Традиційні рецепти салатів з баклажанів на зиму
Баклажани – це один з тих рідкісних овочів, які в жодному разі не можна їсти сирими. Проте навіть після того як їх зварили або посмажили, користь для організму все одно зберігається. Насправді особливо вітамінним цей овоч назвати неможливо, але його чудовий ніжний смак все одно робить його настільки улюбленим ласощами на столі.
Є різноманітні заготовки з баклажанами, які можна приготувати на всю зиму. Консервування дає можливість зберегти смак овоча. До того ж, подібні рецепти досить прості й різноманітні, оскільки баклажан чудово поєднується з іншими овочами, начебто моркви, перцю, помідорів і селери.
У цій статті буде розказано про те, як же приготувати оригінальну закуску з синеньких овочів на всю зиму.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
баклажани - | 1 кг |
солодкий перець - | 200 г |
морквина - | 200 г |
цибулю - | 150 г |
помідори - | 500 г |
цукор - | 10 г |
сіль - | 2 чайн. л. |
перець горошком - | 5 шт. |
рослинна олія - | 100 мл |
Час приготування: 120 хвилин | Калорійність на 100 грам: 65 Ккал |
Незважаючи на назву, це дуже смачний салат з баклажанів на зиму. Особлива фішка – це його багатошаровість. Всі овочі в ньому слід викладати в певному порядку, але саме це надає страві прекрасний смак. Під час подачі до нього слід додати трохи зелені, після чого відразу ж виставляти на стіл.
- Баклажани слід ретельно помити і нарізати на тонкі кільця. Після цього кожне з них потрібно просмажити на олії, щоб отримати красиві золотисті овочі;
- Цибуля чиститься від лушпиння, після чого його слід нашаткувати на дрібні кубики. Морква очищається від шкірки, а потім натирається на крупній тертці. Ці два овоча слід перемішати і смажити;
- З помідор слід зняти шкірку, а потім порізати на маленькі шматки. Вони додаються до підготовлюваних цибулі і моркви, після чого піджарка гаситься ще близько десятка хвилин. Солити, цукрувати і перчити соус слід в останню хвилину;
- Болгарський перець перед застосуванням потрібно почистити: зрізати верхівку і вийняти з нього всі наявні насіння. Після того, як перець буде подрібнений на кубики, їх слід залити окропом і потримати так близько 5 хвилин;
- Оскільки салат зимовий, то слід підготувати банки для консервації. Їх слід промити з содою, а потім пастеризувати. Після цього можна приступати до їх наповнення. На дно викласти соус, а потім викладаються шарами баклажани, перець і знову овочева суміш. Все повторюється таким способом, поки банки не будуть заповнені. Перед закатыванием банки з салатом потрібно простерилізувати: для цього вони ставляться на півгодини в духовку, щоб прогріти їх. Потім салат слід негайно закатати.
Зимовий салат «Бакат» з баклажанів
Якщо ви не хочете витрачати багато часу на заготовки, то цей рецепт наповнений усіма якостями, які ви шукаєте. Він дуже простий і швидкий у приготуванні, оскільки потрібно всього лише подрібнити і згасити овочі. Його навіть не потрібно стерилізувати, але при цьому він чудово збережеться в банку на зиму. На виході ви отримаєте ароматну дієтичну закуску.
- баклажани – 1,5 кг;
- морква – 400 г;
- болгарський перець – 700 г;
- перець чилі – ½ стручка;
- помідори – 1 кг;
- часник – 50 р;
- оцет столовий 9% — 50 мл;
- соняшникова олія – 200 мл;
- цукор – 120 г;
- петрушка – 30 г;
- сіль – 1,5 стіл. л..
Час: 80 хвилин.
Кілокалорії: 79.
