Як спекти домашній житній хліб в мультиварці
Хліб – доповнення і основа для ситного обіду. Його подають до перших легким і ситним, других страв, хліб — основа для класичних або гарячих бутербродів, різноманітних закусок або канапе. Приготувати цей борошняний продукт можна без особливих труднощів і в домашніх умовах, так як сучасна техніка (мультиварки, духовки або хлібопічки) пропонують відповідні опції.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
борошно житнє і якісного помелу з пшениці) - | по 400 г |
цукровий (в тому числі, коричневий) пісок - | близько 1 ст. л. |
сіль звичайна дрібна - | за смаком |
дріжджі (пакетовані, не спресовані в брикет) - | 5-10 г |
вода для пиття - | 0,5 л |
масло без аромодобавок рослинне - | 20 мл |
Час приготування: 105 хвилин | Калорійність на 100 грам: 401 Ккал |
Житній хліб відрізняється підвищеним вмістом вітамінів і корисних для здоров'я мікроелементів, він легше і швидше засвоюється.
Процес приготування (крок за кроком) житнього хліба в мультиварці:
- Воду використовувати теплою, тому трохи треба підігріти (до 400), потім розчинити в ній дріжджі;
- Відразу ж додати дріжджову рідина сіль і цукор, а також наявне рослинна олія (соняшникова без запаху);
- Всю масу добре перемішати;
- Просіяти борошно, потім додати її до інших компонентів, розчиненим у воді (просіювання дозволить отримати пишний хліб), перемішати тісто, накрити його;
- Залишити підходити складу на 60 хвилин у теплому приміщенні;
- У форму викласти тісто (рекомендується змастити її олією);
- Встановити мультиварці на режимі «Випічка» або «Хліб» (залежить від фірми);
- Через 60 хвилин перевернути хліб і продовжувати випікання під закритою кришкою ще близько 35-37 хвилин.
Після приготування викласти хліб на блюдо, подавати до столу можна як гарячим, так і холодним.
Рецепт житнього хліба на заквасці
Смачний і запашний житній хліб на заквасці готується з таких інгредієнтів, як:
- суміш з таких видів борошна (для випічки) – ячмінне, пшеничне, житнє – кожній по 1,5 ложки;
- вода – 400 мл (пропустити через систему очищення перед вживанням в їжу);
- коріандр – 5 г (ідеальний свіжого помелу);
- закваска – за смаком (варіант на розсуд господині);
- сіль за смаком (або стандартна порція в 5 г);
- цукор – 10 г (кількість можна зменшувати або збільшувати);
Час приготування – 55 хвилин (випічка).
Калорійність – 421 ккал/100 р.
Процес (поетапний) приготування:
- Воду змішати з закваскою, сіллю, цукром і коріандром;
- Борошно просіяти, перемішати і всипати в рідину, потім розмішати до однорідності складу;
- Перекласти тісто в мультиварці (її чашу, змащену маслом), залишити на 8-12 годин;
- Включити режим , запрограмований у приладі — «Випічка» і готувати до звукового сигналу.
Подавати гарячим до основних страв або зробити основою для бутербродів. Можна за бажанням додати в тісто кунжут, подрібнені горіхи або сухофрукти – це урізноманітнює звичний смак цього продукту.
Житній хліб без дріжджів в мультиварці Редмонд
Для тих, хто не може їсти хліб, приготовлений на дріжджах, рекомендується скористатися цим нескладним рецептом. Для приготування знадобиться набір доступних інгредієнтів:
- житнє борошно – приблизно об'ємом в 2,5 склянки (можна в такій пропорції – 0,5 склянки житнього і 1,5 пшеничного);
- вівсянка в пластівцях (придатні для розчинення) – 120 г;
- вершкове масло – 55 г (5 г – для змазування чаші мультиварки);
- цукор і сіль – по 5 г;
- сода – 2 ч. л;
- паніровка – 2 ч. л (не обов'язково, але бажано використовувати, щоб виключити підгорання);
- кефір – 230 мл (як основа для процесу бродіння).
Час приготування – 60 хвилин.
Калорійність з розрахунку на 100 г хліба – 406 ккал.
Процес приготування:
- Масло вершкове потрібно розтопити (підійде будь-який зручний спосіб для цього);
- Кефір додати до масла і гарно перемішати (консистенція повинна бути рідкою, але однорідною, як сметана);
- Додати в масу вівсяні пластівці і борошно (повністю);
- Наступні інгредієнти в суміші – сода, цукровий пісок і сіль, се перемішати;
- Потім проводиться недовгий вимішування тіста (руками);
- Вершковим маслом (5 г) змастити стінки чаші наявної в розпорядженні мультиварки (тоді хліб не пригорить);
- На дно чаші слід додати паніровку, рівномірно розподіливши її;
- Потім у чашу викладається підготовлене тісто;
- Режим «Випічка» виставляється на 30 хвилин;
- Після того як час мине (пролунає звуковий сигнал від приладу), хліб слід перевернути;
- Програма «Випічка» запускається знову на ті ж 30 хвилин.
Після приготування хліб можна відразу подавати до столу або ж дати йому трохи настоятися, залишивши на блюді під рушником на деякий час.
Пшенично-житній хліб в агрегаті Поларіс
Оригінальне поєднання кількох видів борошна надає хлібу незвичайний смак і приємний, трохи терпкий аромат. Для приготування цього продукту в мультиварці від фірми «Поларіс», потрібно мати під рукою наступні інгредієнти:
- борошно (суміш): пшеничне – 500 г (або 2 склянки з гранями, набирати з гіркою), житнє – 260 г (або 1 гранований стакан з гіркою);
- дріжджі – 1 пакетик (або стандартна упаковка в 11 г);
- кухонна сіль дрібного помелу – 12 г (1 ст. ложка);
- цукор (розсипний) – 15 г;
- вода – 0,4 л (або 2 склянки на 200 мл, профільтрувати);
- рослинна олія – 2 ст. л. (не обов'язковий інгредієнт).
Час приготування (підготовка тесту і випічка) – близько 140 хвилин.
Калорійність — 408 ккал/100 р.
Процес приготування:
- Воду, якщо вона не тепла, трохи підігріти;
- Потім розчинити в ній дріжджі, сіль і цукор;
- Додати (якщо використовується) рослинне масло, потім перемішати;
- Додати борошно – пшеничну, а за нею житнє, перемішати;
- Трохи вимісити, після дати настоятися 1 годину 20 хвилин;
- Чашу (її стінки і дно) наявної мультиварки, змастити олією, не дуже рясно, викласти в неї тісто;
- Запустити програму «Йогурт» і залишити хліб випікатися близько 35 хвилин (закрити кришку);
- Потім перевернути тісто, включити режим в списку програм, під назвою «Випічка» на 60 (+4-5) хвилин;
- Після цього хліб знову перевертається і випікається на цьому ж режимі ще 40 хвилин.
Перед подачею трохи остудити, при бажанні розрізати на шматочки.
Бородінський хліб з житнього борошна з допомогою техніки Філліпс
Тісто готується з наступних інгредієнтів (на чашу в 1,6-1,8 л):
- борошно цільнозернові – 90 г;
- борошно житнє (очищена) – 120 г;
- пшеничне борошно – 110 г;
- дріжджі – 15 г (оптимально застосувати в рецепті сухі);
- сіль – за смаком (або 1 ч. л.);
- коріандр – 5 м (якщо є свіжий, то це ідеально для рецепта);
- житній солод – 12 м;
- патока – 1 ст. л.;
- масло без ароматичних складових рослинне – 10 мл;
- оцет (підходить для рецепту яблучний) – 1 ст. л.;
- вода – 1 склянка (100 мл від загальної кількості, тобто половина, буде потрібно для того, щоб заварити солод).
Час на приготування – 85 хвилин.
Калорійність на 100 г – 410 ккал.
Процес приготування:
- 100 мл води підігріти до окропу, щоб заварити в ньому житній солод;
- Після цього потрібно просіяти житнє борошно;
- Змішати її з дріжджами, сіллю і коріандром;
- Додати решту борошно (також просіяне);
- Після цього додати до них рослинне масло, патоку (також можна додати трохи меду і цукру) і добре все перемішати.
- Вода, що залишилася, потрібно, щоб у ній розвести яблучний оцет;
- До сухим підготовленим інгредієнтів влити оцет і солод, розмішати тісто;
- Чашу (дно і стінки) мультиварки змастити маслом, потім викласти в неї тісто (воно не має до цього «підходити»);
- Виставити програму «Йогурт» на 60 хвилин;
- Через 40 хвилин відкрити кришку і якщо тісто вже готове, то можна продовжити процес випікання хліба;
- Далі включається програма «випічка» (на 35 хвилин);
- Після хліб потрібно акуратно перевернути;
- Повторно включається програма «Випічка», але вже на 20 хвилин;
- Після подачі запрограмованого сигналу про припинення роботи або перехід на підігрівання, потрібно відкрити кришку мультиварки.
Перед подачею необхідно, щоб хліб трохи постояв (накрити рушником).
Салат з ананасами з куркою і сиром — це страва дивує своєю простою і вишуканим смаком.
Покроковий рецепт з фото визначних капкейків в різними начинками і цікавою прикрасою.
Тонкий хрусткий хмиз покрокові рецепт з фото і підказками. Візьміть рецепт на замітку.
Чорний хліб з житнього борошна з висівками
Для приготування корисного і смачного хліба, який добре сприймається організмом, слід взяти такі інгредієнти:
- вода для пиття — 1 повний стакан рідини (або 260 мл);
- борошно житнє – 415 г (2 склянки і 1 неповна ст. л.);
- висівки (можна взяти у відділі спортивної або дієтичної їжі) – 30 г;
- сіль (рекомендується зупиняти свій вибір на тій, що має дрібний помел) – 8 г;
- цукор – близько 10 г;
- дріжджі – 1 ст. л. або 10 р.
Час приготування – 70 хвилин.
Калорійність на 100 г – 411 ккал.
Процес приготування:
- Воду підігріти і потім в ній розчинити дріжджі;
- Додати дріжджову воду сіль і цукор;
- Просіяти для пишноти майбутнього хліба борошно і додати у воду, швидко перемішати;
- Потім додати висівки і знову перемішати тісто;
- Змастити чашу (трохи по стінках і на дно) мультииварки маслом;
- Викласти туди тісто (попередньо його потрібно вимісити руками);
- Попередньо поставити чашу на підігрів (на 50 хвилин), щоб тісто «підійшло»;
- Потім потрібно поставити на мультиварці інший режим (найчастіше – «Випічка») на 1 годину;
- Випікати до звукового сигналу або вимкнення приладу;
- Після цього повторити процес випікання, але встановивши програму «Випічка» на 30 хвилин.
Перед подачею дати чаші трішки охолонути, щоб хліб можна було легко витягти з неї.
Житній хліб з коріандром і солодом по-селянськи
Для приготування цього варіанту хліба буде потрібно наступне:
- вода – 1 стакан (або 250 мл);
- масло вершкове (щоб змастити чашу мультиварки) – 10 г;
- дріжджі сухі – половина звичайної упаковки сухих(1/2 ст. л);
- натуральний (а краще тільки що зібраний) мед, не зацукорився – 15 г;
- борошно житнє – 130 г, з пшениці – 130 г (або замінити її на житнє);
- цукровий пісок (у тому числі коричневий або оброблений кусковий) – 15 г;
- сіль дрібна – 10 г;
- солод житній – 1 ч. л;
- коріандр – (готова приправа або свіжого помелу) 1 ч. л.
Час приготування – 1 годину і 45 хвилин.
Калорійність на 100 г — 428 ккал.
Процес приготування:
- Змішати всю наявну в рецепті борошно;
- Додати до неї такі інгредієнти, як солод, сіль, цукор (повністю), дріжджі;
- Підігріти воду і акуратно влити в сухі компоненти, розмішати;
- Розтопити вершкове масло, а потім влити його в майбутнє тісто, знову добре розмішати масу;
- Вимісити тісто вручну;
- Чашу мультиварки (її стінки і дно) змастити олією (можна трохи залишити для цієї мети розтопленого або зібрати з ємності, де воно розтоплювало);
- Викласти в неї тісто, виставити на підігрів (1 год) під кришкою;
- Після включити на запрограмований режим «Випічка» на 40 (+2-3) хвилин;
- Після звукового сигналу перевірити готовність, якщо тісто пропеклося недостатньо, то повторити попередній крок, але виставити час на 20 хвилин.
Подавати хліб до столу гарячим або холодним, порізати на шматочки.
Рецепт хліба на молоці з медом і шоколадом
Хліб може бути не тільки доповненням до страв, але і самостійним десертом. Приготувати його нескладно, використовуючи мультиварку в якості приладу для випікання. Також слід перевірити наявність наступних інгредієнтів:
- мед – 6-10 г;
- темний шоколад – 1.5 ст. л (тертий 90-99% какао або тільки какао в тих же пропорціях, або шоколадна паста);
- молоко не дуже жирне коров'яче, пакетоване – 150 мл (або трохи більше половини склянки);
- вода (бутильована або пропущена через фільтр) – також 150 мл;
- борошно трьох видів — житнє – 1 стакан без гірки (або 200 г), цільнозернові – 200 г, пшеничне – ½ об'єму стандартного склянки (або 100 г);
- вівсяні пластівці (краще вибрати ті, що розчиняються в гарячій воді) – 40 г;
- цукровий пісок – 1 ч. л або 8 г (можна вибрати тростинний);
- сіль – за смаком;
- дріжджі – 7 г (або трохи менше, ніж повна столова ложка);
- кмин (в зернах) – 5 г;
- масло рослинне – 10 мл
Час на приготування десертного варіанти хліба (підготовка, випікання) — близько 190 хвилин.
Калорійність на 100 г – 423 ккал.
Процес приготування:
- Молоко підігріти, якщо закипить, зняти з нагріву;
- Змішати його з шоколадом і медом, перемішувати до повного розчинення всіх складових;
- Охолодити отриману рідину;
- В окремій ємності змішати всю наявну в рецепті борошно, сіль, цукор і для процесу бродіння ввести дріжджі, додати до них і вівсяні пластівці;
- Влити в ці інгредієнти молоко (краще всього в центр);
- Змішати всі інгредієнти, щоб отримати тісто;
- Потім його слід вимішувати вручну, витративши на це не менше 7 хвилин;
- Чашу наявної та готової до роботи мультиварки змастити рослинною/вершковим (або сумішшю з них) маслом (не дуже рясно), викласти в неї тісто і залишити на 2 години (120 хвилин);
- Після цього необхідно вимісити тісто ще 7 хвилин;
- Після цього додати кмин (можна залишити його зверху або перемішати з тестом);
- Поставити в мультиварці режим «Випічка», він запрограмований звичайно на 1 годину («Пиріг», «Йогурт» або «Смажити» в залежності від марки та фірми).
Після звукового сигналу перевірити на готовність (якщо потрібно, то додати до часу ще 15 хвилин).
Корисні поради
В якості хорошої закваски і як альтернативу класичним дріжджам можна використовувати кефір.
Процес випічки проводиться виключно під кришкою – це дозволить хлібу рівномірно пропектися з кожної сторони.
Якщо хочеться, щоб готовий хліб мав золотисту підсмажену кірочку, що для цієї мети доведеться використовувати духовку, розігріту до 1700. У ній хліб повинен провести ще 10 хвилин, після того як приготувався в мультиварці.