Тим часом очистити і нашаткувати картопля, болгарський перець і томати;
- Через чверть години в мультиварку закласти картопля і перець;
- Змішати нарізані томати і майонез, залити ¼ склянки води;
- Отриманим соусом залити рагу, посолити, додати спеції і тушкувати близько години.
Корисні поради
Кабачки і баклажани закладаються в рагу в саму останню чергу, оскільки їм потрібно менше часу, щоб приготуватися. Якщо їх покласти одночасно з усіма овочами, то вони просто розваряться і перетворять рагу в кашу.
Перед тим, як відправити баклажани до решти інгредієнтів, їх потрібно позбавити від гіркоти. Для цього очищені і нарізані шматочками баклажани потрібно пересипати сіллю і дати постояти 10 хвилин. Потім промити їх під струменем холодної проточної води, і тільки після цього відправляти тушкуватися.
Якщо до складу рагу входять томати, то перед закладкою в блюдо з них краще зняти шкірку. Це буде легко зробити, якщо перед цим обдати їх окропом.
Щоб шматки м'яса під час гасіння не злипалися, їх потрібно попередньо обваляти в борошні і обсмажити. Також це створить більш складні смакові відчуття.
Щоб м'ясо вийшло м'яким і соковитим, його можна попередньо замаринувати у вині або газованій воді з додаванням соку лимона (на 1 літр води сік половини лимона).
Маринувати м'ясо можна в будь-якому посуді, крім тієї, в якій воно буде стикатися з металом, щоб яловичина не отримала під час маринування неприємного стороннього присмаку.
Яловичину для рагу нарізають стандартно кубиками зі сторонами 2,5 сантиметра.
Овочі для рагу можна нарізати будь-яким способом та розміром, але все ж, не варто їх різати занадто дрібно. Середні шматочки, трохи менше шматочків м'яса, будуть органічно виглядати і швидко потушатся.