- Всі овочі слід помити. Після цього візьміть баклажани, видалите у них кінчики і розріжте кожен з них уздовж навпіл. Беріть одну половину і поріжте її ще на 3 частини. Робіть це по довжині овоча. Кожну смужку порубаєте, щоб вийшли шматочки товщиною по парі сантиметрів;
- Перець слід почистити від насіння і перегородок, а потім нарізати соломкою або квадратиками. Вони повинні бути досить тонкими. Морква чиститься і натирається на тертці для корейської моркви;
- Насамперед варто приготувати томатну заливку. Найбільш смачною вона виходить в гострому вигляді, але можна приглушити гостроту, просто залишивши або прибравши насіння в перці чилі. Часник чиститься і подрібнюється разом з перцем чилі в блендері;
- Томати слід очистити від шкірки за допомогою окропу, а потім перетворити їх в томатне пюре. Для цього знадобиться блендер або м'ясорубка. На цьому етапі разом з ними слід використовувати і петрушку, щоб отримати пікантний смак. Пюре змішується разом з чилі й часником. Візьміть каструлю і влийте в неї пюре. Все посоліть і поцукруйте. Влийте соняшникову олію і перемішайте до однорідності. Готуйте на середньому вогні до закипання;
- Після цього до томатного соусу слід всипати овочі: баклажани, морква і перець. Все перемішати, щоб овочі просочилися соусом і накрити кришкою. Коли салат знову закипить, то вогонь на плиті слід зменшити до можливого мінімуму. Готувати слід ще півгодини, щоб баклажани стали м'якими. Салат варто періодично помішувати, інакше овочі пригорять;
- За 5 хвилин до закінчення приготування слід влити в каструлю оцет і знову перешкодити. Коли салат буде готовий, його слід розкласти по висушеним стерильним банкам і відразу ж закупорити їх. Банки перевертаються кришкою вниз до моменту повного остигання салату. По закінченні доби салат готовий до відправки в комору.
Класичний маннік на кефірі — дуже швидкий рецепт домашньої випічки.
Як вибрати дитячий торт на День народження дівчинці читайте тут.
Рецепт приготування кольорової капусти в клярі — просто і смачно.
«Тещин язик» з синеньких: рецепт закуски на зиму
Любителі гострих салатів завжди закочують саме цю закуску. Свою назву «Тещин язик» отримав з-за оригінальною нарізки овоча, який трохи нагадує мову своїм виглядом. Однак зараз господині практично не користуються такою нарізкою, вважаючи за краще залишати баклажан кільцями.
- баклажани – 2 кг;
- солодкий перець – 400 г;
- гострий червоний перець – 100 г;
- часник – 60 г;
- помідори – 500 г;
- оцет столовий – 75 мл;
- рослинне масло – 80 мл;
- цукор – 75 г;
- сіль – 1 стіл. л..
Час: 1 год.
Кілокалорії: 56.
- Взяти баклажани, ретельно вимити їх і нарізати. Для цього можна просто зробити кільця або як в оригінальному рецепті, нарізати овоч уздовж, щоб отримати красиві «язички»;
- Візьміть обидва види перцю: солодкий і гострий. Кожен з них потрібно очистити від плодоніжки, а потім насіння. Вони нарізаються для салату у вигляді півкілець;
- Весь часник потрібно очистити, а потім видавити через чеснокодавку. Це пюре слід відставити в сторону і почати готувати томатну суміш. Для неї всі помідори очищаються від шкірки і перемелюють. Робиться це за допомогою м'ясорубки, тому що разом з томатами потрібно перемолоти і перці;
- Томатно-перцеву суміш слід вилити у велику каструлю і поставити її на середній вогонь. У салат додається оцет, рослинна олія. Всипається цукор і сіль, після чого все перемішується. Почніть варити соус до кип'ятіння;
- Коли суміш закипить, в неї слід додати баклажани і часник. Все вариться близько 30 хвилин на дуже слабкому вогні. Салат після приготування розкладається по заздалегідь підготовленим банкам, а потім закочується.
Рецепт салату «Трійка» з баклажанів
Всього три головних інгредієнта – ось весь успіх цього смачного салату на зиму. Він дуже легкий у приготуванні, а помилитися в ньому неможливо навіть для новачка. Можна додати гострий перець в якості додаткового інгредієнта, якщо ви любите гостру закуску.
- баклажан – 700 г;
- помідори – 0,5 кг;
- солодкий перець – 600 г;
- цибуля – 300 г;
- соняшникова олія – 70 мл;
- оцет столовий – 1 стіл. л.;
- сіль – 1 чайн. л.;
- цукор – 25 р.
Час: 80 хвилин.
Кілокалорії: 57.
- Всі овочі слід добре вимити і висушити. Вони нарізаються на шматки досить великого розміру, інакше на виході можна отримати не салат, а ікру. Баклажани ріжуться на круги товщиною в 1 см, перці великими кубиками, а помідори просто нарізати на 4 частини. Очищений промінь нарізати півкільцями;
- У каструлю на дно виливається рослинне масло. До нього додається відразу ж оцет, цукор і сіль. На дно насамперед викладаються помідори, а зверху баклажани. Наступним рівнем салату стануть перці, а на самому верху залишається цибулю;
- Каструля ставиться на плиту з середнім вогнем. Після цього вона накривається кришкою. Потрібно дочекатися закипання, після виставити вогонь до мінімуму і готувати ще сорок хвилин;
- Після закипання овочі можна почати помішувати, щоб вони не пригоріли. Гарячий салат викладається по простерилизованным банкам і закочується. Банки обов'язково слід укутати теплою ковдрою, щоб так вони піддавалися додаткової стерилізації ще протягом 12 годин.
Зимовий салат з селери і баклажанів
Додавання до синенькими селери робить салат більш пряним. При цьому його смак стає трохи солодко-гірким. Його не потрібно стерилізувати, тому на приготування не піде багато часу.
- баклажан – 500 г;
- болгарський перець – 300 г;
- селера – 500 г;
- цибуля – 300 г;
- часник – 5 зубчиків;
- пісне масло – 150 г;
- оцет – 150 мл;
- вода – 3 стіл. л.;
- сіль – 1 стіл. л.;
- цукор – 50 р.
Час: 40 хвилин.
Кілокалорії: 82.
- Баклажан потрібно ретельно промити і відварити в підсоленій воді. Розрізати їх непотрібно, оскільки варити необхідно цільні плоди. Робиться це протягом десяти хвилин, після чого овоч потрібно виловити з води і дати йому охолонути. Коли баклажан буде теплим, його слід нарізати на 4 частини;
- Перець очищається від плодоніжки і насіння, після чого нарізати великою соломкою. Гілки селери нарізаються, а цибулю шинкуется дуже дрібно;
- Часник очищається і пропускається через прес. Для салату потрібно насамперед зварити маринад. Для цього в каструлі змішується масло, оцет, вода, цукор і сіль. Всі ці інгредієнти перемішуються і доводяться до кипіння. Цією сумішшю слід залити нарізані овочі і все перемішати. Салат можна розкладати по банках і закупорювати.
Корисні поради
Баклажанові салати цілком самодостатні, тому їх можна подавати до столу як окрему страву. Однак вони чудово показують себе в якості доповнення до гарніру або у вигляді закуски на шматку хліба.
Коли робиться консервація з баклажанами, то слід уважно підбирати вихідний продукт. У овоча обов'язково повинна бути прозора глянсова шкірка – саме ця ознака вказує на їх зрілість. В м'якоті не повинно бути щільних насіння, інакше такий продукт не підходить для зимових салатів.
Ці овочі мають гіркотою від природи, тому перед їх використанням слід позбавитися від неї. Після того, як ви почистіть і нарежете баклажан, його слід на 4 години засипати сіллю. За цей час з них витече зайва рідина разом з усією гіркотою.