12 май 2019 6 814

Оригінальні рецепти тушкованої яловичини у вершковому соусі

Як смачно приготувати жорстку, але дуже корисну яловичину? Найпопулярніший варіант – загасити м'ясо. Наприклад, яловичина у вершковому соусі з додаванням різних спецій і прянощів завжди виходить ніжною, м'якою, доброю. До того ж готування не забирає багато сил. Рецепти прості, освоїти і втілити їх у життя можуть навіть початківці кулінари.

Класичний рецепт страви
Інгредієнти Кількість
яловичини - 450 г
лука - 1 шт.
моркви - 1 шт.
жирних вершків - 150 мл
рослинної олії - 3 ст. л.
води - 250 мл
солі і спецій - на смак
Час приготування: 60 хвилин Калорійність на 100 грам: 207 Ккал

Є кілька секретів приготування густого ароматного соусу. Так, вершки бажано брати жирні (33%), а зі спеціями можна експериментувати, підбираючи їх, виходячи з власних уподобань. Наприклад, гострий свіжий перець замінити чорним меленим, додати трохи суміші хмелі-сунелі, пофарбувати соус і додати йому пікантну нотку меленою паприкою.

Як приготувати яловичину у вершковому соусі:

  1. М'ясо миють, обсушують. Очищають від прожилок і плівок. Ріжуть порційними шматочками середньої величини (3х3 см). Щоб яловичина швидше приготувалася, можна попередньо відбити м'ясо.
  2. Цибулину і морквину чистять. Моркву нарізають тонкими шматочками, цибулю – півкільцями.
  3. М'ясо викладають на сковороду в гаряче масло. Підрум'янюють її з усіх сторін.
  4. Наливаємо в сковорідку воду. М'ясо тушкують під кришкою 40 хвилин на повільному вогні. Якщо в процесі вода википить, потрібно долити трохи рідини. Солять.
  5. Додають до м'яса моркву, цибулю. Тушкують, поки овочі не стануть м'якими.
  6. Страву приправляють спеціями. Продовжують тушкувати, помішуючи, ще 7 хвилин.
  7. В самому кінці В сковороду виливаємо вершки. Перемішують інгредієнти.
  8. Продовжують тушкувати на маленькому вогні, поки рідина не загусне. Готову страву пробують на сіль, якщо треба, трохи солять.

Подають ніжне м'ясо в солодкувато-пряний підливі з будь-яким гарніром. За бажанням прикрашають зеленню.

Пікантна яловичина під вершково-гірчичним соусом

Завдяки гірчиці м'ясо стає дуже м'яким і набуває дивно апетитний аромат. Розмарин, який ідеально поєднується з яловичиною, надає нотки хвойної свіжості. Перець чилі робить страву в міру гострим.

На 3 порції беруть:

  • 600 г яловичої вирізки;
  • 150 г 33% вершків;
  • 90 г зернової гірчиці;
  • 3 зубки часнику;
  • 3 гілочки розмарину;
  • 2 маленьких перці чилі;
  • 50 мл коньяку;
  • сіль;
  • 150 мл рослинного масла.

Час приготування – 40 хвилин. Калорійність – 330 ккал/100 р.

Що робити:

  1. Очищену від прожилок і плівок, вимиту і обсушену яловичину нарізають порціонними шматочками. Висипають в глибоку миску.
  2. Часник пропускають через прес. Голки розмарину знімають з гілочок.
  3. Додають часник і розмарин до яловичині. Заливають м'ясо рослинним маслом (50 мл). Залишають маринуватися на 1 годину.
  4. У розпеченій сковороді на добре нагрітому маслі мяско обсмажують 4 хвилини.
  5. Наливають коньяк обережно. Продовжують смажити, поки м'ясо не покриється апетитною скоринкою.
  6. Якщо після обжарювання м'ясо залишиться жорстким, його перекладають у форму для випічки і запікають до готовності в духовій шафі (220 градусів).
  7. Готове м'ясо солять і приправляють спеціями за смаком.
  8. Соус готують окремо в сковороді: вершки змішують із зернами гірчиці і випарюють, часто помішуючи, до загустіння.

Добре просмажене яловичину викладають у сотейник. Заливають гарячим вершковим соусом. Через 15 хвилин можна подавати.

Як приготувати м'ясо в вершково-грибному соусі на сковороді

Страва не тільки неймовірно смачне, але і дуже ситна. Готувати м'ясо по цьому рецепту нескладно.

На 3 порції:

  • 300 р середньої частини яловичої вирізки;
  • 15 г вершкового масла;
  • 100 г свіжих печериць;
  • 1 цибулина;
  • 150 мл 33% вершків;
  • 50 г російського сиру;
  • 1 ст. л. білого сухого вина;
  • сіль, сухий чебрець, мелений перець;
  • 50 мл рослинного масла.

Час приготування – 60 хвилин. Калорійність – 280 ккал/100 р.

Що робити:

  1. Чисте, обсушенное філе яловичини нарізають шматочками 4х4 див. Змішують з сіллю, чебрецем, перцем. Відбивати м'ясо не потрібно!
  2. У сковороді розтоплюють на середньому вогні вершкове масло (можна додати трохи рослинного).
  3. Обсмажують шматочки м'яса в розпеченому маслі по 3 хвилини з кожного боку.
  4. М'ясо прямо в сковороді переставляють в гарячу (180 градусів) духовку. Запікають 5-7 хвилин.
  5. Печериці миють, обсушують. Нарізати не дуже тонкими слайсами. Цибулю чистять, ріжуть дрібним кубиком. Сир натирають великої стружкою.
  6. Цибулька обсмажують на рослинному маслі 2 хвилини. Висипають в сковороду гриби. Смажать, помішуючи, разом з цибулею 5 хвилин.
  7. До овочів додають вино. Доводять до кипіння і тушкують 3 хвилини. Запах алкоголю повинен зникнути.
  8. У сковорідку висипають сирну стружку. Помішуючи, чекають моменту, поки сир повністю не розплавиться.
  9. Наприкінці до овочів і сиру вливають вершки. Прогрівають соус на слабкому вогні, весь час помішуючи, 4 хвилини. Коли маса стане однорідною, соус солять і перчать за смаком.

Блюдо презентують так: м'ясо викладають на порційні тарілки, щедро полив зверху густим вершково-грибним соусом. На гарнір подають відварені, тушковані овочі.

Оригінальний рецепт страви з бананом в мультиварці

Коли в одному блюді з'єднані непоєднувані на перший погляд продукти, це здається дивним. Тим не менш експерименти майже завжди вдаються. У цьому рецепті яловичина чудово доповнюється стиглим бананом і плавленими сирками. На смак блюдо виходить дивно ніжним, м'яким.

На 3-4 порції:

  • 500 г філе яловичини;
  • 150 мл 33% вершків;
  • 200 г плавлених сирків;
  • 1 великий банан;
  • 2 ст. л. рослинної олії;
  • сіль, червоний і чорний мелений перець, спеції.

Загальний час приготування – 90 хвилин. Калорійність – 283 ккал/100 р.

Що робити:

  1. Підготовлене до гасіння м'ясо нарізають дрібними (2х2 см) кубиками.
  2. У чашу мультиварки наливають олію. Викладають шматочки яловичини. Готують м'ясо 30 хвилин в режимі «Смаження».
  3. Сирки ріжуть кубиками, банан – товстими кружальцями.
  4. Шматочки сирків і банана пересипають в чашу блендера. Заливають вершками. Подрібнюють продукти в однорідну масу. Солять, перчать.
  5. Густий соус виливають в каструлю. Перемішують з поджарившимся м'ясом.
  6. Мультиварку переводять в режим «Гасіння», виставивши час 60 хвилин.

Після сигналу про завершення роботи пристрою тушковану в вершково-банановому соусі яловичину томят в режимі «Підігрів» ще 15 хвилин. Тепер страву можна дегустувати і подавати до столу.

На вечерю для гостей і близьких приготуйте печеня з яловичини з картоплею.

Рецепт тушкованої яловичини з овочами можна знайти тут.

Спробуйте запекти яловичину у фользі, тут можна ознайомитися з рецептом.

Корисні поради

  1. Різні частини яловичої туші відрізняються ступенем жорсткості м'яса. Для смаження і тушкування найбільше підходять вирізка, балик, верхня і внутрішня частини стегна. Час готування варіюється від 40 хвилин до 3 годин. Це залежить від сорту м'яса, частини туші, віку корови.
  2. Щоб швидко і без проблем приготувати соковиту, м'яку тушковану яловичину в соусі, потрібно вибирати молоде м'ясо. Критерії вибору – дрібні тонкі волокна, світло-червоний колір, білі жирові прошарки. М'ясо старої корови відрізняється більш темним кольором і жовтуватим жиром. Таке м'ясо тушкується дуже довго.
  3. Щоб у процесі смаження шматочки м'яса не деформувалися, нарізку на порційні шматочки роблять виключно поперек м'язових волокон. Крім іншого, нарізане правильно м'ясо швидше готується, залишається соковитим і легше жується.
  4. Щоб яловичина не стала жорсткою, солити м'ясо потрібно в кінці термічної обробки. Виняток – рецепти, в яких яловичину перед термічною обробкою необхідно маринувати. Для маринаду використовують гірчицю, лимонний сік, кефір, біле столове вино, цибуля, спеції, сіль, приправи. В розсолі яловичину витримують мінімум 40 хвилин. Якщо м'ясо занадто жорстке, маринувати яловичину потрібно не менше 4 годин.

На відео — рецепт дуже смачної яловичини у вершковому соусі:

Що ще почитати: