18 июнь 2019 17 156

Як спекти печиво з кукурудзяного борошна без глютену

Зазвичай ідея про печиво виникає тоді, коли залишається трохи невикористаної борошна. З кукурудзяним борошном це виникає набагато частіше. І це дуже гарна ідея! А головне – неймовірно швидко здійсненна.

Переваги кукурудзяного борошна

Цей продукт містить в собі всю неосяжну користь самої кукурудзи. Красивий колір, особлива структура і неповторний смак – ідеальна борошно для випічки. А ще в ній немає глютену, який став справжньою загрозою не тільки для тих, хто прагне схуднути. Печиво з неї набагато корисніше і безпечніше для дітей у плані алергії.

Даний продукт набагато довше зберігається в готовому вигляді. Тобто печиво довго залишається хрустким і свіжим, ніби його щойно витягли з духовки. Вона добре зберігає свої смакові якості і непогано поєднується з різними добавками: як солодкими, так і несолодкими.

Кукурудза подрібнена швидко насичує організм, приносячи за собою безліч мікро - і макроелементів, вітамінів, мінералів. У ній багато рослинного білка. При цьому вона володіє меншою калорійністю, ніж пшеничне, тому її рекомендують дієтологи. До того ж, високий вміст клітковини найкращим чином позначається на роботі кишечника.

Практично вся випічка з даної борошна виходить розсипчастою. При цьому вона може не вимагати яєць або масла. Зрештою, борошно використовується в косметології, що ще раз доводить її користь і універсальність.

Простий рецепт солодощів без глютену
Інгредієнти Кількість
цукру - 120 г
кукурудзяного борошна - 110 г
яєць - 2 шт.
Час приготування: 20 хвилин Калорійність на 100 грам: 298 Ккал

Алгоритм приготування печива з кукурудзяного борошна без глютену:

  1. Кукурудзяне борошно слід просіяти, краще двічі, щоб позбутися від усіх твердих крупинок;
  2. В окремій невеликій мисочці потрібно збити обидва яйця, а потім всипати до них цукор і продовжувати збивати. Необов'язково користуватися міксером, достатньо звичайного віночка;
  3. Порціями додати в яєчну суміш борошно, продовжуючи розмішувати тісто. Не повинно бути ніяких грудочок;
  4. Взяти три дека і застелити їх пекарської папером. Потрібна папір, так як на фользі, олії або у спеціальних формочках печиво сильно прилипає;
  5. Десертною ложкою викладати на деко рідке тісто. Печиво не повинне стикатися. Воно не виросте в процесі запікання, але може злитися в одну масу;
  6. Духовку розігріти до 170 за Цельсієм. Поставити всі три дека відразу, якщо духовка електрична. Якщо є функція «Вентилятор», її потрібно використовувати. В газовій духовці випікати по черзі;
  7. Хвилин через десять можна діставати печиво. Воно повинно придбати ніжний кремовий колір і дотик стати твердим;
  8. Витягнути і дати охолонути.

Пісочне печиво для дітей

  • 7 г ваніліну;
  • 220 г кукурудзяного борошна;
  • 6 г солі;
  • 60 г цукрової пудри;
  • 220 г пшеничного борошна;
  • 190 г масла.

Час – 1 год 15 хв.

Калорійність – 447 ккал/100 р.

Приготування:

  1. В одну велику миску потрібно просіяти обидва види борошна разом з сіллю, а потім їх ложкою перемішати;
  2. У миску поменше треба нарізати шматочками масло. Бажано, щоб воно було м'яке, тоді легше буде заважати його з ваніллю і цукровою пудрою. Можна використовувати і цукор, але пудра швидше розчиниться;
  3. Міксером цю вершкову масу слід збивати близько двох хвилин, щоб вона збільшилася в обсязі;
  4. Поступово додати борошняну суміш до масла і замісити тісто. Борошна може знадобитися менше. Сильно вимішувати не потрібно, достатньо зробити так, щоб тісто зібралося в кулю;
  5. Цей шар необхідно помістити в холодильник на годину. Його краще загорнути в плівку, щоб не сохло;
  6. Витягнути кулю через час і потримати його в кімнаті хвилин п'ять. Коли воно стало м'якішим, можна формувати кульки поменше і викладати їх на деко;
  7. Випікати печиво слід приблизно дванадцять хвилин, вони повинні лише трохи змінити колір при температурі 170 градусів.

Печиво з рисової і кукурудзяної муки

  • 3 г порошку для тіста;
  • 75 г рисового борошна;
  • 1 яйце;
  • 25 г кукурудзяного борошна;
  • 60 г цукру;
  • 60 р масла.

Час – 1 год 25 хв.

Калорійність – 408 ккал/100 р.

Процес приготування:

  1. У ємності спочатку змішати м'яке масло з цукром, після чого вбити сюди яйце і всю масу збити міксером. Вона повинна піднятися, а крупинки цукру — розчинитися;
  2. Рисову і кукурудзяне борошно просіяти разом з розпушувачем і додати до вершкової маси, замісивши тісто;
  3. Куля з цього тесту необхідно охолодити в холодильнику, це займає приблизно годину часу;
  4. Охолоджений шар розкачати в брусок і порізати його акуратними квадратами. Щоб він добре ріжеться, ніж повинен бути теплим;
  5. Наколоти квадратики виделкою і на деку відправити їх запікати на середньому вогні. Їх не потрібно тримати в духовці довше п'ятнадцяти хвилин. Зберігати в герметичній тарі.

Горіхове печиво з кукурудзяного борошна

  • 130 г волоських горіхів;
  • 225 г кукурудзяного борошна;
  • 3 яйця;
  • 120 г цукру.

Час – 25 хв.

Калорійність – 363 ккал/100 р.

Як приготувати:

  1. Холодні яйця слід збити з цукром, повинна утворюватися піна зверху;
  2. Сюди ж просіяти борошно і вимішати її;
  3. Горіхи зовсім трохи прожарити на сковороді, а потім перетерти в руках, щоб прибрати зайву лушпиння. Далі занурити їх у блендері або пропустити через м'ясорубку, щоб вийшла горіхова кашка. Її потрібно додати до решти інгредієнтів. Замість волоських горіхів можна використовувати абсолютно будь-які інші горіхи, в тому числі і мікс з них;
  4. Всі інгредієнти перемішати і перекласти їх у кондитерський мішок. Якщо його немає, печиво можна викладати прямо на деко ложечкою. Можна надавати будь-яку форму;
  5. Випікати близько п'ятнадцяти хвилин при 200 за Цельсієм.

Як приготувати ніжне хе з скумбрії читайте в нашій статті.

Спробуйте приготувати шоколадний торт з горіхами — дивовижно смачна і ароматна випічка.

Шалене тісто для пирога зі скумбрією — рецепт тут.

Випічка для тих, хто поститься

  • 110 р цукру;
  • 90 мл води;
  • 225 г пшеничного борошна;
  • 15 мл оцту;
  • 6 г соди;
  • 210 г кукурудзяного борошна;
  • 110 мл олії.

30 хв.

Калорійність – 369 ккал/100 р.

Як приготувати печиво з кукурудзяного борошна без яєць:

  1. Обидва види борошна потрібно просіяти і всипати до них цукор, перемішати;
  2. В окремій ємності з'єднати масло з водою, розмішати виделкою або вінчиком;
  3. У великій ложці оцту розчинити соду, а потім влити її до водно-масляної рідини, перешкодити;
  4. Тепер рідина влити до борошняної суміші, розмішати і замісити досить жирне тісто. Більше борошна додавати не варто;
  5. Дати тісту відпочити хвилин десять, після чого порізати його на шматочки, які потрібно скачати в кульки. Викласти їх на деко, його змащувати необов'язково;
  6. Після цього надіслати випікатися при 180 за Цельсієм максимум двадцять хвилин.

Печиво з кукурудзяного борошна з бананом

  • 15 мл олії;
  • 4 г соди;
  • 1 банан;
  • 10 мл яблучного оцту;
  • 60 г кукурудзяного борошна.

Час – 35 хв.

Калорійність – 209 ккал/100 р.

Спосіб готування:

  1. Очищений від шкірки банан потрібно перебити заглибним блендером в пюре. Якщо блендера немає, можна просто гарненько розім'яти виделкою;
  2. Потім до пюре влити трохи олії і розмішати;
  3. У цю ж миску всипати просіяне борошно, а також додати трохи соди, погашеної оцтом. Все перемішати;
  4. Тісто вийде досить щільним. Його треба розкачати в пласт, не надто тонко;
  5. Вирізати формочкою майбутнє печиво. Можна зробити у вигляді смайликів або зірочок, як кому подобається. Перекласти на силіконовий килимок;
  6. Випікати на середньому вогні близько десяти хвилин. Дати охолонути і подавати.

Корисні поради

Подані сьогодні рецепти максимально прості. Це дає можливість доповнити їх максимально різними інгредієнтами. Наприклад, можна додати сухофрукти (курага, родзинки, чорнослив), цукати, горіхи, насіння. Можна додавати мармеладних ведмедиків.

Крім цього, можна використовувати і несолодкі інгредієнти. Це можуть бути оливки або шматочки хрусткого бекону. Звичайно, тоді потрібно зменшити кількість цукру. Можна додати різні спеції: мускатний горіх, різні пряні трави, вмішати імбир, корицю, кокосову стружку, шоколадні краплі, навіть перець чилі! Це залежить тільки від власних уподобань.

Універсальність і особливий смак кукурудзяного борошна – лише мала частина її переваг. Печиво з неї завжди виходить хрустким і в той же час ніжним. Приготувати його увечері до чаю – справа кількох хвилин!

Що ще почитати: