04 март 2019 3 732

Як приготувати гриби в сметанному соусі

Гриби сметана – смачний дует, до якого важко залишитися байдужими і м'ясоїдам, і вегетаріанцям. Страви, приготовлені з цих продуктів, знайдуть своє місце на святковому столі і в повсякденному меню (вечеря, обід або закуска), а колекція рецептів, наведена нижче, зайвий раз доводить це.

Класичний покроковий рецепт
Інгредієнти Кількість
свіжих печериць - 500 г
ріпчастої цибулі - 200 г
жирної сметани - 200 г
російського (або будь-якого іншого твердого) сиру - 100 г
вершкового масла - 50 г
борошна - 30 г
жовток курячого яйця - 1 шт.
сіль, перець та інші спеції - за смаком
Час приготування: 40 хвилин Калорійність на 100 грам: 144 Ккал

Шампіньйони, вирощені в екологічно чистих умовах теплиць, володіють тонким грибним ароматом і придатні для вживання в їжу навіть у сирому вигляді. Але, як би не була приваблива користь грибів, що не пройшли термічну обробку, класичні рецепти завжди будуть актуальні.

До таких страв належать гриби в сметанному соусі. Щоб посилити вершковий смак страви, що найкраще використовувати для обсмажування цибулі та грибів вершкове масло.

Спеції, які можна додати у процесі приготування, кожна господиня може вибрати, керуючись своїм смаком, і не варто боятися експериментувати з ними. Це допоможе на основі базового рецепта створити справжній шедевр.

Як готувати гриби в сметанному соусі:

  1. Печериці ретельно очистити від сміття, промити під проточною водою і обсушити рушником. Потім нарізати невеликими шматочками і обсмажити на вершковому маслі протягом 5 хвилин;
  2. Окремо також обсмажити на вершковому маслі, нарізаний невеликими кубиками, ріпчаста цибуля;
  3. З'єднати гриби і цибулю в одній посудині, додати до них борошно і продовжити смажити разом, поки з сковороди повністю не випарується рідина;
  4. Жовток курячого яйця добре збити виделкою і змішати зі сметаною. Отриману суміш обережно тонкою цівкою влити в сковороду, не забуваючи помішувати, щоб соус не згорнувся;
  5. Слідом на сковороду відправити пропущений через тертці твердий сир, сіль і спеції. Все розмішати і трохи потомити, а через 5 хвилин зняти готову страву з вогню.

Смажені сушені гриби в сметанному соусі зі спагеті

Сушені гриби можна не тільки додавати в супи і борщі, але і посмажити. А якщо зробити це в сметані, то вийде дуже смачний і неймовірно ароматний соус до спагетті, який перетворить звичайне блюдо в шедевр від ресторанного кухаря. Для приготування таким способом підійдуть будь-які сушені гриби.

Інгредієнти, які будуть використовуватися в процесі приготування:

  • 50 г сушених грибів;
  • 100 р ріпчастої цибулі;
  • 250 мл молока;
  • 30 мл рослинного масла для обсмажування і 15-20 мл для спагеті;
  • 70 г жирної сметани;
  • 30 г борошна;
  • 250 г спагетті;
  • спеції і сіль за смаком.

У зв'язку з тим, що сухі гриби доведеться додатково розмочувати, на приготування піде близько 1,5 годин.

Калорійність спагеті у вершковому грибному соусі складе на 100 г 232,3 ккал.

Порядок роботи:

  1. Відправити на вогонь молоко і, поки воно буде закипати, перебрати і нарізати невеликими шматочками (якщо є необхідність) сушені гриби. Гарячим залити киплячим молоком підготовлені гриби і залишити на час від 40 хвилин, щоб вони ввібрали в себе практично всю рідину;
  2. На рослинному маслі нашатковану цибулю обсмажити до прозорого стану, а коли його краю почне золотитися, викласти в нього гриби. Смажити все разом 15 хвилин під закритою кришкою, періодично помішуючи;
  3. Сметану розвести молоком, що залишилося після замочування, додати борошно. Отриману суміш обережно вилити до решти інгредієнтів. Посолити, поперчити і варити ще 5-10 хвилин до загустіння соусу і повної готовності грибів;
  4. У киплячій воді з додаванням невеликої кількості рослинного масла до готовності відварити спагеті, обсушити і покласти в грибний соус, перемішати, дати хвилину постояти і можна подавати. За бажанням перед подачею вже безпосередньо на тарілці посипати спагетті тертим сиром.

Рецепт запечених білих грибів у вершково-сирному соусі

Білі гриби, запечені в сметані з сиром – це не тільки смачне і ситне блюдо, але і джерело цінного рослинного білка. Крім того у цього частування може бути дуже гарна подача, якщо запекти їх в кокотницях або жульенницах. Якщо страва готується не для святкового застілля, то можна скористатися звичайною жаростійкої формою.

Набір продуктів для приготування:

  • 300 г свіжих білих грибів;
  • 200 г сметани;
  • 150 г твердого сиру;
  • 30 г борошна;
  • сіль і спеції.

Час приготування буде в межах 25-35 хвилин.

Гриби, приготовлені таким способом, містять 166,3 ккал/100 р.

Послідовність дій:

  1. Чисті, нарізані пластинами гриби посолити і посипати спеціями, перемішати, викласти у форму і на 15 хвилин відправити в духовку, нагріту до 180 градусів;
  2. Сир натерти на середній тертці. Його половину змішати зі сметаною і борошном;
  3. Коли закінчиться відведений для запікання час, дістати форму з духовки, залити її вміст сметаною з сиром і борошном, перемішати, а зверху посипати тертим сиром;
  4. Знову відправити блюдо в духовку, де воно має провести ще 10 хвилин до повної готовності.

Пропонуємо вам оцінити наші ідеї святкових страв з фото і покроковими рекомендаціями.

Смажена картопля з м'ясом — популярне блюдо на кожен день. Спробуйте його приготувати за нашими рецептами.

Спробуйте приготувати котлети з риби за нашим покроковим фото і з підказками.

Гриби з картоплею в сметані в мультиварці

Реалії сьогодення такі, що будь рецепти страв пристосовую для приготування їх в мультиварці. Не стали винятком і гриби в сметанному соусі.

Звичайно, використовуючи можливості сучасного гаджета, можна приготувати будь-яку з наведених вище страв, а можна спробувати зробити інше ситне і смачне частування – картоплю з грибами в ніжному сметанному соусі.

Для приготування страви знадобляться:

  • 500 г картоплі;
  • 300 г будь-яких свіжих грибів;
  • 250 р сметани;
  • 150 г моркви;
  • 100 мл води;
  • 100 р ріпчастої цибулі;
  • 60 г вершкового масла;
  • сіль і спеції.

Всі процеси з приготування займуть близько 1,5 годин.

Калорійність страви – 107,5 ккал/100 р.

Хід дій:

  1. У чашу мультиварки покласти вершкове масло і розтопити його, використовуючи режим «Гасіння». Поки масло буде танути, цибулю і моркву очистити і дрібно нашаткувати;
  2. У чашу мультиварки викласти до розтопленого масла підготовлені овочі і обсмажити, включивши мультиварку в режим «Підсмажування». Тим часом картоплю і гриби помити, почистити і нарізати;
  3. До поджарившимся цибулі і моркви викласти картоплю, гриби, сметану, сіль і спеції, влити воду, все перемішати, накрити мыльтиварку кришкою і включити режим «Гасіння» на 60 хвилин. По закінченню програми залишиться тільки розкласти страву по тарілках і насолодитися його відмінним смаком.

Корисні поради

Щоб зберегти красивий зовнішній вигляд грибів в сметанному соусі, готувати їх треба на повільному вогні.

Щоб вершки або сметана в соусі не згорнулися, потрібно віддавати перевагу продуктам з високим відсотком жирності і додавати їх до решти інгредієнтів не холодними, а хоча б кімнатної температури.

Посилити вершковий смак страви можна, якщо обсмажувати інгредієнти не на рослинному, а на вершковому маслі. В крайньому випадку, змішати обидва продукту в рівних пропорціях.

Не можна додавати занадто багато спецій у страву. Вони повинні відтіняти смак грибів, а не забивати його.

Також важливо пам'ятати, що страви, приготовані з грибів, не варто зберігати довше 12 годин, навіть у холодильнику, щоб уникнути негативних наслідків.

Що ще почитати: