16 март 2019 10 265

Як приготувати вівсяне печиво без борошна

Вівсяне печиво є традиційними російськими ласощами, улюбленим всіма ще з царських часів. Оригінальний смак цього печива не залишає нікого байдужим, тим більше, що воно здатне замінити собою повноцінний сніданок, якщо доповнити його склянкою молока.

Вівсяне борошно містить всі ті ж речовини, що і пластівці, тому печиво виходить таким же багатим вітамінами, мікроелементами і амінокислотами, як і каша. І якщо магазинний десерт все ж може викликати сумніви у своїй корисності, то приготоване своїми руками вівсяне печиво без борошна стане прекрасною заміною геркулесу.
Базовий рецепт
Інгредієнти Кількість
вівсяних пластівців - 150 г
молока - 50 мл
курячі яйця - 2 шт.
рослинної олії - 2 ст. ложки
цукру - 2 ст. ложки
розпушувача - щіпка
ваніліну - пакетик
Час приготування: 50 хвилин Калорійність на 100 г: 250 Ккал

Приготоване без використання пшеничного борошна вівсяне печиво виходить менш калорійним, ніжним і розсипчастим. Для нього потрібні найпростіші продукти.

Пластівці потрібно перемолоти в блендері або кавомолці і додати до них ванілін, розпушувач, яйця, молоко і рослинне масло. У добре перемішану масу сипати поступово цукор і продовжувати вимішувати, що дозволить пластівцям швидше розбухнути. У підсумку отриману масу треба буде викласти столовою ложкою на деко, змащене рослинним маслом. Печиво випікають півгодини в духовці на температурі 180 градусів.

Мигдальне печиво з вівсяних пластівців без борошна

Зробити вівсяне печиво більш вишуканим можна, додавши до неї трохи мигдалю. Це ласощі не вимагає ніяких додаткових приправ і чудово поєднується з какао.

Інгредієнти:

  • 150 гр. вівсяних пластівців;
  • 100 гр. мигдалю (несмаженої);
  • 4 ст. ложки цукру;
  • 2 курячих яйця;
  • пакетик розпушувача.

Час приготування страви: 15 хвилин плюс 35 хвилин на випікання.

Калорійність: близько 300 Ккал/100 гр.

Спочатку потрібно перемолоти в кавомолці або блендері 100 гр. вівсяних пластівців 100 гр. мигдалю – можна зробити це або разом, або окремо і потім з'єднавши маси. Потім до них додається 50 гр. неподрібнених пластівців, цукор і розпушувач, потім збиті яйця і все ретельно перемішується.

Тісто потрібно викладати у форму для випічки чайною ложкою на невеликій відстані один від одного і випікати 35 хвилин при температурі 180 градусів. За бажанням у таке тісто можна додати сушені ягоди.

Читайте як приготувати вареники на пару з різними начинками.

Читайте як приготувати смачну рисову запіканку з солодкою або солоною начинкою.

Читайте як приготувати тонкі мереживні млинці на кефірі. Рецепти на вибір тут.

Дієтичне вівсяне печиво без цукру і борошна

Вівсянка є одним з основних продуктів у раціоні всіх стежать за своєю вагою. Але каша може набриднути навіть з усім безліччю можливих добавок до неї – в кінці-то кінців, іноді хочеться похрумтіти печивом. Приготоване з вівсянки воно може стати справжньою знахідкою, заряджаючи необхідною енергією і позбавляючи від тяги до солодкого.

Інгредієнти:

  • 1 стакан вівсяних пластівців;
  • 150 гр. знежиреного сиру;
  • 1 куряче яйце;
  • 2 ст. ложки нежирного кефіру або натурального йогурту;
  • 2 ст. ложки меду;
  • 1 ч. ложки кориці;
  • пакетик розпушувача;
  • щіпка солі.

Час приготування страви: 30 хвилин плюс 20 хвилин на випікання.

Калорійність: близько 200 Ккал/100 гр.

У цьому рецепті немає необхідності подрібнювати пластівці: потрібно залити їх кефіром або йогуртом і вбити яйця, після чого залишити для набухання на 20 хвилин.

Після цього до маси додається сир і рідкий (або розтоплений) мед, розпушувач і корицю.

На деко тісто потрібно викладати чайною ложкою і випікати печиво 20 хвилин на 180 градусів у духовці.

Таке печиво багате не тільки вуглеводи, але й білки.

Пісне вівсяне печиво без борошна та яєць

Під час посту однією з основних проблем стає випічка, тому що для неї, як правило, потрібно використання молочних продуктів і яєць. А поласувати хочеться, і не треба собі в цьому відмовляти, тому що цілком можливо приготувати корисне і смачне вівсяне печиво лише з дозволених під час посту найпростіших продуктів.

Інгредієнти:

  • 150 гр. вівсяних пластівців;
  • 100 мл рослинного масла;
  • 50 гр. рідкого меду;
  • 100 гр. рубаних волоських горіхів;
  • пакетик розпушувача;
  • щіпка солі.

Час приготування страви: 20 хвилин плюс 20 хвилин на випікання.

Калорійність: близько 330 Ккал/100 гр.

Вівсяні пластівці потрібно подрібнити в блендері або кавомолці і перемішати їх з горіхами, медом, олією, розпушувачем і сіллю. Добре вымешанную масу треба розділити на кульки розміром з волоський горіх, злегка придавити їх і розкласти по формі для випікання, яку потрібно поставити в духовку на 20 хвилин на середній температурі. В таке пісне тісто для печива можна додавати родзинки та інші сухофрукти, насіння, корицю та інші приправи, натерту моркву, банани, яблука або різні сушені ягоди.

Корисні поради

Щоб вівсяне печиво без борошна вийшло дійсно корисним і смачним, потрібно робити його з гарним настроєм і дотримуючись певних правил. Незважаючи на те, що воно готується дуже просто і дуже швидко, навіть в цьому процесі існують свої нюанси:

  1. Для приготування печива буде достатньо вівсяного борошна грубого помелу, так що пластівці не треба подрібнювати до стану пилу. Це можна робити на м'ясорубці;
  2. По можливості тесту з вівсянки бажано дати настоятися годину-півтора, щоб дати пластівцям максимально увібрати вологу і набрякнути. Так печиво буде ніжніше;
  3. Для приготування такого печива зазвичай використовують розм'якшене, а не розтоплене вершкове масло або маргарин, тому їх потрібно дістати заздалегідь. Цікаво, що в розтопленому стані вони роблять готове печиво твердим;
  4. Краще всього брати вівсяні пластівці «Геркулес», в яких зберігається максимум корисних речовин порівняно з більш екструдованими варіантами вівсянки, інакше замість корисного і багатого клітковиною ласощі вийде порожній десерт;
  5. Якщо замінити звичайний цукор в рецепті тростинним, вівсяне печиво вийде з ніжним карамельним присмаком і відтінком, що варто взяти на озброєння;
  6. Вівсяне печиво без борошна може бути і шоколадним – досить додати в тісто какао. Чи можна замінити його продаються в магазинах «шоколадними краплями».

Вдалою випічки та приємного чаювання!

Що ще почитати: